Fröccs

Elkezdődött a 15. Nemzetközi Borturizmus Konferencia

április 10. 13:06
A 15. Nemzetközi Borturizmus Konferenciának (Iwinetc), ebben az évben Bulgária második legnagyobb városa, Plovdiv ad otthont. A konferenciát Anthony Swift, az Iwinetc alapítója, Alexander Iotsef, Bulgária Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Minisztérium helyettes minisztere és Plovdiv polgármestere nyitotta meg.
 
Elkezdődött a 15. Nemzetközi Borturizmus Konferencia

A konferencia résztvevői megismerkedhetnek Plovdiv nevezetességeivel, meglátogathatják az újonnan nyílt a Phillippolis Püspöki Bazilika alapjaira épült látogatóközpontot, majd szintén csodás mozaikok között a Kis ókeresztény bazilika látogatóközpontjában ismerkedhetnek Bugária boraival, elsősorban a Rubin, Mavrud és Misket szőlőfajtákkal.

A konferencián bemutatkoznak Bulgária borvidékei, borai, turisztikai lehetőségei, az résztvevők izgalmas előadásokon vehetnek részt. Az eseményen olyan aktuális  témák kerülnek előtérbe, mint a fenntarthatóság, a mesterséges intelligencia szerepe, az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok népszerűsége.

A konferencián Magyarországot a bortúrákat szervező Wine a’More Travel képviseli.

“Megfelelő gondoskodással és türelemmel a borvidék borai hosszú életűek is lehetnek”

április 08. 10:48
Bognár Attila a Badacsony New Yorkban rendezvényen kóstolta a borvidék legjavát.
 
“Megfelelő gondoskodással és türelemmel a borvidék borai hosszú életűek is lehetnek”
 
Ebben az évben is a New York Palota Róma terme adott otthont a Badacsonyi Borvidék borászainak és egyéb kiállítóinak, akik immár 13. alkalommal érkeztek Budapestre a szokásos borvidéki bemutatóra. A rendezvény a borvidék borászai számára kiemelt jelentőséggel bír, hiszen ilyenkor tudnak személyesen találkozni már meglévő és potenciális fogyasztóikkal. Badacsony immár túlnőtt a boros-strandolós helyszín jelentette sztereotípián, hiszen egész évben nyitva tartó borászatokkal és számos gasztro- és kulturális programmal várják az idelátogatókat. A kiemelt program persze továbbra is a júliusi kéthetes Badacsonyi Borhetek, de az év minden időszakában találni változatos programokat a borvacsoráktól kezdve az egyes szőlőfajtákra felhúzott programokig (Kéknyelű Piknik, Bortriatlon stb.). 
 
Ilyen hosszú múltra visszatekintő borvidéki bemutatkozóval más borvidékünk nem nagyon jelentkezett. Pozitív példája ez a nálunk oly sokszor hiányzó kitartó összefogásnak, közös gondolkodásnak és közös munkának. A borászok mellett fontos szerepe van ebben az őket tömörítő és koordináló Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesületnek, mely a szervezésben is kiemelt szerepet játszik. Idén harmincnyolc kiállító borászat mintegy kettőszáz bora volt kóstolható a rendezvényen, de a borászatokon kívül minden évben helyi turisztikai szolgáltatók, termelők, programszervezők is részt vesznek. Nekem személyes kedvenceim a Szegi Családi gazdaság isteni finom sajtjai, melyek remek kísérői a borvidék borainak. 
 
A sétáló kóstolón túl, folytatva az eddigi hagyományokat a Vivaldi teremben idén is egy teltházas, egyedülálló mesterkurzus színesítette a Badacsony New Yorkban eseményt: az informatív és finom humorral megfűszerezett Pásztoróra / Badacsonyi borok titkos találkára hívják illő s méltó párjukat című mesterkurzuson az ínyenc ételek és a badacsonyi borok közötti harmónia világába avatták be a résztvevőket.
 
