Fröccs

Kedvezményes szüreti borcsomagokhoz juthatsz most hozzá

Október 01. 07:32
Kedvezményes szüreti borcsomagokhoz juthatsz most hozzá
 
Bár a Pannonhalmi Borvidéken már augusztus közepe óta tart, a Pannonhalmi Főapátság pincészetének ültetvényein csak szeptember második hetében kezdődött az idei szüret. A szőlő betakarítása és feldolgozása igazi mérföldkőnek számít egy pincészet ciklikus életében, amelynek méltó megünneplésére két borcsomagot állítottak össze igazán vonzó áron!

A hatpalackos „Rozészüret” kartonnal a forró nyári napok emlékét idézheted vissza, A „Szüreti borválogatás” csomag pedig egyszerre tartalmaz friss, üde, ropogós kortyokat és vastagabb, komplexebb, nagyobb testű nedűket a száraz gyöngyöző-, fehér-, rozé- és vörösborok széles választékában.

Mindkét csomag rendkívüli kedvezménnyel vásárolható meg a pincészet vinotékájában és kóstolóteraszán, a Főapátság budapesti és pannonhalmi ajándékboltjaiban, valamint a webshopban. Az izgalmas ajánlatok csak a készlet erejéig – legkésőbb október 22-ig – elérhetőek, ne maradj le róla!

Újabb taggal bővül a Soproni Óvatos Duhaj család

Szeptember 28. 08:57
Az őszi sörszezonban sem maradunk újdonság nélkül: a Soproni egy belga búzasörrel, az Óvatos Duhaj Búzával lepi meg októberben a különleges sörök kedvelőit.

A sörfogyasztás spektruma az elmúlt esztendőkben látványosan szélesre tárult Magyarországon, és ezen a skálán immár a belga búzasörnek is ott a helye a Heinekenhez tartozó sörgyár szerint. A búzasörről sokan automatikusan Németországra asszociálnak, pedig a belga búzasör-vonal legalább annyira patinás, mint a német: 400 éve főzik Belgiumban azt a könnyű, világos, fűszeres ízű sört, ami a ’90-es évektől világszerte látványosan tör előre a népszerűségi listán, és amiből mostantól Sopronban is készítenek.

A búzasör nem kizárólag búzából készül: az elnevezés arra utal, hogy az árpamaláta mellett búzát és búzamalátát is felhasználnak a sörmesterek. A búza – az árpához képest – nem csak több napfényt jelent, hanem több keményítőt, sikért és szén-dioxidot: ha a sör folyékony kenyér, akkor a búzasör egy frissen sült, könnyű, világos héjú cipó, a belga búzasör pedig ennek is a fűszeres változata. Amíg a német búzasör ízvilágát döntően a készítéséhez felhasznált gabona határozza meg, a belga édesebb, karakteresebb a hozzáadott citrusfélék és fűszernövények miatt – a Soproni Óvatos Duhaj Búzánál például koriandert és narancshéjat alkalmaznak.
 
Az október elején polcokra kerülő sör 5%-os alkoholtartalommal, kék címkével, üveges és dobozos kiszerelésben is elérhető lesz.
 

2020 szakmai díjas büfékocsija meglepő módon nem az ételeivel nyert

Szeptember 23. 16:06
Az év utolsó Food Truck Show-ján kihirdették 2020 legjobb büfékocsiját. A legtöbb közönségszavazatot idén is, 2018-hoz hasonlóan a Food Maffia csapata nyerte. Mogyorósi Tamás mindig meg tud újulni. A vállalkozását anno kubai szendvicsekkel indította de a mostani menün már vörösboros, rozmaringos muflonsült szerepelt, pirított nudlival.

A szakmai díjat rendhagyó módon egy italt árusító kocsi nyerte. A Legenda Serfőzde kezdetektől jelen van a Food Truck piacon. A főzde kimagasló eredményekkel, díjakkal bbüszkélkedhet, és ezúttal a Magyar Street Food Egyesület szakmai díját is bezsebelte.
 

Európai Uniós oltalmat kapott a magyarok kedvence

Szeptember 21. 17:28
Az Európai Bizottság szeptember 18-án jóváhagyta, hogy a szilvásváradi pisztráng megnevezés felkerüljön az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) listájára – áll az Agrárszektor közleményében. A szilvásváradi pisztráng elnevezés a döntéssel bekerült az Európai Unióban nyilvántartásba vett és oltalom alatt álló termékek földrajzi jelzéseit (GI) rögzítő adatbázisba, amiben jelenleg 1480 eredetmegjelölés van.

