Fröccs

Egy tényleg rendhagyó borvacsorán jártunk

December 04. 09:33
Egy tényleg rendhagyó borvacsorán jártunk
 
Kis túlzással, ma már nem is veszik „étteremszámba” azt a vendéglátóegységet, amelyik nem szervez rendszeres időközönként borvacsorát. Nagyjából azt is tudja minden séf, hogy ilyenkor valami különlegességgel kell meglepni a vendégeket, a sommelier meg természetesen tisztában van vele, olyan borpárt kell választania a fogásokhoz, ami teljessé teszi az élményt.

Az Araz minden hónapban hagyományosan megrendezésre kerülő borduett vacsorái ebből a sűrű mezőnyből egyértelműen kiemelkednek. Miközben könnyedén megugorják a fent leírt két feltételt, sokkal többet is nyújtanak annál. Minden alkalommal két borász mutatkozik be, az ő 1-1 boruk kerül minden fogás mellé (tehát fogásonként kettő), és maguk a borászok is mindig jelen vannak. Ők pedig nem csak az adott borukat mutatják be, személyes történeteik, anekdotáik révén a szépszámú közönséggel együtt meghitt, családias hangulatot teremtenek.

A novemberi Dúzsi-Bujdosó vacsorán persze az se volt semmiség, hogy egymás után kóstolhatta az ember Dúzsi Tamás két ikonikus borát, a Görögszót és a Pentatont, és közben még azt is megtudhatta: a Görögszó dűlő neve onnan ered, hogy ide egykor görögkatolikus szerzetesek jártak.

De talán sokkal érdekesebb volt meghallgatni, hogy a rozékirálynak a fehér olaszrizling a szíve (egyik) csücske, hogy negyedszázada egy kombi Ladával kezdődött a Dúzsi-rozék legendája, és hogy Dúzsi Tamás idén olyat tapasztalt, amit pályafutása bő 50 évében még sosem.
 
Bujdosó Ferenc szintén sok érdekeset mesélt (amellett, hogy a remek borait is felkonferálta). Megtudhattuk, hogy anyukája 1965-ben szódásszifonnal készítette „Magyarország első gyöngyözőborát”, és hogy a Matróz sorozat úgy született, hogy a felesége egy nap hazajött egy borkóstolóról és szemrehányást tett neki: balatoni vitorlás család létükre egy árva hajó nem jelenik meg a címkéiken.

Az est csúcspontja pedig a vacsora végén következett el, amikor Dúzsi Tamás felállva elszavalta Babits Mihály Esti Kérdés című versét, a közönség pedig lélegzetét visszafojtva, áhitattal hallgatta.
 
Ilyen élmények tényleg nem érik minden borvacsorán az embert.
 
Végezetül azért álljon itt a vacsora menüsora is:
 
Dúzsi Tamás Olaszrizling 2017 - Bujdosó Zöld 2017
Torma Panna Cotta füstölt sonkamorzsával

Dúzsi Tamás Kékfrankos rozé 2017 Bujdosó Cirkáló 2016
Madársalátakrém cukkinivel körítve

Dúzsi Tamás Cabernet Sauvignon rozé - 2017 Bujdosó Nemere 2015
Gombaesszencia parmezán feltéttel

Dúzsi Tamás Kékfrankos 2013 - Bujdosó Katamarán 2015
Lecsó rozskenyéren kacsaroláddal 

Dúzsi Tamás Görögszó 2013 - Bujdosó Sirocco 2013
Marharostélyos tejszínes-serpenyős burgonyával és fűszeres zöldségpasztával

Dúzsi Tamás Pentaton 2012 - Bujdosó Farkastanya 2012
Gesztenyerétes rumos csokoládéöntettel és szederfagylalttal
 
Egy tényleg rendhagyó borvacsorán jártunk

Egy bor és a pálinka a legnépszerűbb hungarikum

December 03. 09:40
FoodConf néven immár harmadik alkalommal rendezte meg az Élelmiszertudományi, -technológiai és Innovációs Konferenciát a Szent István Egyetem (SZIE).

A két napos nemzetközi szimpózium az ipar 4.0 víziójának témaköreit, a valós és a digitális világ közötti kölcsönhatás eredményeként a modern gyárakban a dolgok (tárgyak, berendezések) internetének megteremtődését, az automatizálás, a smart termelés, a smart logisztikai lánc bigdata feldolgozását, az élelmiszergyártás, -logisztika, -kereskedelem, -biztonság, és a táplálkozás témaköreit járja körül.

A Hungarikumok témakörében szervezett szekcióülésen Ondré Péter az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója elmondta: 2018-ban 44 olyan kiállító vett részt az általuk szervezett külföldi kiállításokon, amely hungarikum terméket is bemutatott. A leggyakrabban kivitt hungarikum a méz, a tokaji aszú és a pálinka volt.
 

