Fröccs

Donald Trump és a tokaji bor már megint nagyot megy együtt

Július 23. 15:47
A Washingtonban található Trump International Hotelben a legdrágább koktél 169 dollárba, vagyis átszámítva 44 ezer forintba kerül. Érdekessége, hogy az egyik összetevő a Royal Tokaji Borászat aszúeszenciája.

A koktél receptje  a 19. században az Egyesült Államokban született sherry cobbler koktélon alapszik (cointreau, sherry, cukorszirup, citromhéj), ehhez jönnek még citrusgyümölcsök, pirosbogyós gyümölcsök és az eszencia.

Mondhatni, a szóban forgó 2007-es eszencia a Trump szálloda bárjának egyik névjegye. Gyakorlatilag a nyitás óta az itallapon van, és – mint a Winelovers Blog 2017 januárjában beszámolt róla – a bár egyik rekordját azóta magáénak tudhatja.

Egyáltalán nem ördögtől való egyébként, hogy tokaji borkülönlegességet használjanak koktélokhoz. A Vinoport éppen idén májusban gyűjtött össze 4 pompás receptet, amik ráadásul akkor is csodás élményt nyújtanak, ha egy kicsivel olcsóbb aszút használunk hozzájuk... Akár éppen egy másik Royal Tokajit.
 

 
 

 

A franciák VB-győzelme nem várt áldozatokkal járt

Július 16. 12:12
A franciák VB-győzelme nem várt áldozatokkal járt
Fotó: Agence France-Presse
 
Százezrek ünnepelték Párizs leghíresebb sugárútján, a Champs Elysées-n, hogy a franciák nyerték az oroszországi labdarúgó-világbajnokságot. A kékek 4-2-re nyertek a döntőben Horvátország ellen. A hatalmas buli az éjszaka során kicsit elfajult, amikor pár randalírozó betörte a sugárút egyes üzleteinek a boltjait, majd többek között drága boros- és pezsgősüvegeket dobáltak az utcára.

Az este végén a rendőrségnek vízágyut és könnygázt is be kellett vetnie és Marseille-ből is érkeztek rendbontásról beszámolók.
 

Különleges foci-világbajnokságos pezsgőt lehet most vásárolni

Július 13. 12:12
Különleges foci-világbajnokságos pezsgőt lehet most vásárolni
Fotó: decanter.com
 
Két héttel a labdarúgó-világbajnokság vége után egy 1966-os limitált szériás World Cup Champagne kerül kalapács alá az angliai Humbert & Ellis aukciósháznál. A Jacquart pezsgőház anno ebből a tételből stílszerűen mindössze 1966 palackot készített, amelyek további különlegessége, hogy a címkén rajta van a kézjegye 8 angol focistának azok közül, akik 1966-ban megnyerték a világbajnokságot. A londoni döntőben a nyugatnémeteket 4-2-re legyőző csapatból Bobby Charlton, Nobby Stiles, Gordon Banks, George Cohen, Ray Wilson, Martin Peters, Alan Ball és a fináléban három gólt szerző Geoff Hurst írta alá a magnumpalackokat.

A decanter.com beszámolója szerint most az 1-es sorszámú üveg kerül elárverezésre. A World Cup Champagne kikiáltási ára 1800 font (átszámítva 660 ezer forint) lesz, de szakértők szerint ennek körülbelül a duplájáért fogják leütni.
 

Aranyérem és második hely a magyar bornak a muskotályok olimpiáján

Július 11. 15:26
Aranyérem és második hely a magyar bornak a muskotályok olimpiáján
 
Aranyérmet kapott és a verseny 2. legjobb muskotályának választották a Holdvölgy tokaji sárgamuskotályát a legrangosabb muskotály versenyen. Az idén 18. alkalommal megrendezett francia Muscats du Monde világverseny nemzetközi zsűrije 23 ország 212 muskotály borából választotta ki a legjobbakat, amelyeket összesen 24 arany- és 46 ezüstéremmel díjazott. Az idei mezőny egyetlen magyar díjazott borászata a mádi Holdvölgy volt, amelynek Exaltation 2014 dűlőválogatott édes borát a Top 10 ranglista második helyén emelte ki a zsűri.

A Holdvölgy ezzel folytatta remek sikersorozatát: ez az egyetlen magyar borászat, amely már negyedik alkalommal nyert aranyérmet és Top 10 minősítést a Muscats du Monde-on. A díjnyertes Holdvölgy borok mindegyike a történelmileg első osztályú minősítésű mádi Nyulászó-dűlőből származó, késői szüretelésű édes tokaji sárgamuskotály volt.
 
A Holdvölgy pincészet eddigi díjazott borai

Intuition No.2 2008 (Nyulászó) – Muscats du Monde 2010
Exaltation 2012 (Nyulászó) – Muscats du Monde 2015
Exaltation 2015 (Nyulászó) – Muscats du Monde 2017
Exaltation 2014 (Nyulászó) – Muscats du Monde 2018

 

Újabb magyar borvidék kap egyedi palackot

Július 10. 15:14
Tokaj és Szekszárd után az Egri borvidék csúcsminőségű borai is egyedi palackot kapnak – olvasható az MTI közleményében.
 
A kezdeményező Nyitrai Zsolt, a térség országgyűlési képviselője elmondta, a XXII. Egri Bikavér Ünnepen felkérte az érintett borászokat, tegyenek javaslatot az egri palack kialakítására és arra, hogy a borvidék mely nedűit tartalmazzák majd. Kijelentette: határozott célja, hogy legkésőbb egy év múlva, a következő Bikavér Ünnepen már az új egyedi palackból töltsék a vendégek poharába a hazai vörösborok közt elsőként hungarikummá nyilvánított Egri Bikavért.
 

