Fröccs

Ez lenne a legbadacsonyibb badacsonyi?

Augusztus 27. 08:52
Kéknyelűben évről-évre a Laposa az egyik legjobb, de én már nem vagyok meggyőződve róla, hogy bármeddig is érdemes érlelgetni, azon túl, hogy a fogyaszthatósághoz szükséges kerekséget elérje - írja octopus a Művelt Alkoholistán.
 
A 2013-as évjáratúról azt olvashatjuk, hogy másfél év a borhűtőben jótékonyan lekerekítette éleit, de tovaillant a fiatalság ereje is: fájóan visszafogott és neutrális az illat. Friss és nagyon tiszta, ennyit lehet kipörgetni belőle, meg minimális tutti-fruttit - nem sokat ad. Kóstolva már eseménydúsabb: inkább textúráról és testről szól, mint aromáról, a beltartalom szó szerint tapintható. Egészen érdekes a szerkezete, enyhén olajos a konzisztencia, lendületes savak mellett is inkább testes, mint vibráló. Mindeközben sós, ezt sokan fogják szeretni. Hihetően badacsonyi, nem áll messze például Bakó Ambrus boraitól. Annak ellenére, hogy nem túl színes vagy látványos bor, kifejezetten érdekes és élvezhető, el lehet benne mélyedni.

Szombaton reggel még lehet nevezni a Badacsony körbefutásra

Augusztus 26. 18:36
Ha szereted a Balatont, a futást, a nyarat és a jó borokat, a kkor ott a helyed Badacsonyban most szombaton, ahol a „Dűlőre futunk” elnevezésű eseményen körbefuthatod a Badacsony-hegyet! A jótékonysági futás nevezési díjaiból egy badacsonyi óvodát és általános iskolát, valamint egy balatoni gyermekotthont támogatnak.

A 12 kilométeres távot teljesítheted egyéniben, vagy 3 fős váltóban. A váltóban az egyes szakaszok 3, 4, illetve 5 kilométeresek. Egy váltó legfeljebb egy fő egyéni futót is magába foglalhat.
 
További nfókért ide kattints!

Hátvégén éjjel is gasztroprogramokkal vár Szentendre

Augusztus 26. 15:33
Péntektől három napon át ismét éjjel-nappal nyitva Szentendre, a vendégeket késő éjszakáig változatos kulturális és gasztronómiai programok várják a belvárosban.
 
A Szentendre éjjel-nappal nyitva fesztiválra szinte az egész város megmozdul, a rendezvénybe számos civil közösség, vendéglátóhely, galéria bekapcsolódik, például erre az alkalomra létrehozott időszaki kiállításokkal, egyedi programokkal.
 
"Ahová lépünk, képzőművészeti kiállításokba, performanszokba botlunk, mindenhonnan szól majd a zene, kisebb-nagyobb színpadokon különlegesen színes zenei felhozatal várja a fesztiválozókat" - fogalmazott az igazgató. Lelkes lokálpatrióták nyitják ki házaik, galériáik, műhelyeik és üzleteik ajtaját, hogy a betérők felfedezhessék titkaikat, megismerhessék a rejtett Szentendrét. 
 
A fesztiválon három napon át kínálnak "ételfesték performanszt" a városi vendégházban, gasztrotúrát Egy falat Szentendre címmel, de belekóstolhatnak az érdeklődők Kőhegy borába is. A GastroArt keretében kilenc szentendrei művész és helyi étterem, kávézó, cukrászda jeles képviselőjének párosa tervezi és készíti el a desszertkompozíciókat.
 
A Palmetta Design Galériában Csizma az asztalon elnevezéssel helyi művészek kölcsönzik kedvenc lábbelijüket egy kiállításhoz a hozzájuk fűződő történettel, az Apáti Galériában dadaista estet tartanak A valóság abszurditásának felismerése címmel, az Erdész Galériában Kontextusok elnevezéssel kisgrafikák láthatók nagy művészektől.
 
A Duna partján található Kacsakő bisztrónál szentendrei képzőművészekkel és zenészekkel készül a Hely szelleme koncert és performance, az Apor hídnál a Patak színpad vár, ahol az Ittésmost Társulat improvizációs színházának válhatnak társulati tagjává az érdeklődők. Szentendre ismeretlen arcát mutatja meg az éjszakai denevértúra lampionokkal, a Pinceséta speciálban a mélyből a magasba jutunk, azaz pincékbe ereszkedhetünk le, majd felmászhatunk a legmagasabb tornyokba, Rab Ráby nyomában kincskereső túrára indulhatunk, a nagy átkelés pedig a Szentendrei-szigetre vezet majd át a kishajóval, s onnan nézhetjük a szentendrei naplementét - részletezte az igazgató.
 
