Fröccs

Magyar-orosz megállapodást kötöttek Tokajban

December 22. 15:00
Emléktáblát állítottak az Orosz Borvásárló Bizottság Tokajban elhunyt tagjainak tiszteletére. A Honvédelmi Minisztérium emléktábláját az idén negyedik alkalommal megszervezett orosz-magyar barátság napján, szombaton avatták fel Tokajban.
 
Tokaj Kulturális és Konferencia Központjának hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták: a Borvásárló Bizottság 1733-tól 65 éven keresztül tevékenykedett Tokajban, a borvidék "fénykorában". A szombati emléktábla avatáson ünnepi beszédet mondott Holló József Ferenc nyugalmazott altábornagy, honvédelmi miniszteri főtanácsadó és Maxim Vadimovics Vorobjev, katonai és légügyi attasé.
 
Ezt követően a Tokaji Múzeumban magyar-orosz együttműködési megállapodást is kötöttek. Az elsősorban oktatási, gazdasági és kereskedelmi együttműködésről szóló megállapodást Posta György, Tokaj polgármestere és Alexey Petrovich Volkov, Rosztov megye Konsztantinovszkij Járás önkormányzatának vezető helyettese írta alá - olvasható a közleményben.

Így néz ki 3,3 tonna romlott karácsonyi csoki

December 22. 11:35
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal EKÁER csoportjának megkeresése alapján tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy törökbálinti raktárban. A hatóság a vizsgálat során több mint 3 tonna édességet és édesipari alapanyagot vont ki a forgalomból.
 
A NAV munkatársai a magyar- román határról egy törökbálinti helyszínre kísértek egy román kamiont, amely 15 tonna édesipari terméket szállított. Mivel az ellenőrzést végzők a szállított és a már raktározott árukkal kapcsolatban gyanús körülményeket észleltek, értesítették a NÉBIH-et. A raktérben az előzetes vizsgálat alapján lejárt minőségmegőrzési idejű tételek voltak. Emellett a raktárban megtalálható volt az előző napi szállítmány is, így összesen 30 tonna (64 raklap) édességet vizsgáltak át a NÉBIH szakemberei.
 
 
Az akció során a hatóság ellenőrei összesen 3364 kg lejárt édességet és édesipari alapanyagot vontak ki a forgalomból, írták honlapjukon.
Az eljárás folyamatban van. Az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható.

Újabb pénzinjekciót kapott Tokaj

December 22. 11:21
A kormány szerdán arról döntött, hogy egy újabb kiemelt turisztikai térséget fog nevesíteni, amely magában foglalja Tokaj, a Felső-Tisza és a Nyírség vidékét. A gazdasági kabinet döntött gyárépítések támogatásáról, egy kiemelt kerékpárútvonal-fejlesztési program jóváhagyásáról, valamint arról is, hogy Tokaj-Hegyaljának 1,3 milliárd forint állami támogatás jut a szőlő felvásárlásához - sorolta az MTI.
 
A 1,3 milliártdot a szőlőfelvásárlásra hivatkozva tőkeemelés formájában, a Grand Tokaj Zrt.-n (korábban Tokaj Kereskedőház Zrt.) keresztül érvényesítik. Az erről szóló határozat a Magyar Közlönyben jelent meg. A határozat hol forrásjuttatásról, hol pedig tőkeemelésről beszél, de a határozat címében a szőlőfelvásárlás céljából nyújtandó forrásjuttatás szerepel - számolt be a napi.hu. A tőkeemelést azonnal végre kell hajtania a nemzeti fejlesztési miniszternek. A kormány emellett felhívta a  nemzeti fejlesztési minisztert, a  nemzetgazdasági minisztert és a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy készítsen javaslatot a társaság jövőbeni működésére.
 
A Céginfo.hu adatai szerint az 1993-ban alapított Grand Tokaj Zrt. egyedüli tulajdonosa a magyar állam. A jegyzett tőkéje pedig múlt év novemberétől 3 milliárd 786 millió forint, előtte 4 milliárd 236 millió forint volt. 