A kóstolt borok mindegyike hibátlan volt, jól tükrözte a fajta és a terroir sajátosságait. Számomra az egyik izgalmas aspektusa a mostani kóstolónak az évjáratok közötti különbségek voltak. A kóstolt tételekből azt éreztem, hogy 2021 az egyik legjobb évjárat (lehet) az elmúlt húsz évből. 2022-ben a nagyobb meleg miatt a savak alacsonyabbak, a borok korábban érnek, akadnak borászok, akik először ezért inkább ezt az évjáratot viszik piacra. És ott van 2023, amelyet sokan még a 2021-esnél is jobbnak tartanak, de azok a borok még nagyon fiatalok, a bennük rejlő potenciált viszont már most is megmutatták. Nem mellékesen azért is kóstolhattunk ebből az évjáratból tételeket bizonyos pincéktől, mert a korábbi évjárataik már kifutottak. Jelen voltak a korábbi évjáratok már bizonyított tételei és néhány muzeálisnak számító ritkaság is.
 
“Megfelelő gondoskodással és türelemmel a borvidék borai hosszú életűek is lehetnek”
 
Első körben most is az olaszrizlingekre koncentráltam. Egyrészt mert kimondottan kedvelem, másrészt pedig mert ez igen sokrétű fajta. Termése megbízható, sokféle stílus készíthető belőle, a fröccsbortól a dűlőválogatásokig és a kései szüretelésű édes borokig. A borvidék kiemelt fajtája, szinte minden borász szortimentjében ott van. A nehezebb évjáratokban sincs vele akkora gond, mint a többi fajtával. A mostani kóstolón három tételt mindenképp kiemelnék. A Borbély pince 2021-es Bács-hegy olaszrizlingje nemcsak a fajta, de az egész rendezvény egyik legjobb bora volt. Ezt a koncentrációt, zamatgazdagságot, ha jól rémlik utoljára 2013 évjáratban éreztem. A másik az Éliás pince Fent a hegyen 2022-es olaszrizlingje, amely, ahogy nevéből is adódik, a pince körüli részről, a hegyről származó termés gyümölcse. Komplex, hosszú, szeretni való. A harmadik kedvencem pedig a Váli pince 2022-es olaszrizling válogatása. Váli Péter volt most az egyik olyan borász, akinél tökéletes sort kóstoltunk, minden bor nagyon tetszett. Ez a válogatott olaszrizling koncentrált, ásványos, hosszú, izgalmas. Az említett hármon kívül is akadt még több olyan olaszrizling, amely mindenképp az átlag fölé emelkedik. Ezek a következők: Málik Zoltán 2021-ese, Laposa 2021-es Apukám Világa olasza, Szászi Endre 2022-es Kabócás Olaszrizlingje, a Sipos Borház 2021-ese, az Illés Borászat 2022-es Napkő és Holdkő olaszrizlingjei, valamint a Sabar Borház 2022-es Single Vineyard Bács-hegy olasza.
 
Másik kedvenc fajtám a kéknyelű a borvidékről. Ez olyan unikális, máshol sehol nem található kincs, amelyet óvni kell. Minden tiszteletem azon borászoké, akik ezzel foglalkoznak, nem hagyják, hogy feledésbe merüljön, annak ellenére, hogy érzékeny fajtáról beszélünk, ami sok-sok munkát és törődést igényel. Viszont kiemelkedő borokat eredményez hozzáértő és türelmes kezekben. A türelmest azért mondom, mert minden évben kiemelem, így most is, hogy ennek a fajtának időt kell hagyni, míg összeáll. Kell neki egy palackos érlelés, hogy komplexebbé, kerekebbé váljon. Most is igyekeztem a szortiment lehető legtöbb tételét megkóstolni, és kb. ugyanazon borászok kéknyelűi tetszettek, mint az előző években. Ez talán nem véletlen, hiszen ők évek óta bizonyítanak ezzel a fantasztikus badacsonyi fajtával: Málik pince 2021-ese, Borbély pince 2021-es kéknyelű selection-je, Váli 2021-ese, a Csendes Dűlő Szőlőbirtok 2022-ese, Folly 2022-ese, Sabar 2022-ese, Istvándy 2021-es Kékderű kéknyelűje, a Fata pince 2020-asa és a Németh Pince 2023-asa voltak azok, amelyek kiemelkedtek. Ez utóbbi még nagyon fiatal, de már most is mutatja a benne rejlő potenciált. 
 
