Fröccs

Ezért nagyon egészséges a must

Szeptember 06. 19:53
Ezért nagyon egészséges a must
 
Ha mustot iszunk, legtöbbször csak az jut eszünkbe, hogy fogyasztása könnyen beindítja az emésztési folyamatokat. Igaz, ami igaz, nem árt vigyázni, azonban A Garamvári Szőlőbirtok mégis azt tanácsolja, hogy - ha már itt a szezonja -, ne habozzunk, fogyasszuk bátran!
 
Hiszen a must nem más, mint „folyékony szőlő” a szőlőből frissen préselt gyümölcslé, mely elsősorban a szőlő húsának levélből áll, de a héj és a mag vízoldékony vegyületeit is tartalmazza. Magas tápanyag tartalma ellenére kalóriatartalma alacsony, hiszen 1dl szín mustban körülbelül 104 kcal energia, 1 gramm zsír és 1,4 gramm rost található. Igen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a B1-B2-B6-C-és E vitamin, Magnézium, Kálium és K-vitamin. A benne található antioxidánsok pedig hozzájárulnak bizonyos betegségek megelőzéséhez:
 
Egyik legfontosabb alkotóeleme a quercetin nevű flavonoid, mely segíti egyes daganatos megbetegedések megelőzését, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, gyulladáscsökkentő hatású. Továbbá védi az ereket a meszesedéstől és a káros lerakódásoktól, így azok következményeitől is, mint például az agyvérzés, illetve az infarktus.
 
Régen a lábadozó betegeket a húsleves mellett gyakran kínálták szőlővel is, a gyorsabb felépülés reményében. Az sem titok, hogy magas rost és víztartalmának köszönhetően hatékony a székrekedés ellen. 
 
Ezért nagyon egészséges a must
 
A Garamvári Szőlőbirtok tippje:
 
A friss mustot (ha ülepítetlen és szüretlen) tegyük a hűtőbe egy napra. A hűtés hatására a must sűrű része leülepedik. Nagyon óvatosan szűrjük át kis lyukú szűrőbe rétegelt gézlapokon, esetleg tüll anyagon. Eredményként szép tiszta folyadékot kapunk. 4-6 fokon tároljuk hűtőben, így sokáig élvezhetjük a kellemes „folyékony szőlőt”.

Végigkóstolhatatlan lesz a Villányi Vörösborfesztivál

Szeptember 06. 16:44
Nem lesz könnyű dolga annak, aki mindent meg akar kóstolni idén a Villányi Vörösborfesztiválon, hiszen mintegy harminc pincészet borai várják a látogatókat.
 
Kirchkeszner Ágnes szervező elmondta, hogy a több mint két évtizede, hagyományosan október első hétvégéjén megtartandó esemény résztvevőit a pincészetek teljes portfóliójukkal, a helyi éttermek és gasztronómiai kitelepülések pedig a vörösborhoz illő ételkülönlegességekkel várják.
 
Mint hozzátette, hagyományos vásári ételekből, illetve sajt- és kávékülönlegességekből is válogathatnak majd a látogatók.
 
A közönség szórakoztatásáról mások mellett Rúzsa Magdolna, a Bangó Margittal közösen fellépő Budapest Bár, a Bikini, Herczku Ágnes és a Banda, valamint a Bartók Béla Férfikar koncertje és Berecz András mesemondó előadása gondoskodik.
 
Gere Andrea, Gere Zsolt, Günzer Roland és Jekl Flóra fiatal villányi borászok részvételével szombaton szakmai beszélgetést is rendeznek a borvidék borairól, a borkóstolásról, valamint a bor és az egészséges életmód kapcsolatáról.
 
A vörösborfesztiválra az elmúlt évek tapasztalatai alapján mintegy 16-20 ezer embert várnak. 
(MTI)

Vállalhatatlan állapotban lévő pontyot, pisztrángot, süllőt, keszeget és hekket is találtak a Balatonnál

Szeptember 06. 11:48
A Balaton körül 23 településen 72 halárusító helyet ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
 
A vizsgálat során az üzletek mintegy ötödénél, 14 egységben tapasztaltak problémát a szakembereknek. Olyan hely is volt, ahol találtak 71 kg bűzlő halat, de az ellenőrök olyan állapotú fagyasztott halat is találtak, melynek fajtáját már meg sem lehetett állapítani - írja a Nébih közleménye.
 
