Fröccs

Ezek most a legmenőbb magyar borok Londonban

április 21. 08:16
A brit Independent újság cikkírója John Clarke a minap bemutatta az általa legjobbnak tartott 12 magyar bort. A "best buy" (ára miatt) szerinte a Frittmann Irsai Olivér, a kunsági pincészettől két tételt is beválogatott, ezen kívül találni többek között két egri és három tokaji bort is a listán. 
 
És akkor következzen a lista:
 
Frittmann Irsai Olivér (nem jelöl meg évjáratot)
Barta Öreg Király-dűlő furmint Barta 2015
Frittmann Cserszegi Fűszeres 2017
Kikelet Lónyai Hárslevelű 2017
Kolonics Nagy-Somlói Juhfark 2017
Franz Weninger Kékfrankos 2016
Campanula Szürkebarát 2018
Kovács Nimród Egri Csillag 2018
Heumann Rajnai rizling 2017
Tüske Rozé Szekszárd 2018
Bolyki Egri Bikavér 2016
Kardos Furmint 2018

Most pénteken is Hilltop online kóstoló

április 16. 13:08
Most pénteken is Hilltop online kóstoló
 
Április 17-én 20 órai kezdettel immár harmadik alkalommal tart online kóstolót az érdeklődőknek Kamocsay Ákos, a neszmélyi Hilltop borásza. A meghívott vendégek ezúttal Bojár Gábor Graphisoft alapító és felesége Dr. Zanker Zsuzsa belgyógyász, gasztroenterológus, az Ínyenckonyha cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak / 555 recept című könyv szerzője.
 
 

piknikezz otthon! – Rendeld házhoz Etyek ízeit!

április 08. 15:09
piknikezz otthon! – Rendeld házhoz Etyek ízeit!
 
Ki ne szeretne otthon is élményeket gyűjteni, házi körülmények között átélni szép pillanatokat, érezni ízeket, illatokat, zenére hangolódni és egymás társaságát élvezni?
 
Ha Te nem jöhetsz Piknikezni, az Etyeki Piknik megy Hozzád!
 
Az elmúlt hétvégén lett volna a Tavaszi Etyeki Piknik, sokunk kedvenc boros, gasztronómiai rendezvénye. Jó érzés ilyenkor visszagondolni az etyeki Gasztrosétányon szerzett sok élményre, de mit tehet az, aki nem elégszik meg a nosztalgiázással?
 
Jó hír, hogy erre is van megoldás, otthoni körülmények között is átélhetjük a piknikes élményeket, házhoz rendelhetjük az etyeki rendezvények ízeit, koncerteken és szabadidős programokon vehetünk részt vagy akár együtt főzhetünk Piknik rajongó barátainkkal.
 
A minden nap 11 és 15 óra között a Rókusfalvy Fogadó udvarán működő Etyeki Delikát kispiacon elérhetők a környékbeli termelők remekei a Vál Völgye Pékség kenyere, a Halmi Pince szörpjei, a Sonkamester, a Kávékalmár, az Etyeki Sörmanufaktúra, a Gingalló Csokoládéműhely, az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra, a Mikrozöldek vagy a Zsabigomba termékei és természetesen a Rókusfalvy Birtok ételei és borai. Ráadásul, ha úgy szeretnénk, mindezért ki sem kell mozdulni otthonról, mert a környéken és Budapesten házhoz is szállítják Piknik csomagunkat. A fogadó egyébként nem csak Piknik termékeket visz házhoz, hanem hétvégenként ingyen ételt is szállít a helyi részorulóknak.
 
Egy hamisítatlan Etyeki Piknikhez természetesen programokra és zenére is szükség van! A „Maradj Otthon Fesztivál” egyik alapító szervezőjeként minden kedden és csütörtökön délben az Etyeki Piknik Facebook oldalán a Rókusfalvy Fogadó séfjével, Patai Lalival és az Etyeki Delikát finomságaival élőben(!) mutatják meg, hogyan dobhatunk fel egy-egy hétköznapi fogást, és hogyan csempészhetünk pár perc alatt Piknik-hangulatot az otthonunkba. Patai séf a recepteket, az alapanyagokat és a tanácsokat biztosítja, de főzni mindig egy-egy ismert és elismert Piknik rajongó barát fog. Tartsatok velük és főzzetek, beszélgessetek velük vagy keressétek a recepteket a Piknik oldalán és utólag próbáljátok ki az izgalmas fogásokat. Kövessétek a Maradj Otthon Fesztivál oldalát is, hiszen a főzés mellett még számos programot, élő koncertet, közös kondizást, interjút és megannyi izgalmas elfoglaltságot találtok minden nap! Tartsatok a Piknikkel az online közösségben is és hamarosan találkozunk élőben is a Gasztrosétányon!