A szilvásváradi pisztráng úgynevezett sebes pisztráng, amely a lazacfélék családjába tartozik. Mind ízét, mind rózsaszín húsának textúráját tekintve különbözik a többi hasonló halfajtól. Tenyésztése a szaporítástól a lehalászásig teljes egészében Észak-Magyarországon, a Bükk hegységben fekvő Szalajka-völgyben megy végbe. A Szilvásváradon található sebespisztráng-tenyészállomány ugyanaz, mint valaha volt, genetikailag tiszta. A pisztrángtelepekre és a Szalajka-patakba soha semmilyen, a lazacfélék családjához tartozó idegen tenyészetből, vagy vízterületről származó élőhal nem volt telepítve. A hegyi források vizének kiváló minősége és a helyben rendelkezésre álló szaktudás és tapasztalat együttesen biztosítja, hogy a szilvásváradi pisztráng megőrizze egyedi jellegzetességeit.
 

Íme, megszületett az ételek Frankensteinje!

Szeptember 21. 12:06
Íme, megszületett az ételek Frankensteinje!
 
Szeptember 18-20. között a Margitszigeten tartották az év utolsó Food Truck Show-ját, ebből az alkalomból a résztvevők elkészítették 2020 Szuperstreetfoodját. A nem mindennapi ételkülönlegességet inkább látványosságnak szánják az alkotók, ez neked is mindjárt nyilvánvalóvá válik, ha elolvasod ennek a szörnyetegnek az összetevőit: a ropogós waffel és a pizz’burger tészta közé töltött pulledpork hús kerül, amelyre forró, mangó-chili szószt csöpögtetnek, majd megfűszerezik egy kis nachossal. Köretnek churrost, házi paradicsom szószt és érlelt házi sonkát tálalnak.
 

Tokaj + kultúra = szeptember 17-től Kerekdomb Fesztivál

Szeptember 16. 13:47
Tokaj + kultúra = szeptember 17-től Kerekdomb Fesztivál
 
A Tokaji Borvidék két csodaszép települése, Tállya és Golop a Kerekdomb összművészeti fesztiválnak ad otthont szeptember 17. és 20. között, a rendhagyó programsorozaton összesen ötszáz fő vehet majd részt.
 
A négy napot Rapcirkusz koncert indítja, fellép többek között a Bëlga, a 30Y, a Barabás Lőrinc Quartet, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a The Biebers, a Mongooz and the Magnet, Szalóki Ági, a Bohemian Betyars, a Pankastic, a Byealex és a slepp. Érkezik a Klasszik Lasszó formáció, a Budapest Show Kórus, Vecsei H. Miklós Beck Zoltánnal, Závada Péter pedig Ratkóczi Hubával alkot majd a színpadon. Lesz beszélgetés Winkler Nórával, irodalmi délután Péterfy-Novák Évával, jazzkívánságműsor a Sárik Péter Trióval és Falusi Mariannal, hárfa koncert Bábel Klárával és Petri György est az Ördögkatlan Produkció és a Radnóti Színház közös előadásában.
 
Színpadra lépnek olyan fiatal tehetségek, mint a The Sign, a Chain Bridge Pop, a Long Story Short, a Fiúk, a Cedar Knoll, a Third Planet, az Agavoid, az Einstand vagy az Abigél.
 
A programot filmvetítések és gyerekprogramok színesítik, a legkisebbeket Ringató foglalkozás várja, a nagyobbakat Bognár Szilvia, az Eszter- Lánc Mesezenekar és az Alma Együttes.
 
Helytörténeti sétákkal készül a Hosszúlépés csapata, dűlőtúrákkal az Oroszlános Borhotel, beszélgetésekkel a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács. Az Aktív Magyarország jóvoltából indul futóverseny  kicsiknek és nagyoknak, biciklitúra, valamint kajakozás a Bodrogon. A helyi borászatok, pincészetek borkóstolással, a helyi mesteremberek mesterségbemutatókkal várják a látogatókat.

Teljes program és információ: www.kerekdombfeszt.hu
 

A legjobb magyar sajtok 2020-ban

Szeptember 14. 09:49
Az agrarszektor.hu számolt be róla, hogy szeptember elején Etyeken rendezték meg a VIII. Sajtmustrát, a legjobb hazai kézműves sajtok és tejtermékek versenyét. A 2020-as Sajtmustrára 100 tételt neveztek, amelyből 6 termék megkapta a legkiválóbbaknak járó Arany minősítést, emellett 9 ezüst és 10 bronz minősítés született.
 