A badacsonyi borászok újradefiniálják a kéknyelűt

Július 10. 09:03
2018. július 4-én Tóti-hegyen az Istvándy Pincészetnél tartották az első Kéknyelű Ízlelő elnevezésű szakmai nappal összekötött sétálókóstolót. Az eseményre közel 30 borász hozta el a fajta 1-1 borát, amelyet vakkóstolón együtt végig is kóstoltak, majd Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnökének részvételével átbeszéltek, melyik borok állnak legközelebb az origóhoz, azaz mely borok képviselik azt a stílust, amelyet a későbbiekben egységesen követnének majd a borászok.
 
„Ez az esemény egy mérföldkő lett a fajta életében. A kéknyelűből szép borok készülhetnek, különböző stílusban: frissen, reduktívan is nagyon szép és élvezhető, valamint hosszabb érlelés után is lehet még forgalmazni a bort, nem fogunk benne csalódni. Mivel kevés ültetvény van belőle, így mindenképpen az egyediséget kell keresni benne. A fajta különlegessége az érlelésben rejlik, ez pedig más fajtákhoz képest többletet jelent. Ezt kell a gyakorlatba közösen átültetni” – osztotta meg a gondolatait a házigazda Istvándy Gergely.
 
A top 10-es Origó listába végül a következő borok kerültek be:
 
Szászi Birtok 2017
Szabó Pince 2017
Skizo Borház 2017
Folly Arborétum és Borászat 2017
Sipos Borház 2016
Fölföldi Béla 2016
Istvándy Pincészet 2016
Istvándy Pincészet 2015
Csendes Dűlő Szőlőbirtok 2013

 
A délelőtti szakmai kóstolást délután egy nyilvános sétálókóstoló követte, ezen a közönség is megismerkedhetett a badacsonyi kéknyelűvel.
 

Villányból érkezik a magyar "superfood"

Július 03. 10:37
Június utolsó napjaiban mutatták be a Bock Borászat új termékét, a rágható étrend-kiegészítő tablettát. A villányi borvidéken a kékszőlő feldolgozása után nagy mennyiségben rendelkezésre álló szőlőmag hasznosítására épült üzem Európai Uniós pályázatának záróeseménye is volt egyben a bemutató.

A pályázat által egy korszerű kékszőlőmag-feldolgozó üzem jött létre, valamint egy egyedi gyártási technológia kifejlesztésére is sor került. Ennek segítségével a Bock pince hagyományos kékszőlőmag-alapú termékei mellett egy új, a kékszőlőmag és a szőlőhéj értékes hatóanyagait megőrző és azok felszívódását jelentősen növelő, rágható tabletta is készül a jövőben.

„Borászatunk már 2010 óta hasznosítja a kékszőlő feldolgozásának egyik legfontosabb melléktermékét, a szőlőmagot. Mivel mikroőrlemény formájában a kékszőlőmag kiemelkedően értékes antioxidánsainak és bioaktív anyagainak felszívódása és hasznosulása korlátozott, ezért egy jobb, hatékonyabb megoldást akartunk keresni, amelyben a Pécsi Tudományegyetem és a Szent István Egyetem kutatói nyújtottak számunkra nélkülözhetetlen segítséget.” – mondta el Bock József, akinek ezzel egy nagy álma vált valóra.
 
A borász által említett kutatások megerősítették, a villányi kékszőlő illetve annak magja és héja igazi „szuperfood”, rendkívül gazdag antioxidáns hatású polifenolokban, amelyek természetes módon járulnak hozzá a szervezet önvédő mechanizmusainak hatékonyabb működéséhez.
A szőlőmagból készült élelmiszerek nem csak egészségesek, de a mindennapi étkezésbe is sokoldalúan beilleszthetők. Erről tanuskodik Marton Adrienn séf és gasztroműsor-vezető videója, ahol kékszőlőmag mikroörleményével készít epres-banános turmixot.

Átadták a legjobb sommelier-eknek járó diplomákat

Június 28. 12:00
Tegnap került sor a díjátadóra, ahol hárman vehették át az International A.S.I. Sommelier Diplomát. A Magyar Sommelier Club 2018. március 24-én a Continental Hotel Budapestben harmadik alkalommal rendezte meg a versenyt, amiről bővebben már ITT írtunk. 
 
Soha nem tapasztalt elismerése a magyar sommelier szakmának, hogy két arany és egy ezüst diplomát kaptak a kiválóan felkészült versenyzők: Horváth Máté (Mák Bisztró) és Kovács Norbert (Hotel Steirerschlössl, Ausztria) arany, Rácz Imre (Mák Bisztró) ezüst diplomás.

A tavalyi A.S.I. diplomással, Angerman Lászlóval együtt már négyen vannak idehaza, akik az „International A.S.I. Sommelier Diploma” büszke birtokosai, és mindegyikük a Magyar Sommelier Club tagja.
 
Jövőre Horváth Máté fogja képviselni Magyarországot Belgiumban a "Contest of the Best Sommelier of the World 2019" (március 10-15) nemzetközi versenyen. Kovács Norbert az ez év november 9-11-én Belgrádban megrendezésre kerülő "Balkan Sommelier's Challange 2018." versenyen képviseli hazánkat.
 
A nemzetközi diplomákat Kovács Gábor a Magyar Sommelier Club elnöke adja át a nagy tudásról számot adó szakembereknek.