A Best of Budapest különdíjasainak listája

április 07. 16:37
A bestofbudapest.com idén is megszavaztatta olvasóit és partnereit arról, hogy kit tartanak a hazai vendéglátó-, szálloda- és más szolgáltatói szféra legjobbjainak. Összesen 15 107 szavazat érkezett, a kiadó végül 353 szolgáltatónak ítélt díjat (és vele együtt Best of Budapest plecsnit) a 2019-es teljesítményt elismerve.
 
Emellett az oldal kiosztott 17 különdíjat is a hazai szakma legjobb szakembereinek.
 
A lista:
 
 
ÉLETMŰDÍJAS
Meskál Tibor, a régi vágású úriember, aki egész karrierjét luxusszállodákban töltötte, s akinek a személye a budapesti Corinthia szállóban már-már fogalom

AZ ÉV BUDAPESTI SZÁLLODÁSAI
Sameer Hamdan és Zuhair Awad, a Mellow Mood Group tulajdonosai, a magyar szállodaipar karakteres és lendületes párosa, a Párisi Udvar Hotel Budapest üzemeltetői
 
AZ ÉV VIDÉKI SZÁLLODÁSA
Poncsák Pál, az Avalon Resort & SPA szállodaigazgatója, azért, amit Miskolc idegenforgalmáért tett
 
AZ ÉV GASZTROVÁLLALKOZÓJA
Pintér Máté, a Barside koktélbár, a Cupákos, a Raqpart és újabban a Felix ötletgazdája és stratégiai vezetője
 
AZ ÉV BUDAPESTI ÉTTERMESEI
Csongrádi Csaba, Giczi Andor és Nagy Szabolcs, akik egy pincében, a bulinegyed közepén hozták létre Budapest legjobb kisvendéglőjét, a Fricska Gastropub-ot
 
AZ ÉV VIDÉKI ÉTTERMESE
Ásványi Rita, az Almalomb Kulináris Kitérő és Találkozóhely tulajdonosa, aki elérte, hogy Hosszúhetény sokak számára egyet jelentsen a kulturális és kulináris feltöltődéssel
 
AZ ÉV SÉFJE
Veres István, a tavaly Michelin csillagot szerző Babel Budapest tehetséges séfje, és a Bocuse d’Or magyar döntőjének legújabb nyertese
 
AZ ÉV EXECUTIVE SÉFJE
Roland Holzer, a Kempinski Hotel Corvinus Budapest főszakácsa, aki a Ten Roomsban tartott rendezvények és a The Kitchen Caters által kiszolgált események cateringjéért is felel

AZ ÉV CUKRÁSZA
Menyhárt Attila, a Four Seasons Hotel Gresham Palace főcukrásza, aki olyan gusztusosan ötvözte a macaront és a mille feuille-t, hogy azzal bekerült a So Good magazinba, amit korábban magyar cukrász még nem tudott megugrani.
 
AZ ÉV PÉKJE
Kovács Bea, aki néha énekel a kenyereinek, de nem csoda, hiszen karvezető. Kisapátiban, a Búzalelke pékségben csodás kenyerek sülnek így

AZ ÉV GASZTRO-VIDEÓSA
Terei Miklós, a Standról készült zseniális kisfilm operatőre, rendezője és vágója, aki állandó kísérője a Bocuse d’Or hazai versenyzőinek és minden valamire való gasztro-rendezvénynek
 
AZ ÉV GASZTRO-SHOWMANJE
Lakatos Márk, az igencsak sokoldalú, vendéglátós-stylist és szakácskönyv-szerző gasztro-arc
 
AZ ÉV GASZTROBORÁSZA
Mérész Sándor, az Etyeki Kúria borásza, aki véletlenül lett borász, bár aki kóstolt az utóbbi évtizedben Etyeki Kúria bort, erre csak annyit mond: véletlenek márpedig nincsenek!
 
AZ ÉV SOMMELIER-JE
Evans Victoria, aki 2019. januárja óta a Caviar&Bull étteremcsoport teljes bor- és italkínálatáért felel mind a hat étteremben, Máltán és Budapesten.
 
