Fröccs

Új módszertan a borok hamisítása ellen

Február 17. 17:08
Lézerfény terjedésének mérésével elsőként sikerült kimutatniuk a borok hamisítását a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Salernoi Egyetem kutatóinak.
 
A tanulmányat a Processes szakfolyóiratban tették közzé. Az új technológia különlegessége, hogy fehér és vörösborok esetében, valamint egészen apró beavatkozás esetén is segíthet észlelni a hamisítást.
 
Bár a borok hígítással és cukor hozzáadásával történő hamisítása egyáltalán nem ritka jelenség, azt még a szakemberek is csak becsülni tudják, hogy ez az illegális tevékenység mennyi terméket érint és mekkora kárt okoz a bortermelőknek. Ezért óriási az igény azokra a módszerekre, melyek révén a borok eredetének és minőségének ellenőrzése minél egyszerűbben, gyorsabban és hatékonyabban ellenőrizhető.

A lézertechnikát korábban főként gyümölcsök érésének vizsgálatára vagy a joghurtok gyártása közben hívták segítségül a szakemberek, most azonban kiderült, hogy ez a módszer áttetsző folyadékok vizsgálatára, azaz borok minőségének ellenőrzésére is használható.

Borászati beruházási pályázat február 15-ig

Február 04. 13:45
Január 15. és február 15. között van lehetőség benyújtani a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez kapcsolódó támogatási kérelmeket.
 
A támogatás keretében a következő beszerzések valósulhatnak meg:
 
- a szőlőfeldolgozáshoz és borkészítéshez közvetlenül kapcsolódó gépek és berendezések vásárlása,
- az ügyvitelt és vállalatirányítást szolgáló hardver- és szoftverbeszerzés,
- valamint hardver- és szoftverfejlesztés is.
 
Ezen ügyviteli rendszerek alkalmasak lehetnek a fent már ismertetett ePincekönyv rendszerhez való közvetlen kapcsolódásra is, így jelentősen megkönnyíthetik és meggyorsíthatják a borászatok adminisztratív és adatszolgáltatói feladatait.
 
A termékek beszerzése előtt érdemes konzultálni azok gyártóival, hogy alkalmasak lesznek-e arra, hogy a közeljövőben kapcsolódhassanak az ePincekönyv rendszerhez. E szoftverek használata ugyan nem előírás, de jelentősen megkönnyítheti az adminisztrációs kötelezettségek ellátását, és általában a vállalkozások irányítását is.
 

Melyik a legnagyobb borország?

Január 28. 12:26
A Bounce decemberben közzétett tanulmányából kiderül, hogy 26 országot vizsgálva hazánk a borfogyasztás és -termelés, a szőlőültetvények és bortúrák száma, valamint egy palack bor átlagos ára alapján a 10. helyre került.
 
 A világ híres borvidékeit tízes listán rangsorolták a borkedvelő utazók számára fontos tényezők alapján. Ezek alapján első lett Olaszország, amely a világ legrégebbi bortermelő régióinak ad otthont, ezek közül a leghíresebb Veneto. Az országban 400 őshonos szőlőfajtából lehet válogatni. Olaszország a rangsor legnagyobb bortermelője is, 100 ezer főre 82 millió hektoliter jut. 
 
Második lett Portugália, amelynek két bortermelő régiója van, amelyeket az UNESCO világörökség részeként jelöltek meg, és itt található a legtöbb bortúra. Portugália egyben a legnagyobb borfogyasztó a listán, a lakosok 100 ezer főre vetítve 47 millió hektolitert fogyasztanak.
 
Spanyolországban 12 fő borrégió található, ahol boraik nagy részét termelik, köztük a Cava, a Rioja és a Cádiz tartományban egyedülálló az avinált bor. A listán Spanyolországban található a legtöbb szőlőterület, a megtermelt bor mennyiségében azonban a második helyen áll, egyes borvidékeinek száraz adottságai miatt.
 
Franciaország rangsorban a negyedik, borkészítésük legnépszerűbb területei Burgundia, Bordeaux és Champagne.
 
