Fröccs

Itt vannak a borok, amiket egy évig az Országházban isznak a politikusok

Június 01. 15:01
Idén második alkalommal hirdette meg Kövér László házelnök az Országház Bora versenyt. Ez hivatott eldönteni, hogy az elkövetkezendő időszakban az országházba érkező külföldi delegációk és fogadásokon részt vevő vendégek milyen magyar borokat fognak kapni. Június 1-én az Országház Vadásztermében került kihirdetésre a 8 kategóriagyőztes, vagyis az Országház 8 bora. (A tavalyi győztesek listája itt tekinthető meg.) Idén 17 borvidékről 90 pincészet összesen 160 bort küldött be.
 
Íme a győztesek:
 
Olaszrizling: Figula Lőcze Olaszrizling 2015 (Balatonfüred-Csopak)
Furmint: Béres Tokaji Naparany Cuvée 2015 (Tokaj)
Egyéb fehérbor (hárs, juhfark, ezerjó, kéknyelű): Dobosi Bio Kéknyelű 2016 (Balatonfüred-Csopak)
 
Kékfrankos: Günzer Kékfrankos Prémium 2012 (Villány)
Bikavér: Petrény Burgundi Egri Bikavér 2012 (Eger)
Kadarka: Eszterbauer Nagyapám Kadarka 2017 (Szekszárd)
Cabernet franc: Juhász Testvérek Cabernet Franc Grand Selection 2011 (Eger)
 
Aszú: Grand Tokaj Tokaji Szarvas Aszú 6 Puttonyos 2013 (Tokaj)

Tóth Vera és Tátrai Tibor is fellép a Rozé, Rizling és Jazz Napokon

Június 01. 14:49
Május végén nyilvánosságra hozták a július 6-15. között megrendezésre kerülő veszprémi Rozé, Rizling és Jazz Napok fellépőinek névsorát. A 7. évébe lépő fesztivál, amely egyben hagyományosan a VeszprémFest kísérőrendezvénye, az Óváros téren lesz. Az ingyenes jazzkoncertek mellett 30 többségében balatoni borászat illetve a gasztronómiai kézművesek kínálatából is lehet válogatni.

2018. JÚLIUS 06., PÉNTEK
18:00 Kalmár Panni Quintet
20:00 Pocsai Kriszta Quartet
22:00 Finucci Bros feat.Myrtill Best of George Michael
 
2018. JÚLIUS 07., SZOMBAT
18:00 Bogdán Norbert
20:00 Hajdu Klára Quartet
22:00 Tom Stormy Trió feat. Petrovna
 
2018. JÚLIUS 08., VASÁRNAP
18:00 Soul & Emotion
20:00 Temesi Berci featuring Köles Eliza
22:00 Koós-Hutás Áron E.T. Project
 
2018. JÚLIUS 09., HÉTFŐ
18:00 Csopak Demizson Allstars Orchestra
20:00 Vintage Dolls
22:00 Tátrai Trend
 
2018. JÚLIUS 10., KEDD
18:00 Varga Tivadar Project
20:00 Pankastic!
22:00 Éliás Gyula Jr. és zenekara (kvartett)

2018. JÚLIUS 11., SZERDA
18:00 Gyöngyhalász Latin Zenekar
20:00 Jar of Soul
22:00 Mojo WorKings
 
2018. JÚLIUS 12., CSÜTÖRTÖK
18:00 Berkecz Evelyn Quartet
20:00 Medicolor
22:00 The Bluesberry Band
 
2018. JÚLIUS 13., PÉNTEK
18:00 Kapitány Quartet
20:00 Vörös Eszter Tango Company
22:00 Singer Street

2018. JÚLIUS 14., SZOMBAT
18:00 Stummer Márton Quartett 
20:00 Voga Viki
22:00 Tóth Vera

2018. JÚLIUS 15., VASÁRNAP
18:00 Swing-swing
20:00 Kamilka & Pesti Sikk
22:00 Gájer Bálint

Mi köze Palvin Barbinak Nagy Feróhoz és a sörhöz?

Május 30. 12:23
Mi köze Palvin Barbinak Nagy Feróhoz és a sörhöz?
Fotó: pinterest.com
 
Megdőlt a sztereotípia, miszerint a sör egy férfias ital. Ttízből kilenc férfi kifejezetten szexinek találja, ha egy nő sört iszik, és a randik kísérőitalának is előszeretettel választjuk a folyékony kenyeret – derül ki a június 6-án kezdődő Belvárosi Sörfesztivált szervező Fesztivál Holding Kft. felméréséből.
 
