Fröccs

Izgalmas boros- és gasztroprogram a hosszú hétvégére

április 23. 14:54
Izgalmas boros- és gasztroprogram a hosszú hétvégére
 
Tavasz- és szőlővirágköszöntő tállyai bormustrán vehetnek részt a tokaji borvidéken kirándulók a hosszú hétvége során, ahol a tállyai családi pincészetek borait lehet végigkóstolni, egy helyszínen. A nagyobb boros kiállítások és kóstoló események mintájára a tállyai pincék közössége sétáló kóstolót tart a gyönyörű egykori nemesi kiskastélyban, a Maillot kastélyban, ahova a pincészetek a legkiválóbb tételeiket viszik el: furmintok, muskotályok, hárslevelűk, szamorodnik és aszúk kerülnek a poharakba, így minden látogató az ízlésének leginkább megfelelő tételekből válogathat. A borok mellé friss hegyaljai sajtokat is lehet kóstolni környékbeli sajtkészítők jóvoltából. A kora délutántól estig tartó kóstolót egy vacsora követi az Oroszlános Borhotelben, a séf egy különleges menüvel készül, amelynek fogásait a kiállítók boraihoz párosították. Az Oroszlános ezen kívül az egész hosszú hétvége során a la carte étlappal és BBQ Szendvicsbárral is várja a látogatókat, így a délutánokat remekül el lehet tölteni a napfényes teraszon egy klasszikusabb fogás mellett borozgatva, vagy kirándulás előtt-után egy szaftos pulled pork szendviccsel és hűsítő fröccsel feltöltekezve. A napot egy zenés-táncos esemény zárja az Oroszlános pincetermében, hangulatos DJ szettekkel, régi és új zenékkel.

PROGRAM
 
Április 28. szombat
 
Egész nap           BBQ Szendvicsbár az Oroszlánosban
                            Szaftos BBQ szendvicsek tállyai babérossal, oldalassal, grillsajttal, csirkével
 
14:00- 21:00       Sétáló kóstoló a Maillot kastélyban
 
Akik kóstoltatnak: Szalóczi Pincészet, Hollókői József Pincészete, Rózsa Pincészet, Dudovics Pincészet, Zsadányi Szőlőbirtok, Szűcs Pincészet, Barta Pince, Homoky Pincészet, Szent Benedek Pincészet
 
Kiállítók: Szóráth Pálinka - szőlőpálinka kóstolás, Furmint Pohár, Pásztor Sajt
Jegyek: 1.900 Ft / fő, a Riedel kóstolópoharak bérleti díja 2.500 Ft, ami visszajár a pohár visszavételekor.
 
19:00 – 21:30     Vacsora az Oroszlánosban
                           Tatár falatkák / Idei karalábé krémleves szárnyasgombóccal / Furmintos szarvas / tokány tócsnival / eperparfé
 
A menü ára: 5.990 Ft / fő, folyamatos érkezéssel lehet fogyasztani
Asztalfoglalás: info@oroszlanos.hu
 
21:30- 24:00       DJ a pinceteremben
 
Információ és jegyvásárlás: info@oroszlanos.hu címen vagy a +36 70 323 9592 és +36 47 598 888 telefonszámon.

Tovább tart az 1800 Ft-os magyar bor nemzetközi diadalútja

április 23. 14:32
Több korábbi hazai és nemzetközi siker után március végén újabb elismerést kapott a neszmélyi Kamocsay Ákos 2015-ös Ihlet Cuvée-je. Ezúttal a német bormarketing ügynökség, a Deutche Wein Marketing GmbH 2018-ban már 22. alkalommal megrendezett a Berliner Wine Trophy nemzetközi borversenyén ért el aranyérmes minősítést. A Berliner Wine Trophy Németország legnagyobb és legrangosabb borversenye, 2018-ban közel 12 ezer tételt neveztek a világ minden részéről, a bírálást egy 150 főből álló szakmai zsűri végezte. 
 
Álljon itt az Ihlet Cuvée 2015 teljes eddigi dicsőséglistája:
Berliner Wein Trophy 2018 - Aranyérem
"Super 12" Magyar Bor Nagydíj 2018 - 12 legjobb magyar fehérbor
VinAgora nemzetközi borverseny 2017 - Aranyérem
MTA bora 2017 - Legjobb fehérbor
Semmelweis Egyetem 2017 - Legjobb presztízs fehérbor
37. Magyar Bormustra 2016 - Ezüst minősítés
Prestige Reserve verseny 2016 - Vinum Bonum díj
 
A bor a Winelovers Top 100 magyar bor tavalyi versenyén a legjobb illatos fehérbor kategóriában is győzni tudott. Ekkor beszélgettünk Kamocsay Ákos borásszal, aki elárulta a siker receptjét, vagyis hogy hogyan álmodta meg ezt a tételt
 
 
 

Konyári János a Borászok Borásza 2018-ban

április 23. 10:00
Április 20-án 12. alkalommal adták át a kárpát-medencei borászok legrangosabb szakmai kitűntetését, a Borászok Borásza díjat. A győztes a tavaly elhunyt Konyári János lett. 
 
