Fröccs

Itt az első karantén sör

Február 19. 07:51
Itt az első karantén sör
 
Fotó: www.thedrinksbusiness.com
 
„Édes, megbuktattam a gyerekeket” néven karantén sört dobott piacra egy angol főzde. A Leeds-ben székelő Amity Brew Co. és egy méztermelő kooprodukciójából született termékkel azokat a szülőket célozzák, akik segítenek a gyerekeiknek az otthon tanulásbana. Az 7,4%-os mézzel főzött belga golden ale, kellemesen elegyíti a komló kesernyésségét és a méz selymességét – állítja a gyártó.

Michelle Obama a Netflixen főz

Február 18. 09:26
Michelle Obama a Netflixen főz
Kép: www.thedrinksbusiness.com
 
Március 16-án debütál a Netflixen Michelle Obama új főzőműsora, a Waffles + Mochi. A show-ban az ex-first lady egy elvarázsolt supermarket tulajdonosát alakítja, munkatársai pedig a Waffles és Mochi nevű figurák, akik jó barátok és az az álmuk, hogy elismert séffé váljanak.
 
Az első körben 10 részesre tervezett sorozat a Netflix szerint egy „kulináris kalandozás” lesz, ahol a szereplők bevásárlókocsiba pattanva beutazzák a világot, hogy beszerezzenek mindenféle alapanyagot. „Krumplit Peruból, fűszereket Olaszországból hoznak, misót pedig Japánban készítenek és közben felfedezik az ételek csodálatos világát, valamint azt is, hogy minden étel egy esély új barátok megismerésére” – olvasható a közleményben.

Obama asszony mellett további hús-vér emberek, híres szakácsok is feltűnnek majd a stúdióban. „Nagyon szeretném, ha családok és gyerekek csatlakoznának hozzánk a kalandjaink során” – tweetelte ki a napokban az egykori elnök felesége.  
 

Újabb Óvatos Duhaj sört dobott piacra a Soproni

Február 16. 07:42
Február közepétől vásárolható meg a hazai boltokban a II. Soproni Sörverseny győztesének, Cserjés Lászlónak a receptje alapján készült sör, a Soproni Óvatos Duhaj Hoplager - írja közleményében a Heineken Hungária. A házi sörfőzés és a sörkülönlegességek népszerűsítését célul kitűző sörverseny győztesét ezúttal 26 lelkes házi sörfőző remekei közül választotta ki a szakmai és fogyasztói zsűri a legjobb. 
 
Cserjés László alkotása a legismertebb és legnemesebb virágos, citrusos és gyümölcsös ízű német komlófajtákat kombinálta újvilági fajtákkal. Az eredmény egy könnyen fogyasztható, 4,5 százalékos alkoholtartalmú, üde és gazdagon aromás láger lett. A Soproni Óvatos Duhaj Hoplager nagyüzemi receptjét a győztes a Soproni Sörgyár sörfőzőmesterével közösen dolgozta ki.
 
Habár a felsőerjesztésű sörök növekvő népszerűségnek örvendenek, mégis a legtöbb az alsóerjesztésű láger sörökből fogy Magyarországon: a hazai piac 90 százalékát ez a sörféleség adja. A hoplager azért különleges, mert főzése során – a modern IPA-k mintájára – a hideg sörléhez kerülnek a komlók, így az illóolajok nem forrnak el, izgalmas komlós jegyek maradnak az italban, miközben a megszokott világos sör ízéhez képest citrusosabb, fűszeresebb aromák keletkeznek.

Ajándékot vittek a borászok Müller Cecíliának és csapatának

Február 08. 17:38
Ajándékot vittek a borászok Müller Cecíliának és csapatának
 
Február 5-én a Borászok Borásza közössége képviseletében Rókusfalvy Pál, a Borászok Borásza díj alapítója, illetve Demeter Zoltán tokaji borász, a Borászok Borásza 2007-es díjazottja felkeresték a Nemzeti Népegészségügyi Központot. Soltész Miklósnak, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárának felhívására (a magyaar cukrászokkal együtt) ajándékot vittek a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársainak, akik nap mint nap a járvány frontvonalában küzdenek. A borászoktól összesen mintegy 1200 palack bor gyűlt össze, a Rókusfalvy Pál és Demeter Zoltán ezt nyújtották át jelképesen Müller Cecília országos tisztifőorvosnak,  a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vezetőjének.
 

Szőlőmagokból fejtették meg kutatók Champagne múltját

Február 05. 08:14
Több száz éves szőlőmagokból olvasták ki francia kutatók a pezsgőiről híres Champagne történetét – írja az Agrárszektor. A CNRS kutatóközpont és a Montpellier-i Egyetem szakemberei Troyes-ban és Reims-ben feltárt, az 1. és 15. század közöttről származó szőlőmagokon végeztek elemzést. Az eredmények szerint a „vad” szőlők végig jelen voltak a térségben a vizsgált időszakban.