Az új-zélandi borok népszerűsége robbanásszerűen megnőtt az elmúlt 20 évben, aminek következtében piacuk gyorsan bővült. Ez az ország rangsorban az ötödik a listán. Elsősorban a sauvignon blanc és pinot noir termeléséről ismert, mindkettő Marlborough-ból, Új-Zéland legnagyobb bortermelő régiójából származik. Új-Zélandon rengeteg bortúrát kínálnak, ami a harmadik legmagasabb a listán, és 40 ezer hektáron foglalkoznak borászattal.
 
Magyarországon, a Bounce adatai alapján 18,5 millió hektoliter bort iszunk és 28 millió hektolitert termelünk 100 ezer főre vetítve 67 ezer hektárnyi területen. 100 ezer főre 667 bortúra jut Magyarországon és egy üveg bor ára átlagosan 4,32 dollár (1400 forint). Ezzel Magyarország 10. lett a listán, amely igazán előkelő helynek számít.
 
forrás: HNT
kép forrása: bor.hu

Január 22-én lesz az utolsó Téli Etyeki Piknik

Január 19. 09:53
De hamarosan „újratöltik”!
Az év elindulásának egyik legbiztosabb jele, hogy a Téli Etyeki Piknik keretein belül kinyitnak a pincék, présházak, vendégváróhelyek, hogy tüzes és gőzölgő italokkal, toros étkekkel csábítsák vendégeiket. Most is így lesz ez január 22-én, és már azt is megtudtuk, hogy ez a Téli Piknik lesz az utolsó. No, de mi lesz utána? 
 
A tizedik évadra időzítették a hírt, hogy a január 22-i Téli Etyeki Piknik az utolsó lesz a sorban. A szervezők azonban rögtön meg is nyugtatnak mindenkit, hogy nem zárásról van szó, éppen ellenkezőleg, újabb előrelépést terveznek és a januári Pikniket követően egy frissebb, még izgalmasabb tematikával szeretnék meglepni Etyek szerelmeseit és azokat is, akiket még eddig nem láttak vendégül.
 
Január 22-én tüzes és gőzölgő italokkal igyekeznek majd hűteni a kedélyeket, és persze lesznek toros ételek és igazi mulatság a téli dűnék között. A böllérek 9 órára időzítették a pörzsölést, hogy ne kelljen a vendégeknek hajnalban kelni, tehát érdemes már reggel kilátogatni a Gasztrosétányra, de egész nap találhatnak maguknak gasztronómiai és kulturális kikapcsolódást, akik például egy kis harmonikazenére, látvány malacsütésre, finom falatokra és italokra vágynak. 
 
A pincék programja és kínálata:
 
Aubergine Terasz:   
Padlizsánkrém
Disznótoros hurka és kolbász
Grillezett pulykamell és kolbász
 
Sweet Dream Pince:
Helyben készült kézműves és házi sütemények
Kilencféle kézműves hamburger, gyrostál és tortilla-tekercs
Házi sült kolbász és kacsazsíros kenyér lilahagymával
Házi készítésű erdélyi padlizsánkrémes kenyér paradicsommal 
Forró csoki és tea, IIly kávékülönlegességek
Forralt bor

Gombai Pezsgőpince:
Kóstoló a pince pezsgőiből és boraiból
The Vine HRVSTD for You
Az etyeki Öreghegyről származó fiatal kézműves ökoborászat válogatott tételei, köztük a 2020-as évjárat zászlóshajó bora, a most először kóstolható Balian Grande Cuvée
 
Milán Pince – Zalán Faház:
Babgulyás füstölt csülökkel háziasszony módra
Disznótoros és házi kocsonya disznóságokkal 
Almás és meggyes pite, forralt bor, forró tea és pálinka
Bortodoor Country
Borkóstoló és vásár
 
Erdélyi Ízek Udvara és Sobol Pincészet:
Húsgombócos csorba, faszénen sült miccs
Házi nyújtott rétes
Etyeki borok és helyi szőlőpálinka
 
Újhegyi Kerekes Pince:
A pincészet termékeinek kóstolója és vására

Árpás Laci Sonkamester Pincéje: 
9.00 óra: disznótor és látvány malacsütés
Pulled pork, grillkolbász, káposzta drótos köcsögben és sonkatál
Házi rétes
 