"Konyári János, többször volt már döntős nálunk. Több mint 15 éven át dolgozott a Balatonboglári Állami Gazdaságnál. Nagyüzemi borászati tapasztalatait, széleskörű szakmai tudását a rendszerváltás után Garamvári Vencellel megalapított St. Donatus Pincészetnél kamatoztatta, amelynek 2004-ig főborásza, ügyvezető igazgatója volt. A nevét viselő családi pincészetet 2000-ben alapította meg, majd az Ikon pincészetet is elindította. Jánost minden barátja és kollégája a legjobbak között tartotta számon. Sajnos már nincs velünk, de mindig büszkék leszünk rá, hogy a Borászok Borásza közösségéhez tartozott."  

Olvasd el a Borászportál helyszíni, fényképes beszámolóját a gálavacsorával egybekötött díjátadóról IDE kattintva!
 

Figyelj, ha vásárolsz: más nevet kaptak a Gere borok

április 19. 15:02
Figyelj, ha vásárolsz: más nevet kaptak a Gere borok
 
Alaposan megújul a Gere borok külseje, ráadásul új bevet is kapnak. Mostantól “A. Gere” név jelenik meg a palackokon, ami Gere Attilát és gyermekeit, Andreát és Attilát is jelöli, utalva a pincészet családi jellegére. A címkék újratervezésénél fontos volt az időtálló kortalanság és az egyértelmű, markáns külső is a beazonosíthatóság érdekében, ezenkívül az is, hogy a különböző célcsoportok számára is azonnal látható legyen az adott borok árkategóriája.
 
A címkéken és a néven túl a kínált borstruktúra is megváltozott, átláthatóbbá vált, a 17 tételből álló borsor a Weninger & Gere márka beolvadásával egyszerűsödött. A borok kategóriái is (alap-, közép-, és csúcsborok) egyértelműen nyomon követhetők a külső megjelenésben, a korábbinál jobban elkülönülnek egymástól.
 
A megújulás nem azonnal válik láthatóvá, mert mindig csak az új évjáratok kapnak új címkéket. A teljes paletta így előreláthatólag fél év múlva cserélődik le teljesen.

Egy magyar sikertörténet: az Árpád-hegyről Veronába

április 16. 12:14
Egy magyar sikertörténet: az Árpád-hegyről Veronába
Fotó: Árpád-hegy Pince Facebook-oldala
 
A szerencsi Árpád-hegy Pince borai is bemutatkoznak Veronában, a Vinitaly nemzetközi borászati szakkiállítás magyar standján. Varkoly Ádám Gál Tibor Emlékdíjas fiatal tokaji borásznak nem ez az első sikere Olaszországban: 2017 májusában Piemonte borvidéktől vehetett át díjat, az átadón ráadásul Tokaj egyik legnagyobb legendájának utódjaként konferálták fel.
 
Az április 18-ig tartó Vinitaly a világ legnagyobb borászati témájú expójának számít. Az 1967 óta évente megrendezett szakkiállításon az idén mintegy 4300 kiállító vesz részt harminc országból. A veronai vásártéren több mint 95 ezer négyzetméteren zajló rendezvényre több mint 150 ezer látogatót várnak Olaszországból és az egész világból szakmai és üzleti találkozókkal, a nemzetközi gasztro- és borászati ágazat képviselőivel, politikusokkal és a szaksajtó részvételével.

Olasz Michelin-csillagos étterem vendégeskedik nyáron Villányban

április 13. 14:49
Villányban a Gere Birtokon idén hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Gere Jazz Fesztivál. A június 8-9-én megrendezésre kerülő eseményt ezúttal Olaszország tematizálja. A hazai jazz kiválóságok mellett fellép Nicola Conte olasz jazz zenész, gasztronómiai vendégként pedig az olasz Sirk család, a Michelin-csillagos La Subida tulajdonosai hoznak ízelítőt az étterem kínálatából. Erre erősítendő a Gere Birtok Mandula éttermének séfjei is itáliai ízekkel készülnek.

