Fröccs

Új címkét keres a Vylyan Bogyólé

Október 29. 18:30
A Vylyan Pincészet keresi 2018-as Bogyólé borának közönségkedvenc címkéjét a rekordmennyiségű beérkezett pályázati anyag között. Idén, immár 11. alkalommal a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet közösségi oldalán november 3-ig bárki szavazhat a 220 pályaműre, amelyek egy rendhagyó kiállításon is megtekinthetők majd. 
 
220 borcímketerv érkezett a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet pályázati felhívására. A Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet a Bogyólé márkáján keresztül közel másfél évtizede támogatja a legfrissebb bor és a legújabb művészeti áramlatok nagy találkozását, ezzel a legfiatalabb grafikusművészeket is. A Vylyan Pincészet szakegyetemek bevonásával idén már tizennegyedik alkalommal hirdette meg borcímke tervezői pályázatát. A szakmai zsűri által kiválasztott nyertes alkotás díszíti a napokban megjelent 2018-as Bogyólé-évjárat palackjait, amely Csiby-Gindele Botond, az egri Eszterházy Károly Egyetem tervezőgrafikus-hallgatójának munkáját dicséri. Most az összes, mintegy 220 borcímke terv közül a nagyközönség szavazással választhatja ki kedvencét a Vylyan közösségi oldalán. A művészet- és borkedvelők valamennyi Bogyólé borcímke tervet egy színvonalas kiállítás keretében is megnézhetik november 8. és 20. között. A neves villányi pincészet birtokigazgatója, Debreczeni Mónika a kiállításmegnyitón november 7-én adja át a díjakat, köztük a közönség által legkedveltebb címke alkotójának is.
 
A beküldött alkotások közt az avantgárd inspirálta látványtól kezdve a népszerű letisztult és minimalista stílusirányzatig bezárólag rengeteg izgalmas műre lehet bukkanni. Az igen gazdag, összesen 220 pályaműre a Vylyan Pincészet Facebook oldalán november 3-ig lehet szavazni, ahol a szervezők 2-3 naponta megosztanak egy-egy galériát alkalmanként 25 pályamunkával. Egy galériában szereplő pályamunkára 3 napig lehet szavazni lájkkal és megosztással. A Bogyólé Pályázat 2018-as közönségdíját az nyeri, akinek a pályamunkája így a legtöbb szavazatot gyűjti össze megjelenésének első 3 napjában.
 
A szervezők minden galéria voksoló között egy palack 2018-as Bogyólét és egy két főre szóló meghívót sorsolnak ki a Bogyólé Borcímke Pályázat díjkiosztóval egybekötött kiállításmegnyitójára.
 
A Vylyan Pincészet Bogyólé Borcímke Pályázat összes pályázati anyagát kiállítják, amelynek ünnepélyes megnyitójára 2018. nov. 7-én kerül sor. A kiállítást november 8. és 20. között díjmentesen tekinthetik meg az érdeklődők a TESLA Budapest kiállítótermében.

Londonban kiderült, milyen bort szeretnek a nők

Október 18. 08:30
Rendhagyó borversenyt rendeztek október elején Londonban. Ezúttal beszerző hölgyek díjazták a tételeket Women’s Wine & Spirits Awards (WWSA) seregszemlén.

A hölgyek által bírált borok között négy Kamocsay Prémium (Neszmély) bor is érmet szerzett. A 2016-os Paskom chardonnay és a 2015-ös Ihlet Cuvée arany, a 2017-es cserszegi fűszeres ezüst, a 2017-es Pinot Noir rosé pedig bronzérmet kapott a szakértő hölgyektől. A nehézségektől sem mentes 2016-os évjáratban készült Paskom-chardonnay így a VinAgora aranyérem és legjobb fajtabor cím (2018) után most egy külföldi mustrán részesült elismerésben.

Nem véletlen, hogy hölgyeket kértek fel a szervezők a borok minősítésére, ugyanis egy friss (Vinexpo) tanulmány szerint a borok 80%-át hölgyek vásárolják, s a 60%-át ők is fogyasztják el. A zsűriben elsősorban olyan hölgyek bíráltak, akik meghatározzák a borok világkereskedelmét.

