Fröccs

Irány Szeged, ha halat ennél a hétvégén

Szeptember 03. 09:51
Jubileumi, huszadik Nemzetközi Tiszai Halfesztivált szervezett erre a hétvégére Szeged. A halfieszta a gasztronómiai érdekességek mellett kulturális és sport programokat is kínál.
 
Több mint kétszáz mázsa halat főznek-sütnek meg és több ezer embert látnak vendégül a huszadik Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon mától vasárnapig. Szombaton több száz bográcsban készül majd a hallé.
 
A programok fő helyszíne idén is a Huszár Mátyás rakpart, ahol már napokkal ezelőtt felállították azt a több száz literes óriás bográcsot, amelyben a szegedi hallé fő. A három napra a szervezők csaknem hetven mázsa halfilével készülnek, ami több mint kétszáz mázsa halból nyerhető ki.
 
A fesztivál kiemelt feladata a halfogyasztás népszerűsítése. Míg húsz évvel ezelőtt évente fejenként átlagosan nem egész három kilogramm halat ettek a szegediek, ma már nyolc-kilenc kilogramm körül fogyasztanak.
(Szeged.hu)

Lesz sonka, sajt, szőlő fagyi és persze etyeki borok is az Őszi Pikniken

Szeptember 03. 06:37
Ma kezdődik Etyeken az Őszi Etyeki Piknik, ahol 25 pincében, 40 borász várja a vendégeket.
 
Nemcsak etyeki borászok, hanem vendégborászok is elérhetőek lesznek, mint Tokajból Ács Karcsi vagy az Erdélyben székelő Balla Birtok. Az itteniek közül ott lesz Orosz Gyula családi pincészete vagy a balatoni Szatmári Pincészet. Nemcsak borok lesznek, hanem finom ételek is, az etyeki Sonkamestert, Sajtútállomást már nem kell bemutatni, ott lesz a szörpös és etyeki szőlőből készült fagylaltot is lehet majd fogyasztani a Rezeda teraszon” - mondta Rókusfalvy Pál az InfoRádiónak.
 
A szervező a sok boros program közül a főszervező a Pohárral a kézben című, óránként induló pincetúrára hívta fel a figyelmet, amellyel megtekinthető, mi történik a pincékben szüretkor, valamint a Piknik Borkollégiumot ajánlotta, ahol több mint száz főnek szóló, ingyenes borkóstoló, szakemberek mutatják meg, hogyan kell kóstolni, milyenek a feltételei.

Ínycsiklandó ötlet egy pohár merlothoz

Szeptember 02. 14:21
Nézd ezt a fantasztikus grillezett gombát, amelyet balzsamecettel, szójaszósszal és fokhagymával fűszereztek! El tudnád képzelni egy pohár merlot mellé? :)
 
Ínycsiklandó ötlet egy pohár merlothoz
(Via)

Erősíti a párkapcsolatot a közös borozás

Szeptember 02. 11:41
Egy, a Journals of Gerontology: Psychology Sciences-ben közzétett értekezés alapján az együtt alkoholt fogyasztó élettársak hosszabb ideig maradnak együtt - írja az Élelmiszer.hu.
 
A fiatalabb házasok körében végzett vizsgálatok ugyanis arra az eredményre jutottak, hogy a közös alkoholfogyasztás befolyásolja a frigy minőségét.
 
 
Az átlagban 33 éve köttetett, 3000 nász szemrevételezését követően a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy míg a kéz a kézben poharazó partnerek viszonya megerősödött, az elkülönülve folytatott ivászat problémásabbá tette a házasságot.
 
Mindazonáltal nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a kutatás alatt a tökéletesen „alkoholmentes” kapcsolatok szintén jól teljesítettek.

Az ehető szögesdrót és a Burger King esete

Szeptember 01. 20:38
Egyebek mellett a herezacskójának a moszkvai Vörös tér kövezetéhez szögelésével ismertté vált szentpétervári előadóművész, Pjotr Pavlenszkij performanszai ihlette hamburgereket tervez árusítani a szentpétervári Burger King - jelentette be közleményben a gyorsétteremlánc sajtószolgálata.
 
A közlemény szerint négyféle, Pavlenszkij korábbi performanszait jelképező hamburgereket fognak árusítani, hogy elhozzák "a kultúrát a tömegnek". 
 