KÜLÖNLEGES ELISMERÉS A VENDÉGLÁTÁS TERÜLETÉN FELMUTATOTT TELJESÍTMÉNYÉRT
Herczeg Ágnes, borstratégiai tanácsadó, borbíra és oktató, nemzetközi borszakértő, sőt, a borszakma egyik legígéretesebb szakértője 2019-től, mióta elnyerte a WSET és az IWSC ’Future 50’ nemzetközi díjat

Vajon kitalálod, hogy nőtt vagy csökkent a Corona sör forgalma a járvány alatt?

április 03. 16:06
Vajon kitalálod, hogy nőtt vagy csökkent a Corona sör forgalma a járvány alatt?
Fotó: english.alarabiya.net
 
Miután februárban a véletlen névegyezőség miatt ideiglenesen világszerte visszaestek a Corona sör eladási számai (angolul Coronavirusnak írják), márciusban fordulat következett. Az elmúlt héten ugyanis a Nielsen piackutató mérései szerint 50 százalékos növekedést könyvelhettek el, úgy tűnik, az emberekben felülkerekedett a humorérzék, és most már kifejezetten szívesen választják a virtuális ivászatokhoz.

Munkát ad a borászat a nehéz helyzetbe került embereknek

Március 31. 09:53
Munkát ad a Hilltop Borászat a járvány miatt nehéz helyzetbe került embereknek. A neszmélyi palackozó üzemükben biztosítottak munkát azoknak az embereknek, akik ezt megelőzően a környékbeli partner éttermeikben dolgoztak szakácsként, pincérként. A tatabányai Walter Étterem és Rendezvényház, valamint a tatai Grill étterem is állás nélkül maradt munkavállalóiknak ajánlották fel azonnal a lehetőséget, hogy dolgozzanak palackozó üzemükben. Hatan éltek a lehetőséggel, ők együtt dolgoznak a palackozóban a Hilltop Étterem és Borhotel személyzetével.

Tanulj ingyen, online a világ egyik leghíresebb borvidékéről

Március 30. 13:35
A burgundiai borszakmai testület (Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne - BIVB) bejelentette, hogy aktualizálta és a koronavírus miatt ingyenesen elérhetővé tette a 90 perces online kurzusát a honlapján (francia, angol, japán és kínai nyelven). 
 
Az online "tanfolyam" négy darab egyenként 20 perces modulból áll, mindegyiknek a végén egy rövid teszttel. Az érdeklődők segítségükkel megismerhetik a borvidék adottságait, a dűlőosztályozási rendszerét, szőlőfajtáit, valamint a kóstolás és a bor-étel párosítás alapjait. A szervezet illetékesei hangsúlyozzák, profivá nem válik az ember, viszont betekintést nyerhet a régióba és a borok világába.
 
 
 

60 milliós italszállítmányt loptak el

Március 27. 13:57
Március 24-én arról posztolt a skócia első számú kézműves söfőzdéjének, a BrewDognak (hazánkban is kapható többek között a Punk IPA sörük) az alapítója, James Watt, hogy az elosztóközpontjukba igyekvő szállítmány nem érkezett meg, egy pihenőhelyen ugyanis az egész utánfutót kiürítették. A 150 ezer font (60 millió forint) értékű készlet kiesése rövid fennakadást okozott az online rendeléseik teljesítésében is. 
 

Étel-házhozszállítással kapcsolatos tanácsok koronavírus járvány idején

Március 23. 09:15
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatóját változtatás nélkül közüljük:
 
Az ételek házhozszállítása során is számos élelmiszerbiztonsági szabályra kell figyelemmel lenni. A jelenlegi járványhelyzetben sok vállalkozás dönt e szolgáltatási forma elindítása mellett, így összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és indokolt speciális teendőket a étel-házhozszállítást végzők számára
 
Ételek:
 
