Fröccs

Kávéfőzőben temették el a kávékirályt

Február 18. 19:33
Nagy méretű kávéfőzőben helyezték örök nyugalomra Renato Bialetti olasz gyáriparos, az egész Olaszországban ismert és használt Bialetti-kávéfőző feltalálójának hamvait.
 
A 93 éves korában, február 11-én elhunyt Bialetti gyerekei szerint apjuk akarata volt, hogy a nevéhez fűződő kotyogós Moka kávéfőzőben helyezzék el hamvait. Urna helyett így Bialetti-kávéfőzőt állítottak az oltárhoz a temetési szertartáson, majd később is ez a kávéfőző került a családi kriptába a piemonti Casale Corte Cerro temetőjében. 
 
A hamvakat tartalmazó kávéfőző pontos, csak nagyobb méretű mása volt az eredeti Bialetti-kávéfőzőnek, rajta a márkát képviselő bajuszos emberkével. 
 
Renato Bialetti a kávéfőzők királyaként volt ismert Olaszországban. Apja, Alfonso Bialetti 1933-ban szabadalmaztatta a nevével fémjelzett első kávéfőzőt, amelyet fia, Renato továbbfejlesztett a jelenleg ismert formájáig. A Bialetti-kávéfőzőt 1948-ban mutatták be a milánói vásáron, és azóta fogalommá vált az olasz ipar, dizájn és gasztronómia számára is. A felmérések szerint az olasz családok kilencven százaléka Bialetti-kávéfőzőt használ. 
 
A kávéfőzőn látható kalapos, bajuszos férfifigura (omino coi baffi) 1952-ben került rá. Paul Campani neves olasz rajzoló találta ki az abban az időben indult olasz tévéreklámokhoz. 
 
Renato Bialetti a nyolcvanas évekig vezette az Omegnában működő kávéfőzőgyárát, amelyet később eladott. Jelenleg a Bialetti-kávéfőzőket Romániában gyártják. 
(MTI)

Meglepő alapanyag párok, amiket még talán soha nem próbáltál

Február 18. 16:46
Próbáltad már a banánt petrezselyemmel, vagy a kávét fokhagymával? Meglepő alapanyag kombinációk Csíki Sándortól, a FoodandWine.hu gasztroblog írójától:
 
 • Maracuja és bodzavirág
 • Mangó és fenyő
 • Csokoládé savanyú káposzta
 • Csokoládé és füstölt angolna
 • Eper és koriander
 • Csokoládé és rózsabors
 • Uborka és ibolya
 • Ananász és kéksaj
 • Karfiol (karamellizált) és kakaó
 • Sült sajt (parmesan, gruyere) és méz (gesztenyés karakterű)
 • Harissa és szárított sárgabarack
 • Mandarin és kakukkfű
 • Lazac és édesgyökér
 • Menta és mustár
 • Darált hús és karamell
 • Alma és levendula
 • Paradicsom és eper
 • Spárga és ibolya
 • Mandarin és sütőtök
 
További kombinációk, párok és tanácsok a Foodandwine.hu oldalán!

Ság-hegyi bomba a pohárban

Február 18. 14:38
A Somlótól északra, Celldömölk határában helyezkedik el a Ság-hegy, amelynek talaja és klímája tökéletesen megfelel a szőlőtermesztésnek. A Dénes Hegybirtok 2012-es Furmintja a legjobb bizonyíték arra, hogy milyen potenciál van ezekben a területekben. A Metropol.hu így ír a tételről:
 
Tömör, kompakt illat, aszalt gyümölcsökkel, száraz mézzel, kis hordós fedettséggel. Olajos magvak, vaxos, lanolinos jegyek. Szegfűszeges almakompót, kandírozott körte.(...) A Ság-hegy le sem tagadhatja magát: fémes, tűzköves, sós-jódos jegyeivel árulkodik.(...) Jó ivású, fejlődésben lévő, fiatal fehérbor, komoly érlelési potenciállal. Kissé még zabolátlan, de elég komoly anyagnak ígérkezik. Utóíze hosszan megmarad és stimulál.
 
A teljes leírást a Metropol.hu oldalán olvashatod el!

Így látják a madarak a mádi dűlőket

Február 18. 12:14
Madártávlatból készített videót a mádi dűlőkről a Szent Tamás Pincészet. A közel egy perces felvételben a több termőterületet is láthatunk, valamint a kecsketanya is felbukkan a Birsalmáson:
 
Szent Tamás Winery - Vineyards of Mád

Madártávlatból kalandozunk a csodálatos mádi termőhelyek felett...Take a look at the unique vineyards of Mád from a birds view...