Egy séfet is jelöltek a Nobel-békedíjra

November 28. 13:03
José Andrés-t, a Washingtonban nagy népszerűségnek örvendő Minibar étterem vezetőjét jelölte idén a Nobel-békedíjra John Delaney demokrata párti politikus – számolt be róla a minap a finedininglovers.com. A spanyol séf annak köszönheti a nem mindennapi megtiszteltetést, hogy 2017-ben csapot-papot otthagyva Puerto Rico-ba repült és egy élelmezési rendszert épített ki a hurrikán áldozatainak.
 
Nem ez volt az első alkalom, hogy José Andrés nagy emberségről tett tanubizonyságot. 2010-ben a Haiti földrengés áldozatainak megsegítésére hozta létre World Central Kitchen nevű szervezetét, amelynek keretében önkéntesek százai építetettek ideiglenes konyhákat és juttattak élelemhez 2 millió embert a természeti csapás sújtotta területeken. Idén egyébként a kaliforniai erdőtüzeknél sem maradt téttlen, többek között hálaadásnapi ebédet ajánlott a károsultaknak. 2018-ban a Time az év 100 legbefolyásosabb embere közé választotta.
 
Egy TED konferencián be is számolt a tevékenységéről, íme az erről készült videó:
 

Lezajlott a 2018-as évjárat borainak első versenye – íme a győztesek

November 26. 17:07
November 24-én közel négyszáz bor részvételével lezajlott a XV. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivál. Itt került sor a kárpát-medencei újborok versenyének eredményhírdetésére is. Az alábbi tizenöt legjobbra értékelt bor kapta meg a „Magyarország 2018. év legjobb újbora” címet:
 • Szentpéteri Borpince Kft.: Olaszrizling Válogatás
 • Varga Pincészet Kft.: Aranymetszés Friss Sauvignon Blanc
 • Prantner Ferenc: Szekszárdi Rose
 • Eredet Pince: Kunsági Kékfrankos Rose
 • Lajvér Borház Kft.: Szekszárdi Rose Cuvée
 • Várszegi Pincészet: Irsai Olivér-Sárga Muskotály
 • Günzer Tamás Pincészete: Rose
 • Takler Borbirtok: Szekszárdi Pinot Noir Rose
 • Eifert Borház: Generosa
 • Gedeon Birtok: Generosa
 • Szőllősi Pincészet Kft.: Tramini
 • Anonym Pince – Szövényi Áron: Ötlet – Pinot Noir Rose
 • Agárdi Csobor Pincészet: Agárdi Chardonnay
 • Kányavári Borbirtok: Sauvignon Blanc
 • Günzer Zoltán: Portugieser

Új termék és új dizájn a Törleynél

November 14. 10:20
Új terméket mutatott be a napokban a Törley Pezsgőpincészet. Az üde, friss száraz muskotálypezsgővel, a Muscosecco-val a cél, „hogy az édes pezsgő fogyasztóinak mutassunk olyan száraz pezsgős alternatívát, amit ha megkóstol, csodálkozva azt mondja, ez milyen finom” – mondta Lőrik Tamás a Törley termékmenedzsere.
 
A Muscosecco-nál friss cserszegi fűszeres szőlőből készült bort erjesztenek pezsgővé, majd a szintén aromagazdag Irsai Olivér szőlő mustját adják hozzá. Az ajánlott fogyasztási hőmérséklet betartása (5-7 °C) mellett kiváló társ baráti beszélgetéseknél és zöldfűszeres tésztaételek fogyasztásánál.
 
Az idei szezontól megújul a külcsíny is, a Törley palackok nyakát sálszerűen körülölelő nyakcímkén ezentúl egy fiatalabb Törley József jelenik meg. A cég ezzel szeretne tisztelegni a gyáralapító előtt, aki alig 24 évesen a legkorszerűbb technológiákat felhasználva olyan vállalkozást indított, amellyel rövid időn belül igen komoly sikereket ért el.
 

Mi már tudjuk, hogy Lajvért veszel karácsonyra

November 12. 17:24
Mi már tudjuk, hogy Lajvért veszel karácsonyra
 
Nemrég érkezett meg szerkesztőségünkbe a szekszárdi Lajvér Pincészet karácsonyi borválogatásokat tartalmazó kis füzetkéje. A kiadványt lapozgatva nem csak szeretteinknek, de magunknak is rögtön találtunk megannyi különleges és kívánatos ajándékot.

