Fröccs

Megkezdődött a visszaszámlálás Tokaj legnagyobb kulturális fesztiváljáig

Július 22. 18:36
Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális fesztiválja, a Zempléni Fesztivál augusztus 14-től 23-ig várja a látogatókat! Ez a hagyományos, mégis mindig sok újdonsággal szolgáló programsorozat egyszerre hat az emberben lakó művészetkedvelőre, a természetjáróra, a gasztronómia hívére és persze a finom borok szerelmesére.

Bemutatkozik a magyar szerzetesek söre

Július 20. 09:43
Bemutatkozik a magyar szerzetesek söre
 
A bor, az ásványvíz, valamint a gyógynövények felhasználásával készült kisüzemi termékek nyomán a sörfőzéssel ismét egy évszázados hagyományokkal bíró vállalkozás innovatív, modern formában való újraélesztésére vállalkozott a Pannonhalmi Főapátság.
 
Az európai sörkultúrát, a sör megkedveltetését a középkortól kezdve a kolostorok sörfőzdéinek munkája alapozta meg. A Pannonhalmi Főapátság levéltárának dokumentumai a XI. századra visszamenően őrzik az apátsági uradalomban készülő sörök emlékét és a sörfőzőknek adott jogosítványok pontos leírását.
 
A levéltári emlékek nyomán először 2016-ban merült fel, hogy a Főapátság immáron saját falain belül újraindítsa a helyi sörfőzést. A 2020-ban útjára induló termékcsaládot több év előkészítés, az infrastruktúra kialakítása és belga apátsági sörfőzdékbe tett látogatások alapozták meg.
 
A világ egyik legjobb sörét főző Westvleteren-ben, a kevesek számára feltáruló apátsági falak között gyűjtött tapasztalat alapján Pannonhalma bátran magára szabott receptúrával tiszteleg a hosszú évszázadok alatt tökéletesedett belga apátsági sörök kategóriája előtt.
 
„Amikor először beszélgettünk a sörfőzdéről, akkor előttünk állt a pincészetünk példája. A sörrel egy kicsit nehezebb dolgunk volt, mert a barokk korban már volt sörfőzdénk, de nem az volt a célunk, hogy ugyanazt rekonstruáljuk, hiszen azóta történt egy nagy technológiai fejlődés, stílusbeli váltás. A hagyományban akkor van igazán fantázia, ha az mai és élő tud lenni.” – mondta Hortobágyi Cirill OSB, a Pannonhalmi Főapátság főapátja.
 
„A sörfőzés zárt rendszeren történik, a palackozás pedig aszeptikus körülmények között, a sör ízjegyeit megkímélő technológiával. Kiváló minőségű, magyar gyártmányú főzőberendezéseket használunk, amelyek a legkorszerűbb technológiával készültek.” – hangsúlyozza Tihanyi Fülöp, a Pannonhalmi Főapátság sörfőzdéjének sörfőző mestere, a Pannonhalmi Bencés Alumni tagja, aki fiatal kora ellenére egyetemi oktatóként, majd kisüzemi sörfőzdékben sörfőző laboránsként sajátította el a sörkészítés tudományát. „A kiváló minőséget biztosítja, hogy szeparálással és nem pasztörizálással érjük el a termékek 12 hónapos szavatossági idejét. Emellett saját laborunk ellenőrzi folyamatosan a sörök minőségét. A legjobb minőségű, belga apátságokban is használt alapanyagokkal dolgozunk, és a legmodernebb vízprofil képző technológiával érjük el, hogy a sörfőző víz is tökéletesen illeszkedjen a sörök stílusához.”
 
Tihanyi Fülöp úgy alakította ki a végleges receptúrát, hogy bár mindenben megfelel a klasszikus belga apátsági sörök kívánalmainak, mégis a saját ízlése és kreativitása érezhető ki belőle. A nagy gonddal összeválogatott alapanyagok, a kemény munkával kigondolt és felépített modern főzde, a pótolhatatlan trappista jótanácsok és a bencésekre jellemző magas minőségre törekvés így együtt alakította ki azt a receptet, ami méltóképpen építi tovább a Főapátság termékeinek hagyományát.
 