Nicola Conte mellett a zenei vonalat erősíti a Rákfogó zenekar (Szakcsi Lakatos Béla, Babos Gyula, Kőszegi Imre), a Kéknyúl Hammond Band, a Balázs Elemér Group és a Barabás Lőrinc Quartet.

5 napig a Corvin Sétányon lesz a London Pride

április 12. 16:39
Április 18 és 22 között immáron negyedik alkalommal kerül megrendezésre a szezonnyitó sörfesztivál a budapesti Corvin Sétányon.  
 
A látogatók több mint 100 sör közül választhatnak a hazai kínálat mellett többek között Csehországból, Angliából, Németországból.  Lehetőség lesz megkóstolni a London Pride-ot, ami a Wikipedia szerint Nagy-Britannia első számú cask ale söre. A cask ale sörök különlegessége, hogy nem érintkeznek gázzal, szén-dioxid (vagy nitrogén, vagy más hajtó-) gáz helyett egy pumpa segítségével csapolják őket.
 
További kiállítók: Bernard, Bigface, Bigfoot, Brewdog, Cerna Hora, Csíki Sör, Domján Sörfőzde, Etyeki Sörmanufktúra, Fehér Nyúl Sörfőzde, Fóti Sörfőzde, Fűtőház Sörfőzde, Kecskeméti Sörmanufaktúra, Krak’n Town, Pilsner, Litovel, Pöhjala, Primátor, Sümegi Sörfőzde, Teddy Bear, Yeast Side.

A fesztiválra a belépés ingyenes.
 

Kiválasztották a V4 országok legjobb borait

április 09. 16:34
A Kristinus Pincészet 2015-ös olaszrizlingje bizonyult a legjobb magyar bornak a Visegrádi Négyek (V4) április 5-én tartott bormustráján. A Várkert Bazárban a Magyar Turisztikai ügynökség közreműködésével szervezett eseményen a szakemberek 3 órán át kóstolták a szlovák, lengyel, cseh és magyar borászatok összesen 20 borát.

Szlovákiából a Vintop Karkó pincészet 2015-ös Cabernet Franc borát választották, Csehországból Johann Winery 2014-es pinot blanc, zöldszilváni, fűszeres tramini és rizling házasításából készített White tételét, míg Lengyelországbó a Winnica Equus Cabernetis Prestige 2017 tételét.
 

Magyar, horváth és német bajnokok a portugieser világbajnokságon

április 09. 13:18
Hét országból összesen kilencvenegy bort neveztek az április 6-8-i Portugieser du Monde borversenyre.  A portugieser, azaz hagyományos nevén kékoportó fajta egyetlen nemzetközi versenyén idén 4 champion-díjat és 28 aranyérmet osztottak ki.
 
A portugieser fajta egész Közép-Európában elterjedt, hívják portugizernek, purtugizacnak, portugalkának, blauer portugiesernek vagy modrý portugalnak, így hasznos mindezeket a borokat egy mezőnyben látni. Nevezni olyan borokkal lehetett, amelyek minimum 50% portugiesert tartalmaznak.
 
 
Champion-díjak 2018
 
2017-es évjáratú portugieserek Champion-díja:
PZ PLEŠIVICA Portugizac 2017 (Plesivica, Horvátország)
 
Régebbi évjáratú portugieserek Champion-díja:
WEINGUT HUPPERT Portugieser Klassik 2015 (Rheinhessen, Németország)
 
Portugieser-alapú Champion-díja:
VYLYAN PINCÉSZET RedY 2017 (Villány, Magyarország)
 
Portugieser-specialitások Champion-díja:
IVANČIĆ Griffin Rose Sparkling (Plešivica, Horvátország)

 
 
Top 5 "Portugieser 2017"
PZ Plešivica Portugizec 2017 (Horvátország)
Polgár Pince Portugieser 2017 (Magyarország)
Ősi Gábor Portugieser 2017 (Magyarország)
Lelovits Tamás Portugieser 2017 (Magyarország)
Tiffán's  Pincészet  Portugieser 2017 (Magyarország)

 

Top 5 "Régebbi évjáratú Portugieser"
Huppert Blauer Portugieser Klassik 2015 (Németország)
Marcus Schneider Einzelstück Portugieser 2014 (Németország)
Harald Schachl Blauer Portugieser 2016 (Ausztria)
Szende Pince Gábor Portugieser 2016 (Magyarország)
Jackfall Bormanufaktúra Portugieser 2016 (Magyarország)

 
A díjátadó ünnepséget és az azt követő kóstolófesztivált a pécsi Zsolnay Negyedben rendezték meg. Az eseményen mutatkozott be a Villányi borvidék új márkája, a RedY is.