Fröccs

Ezzel a 11-gyel áll ki a magyar csapat

November 13. 15:25
11 magyar borászat részvételével November 14-16. között rendezik Shanghai-ban a ProWine China Nemzetközi Bor és Szeszesital szakvásárt. A közösségi bormarketingért felelős Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával felállított standon a balatoni Kristinus Borbirtok, a tokaji Grand Tokaj, a Patricius Borház, a Tarcellier, a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok, a Zsirai Pincészet, a szekszárdi Vida Pincészet, valamint a villányi Bock Pince, a Csányi Pincészet, a Malatinszky Kúria és a Vylyan Pincészet lesz jelen.  

A világ egyik legjelentősebb borszakmai kiállításán a magyar stand kóstolózónával illetve napi három alkalommal különböző tematikájú boros szemináriumokkal várja az érdeklődőket. A kurzusok kiemelt célja a tokaji aszúnak a bemutatása, de a piac jellegzetességéből adódóan a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a magyar vörösborok népszerűsítésére is (Kínában az elfogyasztott borok 90 százaléka vörösbor). A kurzusokat Szik Mátyás, Örökös Magyar Bajnok Sommelier tartja, hozzá ő válogatja a borokat a kiállításon megjelenő picészetek kínálatából.

A KSH 2016. évre vonatkozó adatai alapján Magyarország közel 4 millió euró értékben exportált bort Kínába. Kína, a Magyarországról exportált borok euróban kifejezett értéke szerint, a 9. legnagyobb exportpiaca hazánknak.
 

Megmutatjuk a csodálatos boroscímkéket, amiket autisták készítettek

November 13. 12:53
Ismert magyar pincészetek különleges palackokat kínálnak a borok szerelmeseinek: a Bolyki, az Etyeki Kúria, a Gilvesy, a Konyári, a Luka és a Vylyan borászatok üvegeit autizmussal élő fiatalok színes rajzai díszítik. A limitált darabszámú palackok eladásából az autizmussal élőket segítő Autistic Art Alapítványt támogatja minden vásárló. Az alapítvány 10 autizmussal élő fiatalokat ellátó lakóotthont segít, amelyek közül hatban különleges művészetterápiás program is működik.
 
Bella Viktória, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetője elmondta: „A kutatások szerint, mára minden 68. ember autizmussal él. Ez az egyik leggyorsabban növekvő fogyatékosság. Sokan közülük önálló életvitelre nem képesek. Őket segítik a lakóotthonok, melyek viszont folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak. Az Autistic Art Alapítvány pedig e 10, civil fenntartású lakóotthont támogatja már 10 éve”.
 
Megmutatjuk a csodálatos boroscímkéket, amiket autisták készítettek
 
Az otthonokban több mint 200 fiatalt látnak el, akik itt közösségben élhetnek, alkothatnak, dolgozhatnak a képességeiknek megfelelően. A lakók számára ezek az otthonok jelentik a biztonságot és sokszor a második családot is.
 
Az Autistic Art program az országban egyedül biztosít művészetterápiás foglalkozást kortárs művészeti szemlélettel. A foglalkozásokra nagy szükség van, hiszen az autizmussal élők jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen. 40 százalékuk például egyáltalán nem beszél. Azok a fiatalok, akik kevéssé tudják kifejezni magukat, a rajzaikkal megmutathatják, hogy zártságuk mögött ki is rejtőzik valójában. 
 

75 tonna bor utazik Kínába, egy európai borversenyre

November 11. 08:00
2018-ban először rendezik meg Európán kívűl Európa egyik legnagyobb presztizsű borversenyét, a Concours Mondial de Brussels-t. A jubileumi 25. versenynek Kína fővárosa, Peking ad otthont. Tavaly rekordszámú 9080 minta érkezett be a bírálatra. Ha mard ez a mennyiség, akkor jövőre 75 tonna bort kell Pekinge eljuttatni, a mintákat ugyanis Brüsszelben gyűjtik össze. A hosszabb szállítás miatt előbb, már 2018. március 1-én lezárul a jelentkezési időszak. Legutóbb a Bock Pincészet és Kovács Nimród szerzett egy-egy aranyérmet a versenyen.
 

