Fröccs

Borvacsora a rozékirállyal és a dél-balatoni legendával

November 08. 14:05
Az ősz beköszönte az ARAZ étterem személyzetét újabb alkotásra csábította. Barka Áron, Chef de Cuisine és Kovács Gábor, a Magyar Sommelier Club elnöke ezúttal két jól ismert borászattal, a szekszárdi Dúzsi Pincével és a dél-balatoni Bujdosó Pincészettel karöltve alkották meg novemberi borduett vacsoránk feledhetetlen hatfogásos, a borokkal tökéletesen harmonizáló menüsorát.
 
Időpont: 2018. november 30. pénteken, 19 óra (érkezés: 18:50-ig)
 
Menüsor:

Dúzsi Tamás Olaszrizling 2017 - Bujdosó Zöld 2017
Torma Panna Cotta füstölt sonkamorzsával

Dúzsi Tamás Kékfrankos rozé 2017 Bujdosó Cirkáló 2016
Madársalátakrém cukkinivel körítve

Dúzsi Tamás Cabernet Sauvignon rozé - 2017 Bujdosó Nemere 2015
Gombaesszencia parmezán feltéttel

Dúzsi Tamás Kékfrankos 2013 - Bujdosó Katamarán 2015
Lecsó rozskenyéren kacsaroláddal 

Dúzsi Tamás Görögszó 2013 - Bujdosó Sirocco 2013
Marharostélyos tejszínes-serpenyős burgonyával és fűszeres zöldségpasztával

Dúzsi Tamás Pentaton 2012 - Bujdosó Farkastanya 2012
Gesztenyerétes rumos csokoládéöntettel és szederfagylalttal
 
 
Ár: 14.990 Ft/fő (a számla végösszegéhez 10% szervizdíjat számolnak fel)
A korlátozott férőhely miatt előfoglalás szükséges! Parkolás ingyenes a szálloda Nyár utcai mélygarázsában
Asztalfoglalás telefonon (+36 1-815-1100) vagy e-mailen (araz@araz.hu)
 
 

Íme az első magyar borász, akit lovaggá ütöttek

November 06. 12:29
Íme az első magyar borász, akit lovaggá ütöttek
 
Koch Csaba hajós-bajai és villányi termelő az első magyar borász, aki bekerült a gasztronómiai lovagrend tagjai közé.
 
Az 1954-ben alapított Auguste Escoffier Tanítványai Lovagrendnek világszerte több mint 30 ezer tagja van. Piros szalaggal ismerik el a szakácsokat (mint például Bíró Lajost), kék szalaggal pedig a gasztronómiához más módon kapcsolódó szakembereket. Koch Csabát a zöld színű szalaggal tüntették ki, amivel a csúcshelyek csúcsbeszállítóit szokták elismerni – magyar borászok közül ő kapta meg elsőként az elismerést.
 
Auguste Escoffier a francia konyhaművészet másik megkerülhetetlen alakja az idén elhunyt Paul Bocuse mellett. Az 1935-ben, 89 éves korában elhunyt szakácsnak komoly érdemei vannak a hagyományos francia főzés népszerűsítésében. Escoffier emellett a konyhaművészetben meghonosította a menedzsment-filozófiát: konyhájában az egyes részlegeknek külön vezetője volt, és a tálalás sem a Franciaországban tradicionálisnak mondható összevisszaság alapján történt, mivel nála a fogásokat nem egyszerre tálalták, hanem egymást követve.
 
Saját éttermének, a Cannes-i Arany fácánnak a felfuttatása után a monte-carlói Grand Hotel konyháját reformálta meg, majd jött a több évtizedes együttműködése César Ritz-cel, és – a Londoni Savoy mellett – számtalan Ritz szálloda gasztronómiai gatyába rázása. Nevéhez fűződik a Pêche Melba desszert megalkotása, illetve a Rossini bélszín (Tournedos Rossini) is. 1903-ban írta meg az 5 ezer receptet felvonultató a Le Guide Culinaire-t, ami fél évszázadon át volt az ambíciózus szakácsok bibliája.
 