Közzétette: Szent Tamás Pincészet – 2016. február 17.

Elkezdődött a Bocuse d'Or magyarországi döntője

Február 18. 09:09
A mai napon, február 18-án rendezik meg a Bocuse d'Or magyarországi döntőjét. 9 órakor kezdhette el az első döntős a munkát, és tíz perccel követik egymást a versenyzők:
 
9:00 Sándor Rodrigo
9:10 Szabó László
9:20 Győrffy Árpád
9:30 Pohner Ádám
9:40 Széll Tamás
9:50 Volenter István
 
Az első tálalást 14 órakor láthatjuk majd.
 
Elkezdődött a Bocuse d\'Or magyarországi döntője
A hat magyar döntős

Természetes gyógymódok a fájdalom ellen

Február 18. 07:09
A fájdalom csillapítására gyakran nyúl az ember gyógyszerek után, pedig sokszor a természetes fűszerek, gyümölcsök, halak tartósabb és hatékonyabb javulást eredményeznek. A Házipatika.com összegyűjtött pár hasznos fájdalomcsillapítót:
 
 • Porckopásra szardínia
 • A gyomorfájdalomra hatékony gyógymód az áfonya
 • Fejfájás esetén a fehér fűzfakéreg fogyasztása a javasolt
 • Görcsoldásra egyél ananászt
 • A gyömbér kitűnő az izomfájdalomra
 • Ízületi gyulladásra a fokhagyma a megfelelő
 • Zúzódások esetén fogyassz kurkumát
 • Gyomorégésre almaecet
 • A szegfűszek kitűnő a fogfájás enyhítésére
 • A szájsebek esetén a méz nagyon hatásos

Böllérfesztivál lesz a hétvégén Budapesten

Február 17. 19:43
Február 19-21. között Böllérfesztivált tartanak a Millenárison. A rendezvényen felsorakoztatják a Kárpát-medence legnevesebb sertés tenyésztőit, élőállat bemutatóval, a legjobb sertéshúsból készült hazai és nemzetközi ételeket, mindezt megfűszerezve minőségi kézműves termékekkel.
 
A gyermekek ingyenes kézműves foglalkozásokon vehetnek részt mind a három nap során. A színpadon folyamatos programokkal, nagykoncertekkel és népi játékokkal szórakoztatják a közönséget. A múlt hagyományait felidézve klasszikus tanyasi mulatsággal várják az egész családot. A legkisebbek örömére egy malac simogatót is felépítenek a szervezők.
 
A rendezvényen felsorakoztatnak több száz sertésből készült gasztronómiai különlegességet, melyeket a látogatók nem csak megkóstolhatnak, de meg is tanulhatják elkészíteni. A rendezvény nyitónapján a vendégek 50%-os kedvezménnyel fogyaszthatnak a kuponfüzeten feltüntetett kiállítóknál.
 
További részletek az esemény facebook oldalán!

Változott a jövedéki engedélyezési eljárások ügyintézési határideje

Február 17. 14:01
A vámhatóságnak a jövedéki törvény szerinti bejegyzett kereskedő esetében az eddigi negyvenöt nap helyett harmincöt nap, az adóraktári engedélyes és az egyszerűsített adóraktári engedélyes esetében az eddigi hatvan nap helyett negyvenöt nap alatt el kell bírálnia a kérelmező által benyújtott engedélykérelmet.
 
Egyúttal hatályát veszti a jövedéki törvényben az a rendelkezés, amely szerint a vámhatóság a keretengedély iránti kérelem tárgyában harminc napon belül dönt. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvényben (Ket.) meghatározott ügyintési határidőn (21 napon) belül kell a döntést meghoznia. A felhasználói engedélyes kérelem elbírálásának ügyintézési határideje ugyancsak 21 nap.
 
Szintén január 1-jétől a magánszemélyt, a jogi személyt és a jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetet jövedéki ügyekben jövedéki ügyintézői szakképesítéssel rendelkező személy is képviselheti az adóhatóság és az adópolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium előtt.
 
Az általános szabályok szerint kiszabható adóbírság a jövedéki törvény szerint a jövedéki termékkel kapcsolatos adóhiány vagy jogosulatlanul igényelt összeg 100 százaléka, így az adózás rendjéről szóló törvény szerinti megbízható adózó esetében a jövedéki adó utólagos ellenőrzésének esetleges megállapításai alapján az adóbírság felső határa az adóhiány 50 százaléka lehet - ismerteti tájékoztatójában az adóhivatal.
(MTI)