A VIII. sajtmustrán Arany minősítést ért el: házi vajával a Tolbán Sajt, krém fehér sajtjával a Tóth Gábor, Baráthegyi Zsíros tehénsajt krémjével a Szimbiózis Alapítvány, illetve parenyicájával Csontos Jánosné, valamint Parasztsajt raklett Ficsor Árpádtól és a kékpenésszel érő félkemény sajt a Magyardombegyházi Sajtműhelytől. 
 
A másik programon, a konferencián olyan szakmai témák voltak napirenden, mint az alvadékvágás módszerei, a rézüst szerepe vagy éppen a sajtkéreg kezelése, illetve a sajtérlelés elmélete és gyakorlata, valamint a tejtermékek piacvédelme.

Októberben újra Országos Étterem Hét

Szeptember 07. 12:16
A gasztronómia világában októberben ismét lesz egy olyan hét, ami tíz napig tart majd. Az Étterem Hét ideje alatt Magyarország TOP vendéglátóhelyei 3 fogásos menüsorokat kínálnak, egységesen - FIX 3.900 Ft-os áron (szervízdíjjal együtt). Fentieken túl néhány Prémium kategóriás étterem 4.900 Ft-ért, míg az Exkluzív kategória éttermei 5.900 Ft-os áron kínálják a menüsorokat. A résztvevők mindegyike igyekszik saját konyhájának legjavát bemutatni, a vendégeknek egyedi és változatos ételeket felszolgálni.
 
A következő Országos Étterem Hét ismét tíznapos lesz, 2020. október 9. és 18. között kerül megrendezésre, több mint 100 minőségi étterem részvételével, több új indulóval és gasztro nagyágyúval.
 
Asztalfoglalás csak a www.etteremhet.hu weboldalon keresztül lehetséges.
 
A minőségi vendéglátás érdekében helyek korlátozott számban lesznek elérhetőek. Ahogy az előző években sem, úgy a résztvevő vendéglátóhelyeken most sem lesz és lehet tumultus, mert szinte minden étterem átlagosan, óránként maximum 10-20 helyet tart fenn az Étterem Hét program keretében, ezzel biztonságos és kényelmes étkezést biztosítva a vendégeknek, a higiéniai követelmények betartása mellett.
 

Több mint 100 féle sör a szezonzárón

Szeptember 07. 12:12
Legalább 100 különböző kis- és nagyüzemi sörkülönlegesség, 30 már jól ismert kiállító, számtalan csapra vert hordó és egy már hagyománnyá vált sörünnep - ez jellemzi számokban a Corvin Szezonzáró Sörnapokat, amely idén is a Corvin-sétányon várja a minőségi sörélményre szomjazó érdeklődőket szeptember 16. és 20. között.

A Serfőző csapata idén ősszel sem hagy minket a hűsítő szénsavas kortyoktól való méltó búcsú nélkül. Szeptember harmadik hetében öt napon keresztül folynak a Corvin sétány csapjaiból a könnyed lágerek, a citrusos IPA-k, a testes stoutok vagy épp a lágy gyümölcsös seritalok - mindez közel 30 kiállító tolmácsolásában. A magyar kisüzemi kedvencek mellett, mint a Fehér Nyúl, a Fóti kézműves sörfőzde vagy a Yeast Side Brewery mellett, cseh, lengyel, belga és német különlegességek is feltűnnek a nyolcadik kerület szívében.

A többnapos sörkánaán során párlat- és rövidital különlegességeket is felfedezhetnek a kíváncsi látogatók, az erősebb italokat pedig szaftos street food és füstös BBQ ételekkel öblíthetik le. Természetesen a minőségi italok és ételek mellett az egészségügyi biztonságnak is nagy figyelmet szentelnek a szervezők, így az illetékes szervekkel egyeztetve várják a látogatókat egymástól legalább másfél méterre elhelyezett sörpadokkal és a kiállítóknál biztosított folyamatos kézfertőtlenítési lehetőséggel.

Figyeljünk egymásra, és találkozzunk a Corvin Szezonzáró Sörnapokon szeptember 16. és 20. között a Corvin-sétányon.
 
Corvin Szezonzáró Sörnapok Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/2706767736227371/