Fröccs

Íme az ország 8 legjobb vörösbora

Augusztus 29. 09:43
Íme az ország 8 legjobb vörösbora
 
Idén harmadszor hirdette meg a vörösborok országkóstolóját a Földművelésügyi Minisztérium. A beérkezett tételeket lekóstolta az Országos Borszakértő Bizottság (OBB), így megvannak az eredmények, a szervezők pedig a borokat tartalmazó könyv megjelenése lőtt a Vinoport rendelkezésére bocsájtották a legjobb vörösök listáját. 

Egyébként a kiadvány új formátuma már magában foglalja az angol nyelvű szövegrészeket is, vagyis ezek nem külön kötetben kapnak helyet, mint korábban. Újdonság továbbá, hogy a korábbi hármas borértékelési rendszert (3-4-5 csillagost) két kategóriába sorolták a megjelentetésre érdemes borokat: Borkiválóság borok (korábbi 3-4* kategória összevonása), valamint a TOP Borkiválóság (korábbi 5*-os kategória).
 
A Vörös Borkiválóság címért idén összesen 274 tétel indult. Ebből 137 szerezte meg a Borkiválóság címet, 8 pedig a Top minősítést.
 
Ezek voltak a legjobb vörösborok 2016-ban:
 
  • Egri Korona Borház Jumurdzsák 2012
  • Gróf Buttler   Egri Kadarka Superior  2013
  • Karner Gábor Kézműves Borászat Vitézek földje 2012
  • Kecze-Hady Kézműves Pince Zsófia Cuvée 2013
  • Liszkay Borkúria Pintérhegyi Szűz Cabernet Sauvignon 2011
  • Pósta Borház Cabernet Franc 2012
  • Stier Pincészet Cabernet Sauvignon 2013
  • Wassmann Pince Villányi Kékfrankos 2013
 
A teljes listáért pedig ide kattints!

I love Frici túrára hív Gere Attila Pincészete

Augusztus 28. 08:49
I love Frici túrára hív Gere Attila Pincészete
 
Egy igazán különleges túrára invitál mindenkit Gere Attila Pincészete, a borászat 1970-es évjáratú, ikonikus Frici buszával.
 
A résztvevők a Villányi-hegység déli lankái mentén rózsaszín szemüvegben, tempóban és hangulatban haladva átfogó képet kaphatnak a Villányi-hegységről, a dűlők fekvéséről illetve a borvidék értékesnek tartott területeinek elhelyezkedéséről.
 
Az I love Frici túra 15:00 órai kezdettel indul, és tartalmazza a teljes transzfert a Crocus Gere Borhotel, Nagyharsány, Kisharsány, Siklós, Máriagyűd útvonal és a Gere Pincészet között, üdvözlő és szomjoltó rosé Fricit, egy eredeti „I LOVE FRICI” napszemüveget, valamint egy 6 tételes Felfedező kóstolót, és egy teljes üzemlátogatást a Gere Attila Pincészetében, történelmi illetve technológiai előadással a családról, a borvidékről és a borokról.
 
A program egy nap egy alkalommal, legfeljebb 7 fő együttes részvételével valósul meg. Teljes időtartama 2,5-3 óra.
 
Ára:
  • Egyéni látogatás (1-4 főig): 45.000,- Ft/alkalom
  • Csoportoknak 5-7 főig: 9.500,- Ft/fő
 
Az I love Frici túra szeptember 1-től indul és az időjárási viszonyoknak megfelelően, szezonálisan igényelhető. A pincelátogatás és birtoklátogatás programokon való részvétel feltétele az előzetes regisztráció!

Bortanfolyamhoz most ajándék Budapest Borfesztivál belépő jár!

Augusztus 27. 17:48
Budapest legpatinásabb borfesztiváljának és a legelső boriskolájának együttműködése keretében, aki most iratkozik be a Borkollégium bármely őszi tanfolyamára, Budapest Borfesztivál belépőjegyet kap ajándékba!
 
