Fröccs

Január 22-én lesz az utolsó Téli Etyeki Piknik

Január 19. 09:53
De hamarosan „újratöltik”!
Az év elindulásának egyik legbiztosabb jele, hogy a Téli Etyeki Piknik keretein belül kinyitnak a pincék, présházak, vendégváróhelyek, hogy tüzes és gőzölgő italokkal, toros étkekkel csábítsák vendégeiket. Most is így lesz ez január 22-én, és már azt is megtudtuk, hogy ez a Téli Piknik lesz az utolsó. No, de mi lesz utána? 
 
A tizedik évadra időzítették a hírt, hogy a január 22-i Téli Etyeki Piknik az utolsó lesz a sorban. A szervezők azonban rögtön meg is nyugtatnak mindenkit, hogy nem zárásról van szó, éppen ellenkezőleg, újabb előrelépést terveznek és a januári Pikniket követően egy frissebb, még izgalmasabb tematikával szeretnék meglepni Etyek szerelmeseit és azokat is, akiket még eddig nem láttak vendégül.
 
Január 22-én tüzes és gőzölgő italokkal igyekeznek majd hűteni a kedélyeket, és persze lesznek toros ételek és igazi mulatság a téli dűnék között. A böllérek 9 órára időzítették a pörzsölést, hogy ne kelljen a vendégeknek hajnalban kelni, tehát érdemes már reggel kilátogatni a Gasztrosétányra, de egész nap találhatnak maguknak gasztronómiai és kulturális kikapcsolódást, akik például egy kis harmonikazenére, látvány malacsütésre, finom falatokra és italokra vágynak. 
 
A pincék programja és kínálata:
 
Aubergine Terasz:   
Padlizsánkrém
Disznótoros hurka és kolbász
Grillezett pulykamell és kolbász
 
Sweet Dream Pince:
Helyben készült kézműves és házi sütemények
Kilencféle kézműves hamburger, gyrostál és tortilla-tekercs
Házi sült kolbász és kacsazsíros kenyér lilahagymával
Házi készítésű erdélyi padlizsánkrémes kenyér paradicsommal 
Forró csoki és tea, IIly kávékülönlegességek
Forralt bor

Gombai Pezsgőpince:
Kóstoló a pince pezsgőiből és boraiból
The Vine HRVSTD for You
Az etyeki Öreghegyről származó fiatal kézműves ökoborászat válogatott tételei, köztük a 2020-as évjárat zászlóshajó bora, a most először kóstolható Balian Grande Cuvée
 
Milán Pince – Zalán Faház:
Babgulyás füstölt csülökkel háziasszony módra
Disznótoros és házi kocsonya disznóságokkal 
Almás és meggyes pite, forralt bor, forró tea és pálinka
Bortodoor Country
Borkóstoló és vásár
 
Erdélyi Ízek Udvara és Sobol Pincészet:
Húsgombócos csorba, faszénen sült miccs
Házi nyújtott rétes
Etyeki borok és helyi szőlőpálinka
 
Újhegyi Kerekes Pince:
A pincészet termékeinek kóstolója és vására

Árpás Laci Sonkamester Pincéje: 
9.00 óra: disznótor és látvány malacsütés
Pulled pork, grillkolbász, káposzta drótos köcsögben és sonkatál
Házi rétes
 
Halmi Pince:
Fűszeres forralt rozé feketeszederrel
Gyömbéres citromfűtea a gyermekek ízvilága szerint
Folyóborok, borpárlatok és kézműves szörpök

Kácsor „Kíra” Pince:
Etyeki borok, gyümölcspárlatok, rozémust, libatepertőkrémes kenyér és házi sütemények
Etyeki Sörmanufaktúra

Rezeda Terasz: 
Füstöltcsülkös burgonyaleves és francia hagymaleves
Vargányás kacsazúzapörkölt gerslivel
Tejfölpaplan alatt sült káposzta vegetáriánusoknak
Túrógnocchi sajtmártásban
Gesztenyés tiramisu
Melengető italaink: forralt bor pikáns fűszerezéssel, Jägertee, tojáslikőr, forró csoki, szálas teák
Etyek 4 borászatából válogattuk össze kedvenceinket

IBI Pince: Orosz Gyula Családi Pincészet
A pincészet borainak és pezsgőinek kóstolója és vására

STELÁZSI – Kultúrbirtok
Sütőtökkrémleves
Vörösboros szarvaspörkölt és tépett szarvascomb lilahagyma chutneyval
Meleg túrótorta csipkebogyóöntettel
Sajt- és sonkatál és minden finomság a stelázsinkról