Régebben a borvidék húzóereje a szürkebarát volt. Borászokkal beszélgetve ez a fajta mostanra inkább harmadik vagy negyedik számú fajta lett az egyes pincéknél. Egyre többen panaszkodnak arra, hogy nehezebb eladni, mint korábban. Persze ettől még továbbra is kiemelt figyelmet érdemel, mely szintén többféle stílusban készül Badacsonyban, a könnyedebbtől kezdve a dűlőszelektált tételeken keresztül, a hosszabb ideig héjon áztatott pinkes színűtől, a kicsit több maradékcukros verzióig. Az egyik legizgalmasabb a fajtából a Váli pince 2022-es pink színű tétele volt. Kiemelnék még két hagyományos stílusú, koncentráltabb, ásványosabb tételt 2022-ből: a Málik és az Éliás Fent a hegyen szürkebarátot. Különleges stílust képviselt a Domaine Edegger Pincészet 2021-es amfórás Kápolna szürkebarátja.
 
“Megfelelő gondoskodással és türelemmel a borvidék borai hosszú életűek is lehetnek”
 
Egyre több szerepet kap a borvidéken a rajnai rizling is, akár önálló fajtaborként, akár házasításokban. Ha rajnait kóstolunk, akkor elsőként a Villa Sandahl Rajnai rizlingjei ugranak be a borvidéken. Ők minden évben komoly sort hoznak a fajtából, több évjáratból is, idén például 2018 és 2022 közötti tételeket kóstolhattunk tőlük. Nagyon tetszett a Soild Ground névre keresztelt friss 2022-es, ahogy pedig léptünk visszafelé az évjáratokban, úgy erősödtek a palackérlelés jegyei. Most sem okozott csalódást egyik bor sem. Rajtuk kívül is volt néhány kiemelkedő tétel. Bejött nagyon a Nyári Pince 2021-ese, az A’Capella Szőlőbirtok 2021-ese, a Villa Tolnay Borház 2021-es Kápolna-domb rajnaija is. A Váli pince 2021-es Tabula Rasa rajnai rizling az egész kóstoló egyik legjobb bora is volt egyben. Míg a Németh pince 2022-es „Rajnai rizling szerintem” a fajta erőteljesebb stílusát mutatja, addig a szintén 2022-es „Csaknekedkislány” névre keresztelt töppedt szőlős édes bora azt mutatja, hogy a fajtából különleges természetes édes borok is készíthetők a borvidéken. 
 
Minden évben kíváncsian kóstolom a badacsonyi vörösborokat is. A borvidéken jól érzi magát a syrah, a kékfrankos, a pinot noir és a bordeaux-i fajták is. Egyre több pincészet foglalkozik vörös szőlőfajtákkal, melyek általában gyümölcsösek, jól ihatók, ugyanakkor képesek visszaadni a borvidék ásványos jegyeit is. A vörös fajtáknál évek óta kiemelkedő szerepet játszik Török Csaba (2 HA pincészet). Idén négy vörösbort hozott a kóstolóra, a 2020-as syrah és szintén 2020-as cabernet franc komplex fajtajelleges tételek, a 2021-es Tabunello megmutatja, hogy az olasz sangiovese szőlőfajtából itthon is lehet komoly bort készíteni. Míg a 2019-es Courage egy olyan bordeaux-i házasítás, amely jelen pillanatban nemcsak a borvidék, hanem az egész hazai borszféra egyik legjobb vörösbora. Csaba vörösein kívül tetszett még a Jakab pince és Váli Péter egyaránt 2021-es syrah-ja, a Domaine Edegger Pincészet 2018-as Georg-ja (Cabernet sauvignon+merlot), Sike Balázs 2021-es Cabernet franc-ja.
 
A borvidéken számos más fajtából is készülnek nagyon izgalmas és egyedi tételek. Ezek közül most a Málik Pince 2021-es Zöldszilvániját emelném ki, ezzel a fajtával más pince nem nagyon foglalkozik. Málikék évek óta hisznek benne, és a 2021-es évjárat szerintem igazi minőségi ugrást jelent a korábbiakhoz képest. A pince 2021-es Zeus-a szintén kiemelendő. Ami szintén tetszett, az a Domaine Edegger 2020-as Qintessence sauvignon blanc-ja, és 2020-as Jakob chardonnay-ja, a Nyári pince 2021-es hárslevelűje (tőlük az Emese Álma cuvée is, melyben szintén van hárslevelű), a Szászi pince 2022-es Rózsakő, a Németh Pince 2022-es Budai zöld és 2023-as Rózsakő. 
 