 • Az ételkészítés során a https://portal.nebih.gov.hu/-/tanacsok-koronavirus-jarvany-idejen-vendeglato-es-kozetkezteto-letesitmenyeknek linken található tájékoztatóban foglaltak szerint kell eljárni.
 • Ételkiszállítást csak a megfelelő körülményeket biztosítani képes, külön engedéllyel rendelkező élelmiszer-vállalkozás végezhet.
 • Fontos fokozottan betartani valamennyi higiénés előírást az alapanyagok beszerzése/átvétele/raktározása/előkészítése, valamint az ételkészítés, a csomagolás és a kiszállítás során egyaránt.
 • A jelenlegi helyzetben kizárólag a frissen (a rendelés napján) készült, biztonságos hőkezeléssel készített készételek kiszállítása javasolt.
 • Az ételek szállítása során azok jellegének megfelelő hőmérsékletet kell biztosítani. Azaz a kiszállítás +630C felett, illetve +50C alatt, de nem fagyasztva történhet. A meleg ételeknek átvételkor még forrónak kell lenni, illetve a hűtést igénylő ételek nem melegedhetnek fel.
 • Különösen kockázatos, vagy gyorsan romló étel szerepeltetése az étlapon nem javasolt, ilyen ételek pl. a madártej, a nyers tojást tartalmazó (pl. tatár bifsztek, tiramisu), vagy csak félig átsütött étel (pl. steak), majonézes saláták, tojásos galuska.
 • A hideg ételeket és a meleg ételeket külön-külön, a megfelelő hőmérséklet tartását biztosító táskában/boxban kell szállítani.
 • A szállítási útvonal és idő kockázati tényezőt jelent, így javasolt a megrendelőhöz a legközelebb eső létesítményből kiszállítani az ételt. Az útvonal tervezésekor arra kell törekedni, hogy a szállítás minél rövidebb ideig tartson és annak során a lehető legkevesebbszer nyissák ki a jármű rakterének ajtaját.
 • Az ételek átadása-átvétele során sem szabad megfeledkezni a higiéniáról. A szennyeződések elkerülése érdekében nem javasolt a készétel, élelmiszer-szállítmány közvetlen padozatra, küszöbre, lábtörlőre helyezése. Amennyiben a szállító nem találkozik a fogyasztóval, az élelmiszert lehetőleg plusz zacskóban, kilincsre akasztva hagyja a megbeszélt helyszínen.
 • A fogyasztó részére megfelelő tájékoztatást kell adni, az étel összetételére, jellegére, származására vonatkozóan. Az előre megrendelt egyadagos, kiszállított ételek esetében a fogyasztó figyelmét fel kell hívni a következőkre is:
  • az étel fogyasztás előtti újra hőkezelésére,
  • az azonnal el nem fogyasztott étel hűtve tárolására,
  • az étel allergén tartalmára,
  • az étel fogyaszthatósági idejére.
 
A figyelemfelhívás elhelyezhető például a csomagoláson, számlán, szállítólevélen, megrendelőlapon, tájékoztatón, de elhangozhat szóban is az átadóhelyen.
 
Környezet, berendezések, eszközök:
 
 • Az étel kiszállítása kizárólag szemmel láthatóan is tiszta gépjárművel, pl. motorkerékpárral, személygépkocsival történhet, működő melegen tartó és/vagy hűtőtáskában, ládában. Az elkészült ételt jól zárható, egyszer használatos dobozba kell csomagolni és oly módon lezárni, hogy az szállításkor ne nyílhasson ki, utólagosan ne szennyeződhessen.
 • A többször használható ételszállító eszközöket, edényeket vagy göngyölegeket virucid hatású fertőtlenítő mosogatószerrel kell elmosogatni.
 • Ugyancsak virucid hatású felületfertőtlenítő szerrel kell a szállítóboxokat, vagy a szállítást végző jármű felületeit megtisztítani, naponta több alkalommal is.
 
Dolgozók:
 
 • Az ételek készítésében és kiszállításában csak olyan személy vehet részt, aki egészséges, valamint a vele egy háztartásban élő sem mutat fertőzésre gyanús tüneteket.
 • A futárok az étel készítés helyére nem léphetnek be.
 • A futárok számára virucid hatásspektrummal rendelkező, min. 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítő szer biztosítása szükséges, melyet kötelesek rendszeresen, kiemelten az étel kiszállítás és az átadás előtt, valamint fizetés és távozás után azonnal használni.
 
Vásárlók, megrendelők:
 
 • Minden vásárlótól elvárható a felelősségteljes magatartás.
 • Az önkéntes izolációban élő vásárlók lehetőleg a rendelés leadásakor „megjegyzésben” jelezzék a szolgáltatónak az izoláció tényét, hogy a kiszállítás megfelelő időpontját, körülményeit és lehető legbiztonságosabb módját szükség esetén előre egyeztethessék a megrendelővel.
 • Amennyiben a megrendelt ételt nem azonnal fogyasztja el, azt csak az átadott információ szerint – jellemzően hűtőben – szabad tárolni, semmiképpen sem szobahőmérsékleten!
 
Pénzkezelés:
 
 • A közvetlen érintkezés, ezzel pedig a fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében, a megrendelőnek ajánlott előreutalással fizetnie.
 
A „készpénzkímélő” fizetést számos élelmiszer-vállalkozó kifejezetten meg is követeli, amelyről rendszerint honlapján, hírlevélben vagy egyéb szokásos módon tájékoztatja a vásárlóit.