Dvorák Vendégudvar
Állatsimogató és parasztudvar-látogatás
Füstöltcsülkös babgulyás és csülkös-körmös pacal
Malacsült párolt lilakáposztával és disznótoros tál és toroskáposzta
Aranygaluska
 
Debreczeni Pince: Debreczeni – Ferenczi Családi Borászat 
12:00-17:00 óra: harmonikazene a fűtött teraszon
Csülkös bableves és székelykáposzta
Sült kolbász, kocsonya és pecsenyezsíros kenyér
Császármorzsa

Etyeki Sajtútállomás: 
Sajtkülönlegességek és túródesszert 
 
Rókusfalvy Birtok: 
Ínyenc élményeket tálal a Rókusfalvy Fogadó:
Sült kacsamáj krém szedres, lilahagymás jammel 
Sütőtökrémleves gyömbéres kekszmorzsával 
Szarvaspörkölt burgonyafánkkal
Fahéjas almáspite
10.00-12.00 óra: Reggeli matiné - rajzfilmvetítés
10.00-17.00 óra: Kató Néni Finomságai (kürtőskalács workshop)
11.00-15.00 óra: Greta Handmade Design kézműves workshop
12.00-16.00 óra: Estage Duo jazz & swing koncert
13.00 óra: Pincetúra pohárral a kézben
 
Hegedűs Sajtműhely
10.00 órától: Sajtkészítés-bemutató 
13:00 és 15:00 óra: Tárlatvezetés a sajtérlelőben 
 
Az ingyenes e-tyek applikáció (Android *** iOS) segítségedre lehet, ha szállást, vendéglátóhelyet keresel, e-bike-ot bérelnél, esetleg csak rápillantanál az élő webkamera képére, hogy lásd, mi újság a Gasztrosétányon!

Pincéről Pincére Variációk Vincére 2022

Január 13. 19:33
Január 22-én több Vince napi program is vár Villányban.
Vince napja rendkívül jeles nap a borászok és borkedvelők számára, ugyanis ezen a napon jósolják meg az őszi termés minőségét. A villányi szőlősgazdák életében is fontos szerepet játszanak a Vince napi szokások és hagyományok, egyik pincéből a másikba járva áldomásoznak, kóstolják egymás borait, a tőkékre Isten áldását kérik, s a biztonság kedvéért még babonás fortélyokat is bevetnek a jó termés elősegítésére.
 
Az elmúlt évek hagyományait követve Villányban színes Vince napi programokkal várják a vendégeket! Reggel HORDÓS-, napközben 3 DŰLŐJÁRÓ-, este pedig VACSORÁZÓ VINCE programok!
 

 

Élményre töltve - Karácsony Hilltop módra

December 20. 13:11
A karácsony legnagyobb ajándéka a minőségi idő, amit együtt töltünk a szeretteinkkel. Természetes, hogy ilyenkor mindenből a legjobbat hozzuk ki - legfőképpen magunkból. De vajon mitől lesz a jóból a legjobb? Egy kis szeretet, egy kis odafigyelés, és néhány apró trükk szükségeltetik hozzá.
 
Az év legnagyobb ünnepére voltaképpen 364 napon át készülünk - ahogy közeledik, egyre nagyobb erőbedobással. Mert abba az egy estébe, vagy tágabban értelmezve három napba nem csúszhat hiba. A káposzta legyen pont kellemesen savanyú, a bejgli ne törjön, hanem omoljon a szánkban, a hal nem lehet szálkás, és igen: a bor, amivel áldomást mondunk, legyen olyan kerek, mint az alkalom, amit megszentel! Hiszen nemcsak leöblítjük vele az ünnepi falatokat, hanem - a fejedelmi menü részeként - gasztroélménnyé emeli az étkezést is. Nem beszélve arról, hogy az elegánsan előkészített palack a fényesre törölgetett, csilingelő poharakkal a teríték éke, egy-egy kellő gondossággal megválasztott tétel pedig olyan ajándék lehet, ami igazi örömet okot a borértőnek. 
 
Ha a menühöz keresünk
 
Arra a kérdésre, hogy milyen borokkal szerelkezzünk fel az ünnepekre, a legjobb válasz az, hogy mindennel. Egyrészt azért érdemes felvonultatni a teljes repertoárt, mert ahány ember, annyiféle ízlés találkozik majd az asztalnál. Másrészt pedig azért, mert a különféle fogások is különféle borok mellett érvényesülnek igazán. Az elmaradhatatlan rántott hal például egy könnyű fehérbor, míg a halászlé egy gyümölcsös vörös társaságában érzi igazán jól magát. A töltött káposzta már egy kicsit testesebb fehérekkel találja meg a hangot, a szárnyasok a könnyedebb fehért szeretik, a desszert édességét pedig az édes és fűszeres tónusok emelik ki igazán. Tehát, akár egy borkóstoló alkalmával, szép sorban végigmegyünk a tételeken, hogy aztán az ünnepi koccintás alkalmával már mindenki a kedvencére emelhesse a poharát. 
 
