Fröccs

Év Bortermelője 2021 jelöltek

November 19. 09:19
A több mint 30 éves múltra visszatekintő elismerés a magyar bortermelők által elérhető legrangosabb hazai kitüntetés. A díj odaítélése idén is a jelölési szakasszal vette kezdetét: a Magyar Bor Akadémia több mint 650, a szőlész-borász és a vendéglátó ágazatok kiemelkedő szakembereit kérte fel, hogy nevezzék meg az általuk a címre legméltóbbnak tartott négy bortermelőt. Közel 260 borász, sommelier, szakíró és egyéb az ágazatban dolgozó szakember szavazott idén, egy jelöltet pedig a díj korábbi győztesei közösen neveztek meg.

2021-ben ez az öt kiváló borász várja a november 25-i végső szavazást az Év Bortermelője címről:
 
Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék)
Günzer Tamás (Villányi borvidék)
Ipacs Szabó István (Villányi borvidék)
Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)
Nyúlné Dr. Pühra Beáta (Etyek-Budai borvidék)
 
Év Bortermelője 2021 jelöltek
 
###ROADBLOCK1###

Borkollégium Pop-up School ingyenes előadások

November 16. 13:05
A november 20-i Bordói Novemberen ingyenes boros szakmai előadásokon vehetsz részt, emellett 150 bort kóstolhatsz egyetlen belépővel.
 
Villány bordói arca - Streit-Zagonyi Borászat
Kezdési időpont: 16.00 óra
Előadó: Streit György, a borászat tulajdonosa
Borsor: The Union bordói cuvée 2017, Villányi Franc 2016, Merlot 2016
 
Villány burgundi arca - Jammertal Borbirtok
Kezdési időpont: 17.00 óra
Előadó: felkérés folyamatban
Borsor: Ars Poetica Chardonnay 2020 , Ars Poetica Pinot Noir 2017
 
Pannonhalmi Infusio “kisvertikális” - Pannonhalmi Főapátság 
Kezdési időpont: 18.00 óra
Előadók: Illés Tamás és Harmath Csaba
Borsor: Pannonhalmi Infusio 2019-2018-2017-2016
 
Hordóban erjesztett borok - Malatinszky Kúria
Kezdési időpont: 19.00 óra
Előadó: Malatinszky Csaba
Borsor: Nobeless Chardonnay 2018, Noblesse Rosé 2018, Maghari 2016
 
 
Sötét Angyalok - Maul Zsolt Premium Winery
Kezdési időpont: 20.00 óra
Előadó: Maul Zsolt
Borsor: Lator 2017, Démon 2018, Creator 2018, Zsolt (Premier előtt)
 
###ROADBLOCK1###

Elindult az előjegyzés a Kopárra a Winelovers Webshopban

Október 22. 18:25
 
Elindult az előjegyzés a Gere Kopar 2018-ra a Winelovers Webshopban
 
Az előjegyzés időszaka 2021. október 20-tól november 20-ig tart.
 
Előjegyzés csak bontatlan, 12 palackos faládákra történhet. Egy palack ára az előjegyzés ideje alatt: 6.200 Ft
Az előjegyzők két láda, azaz 24 palack előjegyzésekor 1 palack Gere Kopar Magnumot (1,5l) kapnak ajándékba.
A forgalomba kerülés időpontja: 2022. május 16. A szállításokat ezután kezdik meg.

Átmeneti borászati támogatás 2021

Október 18. 13:54
Október 18. és 26. között lehet igényelni a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került borászatok számára az 1,5 milliárd költségkeretű támogatást, amelyet a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának kezdeményezésére a kormány biztosította az Agrárminisztérium számára.
 
A támogatás igénylésének menete:
1. Hegybírói igazolás kérelmezése a támogatható területnagyságról október 13. és 26. között (a hegybíró október 13. és 26. között adja ki). Az igazolás iránti kérelem formanyomtatványa innen tölthető le
2. Támogatási kérelem benyújtása a Magyar Államkincstárhoz október 18. és 26. között (elektronikusan).
 

Hamarosan itt a Bogyólé

Október 06. 14:02
Minden évben izgalommal várjuk a Vylyan újborát, a Bogyólét, amely idén október második felétől már kapható lesz.
 
Készítésekor ezúttal is a francia újbor készítésének hagyományait követték, azaz a leszüretelt egész szőlőfürtöket zárt tartályokban, szénsav nyomása alatt dolgozták fel, zúzás és bogyózás nélkül. A bor így a szőlőbogyón belül született meg, majd robbant életre. Az eredmény ezúttal is egy kellemes, nagyon könnyű vörösbor, mely zamatos, vidám, itatja magát és jókedvre derít.
 
A Bogyólé esetében hagyomány, hogy minden évjáratban új, kreatív címkét kap, melyet leendő grafikusok pályamunkái közül választanak ki. A  pályázóknak idén is az volt a feladatuk, hogy az újbor frissességéhez és gyümölcsös, üde jellegéhez legjobban illeszkedő hangulatot és képi világot alkossák meg.
 
Az elkészült munkákból október 15-én kiállítás nyílik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, az esemény Facebook oldalán pedig október 14-ig szavazni is lehet a legjobban tetsző címkére. A közönségdíjast és a palackra kerülő győztes címketerv alkotóját a kiállítás megnyitóján ismerheti meg a nagyközönség.

Felcsigáz a juhfark? Irány Somló!

Szeptember 27. 11:47
A Somló egész világon egyedülálló, vulkanikus terroirját a juhfark gyönyörűen megjeleníti. 
 