Újabb külföldi aranyéremet nyert Koch Csaba

December 21. 16:33
Újabb külföldi aranyéremet nyert Koch Csaba
A Koch Borászat több tétele is remekül szerepelt az első nemzetközi PAR versenyen. A német kezdeményezés célja, hogy az izgalmas bortermelő országoknak teremtsen közös platformot.
 
A PAR azoknak az országoknak szeretne megjelenési lehetőséget adni, ahol tradicionális, mégis izgalmas borkészítési eljárásokat használnak. Így Magyarország mellett például a mostanság egyre nagyobb figyelmet kapó Grúzia, és a szintén príma borokat mutató Bulgária is részese volt a versenynek.
 
A december 9-én megrendezett versenyen 12 ország 108 beküldött borát értékelte a zsűri. A Koch Borászat borai igen jól szerepeltek, a vörös- és fehérborok versenyén is szép helyezéseket értek el.
 
A Villányi Cabernet Sauvignon Classicus (2012) boruk 91 PAR ponttal aranyérmet szerzett, és a Cabernet Sauvignon Prémium (2012) szintén aranyérmet kapott 90 PAR ponttal. A Hajós-Bajai Késői Szüretelésű Chardonnay (2015) ezüstérmes lett 87 PAR ponttal, míg a Villányi Csanád Cuvée (2012) 96 PAR ponttal Top Gold elismerést kapott, amit a versenyen mindössze két bornak ítéltek oda.

Biztonságos karácsony a NÉBIH-hel

December 20. 15:24

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a karácsonyi lakomákra való tekintettel összegyűjtötte azokat a legfontosabb tudnivalókat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az ünnepi fogások tekintetében is biztonságosan teljen a karácsony.
 
A tökéletes ünnepi ebédhez és vacsorához megfelelő alapanyagok szükségesek, amelyeket megbízható helyről kell beszerezni mindenkinek. A termék frissességét és szavatosságát minden esetben érdemes ellenőrizni még a vásárlás előtt, hogy később senkit ne érjen kellemetlen meglepetés.
 
Az élelmiszerhigiénia nagyon fontos, az alapanyagokat elkülönítve kell tárolni és a sütés, főzés, majd gyors lehűtés és hűtött tárolás folyamatira kínosan kell figyelni.
 
Az ünnepek után a megmaradt ételek fogyasztásával is körültekintően kell eljárni, a hűtést igénylő ételeket 2-3 napnál tovább még hűtőszekrényben sem szabad tárolni a szakemberek szerint, a fogyasztás előtti felforrósítás pedig minden esetben elengedhetetlen.
 
További praktikus tanácsok a NÉBIH oldalán olvashatók.
 

Díjat nyertek a Kreinbacher Birtok belsőépítészei

December 20. 12:00
Az Év Belsőépítésze díjat vehette át Lőrincz Szilvia és Mikics András, akik a Kreinbacher Birtok és a budapesti Tasting Salon kialakításáért érdemelték ki az elimerést.
 
A Biva Inspiration belsőépítészei Somlón a Kreinbacher vendégtereiért feleltek, ők álmodták meg a szállás és az étterem különleges enteriőrjét. A Palazzo Dorottyában kialakított Tasting Salon kialakításakor pedig egy igazán stílusos környezet megteremtése volt a cél.

Dedikált séfkabáttal jótékonykodnak Széll Tamásék

December 19. 18:50
A Bocuse d’OR lyoni döntőjére készülő magyar csapat a közmédia „Jónak lenni jó!” című műsora keretében ajánlott fel egy dedikált séfkabátot a Magyar Református Szeretetszolgálat tevékenységének megsegítésére.
 
Az emblematikus kabát 50.000 forint értékben kelt el, így a csapat amellett, hogy gőzerővel készül a világ legjobbjait felvonultató döntőre, még a jótékonykodásra is tudott időt szakítani.
 
Ha érdekel, hogyan készülnek Széll Tamásék a januári Bocuse d'Or döntőre, kattints ide cikkünkért!

Nem szűkölködünk a halban az ünnepek alatt

December 19. 15:00
Nagy mennyiségű és ami ennél is fontosabb, jó minőségű hal kerül a piacra decemberben. Az idei évben kiválóak voltak a feltételek a haltermeléshez, az egész éves termelés 40-45 %-át decemberben értékesítik.
 
