Fröccs

Hamarosan itt a Bogyólé

Október 06. 14:02
Minden évben izgalommal várjuk a Vylyan újborát, a Bogyólét, amely idén október második felétől már kapható lesz.
 
Készítésekor ezúttal is a francia újbor készítésének hagyományait követték, azaz a leszüretelt egész szőlőfürtöket zárt tartályokban, szénsav nyomása alatt dolgozták fel, zúzás és bogyózás nélkül. A bor így a szőlőbogyón belül született meg, majd robbant életre. Az eredmény ezúttal is egy kellemes, nagyon könnyű vörösbor, mely zamatos, vidám, itatja magát és jókedvre derít.
 
A Bogyólé esetében hagyomány, hogy minden évjáratban új, kreatív címkét kap, melyet leendő grafikusok pályamunkái közül választanak ki. A  pályázóknak idén is az volt a feladatuk, hogy az újbor frissességéhez és gyümölcsös, üde jellegéhez legjobban illeszkedő hangulatot és képi világot alkossák meg.
 
Az elkészült munkákból október 15-én kiállítás nyílik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, az esemény Facebook oldalán pedig október 14-ig szavazni is lehet a legjobban tetsző címkére. A közönségdíjast és a palackra kerülő győztes címketerv alkotóját a kiállítás megnyitóján ismerheti meg a nagyközönség.

Felcsigáz a juhfark? Irány Somló!

Szeptember 27. 11:47
A Somló egész világon egyedülálló, vulkanikus terroirját a juhfark gyönyörűen megjeleníti. 
 
 
 
A Somlói Juhfark Ünnepen résztvevő borászok most is többkörös előkóstolón választották ki azt a 28 tételt, amelyek legszebben mutatják meg ezt az egyedien ásványos ízvilágot, és így méltóak a közös bemutatkozásra.
 
A juhfark többféle borstílusban is magas minőségű borokat produkál, így különösen változatos kínálat kóstolható majd. A kóstolón kívül buszos dűlőtúra, fajta-összehasonlító és gasztro workshop, valamint pincetúra is lesz.
 
Nem tudsz résztvenni a kóstolón? Számos juhfarkot rendelhetsz házhoz itt.
 
Helyszín
Tornai Pincészet, 8478 Somlójenő, Somló hegy 1242.
 
Résztvevő pincészetek
5 Ház Borbirtok, Barcza Pincészet, Bogdán Birtok, Csetvei Pincészet, Csordás-Fodor Borház, Dobosi Pincészet, Fekete Pince, Hegedűs-Szabó Pincészet, Kolonics Pincészet, Kőfejtő Pince, Kreinbacher Birtok, Somlói Vándor Pince, Szabó Pincészet, Szalai Pince, Tomcsányi Családi Birtok, Tornai Pincészet, Zsirai Pincészet
 
 

Jön a 9. Borkonferencia – Te is beleszólhatsz a vitába!

Szeptember 16. 14:31
Interaktivitást ígér a 9. Borkonferencia. A szervezők mindig is a teljes szőlő-bor ágazat érdekeit kívánták képviselni, és folyamatosan arra ösztönzik a konferencia résztvevőit és az érdeklődőket, hogy hallassák a hangjukat.
 
Október 21-én újra összeülnek a szőlő-bor ágazat szereplői, véleményformálói, hiszen van miről beszélni. Az agrárminisztérium minden bizonnyal húsbavágó bejelentésekkel érkezik a pályázati lehetőségekkel kapcsolatban, de hallhatunk majd olyan fontos trendekről, mint a vulkanikus borok, vagy olyan aktualitásokról, amelyek a covid alatti válságkezeléssel és értékesítéssel függenek össze.  
 
Ismét komoly nemzetközi kitekintést kapunk majd, olyan izgalmas témákat érintve, mint a Henkell-Freixenet akvizíció vagy a rozé borok forradalma egy Master of Wine szemszögéből, sőt a konferencia amerikai előadójának köszönhetően a jövőbe, a jövő bormarketingjébe is bepillantást nyerhetünk majd. 

Két kerekasztal-beszélgetésre is számíthatnak a résztvevők, az egyik a „Borászat, mint befektetés hazánkban”, a másik „Az édesborok jövője a világban – Tokaj” témakörét boncolgatja majd szakavatott, valódi véleményvezérek részvételével. A szervezők ezzel együtt kifejezetten kérik a résztvevőket és az érintetteket, hogy hallassák ők is a hangjukat, a konferencián ragadják magukhoz a mikrofont, vagy akár előre küldjék el kérdéseiket a konferencia weboldalán található e-mail-címre vagy a hivatalos Facebook oldalon keresztül. 
 
A Budapesten, a New York Palotában megrendezendő esemény tematikája már elérhető és a jelentkezés is elindult a borkonferencia.hu oldalon. 
 

Somló lesz az idei Budapest Borfesztivál vendége

Szeptember 14. 12:10
12 somlói pincészet legjobb borait kóstolhatod az idei Budapest Borfesztiválon, a Somlói összefogás standjánál.
 
A Somlói borvidék a Balaton borrégióhoz tartozik, attól mégis különböző karakterisztikájú borokat ad, egyedülállóan vulkanikus talaja visszaköszön az itt készülő fehérborokban.
 
A Somló hegy bazaltból és lösszel keveredő bazalttufából áll. A bazalt finomszemcsés és kovasavban szegény ásványokkal telített, aminek következtében nagyban terroir-függő szőlőfajták kerülhetnek előtérbe. Ennek legékesebb példái a juhfark és az olaszrizling.  
 