Halmi Pince:
Fűszeres forralt rozé feketeszederrel
Gyömbéres citromfűtea a gyermekek ízvilága szerint
Folyóborok, borpárlatok és kézműves szörpök

Kácsor „Kíra” Pince:
Etyeki borok, gyümölcspárlatok, rozémust, libatepertőkrémes kenyér és házi sütemények
Etyeki Sörmanufaktúra

Rezeda Terasz: 
Füstöltcsülkös burgonyaleves és francia hagymaleves
Vargányás kacsazúzapörkölt gerslivel
Tejfölpaplan alatt sült káposzta vegetáriánusoknak
Túrógnocchi sajtmártásban
Gesztenyés tiramisu
Melengető italaink: forralt bor pikáns fűszerezéssel, Jägertee, tojáslikőr, forró csoki, szálas teák
Etyek 4 borászatából válogattuk össze kedvenceinket

IBI Pince: Orosz Gyula Családi Pincészet
A pincészet borainak és pezsgőinek kóstolója és vására

STELÁZSI – Kultúrbirtok
Sütőtökkrémleves
Vörösboros szarvaspörkölt és tépett szarvascomb lilahagyma chutneyval
Meleg túrótorta csipkebogyóöntettel
Sajt- és sonkatál és minden finomság a stelázsinkról

Dvorák Vendégudvar
Állatsimogató és parasztudvar-látogatás
Füstöltcsülkös babgulyás és csülkös-körmös pacal
Malacsült párolt lilakáposztával és disznótoros tál és toroskáposzta
Aranygaluska
 
Debreczeni Pince: Debreczeni – Ferenczi Családi Borászat 
12:00-17:00 óra: harmonikazene a fűtött teraszon
Csülkös bableves és székelykáposzta
Sült kolbász, kocsonya és pecsenyezsíros kenyér
Császármorzsa

Etyeki Sajtútállomás: 
Sajtkülönlegességek és túródesszert 
 
Rókusfalvy Birtok: 
Ínyenc élményeket tálal a Rókusfalvy Fogadó:
Sült kacsamáj krém szedres, lilahagymás jammel 
Sütőtökrémleves gyömbéres kekszmorzsával 
Szarvaspörkölt burgonyafánkkal
Fahéjas almáspite
10.00-12.00 óra: Reggeli matiné - rajzfilmvetítés
10.00-17.00 óra: Kató Néni Finomságai (kürtőskalács workshop)
11.00-15.00 óra: Greta Handmade Design kézműves workshop
12.00-16.00 óra: Estage Duo jazz & swing koncert
13.00 óra: Pincetúra pohárral a kézben
 
Hegedűs Sajtműhely
10.00 órától: Sajtkészítés-bemutató 
13:00 és 15:00 óra: Tárlatvezetés a sajtérlelőben 
 
Az ingyenes e-tyek applikáció (Android *** iOS) segítségedre lehet, ha szállást, vendéglátóhelyet keresel, e-bike-ot bérelnél, esetleg csak rápillantanál az élő webkamera képére, hogy lásd, mi újság a Gasztrosétányon!

Pincéről Pincére Variációk Vincére 2022

Január 13. 19:33
Január 22-én több Vince napi program is vár Villányban.
Vince napja rendkívül jeles nap a borászok és borkedvelők számára, ugyanis ezen a napon jósolják meg az őszi termés minőségét. A villányi szőlősgazdák életében is fontos szerepet játszanak a Vince napi szokások és hagyományok, egyik pincéből a másikba járva áldomásoznak, kóstolják egymás borait, a tőkékre Isten áldását kérik, s a biztonság kedvéért még babonás fortélyokat is bevetnek a jó termés elősegítésére.
 
Az elmúlt évek hagyományait követve Villányban színes Vince napi programokkal várják a vendégeket! Reggel HORDÓS-, napközben 3 DŰLŐJÁRÓ-, este pedig VACSORÁZÓ VINCE programok!
 

 

Élményre töltve - Karácsony Hilltop módra

December 20. 13:11
A karácsony legnagyobb ajándéka a minőségi idő, amit együtt töltünk a szeretteinkkel. Természetes, hogy ilyenkor mindenből a legjobbat hozzuk ki - legfőképpen magunkból. De vajon mitől lesz a jóból a legjobb? Egy kis szeretet, egy kis odafigyelés, és néhány apró trükk szükségeltetik hozzá.
 