Egy kis segítség:
 
aperitif: pinot noir rosé
halételek: chardonnay
halászlé: pinot noir
töltött káposzta: pinot gris
szárnyasok: merlot
desszert: cserszegi fűszeres
 
Ha ajándékba szánjuk
 
A bor, mint ajándék jó választás lehet akkor, ha nem ismerjük annyira a megajándékozottat: leendő após, főnök, kolléga esetében; és kifejezetten telitalálat, ha pontosan tudjuk, hogy akinek szánjuk, él-hal a szép tételekért. Bár semmi sincs kőbe vésve, a választásnál iránytűként szolgálhat, hogy a hölgyek általában a könnyű, gyümölcsös és illatos tételek rajongói, míg a férfiak a karakteresebb, testesebb borok mellett teszik le a voksukat. Érdemes keresni a kedvenceket: a megajándékozottét vagy a sajátunkat, ezek híján a borszaküzlet szakemberének ajánlását. Fontos, hogy ha minőségi tételek között keresgélünk, akkor nem tudunk tévedni: egy jó bor mindenhol nagy megbecsülésnek örvend, és alig várja azt a jeles alkalmat, ahol megcsillogtathatja „tehetségét”. Nem is véletlen, hogy pontosan ezek a féltve őrzött palackok azok, amik aztán karácsonykor előkerülnek, hogy feltegyék az (ünnep)i-re a pontot. Egészségünkre!
 
Ajánlat:
Kamocsay díszdobozos Prémium válogatás
Kamocsay Prémium Merlot 
Kamocsay Ihlet Cuvée 2020
 

Érkezik Koch Csaba és Evans Victoria közös borcsaládja

December 16. 12:43
Koch Csaba és Evans Victoria közös ismeretsége hosszú időre nyúlik vissza, mindkettőjüket összeköti a szakmai alázat, és a borászati trendek diktálása. Közös együttműködésük gyümölcse lett a 2021 év végén debütáló Koch&Evans borcsalád. Az alapborokat Koch Csaba készítette el, míg a kaliforniai származású sommelier a borok házasításába, és finomra hangolásába kapcsolódott be. A megszületett két bor magán viseli mind a két szakember keze munkáját, miközben különösen egyedi, és komplex tételek születtek meg. A limitált kiadású Koch&Evans borcsaládba egy Hajós-Bajai Chardonnay és egy Villányi Super Prémium Franc került, melyek sokrétűen izgalmas, elegáns, harmonikus borok lettek. A tételek elérhetőek a Koch Borászatban, és partnereiknél, valamint több magyarországi top étterem és borbár borlapján. 
 

Megvan, ki lett az „Év Bortermelője Magyarországon 2021" választás díjazottja

December 02. 12:57
Ma hirdették ki a FELIX Kitchen & Bar-ban a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2021" cím, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét.
 
A díj a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.
 
A 2021. Év Bortermelője díj nyertese: Nyúlné dr. Pühra Beáta lett, az Etyek-Budai borvidékről.
 
 
Gratulálunk!
 
A Nyakas Pincészet főborásza évek óta szerepel a jelöltek között, akinek már a családja is kötődött a borkészítéshez. Már gyerekként elvarázsolta a pincészet laborja, felnőttként nem is volt kérdés, hogy a borkészítéssel szeretne majd foglalkozni. A Kertészeti Egyetem elvégzése után megszerezte a doktori fokozatot, majd pálinkamester szakmérnök lett, emellett egyetemi docens címet is kapott.
 
Bea 2000-ben került a Nyakas Pincészethez, ahol a borászat irányítása mellett feladata a minőség-ellenőrzés és a palackozó üzemeltetése. Azt mondja, hogy a pincészetnél emberileg és szakmailag is kiteljesedhet, ötletei megvalósításában támogatják. Jelenleg 188 hektáron gazdálkodó pincészet évente több, mint 1 millió palack bort készít, amelyet a hazai piac mellett külföldre is exportálnak.
 
 
A borász munkáját dicsérik a hazai és külföldi versenyeken elért eredmények, 20 év alatt több mint 100 érmet szereztek, melyek között számos világszínvonalú díj is található. Bea személyes kedvence a Rajnai rizling fajta, amit a borok királynőjének tart, és amely igazi kihívást jelent a borász számára.
 