A sörről
 
2020-ban egy négytagú, belga típusú apátsági sörökből álló család kerül piacra (Blonde, Dubbel, Tripel, Quadrupel). 2021-től minden évben várhatóak szezonális és exkluzív sörkülönlegességek.
 
Forgalmazás

•          Július 17-től a Pannonhalmi Főapátság apatsagitermekek.hu webshopjában;
•          A Főapátság vendéglátóegységeiben és ajándékboltjaiban Pannonhalmán és Budapesten;
•          Vendéglátóhelyek és delikáteszek elsősorban Budapesten, Északnyugat-Dunántúlon és a Balaton környékén.
 

2020-ban is megválasztották az Év Strandételeit a Balatonnál

Július 20. 08:41
Idén hatodik alkalommal díjazta a Balatoni Kör az Év strandétele versenyen a legjobb ételeket és az új Beach Food trendeket. Ezúttal Wolf András séf (akit a Séfek séfe műsorból ismerhetnek a legtöbben) csatlakozott a zsűrihez és immár díjátadó gálát is tartottak a szervezők a tavalyi győztes zamárdi Tiki Beach Bisztróban hirdettek eredményt július 16-án. 
 
Erős, kiegyensúlyozott mezőnyre vall, hogy idén holtversenyben végzett az élen egy déli és egy északi parti hely étele: a tavalyi ezüstérmes balatonmáriai Port bisztró által nevezett BalaToros mellett az alsóörsi Fogas hal erőlevese lett az Év Strandétele. A döntőben idén is a délipart dominált, csupán egy északi parti, illetve egy keszthelyi döntős volt a hét legjobb között. Az Év Felfedezettje is déliparti, a boglári Spéci büfé, a versenyre nevezett Balaton speciál LSK (Lellei süldő kifliben – 1290 Ft) mellett a zsűrinek szintén elnyerte a tetszését a chili con carnés édesburgonyájuk is.
 

Pezsgőkoktél egy borkóstolón? Igen!

Július 13. 12:50
Pezsgőkoktél egy borkóstolón? Igen!
 
Július 30-án újra felszedi a horgonyt a tavaly nagy sikert aratott Winelovers borhajó, vagyis ismét megrendezésre kerül a Winelovers River Night. A Vigadó téri beszállást követően a vendégek a vízről csodálhatják meg Budapest esti fényeit a Margitsziget és a MÜPA között, kedvenc italukkal a poharunkban.

Az ízlelőbimbók kényeztetéséről mintegy tucatnyi pincészet fog gondoskodni. Külön említést érdemel a badacsonyi Varga Pincészet, akiknél bemutatkoznak az idén debütált pezsgőkoktélok. Az Irsai pezsgő Spriccet és a Rozé pezsgő Spriccet valódi, kizárólag a River Night vendégek kedvéért bevetésen lévő bartender fogja keverni. Ha már most tudni szeretnéd, hogy készülnek a Varga Spriccek, nézd meg az alábbi szuper videókat:
 
 

A pezsgőkön és a belőlük készült koktélokon kívül a borászatnak az alábbi tételeit kóstolhatod még meg a Dunán ringatózva: Aranymetszés Friss Sauvignon Blanc 2018, Aranymetszés Debrői Hárslevelű 2018, Narancsbor 2018.

De nem csak miattuk érdemes eljönnöd a hajóra, hanem azért is, mert számos meglepetéssel készülnek a tavalyi évhez képest. Tudtad például, hogy idén a VIP-jegy mellé minden korábbinál több extra szolgáltatás jár? A július 17-ig tartó Early bird időszakban ráadásul kedvezményesen vásárolhatod meg a belépődet az esemény oldalán.
 

Tokaji program bor- és művészetkedvelőknek

Július 07. 09:45
Tokaji program bor- és művészetkedvelőknek
 
Fővárosi Rapcirkusszal és a Miskolci Szimfonikusokkal tér vissza a Kerekdomb Fesztivál. A Tokaji Borvidék összművészeti fesztiválja gyalogos-, bicikli-, és kajakos túrákkal, színházzal, irodalommal, filmekkel, koncertekkel és boros programokkal várja a látogatókat szeptember 17. és 20. között Tállyán és Golopon.