A termékeket kivonták a forgalomból. A legnagyobb lefoglalt tétel egyébként mintegy 20 kg harcsafilé volt, de találtak vállalhatatlan állapotban lévő pontyot, pisztrángot, süllőt, keszeget, hekket és halbelsőséget is.

Bortemplomot szenteltek Villányban

Szeptember 05. 15:20
Bortemplomot szenteltek Villányban
 
Katolikus és református lelkipásztor együtt szentelte fel a Bock borászat Körpince Kupolatermét. Bock József kérésére a Villányi Református Egyházközség lelkipásztora és a villányi római katolikus plébános szeptember másodikán kért áldást. Az eseményt Miklósa Erika koncertje és a pincészet 2008-as évjáratú Capella borával való koccintás zárta.
 
A különleges atmoszférájú, bontott téglából épült föld alatti kupolaterem rendszeresen ad otthont rendezvényeknek, koncerteknek – a középkori hangulatot árasztó félgömbforma elrendezés pedig a megfelelő akusztikát garantálja. A terem már néhány éve elkészült, de Bock József fontosnak tartotta, hogy az akár száz vendégnek is helyet adó, hat pilléres, kör alaprajzú termet „hivatalosan” is felszenteljék - olvasható a borászat közleményében.
 
„Aki ide belép, csak jó emlékkel távozzon, és azzal az üzenettel, hogy Isten szeret és irgalmas” – emelte ki Darnai Ágoston katolikus lelkipásztor. Kecskés Márta református lelkész pedig azt hangsúlyozta, hogy „az épület kövekből áll, de az emberi lelkek töltik meg élettel.”
 
Bock József köszöntőjében hangsúlyozta, hogy szerinte a sikernek csak egy kulcsa van: a sok munka. Igen ám, csakhogy isteni rendelvény a munka utáni pihenés is, amihez szükségesek az ünnepek, amikor az emberek megállhatnak egy pillanatra, és felüdülhetnek. A Bock Borászat kupolaterme ilyen ünnepi hely kíván lenni, ahol a borszerető emberek megpihenhetnek, és hálát adhatnak – akár a szép borokért is.
 
Az ünnepi vacsorával és borkóstolóval kísért estét a Bock Pince visszatérő vendége és fellépője, Miklósa Erika operaénekes, valamint Harazdy Miklós zongoraművész és a Virtuózok idei nyertese, Kökény Tamás koncertje zárta. A vendégek a felszentelt kupolateremben az est „bor fővédnökével”, a Bock Pince Capella borának 2008-as évjáratával koccintottak a jeles esemény tiszteletére. 
 

Csirke és rák - erről szól a Bocuse D'or döntője

Szeptember 05. 13:32
A 30 évvel ezelőtti győztes menü alapján határozták meg az idei Bocuse D'or verseny döntőjének alapanyagait - szúrta ki a rendezváény Facebook oldalán a Chef&Pincér. 
 
Az alapanyagok: Bresse-i csirke és shellfish. Ez egyszerre jelenthet kagylókat, rákokat és egyéb tenger gyümölcseit. A híres Bresse-i csirke egyébként az 1987-es első verseny fő feladványa volt, amelyből húsételt kellett készíteni, és akkor a francia séf, Jacky Fréon győzött - írja a lap.

Már tesztelik az ember nélküli traktort

Szeptember 04. 06:58
Augusztus-szeptember fordulóján tartották az USA egyik leglátványosabb agrárrendezvényét az Egyesült Államok középnyugati államában, Iowában. A látványos innovációkat felvonultató Farm Progress Show egyik legmeghökkentőbb újdonságát a Case IH szolgáltatta, amely egy kezelő nélküli traktorkoncepcióval rukkolt elő - írja az Agrárszektor.
 
Lehet, hogy a jövőben a szüretelőtrakotorok is vezető nélküliek lesznek? No nem így...
 
 

Stílus: boroshordóból készült tűzrakóhely

Szeptember 03. 13:51
Bátran mondhatjuk, hogy bizonyosan bárki elfogadná ezt a boroshordóból készült, csodás tűzrakóhelyet, amelyben a forróságról egy csatlakoztatható gázpalack gondoskodik - tehát azrt sem kell aggódni, hogy a terméket körbeülők füstszagúak lesznek.
 
Stílus: boroshordóból készült tűzrakóhely
 
Kár, hogy az ára egy kicsit borsos: több mint 410 ezer forint...