A végén pedig érdemes kiemelni, hogy a Szeremley pince idén hozott két nem akármilyen muzeális kincset: a 2005-ös késői szüretelésű édes Zeus-t és az 1998-as szinten kései szüretelésű édes olaszrizlinget. Ezek a borok ékes példái annak, hogy a borvidék borai hosszú életűek is lehetnek, megfelelő gondoskodással és türelemmel. Méltó zárása volt a kóstolónak ez a két bor. 
 
 

Rekordszámú magyar részvétellel zajlott a 30. ProWein

Március 14. 12:10
Közel 40 borászattal, mind a 6 magyar borrégió képviseltette magát az idei ProWein borszakmai rendezvényen Düsseldorfban. A világ legnagyobb borkereskedelmi rendezvényén idén több mint 5700 kiállító vett részt március 10-12. között. Az idei magyar közösségi részvétel a Magyar Bormarketing Ügynökség (MBÜ) szervezésében valósult meg. 
 
Rekordszámú magyar részvétellel zajlott a 30. ProWein
 
A Magyar Bormarketing Ügynökség idén először önálló közösségi szervezőként vett részt és képviselte hazánkat, valamint a magyar borokat és borászokat Düsseldorfban, a ProWeinon. A korábbi évekhez hasonlóan, idén is rengeteg újdonság és izgalmas tétel volt a magyar standon, ahol a látogatók a hazai borászszakma kiemelkedő alakjai és nemzetközi szakértők tolmácsolásában ismerkedhettek meg a magyar borvilág sokszínűségével, valamint a legfontosabb fajtákkal, stílusokkal és borvidékekkel.
 
Az érdeklődők Master of Wine-ok vezetésével tematikus mesterkurzusokon vehettek részt és ismerkedhettek meg a legkülönfélébb magyar borokkal. Szó esett többek között a Magyarországra jellemző őshonos szőlőfajtákról, vulkanikus borokról, könnyű vörösekről, fenntartható borkészítésről, a fiatal borászok újhullámos megoldásairól és természetesen Tokajról.
 
A Magyar Bormarketing Ügynökség legfőbb küldetése, hogy növelje a magyar borok láthatóságát és presztízsét– ezen keresztül pedig értékét – a világban. Az elmúlt évek eredményei egyértelműen mutatják, hogy a méltán híres tokaji aszú mellett a vulkanikus borok, a kékfrankos és a száraz tokaji borok a legkeresettebbek a külföldi vásárlók körében, így Düssedorfban is az egyértelmű export potenciállal rendelkező fajtákra került a hangsúlyt.
 
A ProWeinhoz hasonló nagy nemzetközi expókon való részvétel nem csak a kiutazó borászatoknak biztosít megjelenési lehetőséget, de tovább javítja Magyarország borainak versenyképességét is.
 
Forrás: Magyar Bormarketing Ügynökség

Pályázat a Balatonfüred – Csopaki Borvidék arculati elemeinek megújítására

Március 04. 13:27
A Balatonfüred-Csopaki borvidék legfontosabb arculati elemeit kívánja modernizálni a Balaton Kör és a velük együtt dolgozó együtt dolgozó Rizling Generáció Egyesület. Grafikusok, képzőművészek pályamunkáit várják.
 
Pályázat a Balatonfüred – Csopaki Borvidék arculati elemeinek megújítására
 
Barabás Barna ötletgazda elmondása szerint céljuk az egységes, jól felismerhető és időtálló kommunikáció megteremtése, amely hozzáadott értéket teremt a környék szőlőtermesztőinek és borászatainak, valamint megkönnyíti a tájékozódást a környékre látogató vendégek számára.
A nemzetközileg is sikeres tapasztalatokat felhasználva tervezték meg a mintaprojektjüket, amely idővel más borvidékek, borrégiók számára is k
követendő példa lehet.
 