Újborokkal debütál a következő borvacsora

November 10. 14:50
November 30-án minden az új évjárat első hírnökei körül forog az Araz Étterem borvacsoráján.  Az izgalmas borok mellé Barka Áron Chef de Cuisine, Kovács Gábor, a Magyar Sommelier Club elnöke és Kovács Ákos, az ARAZ Étterem igazgatója által közösen összeállított, a borokkal tökéletesen harmonizáló hétfogásos ételsorukat kínálják.
 
Menüsor
 
Dúzsi Fürtike 2017
Kacsamájas hasé
 
Figula Zenit&More 2017
Gesztenyés mogyoró krémleves sült cukorborsóval
 
Bujdosó Mentőöv 2017
Paprikás fogas sült karfiol pürével
 
Kázsmér Viognier 2017
Karalábéragu tésztában főtt borjúmiriggyel
 
Beaujolais Noveau 2017
Boeuf Bourguignon (a híres burgundi marharagu)
 
Gere Portugiser 2017
Libamell szőlős káposztával és pirított burgonyával
 
Vylyan Bogyólé 2017
Vaníliás gyümölcs tarte
 
A vacsora ára 12.990 Ft/fő, a számla végösszegéhez 10% szervízdíjat számolnak fel. Az étterem ingyenes parkolást biztosít a Nyár utcai mélygarázsában. A korlátozott férőhely miatt előfoglalás szükséges az araz@araz.hu e-mail címen vagy a +36 1-815-110-es telefonszámon.

Máris lehet tudni, ki lesz az év magyar borásza?

November 10. 14:41
A Magyar Bor Akadémia (MBA) a napokban tette közzé az Év Bortermelője díj jelöltjeinek névsorát. Szavazategyenlőség miatt idén a megszokottól eltérően eggyel több, azaz 6 jelölt van.

A hat jelölt: Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék), Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Jásdi István (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Koch Csaba (Hajós-Bajai borvidék), ifj. Szepsy István (Tokaji borvidék), és Szőke Mátyás (Mátrai borvidék).

Egy érdekes sorminta alapján jó eséllyel meg lehet tippelni, a hat jelölt közül ki kapja meg a 2017-es Év Bortermelője címet. Az utóbbi évek nyerteseinek és jelöltjeinek névsorát vizsgálva ugyanis jól látszik, hogy az adott évben nem díjazott négy szermély egy évvel később szinte mindig újra jelölt szokott lenni. Végül pedig, pár kivételtől eltekintve az adott borász egészen addig jelölt is marad, amíg el nem nyeri a címet.

Az idei jelöltek közül Borbély Tamást már zsinórban hatodszor jelölték, Koch Csaba és Szőke Mátyás következnek utána 4-4 jelöléssel, a többieknek még kevesebb van. Vagyis ha tippelnünk kéne, mi azt mondjuk, idén Borbély Tamás kapja végül a díjat.
 

Itt vannak az Étterem Hét győztesei, újra lehet náluk olcsón enni

November 09. 15:16
November 13. és 19. között az Étterem Hét Extra keretében még egy alkalommal meg lehet kóstolni az októberi Étterem Hét győztes éttermeinek 3 fogásos menüsorait.

A nemrég lezajlott Étterem Hét során mintegy 26.500 vendég foglalt asztalt a 114 résztvevő étterembe és próbálta ki azok 3 fogásos menüajánlatát. A megjelent vendégek mintegy 3.100 db értékelése, véleménye alapján a szervezők a már megszokott 4 összesített kategória mellett 6 új kategóriában is kihirdették a közönségkedvenc éttermeket.
 
Az asztalfoglalás a 16 budapesti és pest megyei toplistás vendéglátóhelyre már lehetséges a hivatalos weboldalon
 
Az Étterem Hét EXTRA rendezvényen résztvevő éttermek:
 
TOP 5 Budapest / Pest megyei összesített lista - 4.900 Ft-os Prémium kategória:
1. Budai Gesztenyés Nagyvendéglő (Budakeszi)
2. La Perle Noire Restaurant and Lounge
3. Manna lounge & étterem
4. Mészár Steak Kitchen
5. Vogue hajó-étterem
 
TOP 5 Budapest / Pest megyei összesített lista - 3.300 Ft-os kategória:
1. Eiffel Bistro & Bar
2. La-Guna étterem és mori sushi
3. Kaltenberg étterem és sörház
4. Buda Gourmet Bistro
5. Gróf Teleki Kastély étterem (Pomáz)
 