Az év legnagyobb ünnepére voltaképpen 364 napon át készülünk - ahogy közeledik, egyre nagyobb erőbedobással. Mert abba az egy estébe, vagy tágabban értelmezve három napba nem csúszhat hiba. A káposzta legyen pont kellemesen savanyú, a bejgli ne törjön, hanem omoljon a szánkban, a hal nem lehet szálkás, és igen: a bor, amivel áldomást mondunk, legyen olyan kerek, mint az alkalom, amit megszentel! Hiszen nemcsak leöblítjük vele az ünnepi falatokat, hanem - a fejedelmi menü részeként - gasztroélménnyé emeli az étkezést is. Nem beszélve arról, hogy az elegánsan előkészített palack a fényesre törölgetett, csilingelő poharakkal a teríték éke, egy-egy kellő gondossággal megválasztott tétel pedig olyan ajándék lehet, ami igazi örömet okot a borértőnek. 
 
Ha a menühöz keresünk
 
Arra a kérdésre, hogy milyen borokkal szerelkezzünk fel az ünnepekre, a legjobb válasz az, hogy mindennel. Egyrészt azért érdemes felvonultatni a teljes repertoárt, mert ahány ember, annyiféle ízlés találkozik majd az asztalnál. Másrészt pedig azért, mert a különféle fogások is különféle borok mellett érvényesülnek igazán. Az elmaradhatatlan rántott hal például egy könnyű fehérbor, míg a halászlé egy gyümölcsös vörös társaságában érzi igazán jól magát. A töltött káposzta már egy kicsit testesebb fehérekkel találja meg a hangot, a szárnyasok a könnyedebb fehért szeretik, a desszert édességét pedig az édes és fűszeres tónusok emelik ki igazán. Tehát, akár egy borkóstoló alkalmával, szép sorban végigmegyünk a tételeken, hogy aztán az ünnepi koccintás alkalmával már mindenki a kedvencére emelhesse a poharát. 
 
Egy kis segítség:
 
aperitif: pinot noir rosé
halételek: chardonnay
halászlé: pinot noir
töltött káposzta: pinot gris
szárnyasok: merlot
desszert: cserszegi fűszeres
 
Ha ajándékba szánjuk
 
A bor, mint ajándék jó választás lehet akkor, ha nem ismerjük annyira a megajándékozottat: leendő após, főnök, kolléga esetében; és kifejezetten telitalálat, ha pontosan tudjuk, hogy akinek szánjuk, él-hal a szép tételekért. Bár semmi sincs kőbe vésve, a választásnál iránytűként szolgálhat, hogy a hölgyek általában a könnyű, gyümölcsös és illatos tételek rajongói, míg a férfiak a karakteresebb, testesebb borok mellett teszik le a voksukat. Érdemes keresni a kedvenceket: a megajándékozottét vagy a sajátunkat, ezek híján a borszaküzlet szakemberének ajánlását. Fontos, hogy ha minőségi tételek között keresgélünk, akkor nem tudunk tévedni: egy jó bor mindenhol nagy megbecsülésnek örvend, és alig várja azt a jeles alkalmat, ahol megcsillogtathatja „tehetségét”. Nem is véletlen, hogy pontosan ezek a féltve őrzött palackok azok, amik aztán karácsonykor előkerülnek, hogy feltegyék az (ünnep)i-re a pontot. Egészségünkre!
 
Ajánlat:
Kamocsay díszdobozos Prémium válogatás
Kamocsay Prémium Merlot 
Kamocsay Ihlet Cuvée 2020
 

Érkezik Koch Csaba és Evans Victoria közös borcsaládja

December 16. 12:43
Koch Csaba és Evans Victoria közös ismeretsége hosszú időre nyúlik vissza, mindkettőjüket összeköti a szakmai alázat, és a borászati trendek diktálása. Közös együttműködésük gyümölcse lett a 2021 év végén debütáló Koch&Evans borcsalád. Az alapborokat Koch Csaba készítette el, míg a kaliforniai származású sommelier a borok házasításába, és finomra hangolásába kapcsolódott be. A megszületett két bor magán viseli mind a két szakember keze munkáját, miközben különösen egyedi, és komplex tételek születtek meg. A limitált kiadású Koch&Evans borcsaládba egy Hajós-Bajai Chardonnay és egy Villányi Super Prémium Franc került, melyek sokrétűen izgalmas, elegáns, harmonikus borok lettek. A tételek elérhetőek a Koch Borászatban, és partnereiknél, valamint több magyarországi top étterem és borbár borlapján. 
 