Bea legszívesebben külföldi borvidékekre utazik, hogy a borkészítési technológiák mellett a szőlőfajtákat tanulmányozza, és hogy jobban megismerje a hagyományokat és tradíciókat, de úgy véli, hogy hazánkban is rengeteg felfedezetlen kincs rejtőzik még. Elvarázsolják az osztrák és új-zélandi Sauvignon blanc borok, és a francia pezsgők, régi vágya, hogy ő is készíthessen egyszer pezsgőt. 
 
Bea boldogságának titka a hobbija, vagyis a munkája, három fiúgyermeke és a pozitív életszemlélet.
 
Megvan, ki lett az „Év Bortermelője Magyarországon 2021\
 
A nyertes egy korábbi videóban bemutatja a Nyakas Pincészet munkáját: 
 
 
 

 

Év Bortermelője 2021 jelöltek

November 19. 09:19
A több mint 30 éves múltra visszatekintő elismerés a magyar bortermelők által elérhető legrangosabb hazai kitüntetés. A díj odaítélése idén is a jelölési szakasszal vette kezdetét: a Magyar Bor Akadémia több mint 650, a szőlész-borász és a vendéglátó ágazatok kiemelkedő szakembereit kérte fel, hogy nevezzék meg az általuk a címre legméltóbbnak tartott négy bortermelőt. Közel 260 borász, sommelier, szakíró és egyéb az ágazatban dolgozó szakember szavazott idén, egy jelöltet pedig a díj korábbi győztesei közösen neveztek meg.

2021-ben ez az öt kiváló borász várja a november 25-i végső szavazást az Év Bortermelője címről:
 
Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék)
Günzer Tamás (Villányi borvidék)
Ipacs Szabó István (Villányi borvidék)
Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)
Nyúlné Dr. Pühra Beáta (Etyek-Budai borvidék)
 
Év Bortermelője 2021 jelöltek
 
###ROADBLOCK1###

Borkollégium Pop-up School ingyenes előadások

November 16. 13:05
A november 20-i Bordói Novemberen ingyenes boros szakmai előadásokon vehetsz részt, emellett 150 bort kóstolhatsz egyetlen belépővel.
 
Villány bordói arca - Streit-Zagonyi Borászat
Kezdési időpont: 16.00 óra
Előadó: Streit György, a borászat tulajdonosa
Borsor: The Union bordói cuvée 2017, Villányi Franc 2016, Merlot 2016
 
Villány burgundi arca - Jammertal Borbirtok
Kezdési időpont: 17.00 óra
Előadó: felkérés folyamatban
Borsor: Ars Poetica Chardonnay 2020 , Ars Poetica Pinot Noir 2017
 
Pannonhalmi Infusio “kisvertikális” - Pannonhalmi Főapátság 
Kezdési időpont: 18.00 óra
Előadók: Illés Tamás és Harmath Csaba
Borsor: Pannonhalmi Infusio 2019-2018-2017-2016
 
Hordóban erjesztett borok - Malatinszky Kúria
Kezdési időpont: 19.00 óra
Előadó: Malatinszky Csaba
Borsor: Nobeless Chardonnay 2018, Noblesse Rosé 2018, Maghari 2016
 
 
Sötét Angyalok - Maul Zsolt Premium Winery
Kezdési időpont: 20.00 óra
Előadó: Maul Zsolt
Borsor: Lator 2017, Démon 2018, Creator 2018, Zsolt (Premier előtt)
 
###ROADBLOCK1###

Elindult az előjegyzés a Kopárra a Winelovers Webshopban

Október 22. 18:25
 
Elindult az előjegyzés a Gere Kopar 2018-ra a Winelovers Webshopban
 
Az előjegyzés időszaka 2021. október 20-tól november 20-ig tart.
 
Előjegyzés csak bontatlan, 12 palackos faládákra történhet. Egy palack ára az előjegyzés ideje alatt: 6.200 Ft
Az előjegyzők két láda, azaz 24 palack előjegyzésekor 1 palack Gere Kopar Magnumot (1,5l) kapnak ajándékba.
A forgalomba kerülés időpontja: 2022. május 16. A szállításokat ezután kezdik meg.

Átmeneti borászati támogatás 2021

Október 18. 13:54
Október 18. és 26. között lehet igényelni a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került borászatok számára az 1,5 milliárd költségkeretű támogatást, amelyet a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának kezdeményezésére a kormány biztosította az Agrárminisztérium számára.
 
A támogatás igénylésének menete:
1. Hegybírói igazolás kérelmezése a támogatható területnagyságról október 13. és 26. között (a hegybíró október 13. és 26. között adja ki). Az igazolás iránti kérelem formanyomtatványa innen tölthető le
2. Támogatási kérelem benyújtása a Magyar Államkincstárhoz október 18. és 26. között (elektronikusan).