 
 
A Somlói Juhfark Ünnepen résztvevő borászok most is többkörös előkóstolón választották ki azt a 28 tételt, amelyek legszebben mutatják meg ezt az egyedien ásványos ízvilágot, és így méltóak a közös bemutatkozásra.
 
A juhfark többféle borstílusban is magas minőségű borokat produkál, így különösen változatos kínálat kóstolható majd. A kóstolón kívül buszos dűlőtúra, fajta-összehasonlító és gasztro workshop, valamint pincetúra is lesz.
 
Nem tudsz résztvenni a kóstolón? Számos juhfarkot rendelhetsz házhoz itt.
 
Helyszín
Tornai Pincészet, 8478 Somlójenő, Somló hegy 1242.
 
Résztvevő pincészetek
5 Ház Borbirtok, Barcza Pincészet, Bogdán Birtok, Csetvei Pincészet, Csordás-Fodor Borház, Dobosi Pincészet, Fekete Pince, Hegedűs-Szabó Pincészet, Kolonics Pincészet, Kőfejtő Pince, Kreinbacher Birtok, Somlói Vándor Pince, Szabó Pincészet, Szalai Pince, Tomcsányi Családi Birtok, Tornai Pincészet, Zsirai Pincészet
 
 

Jön a 9. Borkonferencia – Te is beleszólhatsz a vitába!

Szeptember 16. 14:31
Interaktivitást ígér a 9. Borkonferencia. A szervezők mindig is a teljes szőlő-bor ágazat érdekeit kívánták képviselni, és folyamatosan arra ösztönzik a konferencia résztvevőit és az érdeklődőket, hogy hallassák a hangjukat.
 
Október 21-én újra összeülnek a szőlő-bor ágazat szereplői, véleményformálói, hiszen van miről beszélni. Az agrárminisztérium minden bizonnyal húsbavágó bejelentésekkel érkezik a pályázati lehetőségekkel kapcsolatban, de hallhatunk majd olyan fontos trendekről, mint a vulkanikus borok, vagy olyan aktualitásokról, amelyek a covid alatti válságkezeléssel és értékesítéssel függenek össze.  
 
Ismét komoly nemzetközi kitekintést kapunk majd, olyan izgalmas témákat érintve, mint a Henkell-Freixenet akvizíció vagy a rozé borok forradalma egy Master of Wine szemszögéből, sőt a konferencia amerikai előadójának köszönhetően a jövőbe, a jövő bormarketingjébe is bepillantást nyerhetünk majd. 

Két kerekasztal-beszélgetésre is számíthatnak a résztvevők, az egyik a „Borászat, mint befektetés hazánkban”, a másik „Az édesborok jövője a világban – Tokaj” témakörét boncolgatja majd szakavatott, valódi véleményvezérek részvételével. A szervezők ezzel együtt kifejezetten kérik a résztvevőket és az érintetteket, hogy hallassák ők is a hangjukat, a konferencián ragadják magukhoz a mikrofont, vagy akár előre küldjék el kérdéseiket a konferencia weboldalán található e-mail-címre vagy a hivatalos Facebook oldalon keresztül. 
 
A Budapesten, a New York Palotában megrendezendő esemény tematikája már elérhető és a jelentkezés is elindult a borkonferencia.hu oldalon. 
 

Somló lesz az idei Budapest Borfesztivál vendége

Szeptember 14. 12:10
12 somlói pincészet legjobb borait kóstolhatod az idei Budapest Borfesztiválon, a Somlói összefogás standjánál.
 
A Somlói borvidék a Balaton borrégióhoz tartozik, attól mégis különböző karakterisztikájú borokat ad, egyedülállóan vulkanikus talaja visszaköszön az itt készülő fehérborokban.
 
A Somló hegy bazaltból és lösszel keveredő bazalttufából áll. A bazalt finomszemcsés és kovasavban szegény ásványokkal telített, aminek következtében nagyban terroir-függő szőlőfajták kerülhetnek előtérbe. Ennek legékesebb példái a juhfark és az olaszrizling.  
 
Ami a technológiát illeti, szépen megférnek egymás mellett a hagyományos és modern borkészítési eljárások, mivel a somlói fajták frissen és érlelt-oxidált állapotban is izgalmasak. Somló három fő fajtája: az olaszrizling, mint a Magyarországon leggyakrabban termesztett fehérbor szőlőfajta, a furmint, amely kötelező gyakorlat a somlói borászok számára, és a juhfark, amely a Somló egyediségét adja.
 
###ROADBLOCK1###

Itt az új bortörvény

Augusztus 24. 12:46
Ebben az évben még a régi adminisztrációs ügymenetet kell alkalmazni, vagyis az idei szüretet, az újborok elkészülését az új törvény még nem érinti. Mostantól azonban analitikai és érzékszervi vizsgálat nélkül lesz lehetőség a murci forgalomba hozatalára.

Az új adminisztrációs szabályok 2022. január végétől lépnek életbe, és ezzel együtt az ágazati adminisztráció informatikai hátterét is az ePincekönyv rendszer fogja biztosítani.

2022. augusztus 1-jétől a nem kisüzemi bortermelők, valamint a (3 év átlagában) 10 hektárnál több ültetvényt használók számára kötelező lesz az adminisztrációt elektronikusan intézni, míg a kisebb termelők részére továbbra is megmarad a hegybírónál történő személyes ügyintézés lehetősége.
 
Az elektronikus ügyintézés kötelezettsége alól kivételt jelent a szakmai-jövedéki nyilvántartások (korábban pincekönyv) vezetése.