Megjelent a somlói túratérkép

Október 18. 08:19
Hosszú hónapok munkájának eredményeképpen megjelent a somlói túratérkép. Az ingyenes kiadvány térkép, útikönyv és kedvcsináló is egyben, bemutatja a Somló látnivalóit, borászatokat, vendéglátóhelyeket - kézen fogja, végigkalauzolja rajtuk az érdeklődőket. A „műfaja” szerint biciklis térkép gyerekeknek, kezdő, haladó és gyakorlott túrázóknak egyaránt megfelelő segítség: a könnyűtől a nehézig sokfajta útvonalat ajánl, de ha valaki gyalog vagy autóval vág neki az útnak, szintén jól használható.

A kiadvány október 19-től megtalálható a Tornai Pincészetnél és a környékbeli nagyobb szállodákban. A borászatnál ráadásul bérelhető is bicikli illetve minden szükséges felszerelés (sisak, mellény, gyerekülés, utánfutó).

Pincetúra a Szépasszony-völgyben a hosszú hétvégén

Október 12. 11:50
2018. október 21-én vasárnap, 12 órától 21 óráig tartják Egerben az első Szépasszony-völgyi Pincetúrát. Az érdeklődők 10 borászat 10 bikavérét kóstolhatják meg a híres tufába vájt pincékben változatos gasztronómiai és zenei élményekkel körítve.
 
A programról további információ a www.egribornegyed.hu weboldalon.
 

A Csengetett, Mylord? főztjét ehetjük október végén Budapesten

Október 08. 15:20
A Csengetett, Mylord? főztjét ehetjük október végén Budapesten
 
A Magyarországon mára ikonikussá vált sorozat idén ünnepli 30. születésnapját. Ebből az apropóból nagyszabású közönségtalálkozóval tisztelegtek a szervezők a sorozat szereplői és készítői előtt. A népszerű Csengetett, Mylord?-találkozóhoz kapcsolódóan, szeptember 22-én délben egyedülálló esemény zajlott az ARAZ Étterem falai között is. Barka Áron, Chef-de-Cuisine a sorozatban szereplő fogásokat felhasználva, egyedi menüvel várta személyes kedvenceit, akik elégedettségüket és meghatódottságukat a vendégkönyvben egy „Mrs. Lipton is büszke lenne Rátok…” üzenettel örökítették meg. A nagy sikerre és érdeklődésre való tekintettel, közkívánatra ezt a menüsort fogják felszolgálni a nagyérdemű közönségnek 2018. október 26-án (pénteken). Tányérra kerül Teddy kedvenc fogása, Mrs. Lipton egyik specialitása és a Lady Levendernek gyakran felszolgált legendás desszert is, amit ő inkább „röptében” szeretett.
 
A teljes menü és további információk a vacsorával kapcsolatban itt érhetők el.
 

Erdogan viszonya a borhoz több, mint megosztó

Október 08. 15:00
A török miniszterelnök mostani, budapesti látogatása apropóján próbáltunk utánajárni, vajon melyik lehet a kedvenc bora, de sajnos rájöttünk, nem valami nagy borkedvelő az öreg. Még talán a sörből le-legurít egy-egy korsóval, de a borról egészen más a véleménye. Ezzel kapcsolatban tett is egy megjegyzést, ami utóbb szállóigévé vált, nemrég Twitter bejegyzésben is idézték, mutatjuk is: 
 
 
Tehát miért igyunk bort, ha egyszer megehetjük a szőlőt? Nos, a kommentáradat be is indult a poszt alatt, és már ömlenek az ilyen hozzászólások, mint: Minek olvassunk könyvet, ha bámulhatjuk a fát? vagy Minek együnk tortát, ha megehetjük nyersen a tisztet, tojást és cukrot? 
 
Ti mit gondoltok erről a gondolatmenetről?

Pályázat: keresik a jövő hazai borászát

Október 05. 12:56
A Borászok Borásza díjat is gondozó Vinum Praemium Alapítvány idén is meghirdeti a Borászok Borásza Ösztöndíj Programot, amivel egy tehetséges magyar borászt kívánnak támogatni egy éven keresztül!