Egy olaszrizling, ami sikert sikerre halmoz

November 02. 07:42
A Neszmélyi borvidék Zsigmond Király Borlovagrendje idén is kiválasztotta zászlósborát, vagyis azt az olaszrizlinget, amely egy éven keresztül képviseli a borvidéket. Az eseménynek a Turay Családi Pincészet adott otthont Bajon.
 
Idén a választott bor a Kamocsay Prémium 2017-es Sós-hegy Olaszrizlingje lett. A Sós-hegyről készülő olaszrizling már a korábbi években is szép sikereket ért el. A 2015-ös évjárat 2016-ban elnyerte a Magyar Bormustra aranyérmét és a verseny csúcsbora címet, valamint első helyezést ért el a tavalyi Winelovers Olaszrizling Október Nagykóstolót megelőző vakkósolón. 2016 nem volt kegyes a szőlőfajtához Neszmélyen tavaly viszont újra minden adott volt, hogy újabb nagyszerű bor készüljön a Sós-hegyen.
 
A termőhely egy fennsíkon terül el, mely északon a Dunára néz, míg délen a Fekete-hegy (Pilisszentlélek és Kesztölc között) szegélyezi. A sorok észak-déli tájolásúak. A húszhektáros dűlőben mintegy kéthektárnyi az olaszrizling aránya. Különleges a dűlő: folyamatos a légmozgás a Duna felől, amely lehetőséget ad az okkal való beavatkozás elvének gyakorlására. Ezen a fennsíkon lehetőség van a felszívódó szerek elhagyására. A Kamocsay Prémium borok alapanyagát 1,5 kg/ha terhelésű tőkék adják.
 
Ha megkóstolnál más Kamocsay Prémium borokat, például a Sós-hegy olaszrizlinghez hasonlóan sikert sikerre halmozó Ihlet Cuvéet, látogass el a Winelovers webshopba, ahol több ezer bor közül válogathatsz és minden megrendelt borodhoz dugó- és törésgarancia jár.

Szakácskönyvet ad ki Bock József

Október 31. 14:11
A villányi Bock Pince november 10-i Szent Márton Napi Újborünnepén már előjegyezhető lesz a Bock Appétit című szakácskönyv, ami a pincészet Óbor Éttermének receptjeit gyűjti össze.

Éppen idén 15 éve nyitotta meg kapuit a villányi Bock Pince Óbor Étterme, és szintén 15 éve rendezik meg november elején Bock József borászatában a Szent Márton Napi Újborünnepet, az elmaradhatatlan újborral, a portugieserből készült Szent Márton borával. A kettős alkalomból mutatják be a szakácskönyvet, amely az étterem eddigi működésének legnépszerűbb, ám otthon is könnyen elkészíthető étkeit – egy-egy izgalmas történettel fűszerezve – tárja az olvasók elé.

A szakácskönyv mellett további valódi gasztroélményekben fognak részesülni a vendégek. A Magna Cum Laude, Gájer Bálint, St. Martin, a BorCanto, a Villányi Ifjúsági Fúvószenekar és az EXit duó koncertjeit közel két tonna libahús kíséri, tepertő, szalámi, kolbász, leves, ropogós libacomb és persze ludaskása formájában is.

Az eseményen természetesen kóstolható lesz a Bock Szent Márton bora, vagyis a friss, 2018-as portugieser és a portugieser rosé is. Az ünnep tiszteletére a Borászat hátsó udvarán új programhelyszínnel rukkolnak elő a szervezők, ahol többek között nagy borok (Capella 2009 és Placido Domingo Selection) is várják a vendégeket.
 