A Balatonfüred-Csopaki borvidék arculati elemeire vonatkozó tervpályázati felhívást a Balatonfüred-Szőlősi hegyközség indítványozására a Balatonfüred-Csopaki borvidék hegyközségei, valamint a Rizling Generáció Egyesület, mint lebonyolító szervezet teszi közzé. A zsűri tagjai neves képzőművészek, grafikusok, építészek, tájépítészek, borászok. A pályázat részletei és a nevezési feltételek a Rizling Generáció Egyesület honlapján érhetők el.
 
A Rizling Generáció 2015. augusztus elején a Balatonfüredi Borhetek  megnyitóján jelentette be megalakulását. Az egyesület 25 tagpincészettel indult útnak a Balatonfüred-csopaki borvidékről, köztük a legnagyobb termelőktől a kisebb kézműves borászatokig. A tagok elsősorban második generációs, fiatal borászok, akik küldetésüknek tekintik a Balatonfüred-Csopaki Történelmi Borvidék, illetve a Balaton-felvidék tradicionális és különleges borainak népszerűsítését, továbbá a térség idegenforgalmi vonzerejének növelését. Az egyesület célkitűzései között szerepel összehangolt bormarketing tevékenység folytatása, valamint táj-, fajta- és eredetvédelmi stratégia kialakításával a minőségi szőlő- és bortermelés ösztönzése - írják weboldalukon.
 
forrás: hnt.hu

Valentin-napi vers

Február 14. 13:58
Egy Petőfi-verssel kívánunk minden borszeretőnek boldog Valentin-napot!
 
Valentin-napi vers

Petőfi Sándor: SZERELEM ÉS BOR
 
Azt mondom, amit mindig mondok:
Ne háborgassanak a gondok,
Ne háborgassanak bennünket!
Legyen vidámság, tréfa, nesz;
Ifjak vagyunk és ifjuságunk
Idő jártával odalesz.
 
Járjunk a szerelem kertében,
Virág ott nyílik minden lépten;
Ha meg talál tüskéje szúrni:
Illatja gyógyulást szerez.
Szeressünk! mert erőnk szeretni,
Idő jártával odalesz.
 
Midőn a szerelem kertében
A nap tikkasztón süt az égen:
Térjünk hüs árnyékú lugasba
A borgyümölcs tőkéihez.
Igyunk! pénzünk van, hátha pénzünk
Idő jártával odalesz.
 
E kép a legszebb élet képe;
Adjunk érette bút cserébe.
Mint fellegekre a szivárvány,
Reánk mosolygani fog ez,
Ha majd derengő ifjuságunk
Idő jártával odalesz.
 
Akár Valentin-nap, akár születésnap, akár csak egy szimpla hétfő este: a Winelovers Webshopban megtalálod a számításod! 

A Sauska Merlot Kopár 2017 a világ 100 legjobb ár-érték arányú borainak listáján

Január 30. 16:30
A James Suckling 100 TOP VALUE WINES 2023 listájának 7. helye óriási elismerés, amely reflektorfénybe állítja a magyar bort és a villányi borvidéket. A neves amerikai borkritikus és nemzetközi csapata által tavalyi év során kóstolt 41 000 borból állt össze a százas lista, amelyen a Sauska Merlot is szerepel.
 
A Sauska Merlot Kopár 2017 a világ 100 legjobb ár-érték arányú borainak listáján

 
A maximális százból 96 pontot kapott villányi vörösbort így jellemezte a szakértő: "Őrölt fűszerek, a dióhéj és a cédrus érett piros gyümölcsökkel és csokoládé aromákkal keretezve. Testes és határozott, dinamikus tanninszerkezettel. Húsos és bársonyos, jó fókusszal és remek egyensúllyal, kortya hosszú és fűszeres."
 
A Sauska Villány birtokigazgatója, Pohl Péter szerint azért is jelentős az elismerés, mert Villány dűlői közül éppen a történelmi Kopár lehet az egyre forróbb nyarak egyik potenciális áldozata." A klímaváltozás miatt a jó alany és a klónok tudatos megválasztása egyre fontosabb. Mi ezt a területet már ennek tudatában telepítettük 2011-ben a dűlő legészakibb pontján, közvetlenül egy hűvös erdősáv alá, igen vékony talajrétegbe, szinte az anyakőzetbe. Itt a legnagyobb a talaj mésztartalma, ami közismerten a jó savak garanciája. Számunkra nem kérdés, hogy Villány korszakhatárra érkezett és újrafelfedezésre vár dűlők és fajták tekintetében egyaránt. Erre izgalmas bizonyíték ennek a bornak a sikere."
 
