Fröccs

Így néz ki 3,3 tonna romlott karácsonyi csoki

December 22. 11:35
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal EKÁER csoportjának megkeresése alapján tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy törökbálinti raktárban. A hatóság a vizsgálat során több mint 3 tonna édességet és édesipari alapanyagot vont ki a forgalomból.
 
A NAV munkatársai a magyar- román határról egy törökbálinti helyszínre kísértek egy román kamiont, amely 15 tonna édesipari terméket szállított. Mivel az ellenőrzést végzők a szállított és a már raktározott árukkal kapcsolatban gyanús körülményeket észleltek, értesítették a NÉBIH-et. A raktérben az előzetes vizsgálat alapján lejárt minőségmegőrzési idejű tételek voltak. Emellett a raktárban megtalálható volt az előző napi szállítmány is, így összesen 30 tonna (64 raklap) édességet vizsgáltak át a NÉBIH szakemberei.
 
 
Az akció során a hatóság ellenőrei összesen 3364 kg lejárt édességet és édesipari alapanyagot vontak ki a forgalomból, írták honlapjukon.
Az eljárás folyamatban van. Az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható.

Újabb pénzinjekciót kapott Tokaj

December 22. 11:21
A kormány szerdán arról döntött, hogy egy újabb kiemelt turisztikai térséget fog nevesíteni, amely magában foglalja Tokaj, a Felső-Tisza és a Nyírség vidékét. A gazdasági kabinet döntött gyárépítések támogatásáról, egy kiemelt kerékpárútvonal-fejlesztési program jóváhagyásáról, valamint arról is, hogy Tokaj-Hegyaljának 1,3 milliárd forint állami támogatás jut a szőlő felvásárlásához - sorolta az MTI.
 
A 1,3 milliártdot a szőlőfelvásárlásra hivatkozva tőkeemelés formájában, a Grand Tokaj Zrt.-n (korábban Tokaj Kereskedőház Zrt.) keresztül érvényesítik. Az erről szóló határozat a Magyar Közlönyben jelent meg. A határozat hol forrásjuttatásról, hol pedig tőkeemelésről beszél, de a határozat címében a szőlőfelvásárlás céljából nyújtandó forrásjuttatás szerepel - számolt be a napi.hu. A tőkeemelést azonnal végre kell hajtania a nemzeti fejlesztési miniszternek. A kormány emellett felhívta a  nemzeti fejlesztési minisztert, a  nemzetgazdasági minisztert és a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy készítsen javaslatot a társaság jövőbeni működésére.
 
A Céginfo.hu adatai szerint az 1993-ban alapított Grand Tokaj Zrt. egyedüli tulajdonosa a magyar állam. A jegyzett tőkéje pedig múlt év novemberétől 3 milliárd 786 millió forint, előtte 4 milliárd 236 millió forint volt. 

Újabb külföldi aranyéremet nyert Koch Csaba

December 21. 16:33
Újabb külföldi aranyéremet nyert Koch Csaba
A Koch Borászat több tétele is remekül szerepelt az első nemzetközi PAR versenyen. A német kezdeményezés célja, hogy az izgalmas bortermelő országoknak teremtsen közös platformot.
 
A PAR azoknak az országoknak szeretne megjelenési lehetőséget adni, ahol tradicionális, mégis izgalmas borkészítési eljárásokat használnak. Így Magyarország mellett például a mostanság egyre nagyobb figyelmet kapó Grúzia, és a szintén príma borokat mutató Bulgária is részese volt a versenynek.
 
A december 9-én megrendezett versenyen 12 ország 108 beküldött borát értékelte a zsűri. A Koch Borászat borai igen jól szerepeltek, a vörös- és fehérborok versenyén is szép helyezéseket értek el.
 
A Villányi Cabernet Sauvignon Classicus (2012) boruk 91 PAR ponttal aranyérmet szerzett, és a Cabernet Sauvignon Prémium (2012) szintén aranyérmet kapott 90 PAR ponttal. A Hajós-Bajai Késői Szüretelésű Chardonnay (2015) ezüstérmes lett 87 PAR ponttal, míg a Villányi Csanád Cuvée (2012) 96 PAR ponttal Top Gold elismerést kapott, amit a versenyen mindössze két bornak ítéltek oda.