Íme az etyeki Libadalom programja

Október 30. 12:00
Íme az etyeki Libadalom programja
 
Márton-nap ünnep a borászok számára, hiszen hagyományosan ebben az időszakban kóstolják meg a gazdák az újbort, és kerülnek palackokba az első tételek. A Gasztrosétányon ez a nap ráadásul egybeesik a már hagyományos Libadalommal, amikor is a helyi présházak az alkalomhoz illő programokkal és ínycsiklandó libaételekkel várják az érdeklődőket és megrendezik a már tradíciónak számító libafuttatást is.
A mondás szerint „aki Márton napján ludat nem eszik, ehetik az bármit, mégis éhezik. Aki Márton napján újbort nem iszik, az egész évben szomjazik.”
 
A Gasztrosétány vendégvárói azért dolgoznak, hogy miattuk ne éhezzen és szomjazzon egész évben senki, ezért november 11-én, vasárnap (lévén szombat munkanap lesz), 10.00 órától ínycsiklandó libakülönlegességekkel és újborral várnak mindenkit az etyeki Gasztrosétányon!  A tárkonyos és hagyományos libalevestől kezdve a töltött libanyakon és libahúsos palacsinta tekercsen keresztül a Márton-napi töltött kifliig és lúdláb desszertig lesz minden, mi szem-szájnak ingere. 

Természetesen ezúttal is megrendezik a libafuttatást, amelyre a helyszínen lehet nevezni saját „tuninglibával” vagy a szervezők által hitelesített szérialibával. A feladat, hogy tollas barátunkat végig kell terelni a szőlőtőkék határolta Etyekringen! Aki újborra vágyik, az nem csak kóstolni tud majd, hanem akár le is palackozhatja azt magának saját, egyedi címkével.

A Libadalom után pedig Advent a Gasztrosétányon címmel szerveznek nyitott pincét a helyi kézműves vállalkozók részvételével. Lássuk tehát a dátumokat, amikor a közeljövőben különösen érdemes lesz az Etyek-Budai borvidék szívébe látogatni: 
 
Libadalom a Gasztrosétányon: 2018. november 11.
Advent a Gasztrosétányon: 2018. december 2.
 
Az alábbi részletes anyagban közöljük a LIBADALOM pincéinek programját és kínálatát:
 
Aubergine Pince
Mennyei libamáj, tépett libahúsos szendvics lilahagyma lekvárral
Sült libacomb sütőtök rizottóval
Borhab csokoládé forgáccsal
 
Desszert Pince
Márton-napi hagyományos töltött kifli
Forró csokoládé, tea és kávé
 
Milán Pince – Zalán Faház
Falusi libaleves gazdagon és sült libacomb pezsgős káposztával
Cserépedényben sült sólet árpagyöngyével
Diós, lekváros kocka
 
Erdélyi Ízek Udvara
Libahúsos csorba, libasült részeges káposztával és miccs faszénen sütve
Tarpa pálinkák, Csíki Tiltott sörpárlat és keserű
A Sobol pincészet borai
 
Árpás Laci Sonkamester Pincéje
2 évig érlelt, pácolt, szárított sonkakülönlegességek
Délvidéki ízek: sütőtökkrémleves, töltött libanyak, ropogós libacomb, párolt lila káposzta, hagymás törtburgonya
Barackkompót
 
Halmi Pince
Különleges szörpök, folyóborok és borpárlatok kóstolója és vására
 
Château Újhegy
Egytálételek, palacsinta, etyeki bor
 
Kácsor „Kíra” Pince
Régi és újbor kóstoltatás, forralt bor és gyümölcspálinkák
Sült libacomb, libatepertőkrémes kenyér és házi sütemények
Alma-, körte-, és dióvásár
 
Tátrai Pincészet
A pincészet borainak kóstolója és vására
 
Rezeda Terasz
Fantasztikus libaleves, sült liba- és kacsacomb leveles tésztába tekerve, borsodóval
Lúdláb torta és etyeki borok, forralt bor kardamommal
 