A tradícióknak megfelelően idén is a látványos Fényfőtér búcsúztatja a nyarat Szentendrén vasárnap este - zárta a fesztivál igazgatója.
(MTI)

Nagyon szerethető ötlet az ételpazarlás elleni app

Augusztus 26. 11:53
A magyar fejlesztésű redinner alkalmazás felhasználói olcsón vehetik majd meg az éttermekben a nap végén megmaradt élelmiszert.
 
A mobilalkalmazás hasonlít egy online étlaphoz, de a felhasználó tartózkodási helyét figyelembe véve listázza az épp elérhető kedvezményes ajánlatokat. Az alkalmazással a vásárlók gyorsabban juthatnak friss élelmiszerhez, az éttermeknek több lesz a bevétele, és javulnak az ételpazarlási mutatók is - írja az Index.
 
A redinner regisztráció után azonosítja a helyzetünket, és felméri, hogy a közeli éttermekben, kávézókban, ebédlőkben és csemegeboltokban milyen megmaradó ételt lehet olcsón elvinni. 
 
A fejlesztők szerint a szolgáltatás szeptembertől indulhat Magyarországon, először Androidon, majd később IOS-en. Elsőként a nagy forgalmú önkiszolgálókat, kifőzdéket és büféket fogják megkeresni, ahol naponta nagy mennyiségű étel marad meg. A becslések szerint Magyarországon naponta több tízezer adag ételt lehetne megmenteni a kukába kerüléstől.

Foci Európa bajnokság ide vagy oda - nem fogyott több sör a nyáron

Augusztus 26. 09:44
Hiába volt foci EB és az olimpia, az alacsonyabb átlaghőmérséklet miatt kevesebb sört adtak e a magyar sörgyártók a nyáron, mint tervezték.
 
Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a sörgyártók arra számítottak, az idei nyáron 30 millió korsóval több fogy majd, mint egy átlagos évben. A foci Eb és az olimpia idejére 2,5-3 százalékos növekedésre számítottak a gyártók, de a rossz idő miatt Schillinger szerint már az is jó eredmény, ha a tavalyi szintet hozzák. Tavaly 6,5 millió hektoliter sört adtak el a legnagyobb magyarországi gyártók, a söripar adó- és járulékbefizetése elérte a 71 milliárd forintot.

Csokifesztivált rendez Szerencs

Augusztus 25. 19:43
A csoki körül forog minden a hétvégén Szerencsen, ahol immár kilencedik alkalommal rendezik meg az Országos Csokoládéfesztivált - közölték a szervezők.
 
A rendezvény kulturális és sportprogramokkal, édesség-bemutatókkal, vásári forgataggal és kóstolókkal várja a vendégeket, akik ízelítőt kaphatnak a helyi gyártású édességek és a Tokaj-hegyaljai borok mellett a zempléni táj kulturális értékeiből is.
 
Lesznek szakmai programok, miniszteri tájékoztató, a Szerencsi Bonbon Kft. új termékének bemutatója, valamint bemutatkozik a horvátországi Kras csokoládégyár. A csokoládébarlangban csokiszobor-kiállítás nyílik és interaktív csokoládékészítést is tartanak.
 
Szombaton hagyományosan felvonulással kezdődik a fesztivál, a megnyitót követően határon inneni és túli művészeti csoportok mutatkoznak be a nagyszínpadon, tartanak kézműves bemutatókat. A kicsiket és nagyokat csokoládé kalandpark várja, megrendezik a III. Oldtimer Veteránautó Kiállítást is. 
 
A fesztiválon fellép mások mellett az Omega, a Tankcsapda, a 100 Folk Celsius, Deák Bill Gyula, valamint számos művész és együttes.
(MTI)

Újabb kulcsember hagyja el a Tantit

Augusztus 25. 15:50
A Michelin-csillagos budai Tanti étterem Pesti István idejében szerezte meg a kitüntetést, majd azt Heiszler Olivérrel sikerült megőrizniük.
 