Ami a technológiát illeti, szépen megférnek egymás mellett a hagyományos és modern borkészítési eljárások, mivel a somlói fajták frissen és érlelt-oxidált állapotban is izgalmasak. Somló három fő fajtája: az olaszrizling, mint a Magyarországon leggyakrabban termesztett fehérbor szőlőfajta, a furmint, amely kötelező gyakorlat a somlói borászok számára, és a juhfark, amely a Somló egyediségét adja.
 
###ROADBLOCK1###

Itt az új bortörvény

Augusztus 24. 12:46
Ebben az évben még a régi adminisztrációs ügymenetet kell alkalmazni, vagyis az idei szüretet, az újborok elkészülését az új törvény még nem érinti. Mostantól azonban analitikai és érzékszervi vizsgálat nélkül lesz lehetőség a murci forgalomba hozatalára.

Az új adminisztrációs szabályok 2022. január végétől lépnek életbe, és ezzel együtt az ágazati adminisztráció informatikai hátterét is az ePincekönyv rendszer fogja biztosítani.

2022. augusztus 1-jétől a nem kisüzemi bortermelők, valamint a (3 év átlagában) 10 hektárnál több ültetvényt használók számára kötelező lesz az adminisztrációt elektronikusan intézni, míg a kisebb termelők részére továbbra is megmarad a hegybírónál történő személyes ügyintézés lehetősége.
 
Az elektronikus ügyintézés kötelezettsége alól kivételt jelent a szakmai-jövedéki nyilvántartások (korábban pincekönyv) vezetése. 

Már alig várjuk az idei Paloznaki Jazzpikniket

Július 06. 15:18
A Balaton északi partján, Paloznakon már 9. éve rendezik meg a Paloznaki Jazzpikniket. Július utolsó hétvégéje sokak számára foglalt a naptárban, hiszen ez a fesztivál évről évre rávesz arra, hogy kimozduljunk, és a legjobb koncerteket hallgatva piknikezzünk egyet.
 
A rendezvény egy kis Tájház udvari családi bulijából vált 3 napos, 4 színpados, 40 koncertes rendezvénnyé, 2015-től a Nagyon Balaton rendezvénysorozat tagja lett. Kiváló koncertek, minőségi gasztronómia, helyi termelők és fantasztikus borok.
 
Az idei fellépők között olyan nevek szerepelnek, mint a De Phazz, az Al McKay's Earth, Wind & Fire Experience, Mario Biondi vagy az Anima Sound System Jazz Session.
 
Időpont: július 29-31.

VINO Bor, Zene, Művészet Ünnep lesz Egerben

Július 06. 14:41
Az egri VINO Kóstoló Ünnep célja, hogy egy bor, gasztronómiai és kulturális program együttest kínáljon évről évre az Egri Borvidék és borászatainak népszerűsítésére. Az Utcazenészek Versenyével párhuzamosan bemutatkoznak az Egri borvidék borászai és borai.

A VINO öt éve szerves része Eger nyári programkínálatának, és nemcsak a borokról, hanem a zenéről, a művészetről és a gasztronómiáról is szól majd. A Dobó István téren több mint 20 pincészet kiváló borait kóstolhatjuk, a pezsgőktől és gyöngyözőboroktól kezdve a gyümölcsös, könnyed tételeken át a komoly, érlelt borokig. Közben az egri belváros több pontján az Utcazenészek versenye zajlik majd sokféle előadóval és stílussal.
Idén a Képzőművészeti Utcafesztivál is csatlakozott az eseményhez, izgalmas alkotásokkal színesítve a programot.
Időpont: 2021.07.21-25.
Helyszín: Eger, Dobó tér
 

Borszerdák a Magyar Nemzeti Galériában

Június 29. 16:30
Kiállítások, tárlatvezetés, koncertek és kitűnő borok. Július 7-től minden szerdán várja a borkedvelőket a Magyar Nemzeti Galéria.
A rendhagyó múzeumi programot júliusban és szeptemberben tartják meg, és minden alkalommal egy magyar borászat mutatkozik be.
 
Az idei borszerdákon a Pannonhalmi Főapátság pincészete, a badacsonyi Laposa Pincészet, az Etyeki Kúria, a badacsonyi Villa Pátzay Pincészet, a villányi Gere Pincészet és a szekszárdi Bodri Pincészet borai szerepelnek majd.
További információ: mng.hu

Villányi Rozé Fesztivál júliusban

Június 29. 16:19
Villányban mindig történik valami: ezen a nyáron kétnapos fesztivállal készülnek a borkedvelők számára.
 
A július a rozékról szól: idén július 9-10-én 10. alkalommal rendezik meg a Rozé Fesztivált, amely az ország "legrózsaszínűbb" rendezvénye díjat is elnyerhetné, hiszen itt tényleg minden a rozéról szól.
 
A villányi rendezvénytéren a színpadi programok július 9-én, pénteken este a pécsi The Minds koncertjével indulnak, majd a Soulwave, később a Bohemian Brass Band produkciója után egy hajnalig tartó utcabált tartanak.
 
A fesztiválon 20 borász kínálja majd a borát, végig kóstolhatjuk a borvidék legjobb rozé borait, de lesznek nagyszínpadi koncertek, gyerekprogramok. A többezer futót vonzó buli-futóverseny, a RozéMaraton, ill. a profi futók körében egyre népszerűbb hivatalos negyed- és félmaraton, a FutaVillány is megrendezésre kerül.
 
A RozéMaratonra és a FutaVillány versenyekre a villanyiborfesztival.hu oldalon lehet regisztrálni.