EtyekVin
Vintage asztaldíszkészítés
 
Debreczeni Pince: Debreczeni - Ferenczi Családi Borászat (Etyek és Szekszárd)
Etyeki és szekszárdi borok kóstolója és vására - újborkóstoló
Szegfűszeges-narancsos forralt bor Szekszárdi Merlotból
Tárkonyos libaaprólék-leves borász módra
Libahúsos palacsinta tekercs pecsenyelével, ahogy Matyi szereti
Tepsiben sült kacsacomb, pecsenyezsíros kenyér libatepertő morzsával
Márton-napi túródesszert
 
Dvorák Pince
Tárkonyos libaraguleves, ludaskása és töltött libanyak
Sült kacsacomb párolt káposztával és sült libakolbász
 
Etyeki Sajtútállomás
Sajtkülönlegességek kóstolója és vására
Raclette
 
Rókusfalvy Birtok      
Libafuttatás – lúdfutamra fel!
Nevezz saját tuninglibáddal vagy válassz a szervezők által hitelesített szérialibákból és tereld végig a szőlőtőkék határolta Etyekringen! Nevezés a helyszínen.
Pohárral a kézben, újborral a palackban – rendhagyó pincetúra borkóstolóval és újborpalackozással
Libaleves a Rókusfalvy Fogadó konyhájából
Újborkóstoló, forralt bor és forró tea
 
Foglalj asztalt időben a Rókusfalvy Fogadóba, hogy Te is megkóstolhasd a Márton-napi különlegességeket:
 
Rántott libamáj szarvasgombás burgonyapürével
Savanyú, tárkonyos libaleves macesszal
Ludaskása
Libacomb káposztás tésztával és konyakos meggyel
„Lúdláb” desszert
 
Buzál-Mórocza Pince:
Sváb konyhai hagyományok: ludas kása, ahogy Oma készítette
Kettőt fizet, hármat vihet a Buzál-Mórocza Pincészet 2016. évi boraiból

Magasan van a magyar borok ázsiója Kanadában

Október 30. 10:56
Magasan van a magyar borok ázsiója Kanadában
 
Az agrarszektor.hu egyik olvasója lefotózott egy palack magyar bort az árcédulájával együtt a kanadai Montreálban. E szerint az Oremus Pincészet 2016-os Mandolás Furmintja majdnem kétszer annyiba kerül Amerikában, mint amennyiért Magyarországon meg lehet vásárolni. Míg Kanadában több, mint 6500 forintért (30,25 kanadai dollár) árulják a 0,75 literes palackot, addig itthon ugyanezt a bort 3850 forintért lehet megvásárolni.
 

Új címkét keres a Vylyan Bogyólé

Október 29. 18:30
A Vylyan Pincészet keresi 2018-as Bogyólé borának közönségkedvenc címkéjét a rekordmennyiségű beérkezett pályázati anyag között. Idén, immár 11. alkalommal a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet közösségi oldalán november 3-ig bárki szavazhat a 220 pályaműre, amelyek egy rendhagyó kiállításon is megtekinthetők majd. 
 
220 borcímketerv érkezett a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet pályázati felhívására. A Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet a Bogyólé márkáján keresztül közel másfél évtizede támogatja a legfrissebb bor és a legújabb művészeti áramlatok nagy találkozását, ezzel a legfiatalabb grafikusművészeket is. A Vylyan Pincészet szakegyetemek bevonásával idén már tizennegyedik alkalommal hirdette meg borcímke tervezői pályázatát. A szakmai zsűri által kiválasztott nyertes alkotás díszíti a napokban megjelent 2018-as Bogyólé-évjárat palackjait, amely Csiby-Gindele Botond, az egri Eszterházy Károly Egyetem tervezőgrafikus-hallgatójának munkáját dicséri. Most az összes, mintegy 220 borcímke terv közül a nagyközönség szavazással választhatja ki kedvencét a Vylyan közösségi oldalán. A művészet- és borkedvelők valamennyi Bogyólé borcímke tervet egy színvonalas kiállítás keretében is megnézhetik november 8. és 20. között. A neves villányi pincészet birtokigazgatója, Debreczeni Mónika a kiállításmegnyitón november 7-én adja át a díjakat, köztük a közönség által legkedveltebb címke alkotójának is.
 