Sebastian Giraldo kétszeres magyar bajnok sommelier, a Sauska márkanagykövete szerint " az előkelő helyezés bizonyítja, hogy a klasszikusok megunhatatlanok. Ilyen a merlot is, a világ egyik legnépszerűbb szőlőfajtája, amelyből olyan ikonikus borok születnek, mint a bordói Petrus, vagy a toszkán Masseto. Egy kiváló merlot-ra mindig felkapja a fejét a világ, mert kevés van belőle és rendkívül erős mezőnyben kell megméretnie. Nagyszerű dolog, és igazi elismerés Villány számára is, hogy ez most nekünk sikerült."

Január 22. Vince nap

Január 22. 10:39
Szent Vince a bor védőszentje, névnapját, január 22-ét hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartották. A Szent Vincéhez kötődő hagyomány a Villányi borvidékhez közeli Drávaszögből terjedt el. A szőlősgazdák a Vince-nap időjárásából és a metszett "Vince vesszők" állapotából jósolták meg, milyen lesz a következő szüret. A vesszőket üvegbe, melegbe tették, és várták, hogy kihajtson. Ha sok rügy hajtott ki, akkor bőséges termésre lehetett számítani. 
 
Emellett a szőlő négy sarkát borral vagy szenteltvízzel öntözték meg. A biztonság kedvéért még babonás fortélyokat is bevetettek, például a bekapáláskor bort rejtettek a föld alá, vagy a szőlősorok végére hurkát, disznósajtot, „gömböcöt” kötöztek, ezzel ösztönözve a szőlőfürtöket a növekedésre.

A legismertebb szokás a pincejárás hagyománya, a borászok egyik pincéből a másikba járva kóstolták egymás borait és áldomást mondtak vagy énekeltek a jó termésért.

Ha Vince napján olvadt a hó, illetve szép napos idő volt, akkor jó bortermést reméltek, rossz idő esetén viszont gyenge szüretet jósoltak.

Ki volt Vince?
Szent Vince a vincellérek védőszentje. Vértanú volt, akit Hispániában kínoztak halálra a keresztény üldözések idején. Neve jelentése: győzedelmes. Úgy tisztelték, mint aki legyőzi a tél sötét hatalmait és előkészíti a lassan közeledő tavasz útját. Arról, hogy volt e szorosabb kapcsolat Vince és a bor között, nem maradt fent írásos emlék, kutatók viszont állítják, hogy nevének hangzása – Vincent – vinum = bor - miatt kapcsolódhatott össze a borral (Vin-cent- százszoros bor).
 

Magyar borokról írtak az amerikai borsajtóban

Január 19. 17:22
Idén a Wine Spectator magazin top 100 borába sajnos nem került be magyar bor, a Wine Enthusiast magazin ugyancsak 100 csúcsbort tartalmazó listáján viszont ott egy hazai palack a Tokaj Oremustól a 2019-es dűlőszelektált Petrács. A 94 pontra értékelt bort az Államokban 74 dollárért kóstolhatják meg a borkedvelők.
 
Ugyancsak a Wine Enthusiast magazinban jelentek meg friss borleírások magyar borokról a Palinkerie importcégnek köszönhetően – a tulajdonos Athena Bochanis küldte a borokat, és 90 pont feletti eredmények születtek többek között Bukolyi, Dúzsi vagy Gál Tibor-borokról, sőt a köveskáli ifjú Pállfy Attila P.A.N.K. nevű pét-natja is remek, 92 pontos értékelést kapott.
 
Még korábban, tavaly október 23-án jelent meg James Suckling amerikai borszakértő Magyarországról szóló nagybeszámolója, amely nagyrészt a nyári látogatásán alapult, a Sauska birtok közbenjárására tett rövid magyar látogatást. Összesen 279 bort mutat be, és ezekből 257-nek 90 pontot vagy annál többet adott. Suckling külön kiemelte a kékfrankos és a furmint szőlőfajtákat, szerinte ezekben óriási potenciál rejtőzik.
 
