Fröccs

Négy Malatinszky bor is remekelt német Bio Borversenyen

Augusztus 03. 12:45
Négy Malatinszky bor is remekelt német Bio Borversenyen
 
A 2016-os német Bio Borversenyen, az Organic Wineries of the Year 2016-on négy Malatinszky bor is magas elismerésben részesült:
 
  • Kúria Cabernet Franc 2013 - aranyérem
  • Noblesse Cabernet Franc 2013 - aranyérem
  • Noblesse Chardonnay 2013 - ezüstérem
  • Serena 2015 - ezüstérem     

Holnap kezdődik a bor- és dzsessznapok Debrecenben

Augusztus 03. 09:54
A debreceni Nagyerdőben rendezik meg a hétvégén a bor- és dzsessznapokat, ahol csütörtöktőé 19 borvidék 62 borászata, 39 koncert és 175 magyar muzsikus várja majd az érdeklődőket - mondta el a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján a város kulturális alpolgármestere kedden.
 
Komolay Szabolcs felidézte, hogy a város két tradicionális rendezvényét tavaly vonták össze, a programokra akkor több mint húszezren látogattak el a nagyerdei Békás-tó partjára.
 
A dzsessznapokat 45., a borkarnevált 17. alkalommal tartják meg, a programsorozat a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Fesztiválszövetség szakmai értékelése alapján elnyerte a Gasztroélmények éve ajánlását - fűzte hozzá.
 
Maloschik Róbert, a rendezvény művészeti tanácsadója szerint még nem volt példa arra Magyarországon, hogy egy fesztiválon 175 magyar dzsesszmuzsikus lépjen közönség elé. Így "magyar dzsessztörténeti eseménynek lesznek szemtanúi a látogatók" - tette hozzá.
 
A dzsessznapokon három 45 éves muzsikus, Cseke Gábor és Nagy János (zongora), valamint Frankie Látó (hegedű) is fellép. A fesztivál legfiatalabb előadója a 16 éves Pál Gábor, a legidősebb fellépő Gyarmati Zoltán, aki a napokban töltötte be 78. életévét - sorolta az érdekességeket a művészeti vezető.
 
Maloschik Róbert hozzátette: hagyományosan a dzsessznapok első napján lép fel a Debreceni Jazz Együttes, a vasárnapi zárónapon pedig a Debrecen Dixieland Jazz Band. Megismerheti a debreceni közönség a Németországból erre a rendezvényre hazaérkező Németh János szaxofonos játékát is - jegyezte meg.
 
Tóth Ernő, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezető-helyettese elmondta: a bornapok keretében négy napon át 19 borvidék, 62 borászatának több mint 500 féle borát kóstolhatják meg a Békás-tó partjára látogatók. Köztük most először a Debrecen egykori szőlőskertjeként emlegetett érmelléki Bihardiószegen termett régi magyar bort, a bakatort.
 
Heit Lóránd borász elmondta: a négy hektáros családi borászatukban tavaly fordultak termőre az első tőkék, a debreceni bornapokon már kóstolható lesz az aszúsodásra is alkalmas bakator szőlőből készült száraz fehér bor.
(MTI)

Átírják a Magyar Élelmiszerkönyvet

Augusztus 02. 19:43
Legalábbis a kenyér- és pékáru fejezetet.Az új szabályozás október második felében léphet hatályba, és a célja a a rossz, gyenge minőségű élelmiszerek visszaszorítása. A szabályozás felsorolja a védett elnevezésű termékeket, többek között a mákos kalácsot, császárzsemlét, fonott kalácsot, óriás kiflit, a rongyos kiflit, a leveles pogácsát - írja az Origo.
 
Az új szabály 14 kenyérfajtára ír elő kötelező összetételt.

Londoni gasztroanalfabéták, szevasztok!

Augusztus 02. 15:10
Brutális fotót posztolt tegnap a londoni Made in Hungária.
 
 
Amennyiben pedig sikeres lesz a fagyival töltött kürtőskalács, jöhet az Erős Pistával töltött palacsinta, és a hortobágyi húsos somlói galuska! ;)

Egy fesztivál, ahol nem lesz nehéz jó palóclevest találni

Augusztus 02. 12:50
A Palócföld hagyományainak és kulturális kincseinek bemutatása, életben tartása, valamint az összetartozás erősítése a célja a Palóc Világtalálkozónak, amelyet a hétvégén rendeznek meg a Nógrád megyei Bátonyterenyén.
 
Mint azt Berze Mariann, a szervező Tar Lőrinc Baráti Közhasznú Egyesület titkára elmondta: Bátonyterenye kisterenyei városrészén, a Gyürky-Solymossy Kastélypark 13 hektáros területén rendezik meg péntektől vasárnapig a világtalálkozót, amelyen a palóc viseletet, népdalokat, néptáncokat éppúgy bemutatják, mint a gasztronómiát, vagy a palóc lakodalmast.
 
Csaknem ötven egyéni előadó, 21 néptáncegyüttes, ötven népi énekcsoport, népdalkör és kórus, 15 népi zenekar, és egy tucat népmesemondó szórakoztatja a közönséget a három nap alatt - tette hozzá.
 
A Palócok földjén a határon túli Felvidéket és négy hazai megyét értenek (Pest megye keleti részét, Nógrád és Heves megyét, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részét), ezen felül a délvidéki, jelenleg Szerbiához tartozó Kupuszina települést, mely az 1750-es évekbeli kitelepítéstől napjainkig megőrizte palóc identitását.
 