Az akció az első 100, szeptember 4-én éjfélig jelentkező érdeklődőnek jár és a Bevezetés a borkóstolásba, az alap-, közép-, felsőfokú bortanfolyamra, a Borról komolyan, a Borgasztronómia, a Buborék világ és a Bormarketing és értékesítés képzésre egyaránt érvényes.
 
A jelentkezők a borfesztivál belépőjegyeket a tanfolyamdíj kiegyenlítése után vehetik át, és ha több tanfolyamra jelentkeznek, több jegyet kapnak ajándékba!
 
A részletekért ide kattints!

Minden borhoz lehet jól csinálni a csirkét

Augusztus 27. 15:51
Ezen a remek infografikán jól látszik, hogy legyen sült, rántott, ázsiai fűszerezésű, tejszínes, zöldfűszeres, boros vagy paradicsomos, mindegyik csirkéhez megvan a hozzá remekül illő bor. Már csak azt kell eldöntewni, hogy melyiket válasszuk a szombati ebédhez...
 

Ez lenne a legbadacsonyibb badacsonyi?

Augusztus 27. 08:52
Kéknyelűben évről-évre a Laposa az egyik legjobb, de én már nem vagyok meggyőződve róla, hogy bármeddig is érdemes érlelgetni, azon túl, hogy a fogyaszthatósághoz szükséges kerekséget elérje - írja octopus a Művelt Alkoholistán.
 
A 2013-as évjáratúról azt olvashatjuk, hogy másfél év a borhűtőben jótékonyan lekerekítette éleit, de tovaillant a fiatalság ereje is: fájóan visszafogott és neutrális az illat. Friss és nagyon tiszta, ennyit lehet kipörgetni belőle, meg minimális tutti-fruttit - nem sokat ad. Kóstolva már eseménydúsabb: inkább textúráról és testről szól, mint aromáról, a beltartalom szó szerint tapintható. Egészen érdekes a szerkezete, enyhén olajos a konzisztencia, lendületes savak mellett is inkább testes, mint vibráló. Mindeközben sós, ezt sokan fogják szeretni. Hihetően badacsonyi, nem áll messze például Bakó Ambrus boraitól. Annak ellenére, hogy nem túl színes vagy látványos bor, kifejezetten érdekes és élvezhető, el lehet benne mélyedni.

Szombaton reggel még lehet nevezni a Badacsony körbefutásra

Augusztus 26. 18:36
Ha szereted a Balatont, a futást, a nyarat és a jó borokat, a kkor ott a helyed Badacsonyban most szombaton, ahol a „Dűlőre futunk” elnevezésű eseményen körbefuthatod a Badacsony-hegyet! A jótékonysági futás nevezési díjaiból egy badacsonyi óvodát és általános iskolát, valamint egy balatoni gyermekotthont támogatnak.

A 12 kilométeres távot teljesítheted egyéniben, vagy 3 fős váltóban. A váltóban az egyes szakaszok 3, 4, illetve 5 kilométeresek. Egy váltó legfeljebb egy fő egyéni futót is magába foglalhat.
 
További nfókért ide kattints!

Hátvégén éjjel is gasztroprogramokkal vár Szentendre

Augusztus 26. 15:33
Péntektől három napon át ismét éjjel-nappal nyitva Szentendre, a vendégeket késő éjszakáig változatos kulturális és gasztronómiai programok várják a belvárosban.
 
A Szentendre éjjel-nappal nyitva fesztiválra szinte az egész város megmozdul, a rendezvénybe számos civil közösség, vendéglátóhely, galéria bekapcsolódik, például erre az alkalomra létrehozott időszaki kiállításokkal, egyedi programokkal.
 
"Ahová lépünk, képzőművészeti kiállításokba, performanszokba botlunk, mindenhonnan szól majd a zene, kisebb-nagyobb színpadokon különlegesen színes zenei felhozatal várja a fesztiválozókat" - fogalmazott az igazgató. Lelkes lokálpatrióták nyitják ki házaik, galériáik, műhelyeik és üzleteik ajtaját, hogy a betérők felfedezhessék titkaikat, megismerhessék a rejtett Szentendrét. 
 
