Közel 150 palack versengett Az Országház bora címért

Borászportál
2017. május 09., 14:55


Első alkalommal választották ki Az Országház borait; a címet nyolc kategóriában ítélték oda, elsősorban a Kárpát-medencében őshonos fajtákból készült tételeknek.
Közel 150 palack versengett Az Országház bora címért
Az Országház bora pályázat kiírását egy hagyomány első lépésének, ugyanakkor szimbolikus gesztusnak szánták - mondta el Bellavics István, az Országgyűlés Közgyűjteményi és Közművelődési igazgatója a május 5-i eredményhirdetésen. Természetesen fontosnak tartják azt is, hogy
a Parlamentbe érkező külföldi vendégek, delegációk minőségi magyar borral találkozzanak. 
Az Országház elnöke, Kövér László az esemény kapcsán kiemelte: a 20. század elején a történelmi Magyarország területén 300 ezer hektáron termeltek bort, ma pedig 65 ezer hektáron művelnek szőlőt az országban. Emlékeztetett arra is, hogy bár a kommunizmus alatt a hazai bortermelés tragikus évtizedeket élt meg,  a rendszerváltozás egyik sikertörténete, hogy a magyar bor ebből az állapotából tudott ismét világszínvonalú minőséget elérni.
Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke és a huszonegy tagú, nagyrészt nemzetközi borakadémikusokból álló bírálóbizottság vezetője elmondta, a bírálat anonim módon, vakkóstoló keretében zajlott, a szakértők csupán a borok fajtáját tudhatták. A pályázat nyolc kategóriája elsősorban a Kárpát-medencében régóta honos szőlőfajtákat fedte le; az egyéb fehérbor csoportba hárslevelűből, juhfarkból, kéknyelűből és ezerjóból készült tételeket lehetett nevezni - nyilatkozta Sánta Zoltán nemzetközi borakadémikus, a pályázat szakértője.
 
A nyolc meghirdetett kategóriában 13 magyarországi és egy határon túli borvidék összesen 81 pincészetétől összesen 147 palack érkezett.
 

A kategóriagyőztesek:
 
  • Olaszrizling: Kristinus Borbirtok Olaszrizling 2015 (Dél-Balaton)
  • Furmintok, furmintalapú házasítások: Dobogó Pincészet Tokaji Furmint 2015 (Tokaj)
  • Egyéb fehérborok: Kolonics Pincészet Somlói Juhfark 2015 (Somló)
  • Kadarka: Takler Borbirtok Kadarka 2015 (Szekszárd)
  • Kékfrankos: Fritz Pincészet Kékfrankos 2012 (Szekszárd)
  • Bikavér: Fritz Pincészet Bikavér 2012 (Szekszárd)
  • Cabernet franc: Heumann Pincészet Villány Franc 2012 (Villány) 
  • Tokaji aszú: Grand Tokaj  6 puttonyos aszú, 2013 (Tokaj)

 
A nyolc kategóriagyőztes borból kétszáz-kétszáz palackot vásárol az Országház, a termelők pedig a parlament épületét díszítő szőlészet és borászat szobor kicsinyített mását kapták.
Winelovers borok az olvasás mellé