Ám úgy tűnik, most Heiszler is elhagyja az éttemret: „Most egy korszak lezárul az életünkben. Úgy döntöttünk, elhagyjuk a tantit és új lehetőségek után nézünk, hogy még jobbá válhassunk szakmánkban. Mindenekelőtt hálásak vagyunk a rengeteg szeretetért és jó szóért, amit tőletek kaptunk az elmúlt évek során! Emellett természetesen szeretnénk megköszönni a tulajdonosoknak a lehetőséget, hogy ránk bízták az éttermet, és nem utolsó sorban nagyra becsült kollégáinknak is a kitartást és a sok-sok áldozatos munkát! Nem titok, nagyon nehéz döntés volt, de miután az ember mindig a fejlődésre törekszik, valamint újabb és újabb élményekre, kihívásokra vágyik az élete során, nem volt más lehetőségünk.” - idézi a séf Facebook bejegyzését a Chef&Pincér.

Gasztronómiai világkongresszus vendége lesz Magyaroroszág

Augusztus 25. 14:24
Díszvendégként vehet részt Magyarország az egyik legrangosabb gasztronómiai világkongresszuson, a Gastronomikán, amelyet október 2. és 5. között rendeznek meg a baszkföldi San Sebastiánban.
 
A Gastronomika tizennyolc éve indult a spanyol-francia határ közelében fekvő San Sebastiánban, a nemzetközi gasztronómia egyik fővárosában: a baszk település éttermei 21 Michelin-csillagot tudhatnak magukénak és olyan sztárséfek dolgoznak ott, mint Juan Mari Arzak vagy Martín Berasategui - mondta el a Kossuth Rádió szerdai adásában Madary Orsolya, a magyar díszvendégség szervezője, a Magyar Konyha Online felelős szerkesztője.
 
Mint hozzátette, a kongresszus célja, hogy a világ minden tájáról érkezett séfek bemutathassák egymásnak a technológiai újításokat. A Gastronomika idővel a világ legnagyobb séfjeinek találkozóhelyévé vált: ott jelentette be Ferran Adria, hogy bezárja világhírű éttermét, az elBullit vagy ott mutatta könyvét tavalyelőtt Massimo Bottura, a világ ma legnagyobbnak tartott séfje - idézte fel.
 
Madary Orsolya elmondása szerint a Magyar Konyha munkatársai négy éve látogatják a baszkföldi kongresszust, a lap munkatársainak felvetésére látogatott Magyarországra a Gastronomika igazgatója is munkatársaival.
 
Itteni kóstolási tapasztalataik alapján hívtak meg négy magyar séfet. Széll Tamás, a Bocuse d'Or Europe szakácsverseny legutóbbi győztese és társa, Szulló Szabina A gulyás evolúciója címen tart előadást a kongresszus kétezer hallgatója előtt; Palágyi Eszter, a Costes séfje Magyar konyha kompromisszumok nélkül címen ad elő, Bíró Lajos, a Bock Bistro séfje expozéjának címe pedig A magyar konyha régen és ma lesz.
 
Közben bemutatkozhat a magyar cukrászművészet is: Mihályi László, a Váci Desszert Szalon cukrásza a Dobos-tortát, Hamvas Zoltán, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. társtulajdonosa pedig a Gerbeaud kávékultúráját ismerteti meg a hallgatókkal a színpadon.
 
A díszvendég országok a városban street food jelleggel is bemutathatják konyhájukat: San Sebastiánban élők így megkóstolhatják például a gulyást, a töltött paprikát, a töltött káposztát és a somlói galuskát - tette hozzá Madary Orsolya.
(MTI)

Gyakornokokat keres a Henye Borászat

Augusztus 25. 11:45
Szőlészeti és borászati területen egyaránt sokat fejlődhetsz a Henye Borászat gyakornokaként, Tokaj-Hegyalján.
 
A programban jól képzett szakemberektől tanulhatsz, gyakorlatban nézheted meg hogyan is működik egy dinamikusan fejlődő borászat, önálló szakmai feladatokban bizonyíthatsz, sőt a gyakornoki idő lejárta után akár munkavállalóként is erősítheted a pincészet csapatát.
 
A borászat szálláshelyet és gyakornoki munkadíjat biztosít, és aktív, nappalis hallgatói jogviszonyt, precizitást és felelősségteljességet, nyitottságot vár a jelentkezőktől.
 
Munkavégzés helye: Henye Borászat
Munkaidő: 8 órás teljes
 
Önéletrajzokat a henye@henyewinery.hu és az istvan.bai@dereszla.com címekre várnak.