„Húsz éve vásároltam présházat" - Rókusfalvy Pál gondolatai 2019-ről

Borászportál
2019. december 18., 08:03


„Ha megöregszem, pincét akarok, ezt már szilárdan elhatároztam. Semmi mást nem akarok az élettől” – írja Márai Sándor. Jómagam ennél szerencsésebb voltam, hiszen 35 évesen vásároltam szőlőt és présházat. Ennek idén húsz éve, tehát van alkalom egy kis számadásra.
„Húsz éve vásároltam présházat\
Hogy hová jutottam? Messzebb, mint gondoltam, hiszen akkoriban „csupán” jó befektetésnek nézett ki a dolog, mára viszont a gondolataim nagy részét a borászat tölti ki, ugyanakkor most látom igazán, hogy mennyi teendő van még, tele vagyunk tervekkel. Boldog vagyok, hogy ezt a mondatot többes számban írhattam le, hiszen feleségemmel közösen igazgatjuk fogadónkat, testvéremmel együtt vezetjük birtokunkat, a fiam révén pedig már második generációs szőlész-borász van a családban, akivel közösen építjük a pincészetünket, így a családdal közösen hozzuk meg szakmai döntéseinket. Mára 30 ezer palackot termelünk évente, jól működő pincészet vagyunk és a 2019-es évjárat is nagy reményekkel kecsegtet bennünket.
 

 
A 20 év alatt a borvidékért és általában a magyar borért is igyekeztünk tenni: a korábbi 20 nagy etyeki fesztivállal (Pincefesztivál és Kezes-lábos) és a manapság futó Etyeki Piknikkel, az inkább a szakmának szóló Borkonferenciákkal és a nagyszerű teljesítmények díjazására életre hívott Borászok Borászával. Ezek az események mind nagy sikerrel működnek és elmondható, hogy 2019 ebből a szempontból is nagy jelentőségű év volt. Az elismeréssel működő rendezvényeink mellé – azok természetes fejlődése révén – újabbak érkeztek. A díjunk egy rendkívül exkluzív kóstolóval egészült ki, a legjobb hatvan magyar borászt felvonultató Borászok Borásza Kóstoló Körrel. A budapesti Szent István Bazilikánál található Csillagok Sétánya a díj nyerteseiről szólnak, és idén végre eljött az a pillanat is, hogy a díjazott borászok csillagai a szülőhazájukban is ragyoghassanak, közülük is elsőként Tokaj-Hegyalján valósult ez meg.

A Borkonferencia mellett első alkalommal szerveztük meg a Pezsgőkonferenciát (stílszerűen Etyeken, a magyar pezsgő szülőhazájában), ahol komoly champagne-i előadók, közöttük a Ruinart is képviseltették magukat. Öröm látni, hogy ezzel párhuzamosan Etyeken megindult a szakmai munka az eredetvédett helyi pezsgő megalkotásáért.
 
„Húsz éve vásároltam présházat\
 
Ilyen sikeres és termékeny év után nagy várakozásokkal tekintünk 2020 elé: reméljük, hogy a korábbi években és az idén elvetett magok szép termést hoznak jövőre. A március 6-i Borkonferencia nem csupán izgalmas előadásokat és parázs vitákat ígér, de itt hirdetjük ki a Borászok Borásza ötven fős jelöltlistáját, az ő boraikat kóstolhatja majd meg másnap az a szűk létszámú szerencsés borbarát, akik időben regisztrálnak a másnapi Kóstoló Körre. A második Pezsgőkonferencia is sok érdekességgel kecsegtet, Etyek pedig minden évszakban nyitott pinceajtókkal várja a betérni vágyókat. Bármerre is járnak jövőre a Kárpát-medencében, térjenek be a pincékbe és kóstolják meg, hol tart a magyar bor. Megéri.
 
Winelovers borok az olvasás mellé