Megvan, ki lett az „Év Bortermelője Magyarországon 2021" választás díjazottja

December 02. 12:57
Ma hirdették ki a FELIX Kitchen & Bar-ban a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2021" cím, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét.
 
A díj a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.
 
A 2021. Év Bortermelője díj nyertese: Nyúlné dr. Pühra Beáta lett, az Etyek-Budai borvidékről.
 
 
Gratulálunk!
 
A Nyakas Pincészet főborásza évek óta szerepel a jelöltek között, akinek már a családja is kötődött a borkészítéshez. Már gyerekként elvarázsolta a pincészet laborja, felnőttként nem is volt kérdés, hogy a borkészítéssel szeretne majd foglalkozni. A Kertészeti Egyetem elvégzése után megszerezte a doktori fokozatot, majd pálinkamester szakmérnök lett, emellett egyetemi docens címet is kapott.
 
Bea 2000-ben került a Nyakas Pincészethez, ahol a borászat irányítása mellett feladata a minőség-ellenőrzés és a palackozó üzemeltetése. Azt mondja, hogy a pincészetnél emberileg és szakmailag is kiteljesedhet, ötletei megvalósításában támogatják. Jelenleg 188 hektáron gazdálkodó pincészet évente több, mint 1 millió palack bort készít, amelyet a hazai piac mellett külföldre is exportálnak.
 
 
A borász munkáját dicsérik a hazai és külföldi versenyeken elért eredmények, 20 év alatt több mint 100 érmet szereztek, melyek között számos világszínvonalú díj is található. Bea személyes kedvence a Rajnai rizling fajta, amit a borok királynőjének tart, és amely igazi kihívást jelent a borász számára.
 
Bea legszívesebben külföldi borvidékekre utazik, hogy a borkészítési technológiák mellett a szőlőfajtákat tanulmányozza, és hogy jobban megismerje a hagyományokat és tradíciókat, de úgy véli, hogy hazánkban is rengeteg felfedezetlen kincs rejtőzik még. Elvarázsolják az osztrák és új-zélandi Sauvignon blanc borok, és a francia pezsgők, régi vágya, hogy ő is készíthessen egyszer pezsgőt. 
 
Bea boldogságának titka a hobbija, vagyis a munkája, három fiúgyermeke és a pozitív életszemlélet.
 
Megvan, ki lett az „Év Bortermelője Magyarországon 2021\
 
A nyertes egy korábbi videóban bemutatja a Nyakas Pincészet munkáját: 
 
 
 

 

Év Bortermelője 2021 jelöltek

November 19. 09:19
A több mint 30 éves múltra visszatekintő elismerés a magyar bortermelők által elérhető legrangosabb hazai kitüntetés. A díj odaítélése idén is a jelölési szakasszal vette kezdetét: a Magyar Bor Akadémia több mint 650, a szőlész-borász és a vendéglátó ágazatok kiemelkedő szakembereit kérte fel, hogy nevezzék meg az általuk a címre legméltóbbnak tartott négy bortermelőt. Közel 260 borász, sommelier, szakíró és egyéb az ágazatban dolgozó szakember szavazott idén, egy jelöltet pedig a díj korábbi győztesei közösen neveztek meg.

2021-ben ez az öt kiváló borász várja a november 25-i végső szavazást az Év Bortermelője címről:
 
Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék)
Günzer Tamás (Villányi borvidék)
Ipacs Szabó István (Villányi borvidék)
Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)
Nyúlné Dr. Pühra Beáta (Etyek-Budai borvidék)
 
Év Bortermelője 2021 jelöltek
 
###ROADBLOCK1###