Sok másra is rákérdeztek a szervezők a közelgő esemény kapcsán. Felmérésük megerősítette például, hogy igazi sörkedvelő nemzet vagyunk: a megkérdezettek közel 80 százaléka legalább heti rendszerességgel oltja a szomját sörrel, tízből hatan akár hetente többször is. Kimagasló a sörfogyasztás a különböző sportesemények alkalmával, de jellemzően a folyékony kenyérre voksolunk a fesztiválokon, a grillpartikon és a baráti összejöveteleken is, sőt még egy otthon, egyedül töltött estén is legszívesebben sört bontunk. A legjobban pedig akkor ízlik a sör – állítja a kérdőív –, ha Palvin Barbi model illetve Nagy Feró énekes-showman társaságában fogyasztjuk el.
 

Rekordszámú tétel került a sárvári borverseny bírái elé

Május 28. 16:00
Öt év alatt közel ötszörösére emelkedett a minták száma, és nemzetközi megmérettetéssé nőtt a sárvári Nádasdy Történelmi Fesztivál május 26-án megrendezett borversenye, ahol elsősorban a fesztivál borát keresték a szervezők. Négy bizottság 16 zsűritagja mustrálta a 47 pincészettől nevezett 151 tételt, amelyek közül a területi adottságoknak köszönhetően a fő hangsúlyt a fehérborok kapták. Első körben 88 bort bíráltak a fehérboros, míg 63 tételt a vörösboros zsűrikben, majd a második körre a legjobb fehér-, rozé-, és vörösborok kerültek a teljes 16 fős bizottság elé. 
 
A várost körülölelő öt hazai borvidéken túl két szomszédos ország határmenti területeiről is érkeztek minták, így a Soproni, Nagy-Somlói, Badacsonyi, Balaton-felvidéki és Zalai borvidéken túl Burgenlandból és a Lendva környéki Dráva-menti régiókból került a zsűritagok elé minta.
 
Az eddigi rekordokat megdöntő ötödik borversenyen a fesztivál bora címet elnyert bort és a legjobb tételeket a X. Nádasdy Történelmi Fesztivál június 20-i sajtótájékoztatóján hirdetik ki a szervezők. A legjobb 30 tétel egy sétálókóstoló keretein belül a TOP30+ Borünnepen kerül a közönség elé Nádasdy-vár múzeumában június 22-én, pénteken.
 
A megmérettetés legsikeresebb tétele egy éven át viselheti a győztes címet és kóstolható lesz a Nádasdy Borbazárban a júliusi fesztivál idején. 

Megérkezett Magyarországra Chicago kedvenc étele

Május 25. 10:54
Megérkezett Magyarországra Chicago kedvenc étele
Fotó: Csiki Vivien
 
Május 25-én megnyílt Magyarország első étterme, ahol Chicago-stílusú deep dish pizzát lehet enni. Az I55 névre keresztelt étterem Budapesten, a Nyugati pályaudvarhoz közel, a Bajcsy-Zsilinszky út és az Alkotmány utca sarkán található.
 
Bár a deep dish pizza története Chicagóból indul, a gyökerek itt is Olaszországba nyúlnak vissza. Ike Sewell olasz bevándorló elevenítette fel nagymamája receptjét, aki minden vasárnap pizzapitét sütött. Ebből lett utóbb a deep dish pizza, ami 1943-ban debütált Sewell chicagói pizzeriájában, a Pizzeria Uno-ban. A deep dish pizza egyik legszembetűnőbb jellegzetessége, hogy legalább 5 centi magas, akárcsak egy pite, miközben a tésztája továbbra is vékony és könnyű. A vastagságát annak a magas peremű acél serpenyőnek (innen a deep dish elnevezés) köszönheti, amelyben a pizzát sütik: ennek a falára kanyarítják fel a tésztát és ebbe pakolják, mint egy tálba, a feltéteket. Így fordulhat elő, hogy a hagyományos pizzáknál ma már szinte kicsinek számító 26 centi átmérőjű deep dish pizza két kilót is nyomhat, amiből fél kiló csak a sajt.
 
Vastagsága és az "anyagmennyiség" miatt a deep dish pizzát hosszabb ideig, csaknem 25 percig sütik 220-230 fokon. A "megszokott elrendezéssel" ez idő alatt a sajt és az egyéb feltétek megégnének. Ezért a Chicago-stílus a feltéteket fordított sorrendben, úgymond fejjel lefelé pakolja egymásra: a tésztát gazdagon teríti be a mozzarella és cheddar keveréke, erre kerülnek a kiváló minőségű húsok, majd a friss zöldségek, az egészet pedig fűszeres paradicsomszósz borítja be.
 