A világtalálkozón Szeder Fábián-díjat adnak a palócságért sokat tévő alkotóknak, művészeknek, tevékeny embereknek. Az 1784-ben Csábon született Szeder Fábián János bencés áldozópap és tanár széleskörű irodalmi tevékenységet folytatott, részt vett számos irodalmi lap szerkesztésében, majd a Tudományos Gyűjtemény pályázatára népismereti tanulmányt írt a palócokról, amely a szakirányú magyar néprajzi érdeklődés egyik elindítója lett.
 
A szervezők magyar rekordot szeretnének felállítani a leghosszabb lakodalmas menet kategóriában, ezért Bátonyterenyére várják a palóc településekről azokat a csoportokat, amelyek híven őrzik még eleik hagyományos viseleteit. Mint Berze Mariann elmondta, az elmúlt években 1200-1500 ember vett részt a menetben.
 
A programban lesz többek között népi gyógyászat, palóc termékek vására, gyermekeknek kézműves foglalkozások, íjász- és barantabemutató, valamint számos előadás is elhangzik. A kastélyban festményeket, hímzett terítőket állítanak ki, az irodalmi sátorban palócföldi írók, költők mutatkoznak be, és kiadványaival kitelepül a balassagyarmati Palóc Múzeum is. 
 
A IV. Palóc Világtalálkozót közösen rendezi a Tar Lőrinc Baráti Közhasznú Egyesület és Bátonyterenye önkormányzata. A tari székhelyű egyesület 2009 óta működik, feladatai közé tartozik a magyarság ősiségének kutatása, a kutatási eredmények közzététele, a hagyományok ápolása, megélése és a Kárpát-medence környezeti értékeinek megóvása.
(MTI)

Egy csomó bort nyert orsztrák kollégájától Colleen Bell

Augusztus 02. 09:55
Colleen Bell, budapesti amerikai nagykövet a foci EB elején elfogadta Alexa Wesner, Ausztriában dolgozó kollégája kihívását és állta a magyar-osztrák meccsel kapcsolatos fogadást.
 
Ha nem mi nyerünk, Bell egy csomó pogácsát és pálinkát vitt volna kolléganőjének, de mivel 2:0 arányban elvertük az osztrákokat, 6 palack bort kapott:
 

Mit tud a spanyol csodafajta?

Augusztus 01. 18:46
Nálunk még divatba sem jött, de a Decanterben már temetik Spanyolország legnépszerűbb fehér szőlőfajtáját, az albariñót - írja a Művelt Alkoholista.
 
Az albariño fő termesztési területe Spanyolország észak-nyugati csücske. Az albariño vastag héjú fajta, mely ellenáll a Galíciára jellemző nedves éghajlatnak, hagyományosan pergolás (emperrado) művelésben termesztik, így a növényzet maximális napfényt kap, a fürtök körül jobb a légmozgás és távolabb kerülnek a magas páratartalmú talajtól.
 
A borászatokat a kísérletező kedv, folyamatos innováció jellemzi, a tartályos reduktív tételeknél is egyre gyakoribb a seprőn tartás, készülnek tételek hordós érleléssel, kísérleteznek természetes édes borkészítéssel, és kipróbálják a fajtát pezsgőként is.
 
A blog 8 albariñót is megkóstolt. A jegyzeteket itt találod.

Az MTÜ teríti a magyar borokat Európában és Ázsiában

Augusztus 01. 12:06
A Magyar Turisztikai Ügynökség, - mint a Kormány döntése alapján egyebek mellett a közösségi bormarketingért felelős szervezet - 2017-ben is megjelenést tervez a nemzetközi borászati szakkiállításokon, Európában és Ázsiában egyaránt - írja a szervezet a lapunkhoz eljuttatott közleményében.
 
A magyar standokat az MTÜ szervezi, a társkiállítók koordinálása is az Ügynökség feladata, valamint folyamatosan kapcsolatot tart a külföldi kiállítás szervezőivel, így támogatva a hazai borágazat képviselőit.
 
A jövő évi kiállításokkal, a részvételi felhívással kapcsolatban az ügynökség hamarosan tájékoztatja a partnereit.

Jásdi István: értékelhető magyar bormarketing valójában nincs

Augusztus 01. 10:28
Jásdi István: értékelhető magyar bormarketing valójában nincs
Jásdi István
 
Kezdjük megszokni, hogy helyettünk döntenek okos férfiak és még okosabb nők. Megmondják, mire költsük el az unió milliárdjait, hogy legyen-e bormarketing, és ha mégse, melyik szervezet, minisztérium kezelje a forrásait - írja Jásdi István a Vinoporton.
 
Hiába kapott az új hegyközségi törvénnyel és a szakmaközi szervezetté nyilvánítással máshol, boldogabb országokban az önállósulást segítő jogosítványokat a HNT. Mindig van olyan minisztériumi ember, intézmény, aki, vagy amelyik bebizonyítja, hogy a szakma alkalmatlan saját érdekeinek a felismerésére - olvasható a csopaki borász blogbejegyzésében.
 
Értékelhető magyar bormarketing valójában nincs - összeges Jásdi. Itt-ott elköltenek ugyan egy-két milliárdocskát a tokaji bor marketingjének tanulmányozására, anélkül azonban, hogy valaki is konzultálna olyanokkal, akik már adtak el tokajit külföldön. De bormarketing Hegyalján sincs - szögezi le.