Biztonságos karácsony a NÉBIH-hel

December 20. 15:24

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a karácsonyi lakomákra való tekintettel összegyűjtötte azokat a legfontosabb tudnivalókat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az ünnepi fogások tekintetében is biztonságosan teljen a karácsony.
 
A tökéletes ünnepi ebédhez és vacsorához megfelelő alapanyagok szükségesek, amelyeket megbízható helyről kell beszerezni mindenkinek. A termék frissességét és szavatosságát minden esetben érdemes ellenőrizni még a vásárlás előtt, hogy később senkit ne érjen kellemetlen meglepetés.
 
Az élelmiszerhigiénia nagyon fontos, az alapanyagokat elkülönítve kell tárolni és a sütés, főzés, majd gyors lehűtés és hűtött tárolás folyamatira kínosan kell figyelni.
 
Az ünnepek után a megmaradt ételek fogyasztásával is körültekintően kell eljárni, a hűtést igénylő ételeket 2-3 napnál tovább még hűtőszekrényben sem szabad tárolni a szakemberek szerint, a fogyasztás előtti felforrósítás pedig minden esetben elengedhetetlen.
 
További praktikus tanácsok a NÉBIH oldalán olvashatók.
 

Díjat nyertek a Kreinbacher Birtok belsőépítészei

December 20. 12:00
Az Év Belsőépítésze díjat vehette át Lőrincz Szilvia és Mikics András, akik a Kreinbacher Birtok és a budapesti Tasting Salon kialakításáért érdemelték ki az elimerést.
 
A Biva Inspiration belsőépítészei Somlón a Kreinbacher vendégtereiért feleltek, ők álmodták meg a szállás és az étterem különleges enteriőrjét. A Palazzo Dorottyában kialakított Tasting Salon kialakításakor pedig egy igazán stílusos környezet megteremtése volt a cél.

Dedikált séfkabáttal jótékonykodnak Széll Tamásék

December 19. 18:50
A Bocuse d’OR lyoni döntőjére készülő magyar csapat a közmédia „Jónak lenni jó!” című műsora keretében ajánlott fel egy dedikált séfkabátot a Magyar Református Szeretetszolgálat tevékenységének megsegítésére.
 
Az emblematikus kabát 50.000 forint értékben kelt el, így a csapat amellett, hogy gőzerővel készül a világ legjobbjait felvonultató döntőre, még a jótékonykodásra is tudott időt szakítani.
 
Ha érdekel, hogyan készülnek Széll Tamásék a januári Bocuse d'Or döntőre, kattints ide cikkünkért!

Nem szűkölködünk a halban az ünnepek alatt

December 19. 15:00
Nagy mennyiségű és ami ennél is fontosabb, jó minőségű hal kerül a piacra decemberben. Az idei évben kiválóak voltak a feltételek a haltermeléshez, az egész éves termelés 40-45 %-át decemberben értékesítik.
 
Karácsony előtt főleg ponty, harcsa, süllő, kárászok és busa áll komoly mennyiségben a vásárlók rendelkezésére, de a tengeri halakból sincs hiány. A piacokon lazac, tengeri süllő és még sok más egzotikus halat kaphat, aki arra vágyik – mondta el a hazai halhelyzetet értékelve Németh István, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének (Mahal) elnöke.
 
Az elmúlt évekhez viszonyítva nem változtak az árak, 1 kiló pontyot 1000 forint alatt, szálkamentes harcsát 2500-3000 forint körül lehet kapni. A süllő ugyan drágább (4-5 ezer forint körüli áron mozog), de ezzel egy árban lehet kapni tengeri halakat is.
 
Németh István elmondta, hogy a halkultúra fejlődésével változik a kínálat is, egyre inkább megtalálhatók ugyanis félkész termékek a piacon. A városi emberek jobban szeretik a konyhakész termékeket (halszeleteket, halfilét), a falvakban élők inkább élőhalat vásárolnak.
 