A viszonylag új keletű Credo Imports cég nemrég kezdte el magyar borok értékesítését az Egyesült Államokban, egyelőre egy-egy Feind-, Lajver- és Vylyan-borral indultak el, de ezeket mindjárt közel 150 helyre sikerült belistázni New York és Pennsylvania államokban. Aktív marketingüknek köszönhetően a borok több cikkben és posztban felbukkantak mostanában, például a SevenFiftyDaily kiadványban, ahol a Lajver fehér Kékfrankosa (Incognito) egy átfogó cikkben szerepelt a blanc de noir borok trendjéről.
 
Forrás: hnt.hu

24 év után ismét egy villányi borász nyerte el Az Év Bortermelője díjat

December 07. 22:53
Günzer Tamás borainak állandó kiváló minősége és azok hazai és külföldi sikerei miatt már háromszor vált méltóvá arra, hogy Az Év bortermelője jelöltjei között szerepeljen. 2023 elhozta számára a vágyott sikert: idén ő lett Az Év Bortermelője.
 
A bortermelő család 75 hektáron termel szőlőt, melyről évente 5000 hektoliter bort készítenek. Egy igazi családi vállalkozás az övék, ahol mindenki megtalálta a számára ideális munkát: a gyerekek közül Gina foglalkozik a marketinggel, Roland a főborász, az édesanya, Mariann pedig a vendéglátás mellett a könyvelést is felügyeli.
 
Günzer Tamás 1991-ben, a diplomaosztójára kapott az édesapjától 0,3 hektár területet, amelyen elkezdte a szőlőtermesztést. Jó ideig inkább még csak hobbiként tekintett a borászkodásra, de 2002-ben volt egy fordulópont az életében, amikor a Pannon Bormustrán a Top 20 közé bekerült a cabernet sauvignon vörösbora. Akkor ez óriási elismerésnek számított, ráadásul a bor kifejezetten magas pontszámot is kapott a többihez képest. Günzer Tamás akkor döntött úgy, hogy onnantól teljesen a borkészítésnek szenteli életét. Az akkori 4 és fél hektár birtok mára 80 hektárra nőtt, évi 700 ezer palack forgalommal.
 
24 év után ismét egy villányi borász nyerte el Az Év Bortermelője díjat
 
Az elmúlt húsz évben nemcsak a családi birtok, hanem Günzer Tamás személyesen is több elismerésben részesült.
2012. július 7. Észtország Tartu - Az Európai Bor és Gasztronómiai Szövetségek Egyesülete (CEUCO) borászati különdíj
2019. Az Év Pincészete
2021. Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka (nagybirtok kategória)
2021. Magyarország Legszebb Birtoka, Erste bank különdíj
2023. Günzer Tamás a Magyar Bor Akadémia tagja
Az Év bortermelője jelöltjei között 3 alkalommal
 
Günzer Tamás pincészete számos országba exportál, többek között Lengyelországba, Írországba, Svájcba, Kínába, de termékpalettájuk a hazai boltok polcain is megtalálható. Legkiemelkedőbb boraik közé a Bocor Grandior Merlot-t, a Mátyás Cuvée-t, az Ördögárok Merlot-t, a Bocor Chardonnay-t és a Bocor Cuvée-t sorolják. A borászat számos borversenyen szerepelt már nagyszerű eredménnyel.
 
A borkészítés során igyekszünk a fogyasztóink számára a lehető legszélesebb termékpalettát kínálni. A villányi nagytestű vörösborok mellett teret engedünk az illatos fehérboroknak, a gyöngyöző boroknak, pezsgőknek is. A siklósi területek mindig is fehérborosak voltak, mi igyekszünk növelni az itteni területeket, hogy kielégítsük az igényeket. Úgy látszik, jó úton járunk, pezsgőből is nagyon szépet tudunk alkotni." (Günzer Tamás, Winelovers 100 - A 100 legjobb magyar bor, 2023)
 
Az Év Bortermelője díjért a jelölés során az öt legtöbb szavazatot kapott borász a következő volt:
  • Günzer Tamás (Villányi borvidék)
  • Lamport József (Egri borvidék)
  • Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)
  • Szepsy István (Tokaji borvidék)
  • Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék)