Fröccs

Itt az új bortörvény

Augusztus 24. 12:46
Ebben az évben még a régi adminisztrációs ügymenetet kell alkalmazni, vagyis az idei szüretet, az újborok elkészülését az új törvény még nem érinti. Mostantól azonban analitikai és érzékszervi vizsgálat nélkül lesz lehetőség a murci forgalomba hozatalára.

Az új adminisztrációs szabályok 2022. január végétől lépnek életbe, és ezzel együtt az ágazati adminisztráció informatikai hátterét is az ePincekönyv rendszer fogja biztosítani.

2022. augusztus 1-jétől a nem kisüzemi bortermelők, valamint a (3 év átlagában) 10 hektárnál több ültetvényt használók számára kötelező lesz az adminisztrációt elektronikusan intézni, míg a kisebb termelők részére továbbra is megmarad a hegybírónál történő személyes ügyintézés lehetősége.
 
Az elektronikus ügyintézés kötelezettsége alól kivételt jelent a szakmai-jövedéki nyilvántartások (korábban pincekönyv) vezetése. 

Már alig várjuk az idei Paloznaki Jazzpikniket

Július 06. 15:18
A Balaton északi partján, Paloznakon már 9. éve rendezik meg a Paloznaki Jazzpikniket. Július utolsó hétvégéje sokak számára foglalt a naptárban, hiszen ez a fesztivál évről évre rávesz arra, hogy kimozduljunk, és a legjobb koncerteket hallgatva piknikezzünk egyet.
 
A rendezvény egy kis Tájház udvari családi bulijából vált 3 napos, 4 színpados, 40 koncertes rendezvénnyé, 2015-től a Nagyon Balaton rendezvénysorozat tagja lett. Kiváló koncertek, minőségi gasztronómia, helyi termelők és fantasztikus borok.
 
Az idei fellépők között olyan nevek szerepelnek, mint a De Phazz, az Al McKay's Earth, Wind & Fire Experience, Mario Biondi vagy az Anima Sound System Jazz Session.
 
Időpont: július 29-31.

VINO Bor, Zene, Művészet Ünnep lesz Egerben

Július 06. 14:41
Az egri VINO Kóstoló Ünnep célja, hogy egy bor, gasztronómiai és kulturális program együttest kínáljon évről évre az Egri Borvidék és borászatainak népszerűsítésére. Az Utcazenészek Versenyével párhuzamosan bemutatkoznak az Egri borvidék borászai és borai.

A VINO öt éve szerves része Eger nyári programkínálatának, és nemcsak a borokról, hanem a zenéről, a művészetről és a gasztronómiáról is szól majd. A Dobó István téren több mint 20 pincészet kiváló borait kóstolhatjuk, a pezsgőktől és gyöngyözőboroktól kezdve a gyümölcsös, könnyed tételeken át a komoly, érlelt borokig. Közben az egri belváros több pontján az Utcazenészek versenye zajlik majd sokféle előadóval és stílussal.
Idén a Képzőművészeti Utcafesztivál is csatlakozott az eseményhez, izgalmas alkotásokkal színesítve a programot.
Időpont: 2021.07.21-25.
Helyszín: Eger, Dobó tér
 

Borszerdák a Magyar Nemzeti Galériában

Június 29. 16:30
Kiállítások, tárlatvezetés, koncertek és kitűnő borok. Július 7-től minden szerdán várja a borkedvelőket a Magyar Nemzeti Galéria.
A rendhagyó múzeumi programot júliusban és szeptemberben tartják meg, és minden alkalommal egy magyar borászat mutatkozik be.
 
Az idei borszerdákon a Pannonhalmi Főapátság pincészete, a badacsonyi Laposa Pincészet, az Etyeki Kúria, a badacsonyi Villa Pátzay Pincészet, a villányi Gere Pincészet és a szekszárdi Bodri Pincészet borai szerepelnek majd.
További információ: mng.hu

Villányi Rozé Fesztivál júliusban

Június 29. 16:19
Villányban mindig történik valami: ezen a nyáron kétnapos fesztivállal készülnek a borkedvelők számára.
 