A beküldött alkotások közt az avantgárd inspirálta látványtól kezdve a népszerű letisztult és minimalista stílusirányzatig bezárólag rengeteg izgalmas műre lehet bukkanni. Az igen gazdag, összesen 220 pályaműre a Vylyan Pincészet Facebook oldalán november 3-ig lehet szavazni, ahol a szervezők 2-3 naponta megosztanak egy-egy galériát alkalmanként 25 pályamunkával. Egy galériában szereplő pályamunkára 3 napig lehet szavazni lájkkal és megosztással. A Bogyólé Pályázat 2018-as közönségdíját az nyeri, akinek a pályamunkája így a legtöbb szavazatot gyűjti össze megjelenésének első 3 napjában.
 
A szervezők minden galéria voksoló között egy palack 2018-as Bogyólét és egy két főre szóló meghívót sorsolnak ki a Bogyólé Borcímke Pályázat díjkiosztóval egybekötött kiállításmegnyitójára.
 
A Vylyan Pincészet Bogyólé Borcímke Pályázat összes pályázati anyagát kiállítják, amelynek ünnepélyes megnyitójára 2018. nov. 7-én kerül sor. A kiállítást november 8. és 20. között díjmentesen tekinthetik meg az érdeklődők a TESLA Budapest kiállítótermében.

Londonban kiderült, milyen bort szeretnek a nők

Október 18. 08:30
Rendhagyó borversenyt rendeztek október elején Londonban. Ezúttal beszerző hölgyek díjazták a tételeket Women’s Wine & Spirits Awards (WWSA) seregszemlén.

A hölgyek által bírált borok között négy Kamocsay Prémium (Neszmély) bor is érmet szerzett. A 2016-os Paskom chardonnay és a 2015-ös Ihlet Cuvée arany, a 2017-es cserszegi fűszeres ezüst, a 2017-es Pinot Noir rosé pedig bronzérmet kapott a szakértő hölgyektől. A nehézségektől sem mentes 2016-os évjáratban készült Paskom-chardonnay így a VinAgora aranyérem és legjobb fajtabor cím (2018) után most egy külföldi mustrán részesült elismerésben.

Nem véletlen, hogy hölgyeket kértek fel a szervezők a borok minősítésére, ugyanis egy friss (Vinexpo) tanulmány szerint a borok 80%-át hölgyek vásárolják, s a 60%-át ők is fogyasztják el. A zsűriben elsősorban olyan hölgyek bíráltak, akik meghatározzák a borok világkereskedelmét.

Megjelent a somlói túratérkép

Október 18. 08:19
Hosszú hónapok munkájának eredményeképpen megjelent a somlói túratérkép. Az ingyenes kiadvány térkép, útikönyv és kedvcsináló is egyben, bemutatja a Somló látnivalóit, borászatokat, vendéglátóhelyeket - kézen fogja, végigkalauzolja rajtuk az érdeklődőket. A „műfaja” szerint biciklis térkép gyerekeknek, kezdő, haladó és gyakorlott túrázóknak egyaránt megfelelő segítség: a könnyűtől a nehézig sokfajta útvonalat ajánl, de ha valaki gyalog vagy autóval vág neki az útnak, szintén jól használható.

A kiadvány október 19-től megtalálható a Tornai Pincészetnél és a környékbeli nagyobb szállodákban. A borászatnál ráadásul bérelhető is bicikli illetve minden szükséges felszerelés (sisak, mellény, gyerekülés, utánfutó).