Karácsony előtt főleg ponty, harcsa, süllő, kárászok és busa áll komoly mennyiségben a vásárlók rendelkezésére, de a tengeri halakból sincs hiány. A piacokon lazac, tengeri süllő és még sok más egzotikus halat kaphat, aki arra vágyik – mondta el a hazai halhelyzetet értékelve Németh István, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének (Mahal) elnöke.
 
Az elmúlt évekhez viszonyítva nem változtak az árak, 1 kiló pontyot 1000 forint alatt, szálkamentes harcsát 2500-3000 forint körül lehet kapni. A süllő ugyan drágább (4-5 ezer forint körüli áron mozog), de ezzel egy árban lehet kapni tengeri halakat is.
 
Németh István elmondta, hogy a halkultúra fejlődésével változik a kínálat is, egyre inkább megtalálhatók ugyanis félkész termékek a piacon. A városi emberek jobban szeretik a konyhakész termékeket (halszeleteket, halfilét), a falvakban élők inkább élőhalat vásárolnak.
 
Örömteli hír, hogy egyre nő a hazai halfogyasztás, az elmúlt 15 évben megduplázódott az egy főre jutó hal mennyisége, ami tavaly 6,3 kilogramm volt. Így is elmaradunk azonban az uniós átlagtól (24 kg/fő/év) és sajnos a 19 kilogrammos világátlagtól is.

Kettesbe kapcsol a Tokaj-hegyaljai kutatóintézet

December 19. 11:45
Eddig is boldogan segített, januártól azonban intézményesített formában ad tanácsokat a Tokaji Borvidéki Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet.
2017. január 1-től intézetünkben az eddigieknél szervezettebb formában folytatjuk a tanácsadást a szőlő- és bortermelőknek; az eddigiekben is rendszeresen jöttek be termelők az intézetbe különböző kérdéseikkel, de a jövőben a tanácsadást intézményesíteni kívánjuk - írja közleményében a tarcali kutatóintézet. Ez azt jelenti, hogy januártól minden napra tanácsadási időpontot jelölnek meg Tanácsot személyesen, e-mailben (info@tarcalkutato.hu) vagy telefonon (47/ 380-148) lehet kérni. Szükség esetén terepi tanácsadás is van. A tanácsadás ingyenes, kivéve a laboratóriumi vizsgálatok.
 
Tanácsadás
1.Szőlészeti tanácsadás: Minden hétköznap 9.00-12.00 között telefonon vagy személyesen.
 • rügytermékenység vizsgálat
 • áttelelő kártevők vizsgálata rügyben
 • kórokozók és kártevők meghatározása
 • hiánybetegségek azonosítása, tápanyag-utánpótlási javaslat
 • növényvédelmi tanácsadás
 • műveléssel kapcsolatos tanácsok
 • ökológiai műveléssel kapcsolatos tanácsadás
 • telepítési tanácsadás
 • erózió elleni védelem, talajművelési tanácsadás
 
2. Borászati tanácsadás: A borászati laboratóriumon keresztül minden nap 8.00-15.00-ig.
 • általános boranalitka (fizetős)
 • analitikai eredmények alapján kezelési javaslat
 • palackállósági vizsgálat (fizetős)
 • borbetegségek azonosítása, kezelési javaslat
 • erjesztési tanácsadás
 
Jelentések, előrejelzések
Az egyedi kérések, kérdések megválaszolásán túlmenően rendszeresen jelentéseket bocsátanak ki köremailben. Ennek ütemezése:
 • Március 1-15.: rügyvizsgálati jelentés (borvidéki szinten a rügyek termékenységéről, fagykárról, áttelelő kártevőkről)
 • Április 15. - augusztus 30.: növényvédelmi előrejelzés (heti gyakorisággal kiküldve, meteorológiai állomások előrejelzései alapján növényvédelmi javaslat)
 • Augusztus 15. - október 15.: próbaszüreti jelentés (heti gyakorisággal kiküldve, állandó mintavételi helyeken mérjük a szőlő cukor- és savtartalmát)
Aki eddig nem kapott e-mailen keresztül jelentéseket, az info@tarcalkutato.hu címen kérheti felvételét a címlistába.