A július a rozékról szól: idén július 9-10-én 10. alkalommal rendezik meg a Rozé Fesztivált, amely az ország "legrózsaszínűbb" rendezvénye díjat is elnyerhetné, hiszen itt tényleg minden a rozéról szól.
 
A villányi rendezvénytéren a színpadi programok július 9-én, pénteken este a pécsi The Minds koncertjével indulnak, majd a Soulwave, később a Bohemian Brass Band produkciója után egy hajnalig tartó utcabált tartanak.
 
A fesztiválon 20 borász kínálja majd a borát, végig kóstolhatjuk a borvidék legjobb rozé borait, de lesznek nagyszínpadi koncertek, gyerekprogramok. A többezer futót vonzó buli-futóverseny, a RozéMaraton, ill. a profi futók körében egyre népszerűbb hivatalos negyed- és félmaraton, a FutaVillány is megrendezésre kerül.
 
A RozéMaratonra és a FutaVillány versenyekre a villanyiborfesztival.hu oldalon lehet regisztrálni.
 

Kamocsay Ákos június 21-én lett 75 éves

Június 22. 13:19
Kamocsay Ákos neve szinte egyet jelent a neszmélyi borvidékkel, hiszen vitathatatlan érdeme volt abban, hogy ez a gyönyörű borvidék méltó helyet foglalhatott el a hazai bortérképen.
 
A Hilltop főborászának kezében a pincészet néhány év alatt jelentős és sikeres pincészetté fejlődött, a kapacitása mára eléri a 100 ezer hektót, évente 7-8 millió palack bort forgalmaznak. Palackjaik ott vannak az USA-ban, Japánban, Kínában és a skandináv országokban is. Mára 400 hektáros birtokkal rendelkeznek, melyen egészen elsőrendű grand cru-dűlők is találhatók. Az ezeken termő, hozamkorlátozott szőlő képezi a Kamocsay Prémium borok alapanyagát.
 
Boldog születésnapot kívánunk!
 
 
 

Lásd rózsaszínben a világot! Rosalia Fesztivál 2021

Június 15. 15:03
A Rosalia Fesztivál Rosé és Pezsgő Liget Budapest legnagyobb nyárköszöntő borfesztiválja, amelyet július 2-4.között rendeznek meg.
Boros és gasztronómiai kiállítók, koncertek, családbarát programok várják az érdeklődőket a Városligetben. A rendezők saját, országosan elérhető roséval és születésnapi meglepetéssel készülnek, hiszen a fesztivál idén lesz 10 éves.
 
A fesztivál főszereplői a rosék, gyöngyöző- és habzóborok, valamint pezsgők, de a csaknem 60 pincészet szortimentjében mindenki megtalálja a neki szóló stílust, a könnyű fehérboroktól a testes vörösekig. A gasztronómiai kínálatban a street food kínálaton kívül szerepel modern kisvendéglő újragondolt magyar specialitásokkal, kézműves desszert és prémium sajt is.
 

Idén is megrendezik a BorÉRT borturisztikai rendezvényt

Június 08. 11:29
Idén június 24-én kezdődik a BorÉRT Borturisztikai Konferencia, Kiállítás és Vásár Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. Az idei vendég a somlói borvidék lesz. Szó lesz a borszabályozás változásairól, a bormarketing lehetőségekről, borturisztikai trendekről. A látogatók megismerhetik a kiállító borvidékek, pincészetek, turisztikai szolgáltatók kínálatát.
A részvételt védettségi igazolványhoz kötik, és a létszámot is korlátozzák, ezért érdemes már most jelentkezni a rendezvényre.

Tokaji bornapok színes programokkal

Május 31. 12:18
A nyár első hétvégéjén, vagyis június 4-6-ig Tokaj városában ismét megrendezik a Tokaji Bornapokat. A hagyományokhoz hűen Tokaj-Hegyalja minőségi pincészetei kínálják jobbnál jobb boraikat a belvárosban, ami mellé számos helyi borász is csatlakozik a nyitott pincék programban. A világhírű nedű mellé pedig gasztronómiai különlegesség is társul.
 
Részletes program itt.