Az I55 étterem, amelynek neve az Interstate 55-ös, az államokat észak-dél irányba ketté szelő autópályára utal, a deep dish pizza mellett további jellegzetes amerikai ételeket is kínál, úgy mint barbecue-t, burgereket, házi nachos-t és klasszikus steakeket.
 

Új, limitált kiadású Unicum szigorúan csak focirajongóknak

Május 24. 14:37
Új, limitált kiadású Unicum szigorúan csak focirajongóknak
 
Az Unicum 2010 óta minden évben jelentkezik limitált szériás palackkollekcióval örvendezteti meg a márka rajongóit. Idén sem – a nemrégiben debütált Unicum Szilva Halott Pénz palack után – május 1-től már kapható a közelgő labdarúg-VB előtt tisztelgő Unicum foci palack is. Az idei 0,5 literes kiszerelésű, limitált Unicum üveg labdát ábrázol, a palack két oldalán látható két ezüstérem pedig a magyarok 1938-as és 1954-es eredményeinek állít emléket. A szériából összesen 160 000 db készült, a Zwack webshopja mellett pedig a hazai hiper- és szupermarketben is elérhető.
 

Sikeresen szerepeltek a magyar rozék Franciaországban

Május 23. 16:21
9 magyar rozé nyert aranyérmet a 2018-as franciaországi Mondial du Rosé borversenyen. A világ legrangosabb rozé versenyeként számon tartott megmérettetésen a hazai borvidékek közül Szekszárd szerepelt a legjobban, 3 aranyérmes bor innen került ki. Idén 15 hazai borászat összesen 16 érmet (9 arany, 7 ezüst) hozott haza. A 2001 óta minden évben Cannes-ben megrendezendő versenyre mintegy harminc országból általában több mint ezer mintát neveznek, az érmek kiosztásáról egy 70 szakemberből álló zsűri dönt.
 
Az idei magyar aranyérmesek
 
Frittmann Borászat - Frittmann Rosé Cuvée
Bodri Pincészet - Bodri "Rozi" Szekszárdi Rozé 
Ostorosbor ZRt. - Csipke Rose
Bárdos és Fia Pincészet - Mátrai Kékfrankos - Pinot Noir Rosé
Tűzkő Birtok - Tűzkő Kékfrankos Rosé
Vesztergombi Pince - Vesztergombi Shiraz Rose
Gál Szőlőbirtok és Pincészet - Gál Kékfrankos Rosé
Dúzsi Tamás és Családja - Dúzsi Kékfrankos rozé
Szentpéteri Borpince - Szentpéteri Kékfrankos Rosé

Ilyet se látott még a 150 éves komáromi erőd

Május 22. 11:35
Idén a komáromi monostori erődben rendezik meg hazánk legrangosabb pálinkaversenyét, a Pálinka Országkóstolót. A Pálinka Országkóstoló a Pálinka Nemzeti Tanács Országos Pálinka és Törkölypálinka Versenyét és a Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Pálinkakiválóság Programját is magában foglalja.

A május 28-án kezdődő többnapos versenyen 25 bíra kóstolja végig a több száz idén készült főzetet. A bírák arany, ezüst, vagy bronz minősítéseket adnak a legjobb tételeknek, és kategóriánként Champion díjakat is osztanak. A Magyarország legjobb pálinkája címet viszont csak egyetlen pálinka nyerheti el, amelyet a 2018-as palettából a legjobb minőségűnek ítél meg a zsűri. A győzteseket júliusban az Országház Felsőházi termében hirdetik ki. Nevezni kizárólag kereskedelmi forgalomba kerülő termékekkel lehet.

Tavaly egy igazi különlegesség lett az év pálinkája. 2017-ben egyébként egy új díjat is alapított a Pálinka Nemzeti Tanács: a legjobb 10.000 palack feletti tétel díját a Villányi Pálinka-Magyarbólyi Pálinkafőzde Válogatott Vörös törkölypálinkája nyerte el.
 

A legnagyobb magyar borvidék is megválasztotta a legjobb borait

Május 22. 09:13
Bács-Kiskun megye az ország legnagyobb szőlőtermelő vidéke és kiváló borok szülőhelye, számtalan különleges fajta mellett megtalálhatóak az alföldi klasszikusok, amelyek tényleg jól érzik magukat a borvidéken. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a megye bora választással is a Duna–Tisza közi borokra és a borászatokra kívánja felhívni a figyelmet, támogatva a megye kincsei méltó presztízsének helyreállítását.