A pályázat győztese többek között egy évig viselheti a „Jövő Borásza” címet, féléves külföldi szakmai gyakorlatát az Alapítvány egymillió forinttal támogatja és részt vehet egy szüreten valamelyik korábbi Borászok Borászánál vagy jelöltnél.

Jelentkezni 2018. november 15-ig lehet, az ünnepélyes eredményhírdetésre pedig a 2019-es Borászok Borásza gálán kerül sor. A tavalyi győztes bejelentéséről illetve a gáláról készített élő helyszíni beszámolónk itt olvasható el.

További információk, a Borászok Borásza Ösztöndíj Program részletes jelentkezési feltételei a hivatalos honlapon találhatók meg.
 

Rózsaszín koktéllal támogathatod a mellrák elleni küzdelmet

Október 04. 15:25
A Buddha-Bar Hotel Budapest is csatlakozott a mellrák elleni küzdelemhez. A szálloda az alkoholmentes, Pink Lotus fantázianevet viselő koktél megalkotásával szeretné felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára. Az italok eladásából befolyó összeg 50%-át a Buddha-Bar Hotel Budapest az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesületnek adományozza.
 
Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen 15 éve szervezi a figyelemfelkeltő rózsaszín Lánchídi sétákat azzal a céllal, hogy felhívja a társadalom figyelmét a betegségre. Az Összefogás minden év októberében megszervezi legnagyobb figyelemfelkeltő kampányát, a sétát a rózsaszínre világított Lánchídon át, hogy a médián keresztül is minél több nőhöz eljusson üzenetünk arról, hogy a korai felfedezés kulcsfontosságú a gyógyulásban.
 
A Pink Lotus egész októberben elérhető lesz a vendégek számára a szálloda éttermében, valamint Lounge és Lobby bárjaiban, akik így szintén csatlakozni tudnak a fontos kezdeményezéshez.
 
Rózsaszín koktéllal támogathatod a mellrák elleni küzdelmet

 
 

Villányi cuvée és Tribus cuvée lett a PTE Bora 2018-ban

Október 03. 14:00
Villányi cuvée és Tribus cuvée lett a PTE Bora 2018-ban
 
A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Bora kitüntető címre idén is mind a négy - pécsi, szekszárdi, tol-nai és villányi - borvidékről érkeztek nevezések, 17 pincészetből összesen 41 bort indítottak a ver-senyen a boros gazdák. A két kategóriagyőztes végül a fehérborok között a PTE Szőlészeti és Borá-szati Kutatóintézetének 2017-es évjáratú száraz Tribus cuvée-je lett, míg a vörösek mezőnyében a Koch Borászat 2015-ös évjáratú Francia Módi minőségi száraz vörösbora utasította maga mögé a vetélytárs nedűket. A nyertes borászoknak az oklevelet Miseta Attila, a PTE rektora adta át hétfő délután az egyetem Szenátusi tanácstermében.
 
A vörösborokat előzetesen a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin borászokból, borkereske-dőkből, sommelier-ékből és szakújságírókból álló szakmai zsűrije bírálta. A hagyományoknak és az előírásoknak megfelelően „vakon” pontozott a fináléban a társadalmi zsűri, vagyis a bírálók az évjá-raton kívül nem tudhatták, milyen nedűt kóstolnak és pontoznak éppen. Ahogy a korábbi években, az idén is két kategóriában hirdetett győztest a Pécsi Tudományegyetem, legjobb fehér-, és leg-jobb vörösbor kategóriában.
 
Előbbiben a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének 2017-es évjáratú Tribus cuvée minőségi száraz fehérbora utasította maga mögé a mezőny többi borát. A győztes „szőlőlét” Hevér László, a kutatóintézet főborásza mutatta be az eredményhirdetést követően. 
 
Vörösbor kategóriában a Koch Borászat 2015-ös Francia Módi minőségi száraz vörösborát hirdette ki győztesnek a Pécsi Tudományegyetem. Az erről szóló oklevelet Koch Csaba, borász vehette át, aki természetesen be is mutatta a bort a PTE képviselőinek.