Különdíjak - 4.900 Ft-os Prémium kategória:
Legjobb konyha: Solier Cafe (Gödöllő)
Legjobb kiszolgálás: Spoon Cafe & Lounge
Legjobb hangulat: Antré étterem
 
Különdíjak - 3.300 Ft-os kategória:
Legjobb konyha: Dunacorso étterem
Legjobb kiszolgálás: Imázs thai & japán étterem
Legjobb hangulat: Jerney Italian Bistro
 

Ilyen a 2017-es évjárat a Juniborászok szerint

November 09. 14:00
Vége a szüretnek, de most kezdődik az igazi kaland: vajon milyen lesz a 2017-es évjárat? A borok már a pincékben, a frissek november közepére már palackokban, szóval borászaink nekiindulnak, hogy megmutassák egy sétáló kóstoló keretében, mit hozott az év. Járjátok körbe az országot egy kóstolón: Junibor Újbor Nagykóstoló érdekességekkel, hordómintákkal, friss tételekkel, több mint 10 borásszal. És sok beszélgetéssel.

Időpont: november 15. 18:00-21:00
Helyszín: DiVino Gozsdu

Akik itt lesznek a boraikkal:
- Árvay Szabolcs
- Gere Zsolt
- Kovács Tamás
- Miklós Csabi
- Demeter Endre
- Laposa Bence
- Vesztergombi Csaba
- Sebestyén Csilla
- Hernyák Tomi
- Jekl Flóra
- Frittmann Peti
- Dúzsi Tomi
- Kamocsay Ákos

Belépő: 3000 Ft (+500 Ft pohárletét, mely visszaváltható) mely minden tétel meglóstolására feljogosít.
 

Másfél milliárdba kerül a tokaji aszúk mentése

November 08. 15:14
A Nemzeti borkincstár program keretein belül csaknem másfél milliárd forintot biztosítanak annak a 390 ezer palack bornak az értékmegőrzésére, amely 1860 óta gyűlt össze a tolcsvai muzeális borpincében. Az összeget a Tokaji borvidék aszúiból és borkülönlegességeiből álló gyűjtemény borszakmai vizsgálatára, kezelésére, valamint a tárolás feltételeinek javítására, a bemutathatóság lehetőségeinek előkészítésére fordítják majd.

Jelentős rész megy ebből a borok tárolására szolgáló pince rekonstrukciójára, ami elég rossz állapotban van. Ezzel együtt elkezdődik a leltár, valamint a készlet érzékszervi és analitikai vizsgálata is.

A programot az Földművelésügyi Minisztérium (FM), az Országos Borszakértő Bizottsággal és helyi borszakértőkkel, borászokkal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) borászati és alkoholos italok igazgatóságával, valamint a Szent István Egyetem borászati tanszékével összefogva hajtja végre. A program 2019 december végéig tart és közben azt is megviszgálják, hogyan lehet a borászati kincset turisztikai szempontból hasznosítani - mondta Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa.
 

Mi már tudjuk, mit iszol november 18-án

November 07. 13:59
Az autentikus borokat népszerűsítő Terra Hungarica 7. alkalommal rendezi meg Mitiszol? természetes italok fesztiválját november 18-án a Millenárison. A szervezők mottója szerint a rendezvény azoknak igyekszik évről évre többet kínálni, akiknek nem mindegy mi kerül a poharukba.
 
Idén a Terra Hungarica tagokon (11 borvidék, közel 30 bortermelő) felül külföldi borászok is kiállítanak majd, de bemutatkozik többek között természethű szellemiségben készült sör, pálinka, ásványvíz és pékáru is. Az idei év különlegessége, hogy a 42 Coffee a rendezvényen tartja meg a Magyarországon elsőként megrendezett barista liga 3. fordulóját.
 
A Mitiszol? fesztivál 12 és 19 óra között várja az érdeklődőket Millenáris Park D épületében. A belépőjegy elővételben (november 16-ig) 9.900 Ft, a rendezvény helyszínén 11.900 Ft. Ezért több mint 100 bort és egyéb italt kóstolhatnak korlátlanul a vendégek. Az ételekért külön, készpénzzel lehet fizetni.