A 2018-as megye bora választásnak Császártöltés adott otthont, ahol a Bács-Kiskun legjobb legjobb fehér, rozé, vörös borát szakemberekből álló bizottság választotta ki. A megmérettetésre a három fő kategóriában a Kunsági- és a Hajós-Bajai Borvidék legkiválóbbjai kerültek, melyekből elismert borászok, szakemberek választották ki a legjobbakat.  A győzelem előszobájába 18 kiváló bor került, amelyekből nehéz, de kiegyenlített küzdelemben a legfényesebb éremmel csak a győztes hármat illették.  A megye bora büszke címet egy éven át viselhetik a kiválóságok, amelyek már a hétvégén induló Szegedi Borfesztiválon is megkóstolhatók.

Bácsi-Kiskun Megye Bora 2018-ban fehér kategóriában a Szentpéteri Pincészet 2017-es Olaszrizlingje lett.
„Halvány sárga színű, tükrösen tiszta bor, amely finoman zöldes, fanyar illattal fogad, amit a primer gyümölcsösség követ. Íze éretten citrusos, izgalmas kesernyésséggel, lendületes savakkal, közepes testtel, moderált alkohollal, mindezt nagyon szép arányokkal megvalósítva.”
 
Bácsi-Kiskun Megye Bora 2018-ban rozé kategóriában a Koch Pincészet 2017-es Cabernet Sauvignon Rozé bora érdemelte ki a kitüntető címet.
„Narancsos-rózsaszínes színe előrevetíti, hogy nem egy pehelysúlyú bor lesz. Illatában fűszeresség szövi át a szamócás-pirosribizlis jegyeket, mellette a málna édes tónusa gazdagítja. Kóstolva sem okoz csalódást, amit az illat ígér azt ízben is hozza. Játékosan gyümölcsös, hol a savasabb ribizli, hol a puhább, édesebb málnásság kerül felülre. Igazán remek rozé, ami sokrétűségével jó választás akármilyen alkalomhoz.”
 
Bácsi-Kiskun Megye Bora 2018-ban vörös kategóriában az Antal Pincészet 2015-ös Merlot-ja lett.
„Pirosas-bordós színű, intenzív szamócás illatú bor, amely azonnali fogyasztásra ingerel. Közepes teste, elképesztően életteli bort rejt, hihetetlenül szaftos, málnás aromatikával. Tanninja puha, érett, simogató, nagyon szép keretet ad a gyümölcsösségnek.”
A legjobb borkategóriák mellett, ettől az évtől a Bács-Kiskun Megye Feltörekvő Borásza cím is gazdára talált, amelyet Ifjabb Szentpéteri Attila kiskőrösi fiatal borász kapta. A feltörekvő borász címre a hegyközségek ajánlásai alapján, a bírálóbizottság objektív adatok alapján választotta ki az megyei fiatal borászát. Az elismerés birtokosa lehetőséget kap a Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivál keretében a bemutatkozásra.

Az ünnepélyes díjátadó június 18-án lesz Kecskemét főterén, a Barackpálinka és Borfesztivál keretében, ahol Rideg László a megyei közgyűlés elnöke adja át a kitüntető címeket.
 
A Bács-Kiskun Megye Bora 2018 választás eredménye:

FEHÉRBOR KATEGÓRIA:
1. Szentpéteri Olaszrizling 2017
2. Csanádi Pincészet Sauvignon Blanc 2017
3. Guber Pincészet Chardonnay 2017
4. Galántai Pincészet Cserszegi Fűszeres 2017
5. Gedeon Pincészet Kövidinka 2017
6. Frittmann Pincészet Generosa 2016
 
ROSÉBOR KATEGÓRIA:
1. Koch Borászat Cabernet Sauvignon Rosé 2017
2. Szentpéteri Borpince Kékfrankos rosé 2017
3. Vass Pincészet Néró rosé 2017
4. Font Pincészet Kékfrankos rosé 2017
5. Polyák Pincészet Cabernet Sauvignon rosé 2017
6. Antal Pincészet Néró rosé 2017
 
VÖRÖSBOR KATEGÓRIA:
1. Antal Pincészet Merlot 2015
2. Szőke Pincészet Cabernet Sauvignon
3. Frittmann Pincészet Merlot 2015
4. Font Pincészet Kékfrankos 2015
5. Ádám Pincészet Cabernet Sauvignon 2016
6. Koch Borászat Kadarka 2016