Örömteli hír, hogy egyre nő a hazai halfogyasztás, az elmúlt 15 évben megduplázódott az egy főre jutó hal mennyisége, ami tavaly 6,3 kilogramm volt. Így is elmaradunk azonban az uniós átlagtól (24 kg/fő/év) és sajnos a 19 kilogrammos világátlagtól is.

Kettesbe kapcsol a Tokaj-hegyaljai kutatóintézet

December 19. 11:45
Eddig is boldogan segített, januártól azonban intézményesített formában ad tanácsokat a Tokaji Borvidéki Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet.
2017. január 1-től intézetünkben az eddigieknél szervezettebb formában folytatjuk a tanácsadást a szőlő- és bortermelőknek; az eddigiekben is rendszeresen jöttek be termelők az intézetbe különböző kérdéseikkel, de a jövőben a tanácsadást intézményesíteni kívánjuk - írja közleményében a tarcali kutatóintézet. Ez azt jelenti, hogy januártól minden napra tanácsadási időpontot jelölnek meg Tanácsot személyesen, e-mailben (info@tarcalkutato.hu) vagy telefonon (47/ 380-148) lehet kérni. Szükség esetén terepi tanácsadás is van. A tanácsadás ingyenes, kivéve a laboratóriumi vizsgálatok.
 
Tanácsadás
1.Szőlészeti tanácsadás: Minden hétköznap 9.00-12.00 között telefonon vagy személyesen.
 • rügytermékenység vizsgálat
 • áttelelő kártevők vizsgálata rügyben
 • kórokozók és kártevők meghatározása
 • hiánybetegségek azonosítása, tápanyag-utánpótlási javaslat
 • növényvédelmi tanácsadás
 • műveléssel kapcsolatos tanácsok
 • ökológiai műveléssel kapcsolatos tanácsadás
 • telepítési tanácsadás
 • erózió elleni védelem, talajművelési tanácsadás
 
2. Borászati tanácsadás: A borászati laboratóriumon keresztül minden nap 8.00-15.00-ig.
 • általános boranalitka (fizetős)
 • analitikai eredmények alapján kezelési javaslat
 • palackállósági vizsgálat (fizetős)
 • borbetegségek azonosítása, kezelési javaslat
 • erjesztési tanácsadás
 
Jelentések, előrejelzések
Az egyedi kérések, kérdések megválaszolásán túlmenően rendszeresen jelentéseket bocsátanak ki köremailben. Ennek ütemezése:
 • Március 1-15.: rügyvizsgálati jelentés (borvidéki szinten a rügyek termékenységéről, fagykárról, áttelelő kártevőkről)
 • Április 15. - augusztus 30.: növényvédelmi előrejelzés (heti gyakorisággal kiküldve, meteorológiai állomások előrejelzései alapján növényvédelmi javaslat)
 • Augusztus 15. - október 15.: próbaszüreti jelentés (heti gyakorisággal kiküldve, állandó mintavételi helyeken mérjük a szőlő cukor- és savtartalmát)
Aki eddig nem kapott e-mailen keresztül jelentéseket, az info@tarcalkutato.hu címen kérheti felvételét a címlistába.

Kuba rummal fizetne a cseheknek

December 19. 11:30
Csaknem hétmilliárd koronás adósságot sikerült felhalmoznia Kubának még a csehszlovák időkben, amit azóta sem sikerült rendezniük. A szigetország úgy gondolta itt az ideje törleszteni, pár millió üveg rum formájában.
 
A csehek akár 100 évre előre bebiztosíthatják a rumellátásukat, amennyiben elfogadják a hétköznapinak nem nevezhető ajánlatot.
 
A cseh pénzügyminiszter egyelőre úgy nyilatkozott, hogy inkább a pénzbeli kifizetést részesítenék előnyben, bár az is igaz, hogy a tartozás fejében szolgáltatott rumot azonnal értékesíteni tudnák.
 
A biztonság és a kíváncsiság kedvéért kiszámolták a csehek, hogy mit jelentene számukra, ha esetleg mégis elfogadnák az ajánlatot. Egy körülbelül 300 korona értékű üveg rum esetében hirtelen 23,3 millió üveg rum kerülne a csehek birtokába, ami bizony nem kis mennyiség.