A hamburgereket feltehetően a következő performanszok ihlették. Pavlenszkij 2014-ben szögesdrótba burkolózva köztéri szoborként kifeküdt a járdára a szentpétervári városháza előtt, a politikai elnyomás ellen tiltakozva. Az akciót előtt egy "ehető szögesdrótba" burkolt hamburgerrel "tiszteleg" az étterem. 
 
Pavlenszkij 2013 májusában bevarrt szájjal tiltakozott a Pussy Riot orosz punkegyüttes tagjainak bebörtönzése ellen a Kazanyi székesegyház előtt Szentpéterváron. Ezt egy félig összevarrt szendvics jelképezi majd. 
 
Az említett Vörös téri akciója pedig - amellyel "a modern orosz társadalom politikai közönye és fatalizmusa ellen" tiltakozott - egy tálcához szögezett hamburgert ihletett. 
 
A negyedik hamburger egyik oldalát megégetik. A közleményből nem derül ki, hogy a szendvics melyik performanszt hivatott jelképezni, ugyanakkor Pavlenszkij legutóbb azzal került reflektorfénybe, hogy felgyújtotta a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) központi épületének egyik ajtaját. Emiatt eljárást is indítottak ellene, amely végül egy 500 ezer rubeles (mintegy 2 millió forintos) bírsággal zárult. 
 
Az oroszországi Burger King az év eleje óta több provokatív reklámkampánnyal is előrukkolt. A gyorsétteremlánc a közeljövőben indítandó rendhagyó kampányát azzal indokolta, hogy Pavlenszkij az egyik legismertebb ember Szentpéterváron.
(MTI)

Próbálunk egészségesebben étkezni

Szeptember 01. 14:45
A magyarok több mint fele törekszik étrendjét úgy alakítani, hogy egyrészt bio élelmiszert, illetve kevés zsírt, szénhidrátot és hasonlókat tartalmazó ennivalókat fogyasszon. Másrészt pedig arra, hogy elkerüljön olyan összetevőket, amelyekre érzékeny, allergiás, vagy amelyek ütköznek valamilyen meggyőződésével. Nálunk a fogyasztók kétharmada  (68%) hajlandó többet is fizetni olyan ételekért és italokért, amelyekben nincs általuk nemkívánatosnak tartott alkotóelem. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen egészség és adalékanyagok megítélésére vonatkozó kutatása, amit hatvanhárom országban, köztük Magyarországon végeztek - írja az Élelmiszer.hu.
 
Ebből a szempontból a magyarok egészségtudatosabbak, mint az európai átlag. Hazánkban ugyanis a válaszadók 54 százaléka mondta, hogy étkezései során csökkenti vagy megszüntette néhány összetevő fogyasztását. Az európai átlag 44 százalék, a világszerte vizsgált hatvanhárom országban pedig a megkérdezettek átlag 64 százaléka alakítja étrendjét tudatosan a fenti szempontok alapján.

Minden a furmintról szól hétvégén Mádon

Szeptember 01. 12:00
Tradicionális őszi szüreti mulatsággal ünneplik a hétvégén Mádon a furmintot, Tokaj-hegyalja hagyományos szőlőjét és borát.
 
A szervezők tájékoztatása szerint pénteken és szombaton 27 helyszínen nyitott pincékkel és udvarokkal, dűlőtúrával, szüreti hagyományokat bemutató programokkal, felvonulással, koncertekkel, kiállításokkal, kézműves portékákkal és ételekkel várnak minden Mádra érkezőt.
 
A Mádi Furmint Ünnepen fellép a Csík Zenekar és Rúzsa Magdi, a Parno Graszt, Zséda és a Kvartett, a Bürkös Zenekar, a Karakter Zenekar, a Hegyalja Folk, valamint a Göncöl és a Bodrog Néptáncegyüttes.
 
Mád főutcáján Furmint korzó nyílik. Itt egyebek mellett helyi kézművesek kínálják portékáikat, de a vásári forgatagban szabó, szatócs, borbély, cipész és cipőpucoló is ajánlja szolgáltatásait.
(MTI)

Videó a kulisszák mögül: így készül a Népszabadság Top 100 Bor kiadványa

Szeptember 01. 08:21
Leglábbis, ami a borok kóstolását illeti. 
 
A megújuló Top 100 Bor magazin idei bírálatán összesen 210 darab, nagy gonddal, meghatározott irányelvek alapján kiválasztott magyar bort kóstolt meg 19 nemzetközi borakadémikus és 5 gasztronómiai szakember. Pontszámaik alapján áll össze Magyarország 100 legjobb borának 2016-os listája.