BOROK KÜLÖN-KÜLÖN, DÍSZDOBOZBAN
KÉKFRANKOS 2016: 2.190,-
MERLOT 2015: 2.290,-
SIGNUM CUVÉE 2016: 3.390,-
MERLOT SELECTION 2015: 5.390,-
INFINITY CUVÉE 2015: 6.390,-
 
„HANGULATOK” BORVÁLOGATÁS
CUVÉE BLANC 2018, ROSÉ 2018, KÉKFRANKOS 2016: 4.990,-

„VÖRÖS” BORVÁLOGATÁS
MERLOT 2015, CABERNET SAUVIGNON 2016, L12 2015: 5.990,-

„SOMMELIER” BORVÁLOGATÁS
SIGNUM CUVÉE 2016, MERLOT SELECTION 2015, INFINITY CUVÉE 2015: 13.990,-

EXTRA AJÁNLAT: BOROK KÜLÖN-KÜLÖN, FA DÍSZDOBOZBAN
KÉKFRANKOS 2016: 4.790,-
MERLOT 2015: 4.890,- forint
MERLOT SELECTION 2015: 7.990,-
INFINITY CUVÉE 2015: 8.890,-

BOR ÉS CSOKOLÁDÉ – LAJVER ÉS ARTIS
SIGNUM CUVÉE 2016: 11.990,-
MERLOT SELECTION 2015: 13.990,-
 
A nem csak tartalomra, de külalakra is tetszetős Lajvér karácsonyi füzet az ajándékötletekkel PDF formátumban is letölthető vagy megtekinthető a pincészet honlapján.
 

Borvacsora a rozékirállyal és a dél-balatoni legendával

November 08. 14:05
Az ősz beköszönte az ARAZ étterem személyzetét újabb alkotásra csábította. Barka Áron, Chef de Cuisine és Kovács Gábor, a Magyar Sommelier Club elnöke ezúttal két jól ismert borászattal, a szekszárdi Dúzsi Pincével és a dél-balatoni Bujdosó Pincészettel karöltve alkották meg novemberi borduett vacsoránk feledhetetlen hatfogásos, a borokkal tökéletesen harmonizáló menüsorát.
 
Időpont: 2018. november 30. pénteken, 19 óra (érkezés: 18:50-ig)
 
Menüsor:

Dúzsi Tamás Olaszrizling 2017 - Bujdosó Zöld 2017
Torma Panna Cotta füstölt sonkamorzsával

Dúzsi Tamás Kékfrankos rozé 2017 Bujdosó Cirkáló 2016
Madársalátakrém cukkinivel körítve

Dúzsi Tamás Cabernet Sauvignon rozé - 2017 Bujdosó Nemere 2015
Gombaesszencia parmezán feltéttel

Dúzsi Tamás Kékfrankos 2013 - Bujdosó Katamarán 2015
Lecsó rozskenyéren kacsaroláddal 

Dúzsi Tamás Görögszó 2013 - Bujdosó Sirocco 2013
Marharostélyos tejszínes-serpenyős burgonyával és fűszeres zöldségpasztával

Dúzsi Tamás Pentaton 2012 - Bujdosó Farkastanya 2012
Gesztenyerétes rumos csokoládéöntettel és szederfagylalttal
 
 
Ár: 14.990 Ft/fő (a számla végösszegéhez 10% szervizdíjat számolnak fel)
A korlátozott férőhely miatt előfoglalás szükséges! Parkolás ingyenes a szálloda Nyár utcai mélygarázsában
Asztalfoglalás telefonon (+36 1-815-1100) vagy e-mailen (araz@araz.hu)
 
 

Íme az első magyar borász, akit lovaggá ütöttek

November 06. 12:29
Íme az első magyar borász, akit lovaggá ütöttek
 
Koch Csaba hajós-bajai és villányi termelő az első magyar borász, aki bekerült a gasztronómiai lovagrend tagjai közé.
 
Az 1954-ben alapított Auguste Escoffier Tanítványai Lovagrendnek világszerte több mint 30 ezer tagja van. Piros szalaggal ismerik el a szakácsokat (mint például Bíró Lajost), kék szalaggal pedig a gasztronómiához más módon kapcsolódó szakembereket. Koch Csabát a zöld színű szalaggal tüntették ki, amivel a csúcshelyek csúcsbeszállítóit szokták elismerni – magyar borászok közül ő kapta meg elsőként az elismerést.
 
Auguste Escoffier a francia konyhaművészet másik megkerülhetetlen alakja az idén elhunyt Paul Bocuse mellett. Az 1935-ben, 89 éves korában elhunyt szakácsnak komoly érdemei vannak a hagyományos francia főzés népszerűsítésében. Escoffier emellett a konyhaművészetben meghonosította a menedzsment-filozófiát: konyhájában az egyes részlegeknek külön vezetője volt, és a tálalás sem a Franciaországban tradicionálisnak mondható összevisszaság alapján történt, mivel nála a fogásokat nem egyszerre tálalták, hanem egymást követve.
 
Saját éttermének, a Cannes-i Arany fácánnak a felfuttatása után a monte-carlói Grand Hotel konyháját reformálta meg, majd jött a több évtizedes együttműködése César Ritz-cel, és – a Londoni Savoy mellett – számtalan Ritz szálloda gasztronómiai gatyába rázása. Nevéhez fűződik a Pêche Melba desszert megalkotása, illetve a Rossini bélszín (Tournedos Rossini) is. 1903-ban írta meg az 5 ezer receptet felvonultató a Le Guide Culinaire-t, ami fél évszázadon át volt az ambíciózus szakácsok bibliája.