A Gallia déli részéről származó háziasított fajták az 1. században jelentek meg és a 2. és 3. század elsődleges szőlőfajtáivá váltak. Nagyjából 1000 körül jelentek meg azok a fajták, amik maa is jellemzőek Champagne-ra. Ezt az időszakot több száz éven át tartó globális felmelegedés kísérte, aminek következtében a 11-12. században ismét a déli fajták váltak uralkodóvá. A hideget jobban viselő északi szőlőfajták csak 300 évvel később, a kis jégkorszak hajnalán, jelentek meg újra.
 

Újabb irodalmi alkotás a villányi borász tollából

Január 29. 07:21
Az 1749 online világirodalmi portálon a napokban már a második írás jelent meg Horst Hummel sváb gyökerekkel rendelkező villányi borásztól. Az esszé címe: BOR ÉS ÉRTELEM. A BOR TÖRTÉNETISÉGÉRŐL és itt olvasható el:
 
 
A szerző első írásáról, amiben a bor és az idő kapcsolatáról osztja meg gondolatait, itt számoltunk be.
 

Egy Nutella mind felett? Mogyorókrémeket tesztelt a NÉBIH

Január 26. 08:22
A Szupermenta évindító terméktesztjén 34 mogyorókrémet vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból egyik termékkel sem akadt gond, 17 mogyorókrém csomagolásán azonban előfordultak bizonyos jelölési hibák.
 
A 2021. év első terméktesztjén a gyerekek nagy kedvencét, a mogyorókrémeket tesztelte a Szupermenta program. A boltok polcain található széles kínálatból 34 különböző márkájú, kenhető, 2-15% mogyorótartalmú termék teljes körű vizsgálatát végezték el a szakemberek. A finomságok közül 6 db bio volt, 4 db pedig édesítőszerrel készült.
 
A tesztben szereplő termékeket élelmiszerbiztonsági és -minőségi vizsgálatoknak vetették alá a Nébih laboratóriumaiban. Az analizált paraméterek – többek között – a növényvédőszer-maradékok, az allergének, az édesítőszerek és tartósítószerek, valamint az alfatoxin-, zsír-, transz-zsírsav- és cukortartalom voltak. Megnyugtató, hogy élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak a szakemberek.
 
Kevésbé mutatott pozitív képet a termékek jelölésének ellenőrzése, amelynek során számos problémával találkoztak a hatósági felügyelők. Gond volt a megnevezésekkel, az allergének pontatlan jelölésével, az összetevők feltüntetésével, a tápértékjelöléssel, néhol pedig a betűmérettel. A jelölési hibák miatt 17 termék esetében indult hatósági eljárás a gyártók/forgalmazók ellen. Az élelmiszer-vállalkozók figyelmeztetésben részesültek, s a már megszokott módon, határidőket tartalmazó intézkedési tervet kellett benyújtaniuk a hibák kijavítására.
A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Értékelésük alapján a dobogó legfelső fokára a Ferrero Nutella Kenhető kakaós mogyorókrém állhatott, a második helyen a CBA Piros Kakaós-mogyorós krém végzett, míg a harmadik helyet a Bio Bionella mogyorós nugátkrém érdemelte ki.
 

Egy legendás tokaji borász befejezte

Január 25. 13:04
A Oremus birtokot vezető Bacsó András bejelentette, nyugdíjba megy. Az 1993-ban a spanyol Tempos Vega Sicilia cégcsoport által alapított tolcsvai borászatot a kezdetektől vezető borász Tokaj-Hegyalján nőtt fel, egyetemi évei után egyből visszatért, közel 40 évig dolgozott a borvidékért. Az egyik legjelentősebb alakja Tokajnak, ő volt az egyik szereplője a 2019-ben bemutatott Folyékony arany című dokumentumfilmnek. Helyét a pincészet vezetésében Kindl Róbert veszi át.
 

Megszületett az első "vakcinabor"

Január 21. 07:09
Megszületett az első \
Christophe Avi, a francia Domaine du Bois de Simon in Lot-et-Garonne borásza megalkotta azt, aminek megszületése csak idő kérdése volt. Január végén a fent látható címkével, s rajta a vaccin/vaccs'vin (a vin szó azt jelenti: bor) szójátékkal hozta forgalomba merlot borát. Az ötletgazda, aki minimum 10 ezer palack eladását tervezi, nem is tagadta, hogy a tömeges oltás megkezdési körüli felfokozott hangulatot szeretné kihasználni. "Nincs rejtett üzenet, mindenkinek a szabad döntése, hogy beoltatja-e magát vagy sem. Csak szeretném megnevettetni az embereket." 
 
A címkén ennek megfelelően az is szerepel, hogy a bor recept nélkül kapható viszont bizonyos mellékhatásokkal (jó kedv, mosoly, barátságosság) számolni kell.