A fesztiválon három napon át kínálnak "ételfesték performanszt" a városi vendégházban, gasztrotúrát Egy falat Szentendre címmel, de belekóstolhatnak az érdeklődők Kőhegy borába is. A GastroArt keretében kilenc szentendrei művész és helyi étterem, kávézó, cukrászda jeles képviselőjének párosa tervezi és készíti el a desszertkompozíciókat.
 
A Palmetta Design Galériában Csizma az asztalon elnevezéssel helyi művészek kölcsönzik kedvenc lábbelijüket egy kiállításhoz a hozzájuk fűződő történettel, az Apáti Galériában dadaista estet tartanak A valóság abszurditásának felismerése címmel, az Erdész Galériában Kontextusok elnevezéssel kisgrafikák láthatók nagy művészektől.
 
A Duna partján található Kacsakő bisztrónál szentendrei képzőművészekkel és zenészekkel készül a Hely szelleme koncert és performance, az Apor hídnál a Patak színpad vár, ahol az Ittésmost Társulat improvizációs színházának válhatnak társulati tagjává az érdeklődők. Szentendre ismeretlen arcát mutatja meg az éjszakai denevértúra lampionokkal, a Pinceséta speciálban a mélyből a magasba jutunk, azaz pincékbe ereszkedhetünk le, majd felmászhatunk a legmagasabb tornyokba, Rab Ráby nyomában kincskereső túrára indulhatunk, a nagy átkelés pedig a Szentendrei-szigetre vezet majd át a kishajóval, s onnan nézhetjük a szentendrei naplementét - részletezte az igazgató.
 
A tradícióknak megfelelően idén is a látványos Fényfőtér búcsúztatja a nyarat Szentendrén vasárnap este - zárta a fesztivál igazgatója.
(MTI)

Nagyon szerethető ötlet az ételpazarlás elleni app

Augusztus 26. 11:53
A magyar fejlesztésű redinner alkalmazás felhasználói olcsón vehetik majd meg az éttermekben a nap végén megmaradt élelmiszert.
 
A mobilalkalmazás hasonlít egy online étlaphoz, de a felhasználó tartózkodási helyét figyelembe véve listázza az épp elérhető kedvezményes ajánlatokat. Az alkalmazással a vásárlók gyorsabban juthatnak friss élelmiszerhez, az éttermeknek több lesz a bevétele, és javulnak az ételpazarlási mutatók is - írja az Index.
 
A redinner regisztráció után azonosítja a helyzetünket, és felméri, hogy a közeli éttermekben, kávézókban, ebédlőkben és csemegeboltokban milyen megmaradó ételt lehet olcsón elvinni. 
 
A fejlesztők szerint a szolgáltatás szeptembertől indulhat Magyarországon, először Androidon, majd később IOS-en. Elsőként a nagy forgalmú önkiszolgálókat, kifőzdéket és büféket fogják megkeresni, ahol naponta nagy mennyiségű étel marad meg. A becslések szerint Magyarországon naponta több tízezer adag ételt lehetne megmenteni a kukába kerüléstől.

Foci Európa bajnokság ide vagy oda - nem fogyott több sör a nyáron

Augusztus 26. 09:44
Hiába volt foci EB és az olimpia, az alacsonyabb átlaghőmérséklet miatt kevesebb sört adtak e a magyar sörgyártók a nyáron, mint tervezték.
 
Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a sörgyártók arra számítottak, az idei nyáron 30 millió korsóval több fogy majd, mint egy átlagos évben. A foci Eb és az olimpia idejére 2,5-3 százalékos növekedésre számítottak a gyártók, de a rossz idő miatt Schillinger szerint már az is jó eredmény, ha a tavalyi szintet hozzák. Tavaly 6,5 millió hektoliter sört adtak el a legnagyobb magyarországi gyártók, a söripar adó- és járulékbefizetése elérte a 71 milliárd forintot.