Tállya és Golop két csodálatos aprócska település a Tokaji Borvidéken óriási történelmi és pezsgő kulturális múlttal. Az utóbbi pár évben elindult kezdeményezéseknek köszönhetően egyre többen ismerik meg a környéket, ami a bor és művészetkedvelő közönség kedvelt célpontja lett, kiemelten az őszi időszakban. A Kerekdomb Fesztivál 2016 szeptemberében indult kifejezetten azzal a szándékkal, hogy a legnagyobb hazai művészeket bevonva hívja fel a figyelmet a hazai turizmus lehetőségeire, az ország még felfedezetlen csodáira.
 
A korábbi években Tállya adott otthont a fesztiválnak, idén szeptemberben a szomszédos település, Golop is csatlakozik. A négy napot a Fővárosi Rapcirkusz koncert indítja, fellép többek között a Bëlga, a 30Y, a Barabás Lőrinc Quartet, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a The Biebers, a Mongooz and the MagnetSzalóki Ági, a Bohemian Betyars, a Mörk, a Byealex és a slepp. Érkezik a Klasszik Lasszó formáció, Vecsei H. Miklós pedig Beck Zoltánnal alkot majd a színpadon. A programot színházi előadás, filmvetítés és gyerekprogramok színesítik, helytörténeti sétákkal készül a Hosszúlépés, dűlőtúrákkal az Oroszlános Borhotel. Lesz futóverseny kicsiknek és nagyoknak, biciklitúra, valamint kajakozás a Bodrogon. A helyi borászatok, pincészetek borkóstolással, a helyi mesteremberek mesterségbemutatókkal várják a látogatókat.
 
Teljes program és információ: www.kerekdombfeszt.hu

Borrégészeti nyílt nap most szombaton

Július 07. 08:23
A Laczkó Dezső Múzeum közösségi projekt keretében Dörgicse határában hetek óta zajlik egy kutatás. Törő Balázs a Laczkó Dezső Múzeum néprajzosa vezetésével egy présház feltárása folyik, melynek fő attrakciójára a nyílt napon, közösségi rendezvény keretén belül kerül sor.
 
A 2020. július 11-i nyílt napon a délutáni órákban kerül sor egy vélhetően római kori áthidaló kő műszaki kiemelésére és feltárására.
 
Nyílt Nap
2020. július 11. szombat 9-17 óráig
Dörgicse, Becce-hegy 46.908068, 17.7442275
Dörgicsét Akali irányába elhagyva a falutól 1 km-re keleti irányba, követve az útbaigazító táblákat 

Hatalmas magyar siker a Wine Spectator étteremtesztjén

Július 02. 08:17
Mint 1981 óta mindig, a tekintélyes Wine Spectator idén is kiadta a Restaurant Award díját, amiben a boros vendéglátóhelyek borlapját díjazza. Az amerikai borszaklap az Egyesült Államok mellett további 80 országban összesen 3800 étterem borkínálatát ismerte el. Összesen három kategóriában (Award of Excellence / Best of Award of Excellence / Grand Award) hirdettek győzteseket.

Magyarország csak idén került fel a szerkesztőség radarjára, de máris két díjat elhozott. A Fiáker Étterem és a Felix Kitchen & Bar kapott Award of Excellence kitüntetést. Ebben az elismerésben közel 2300 étterem részesült, 1400 kapta meg a Best of Award of Excellence-t, a maradék pedig a legnagyobb presztizsű Grand Award díjat nyerte el.
 

Egy festékgyár mondja meg, mik lesznek a nyár slágeritalai

Július 01. 11:15
A  Pantone festékgyár előrejelzése alapján az idei év színe klasszikus kék, így várhatóan a kék árnyalatban pompázó italok népszerűek lesznek. Ehhez igazodva az előállítóknak olyan összetevőket kell fejleszteniük, amelyek segítségével könnyen elkészíthetők a színpompás italok. Mindemellett előny, ha az alkohol tartalmú italokban is stabilitást mutatnak.

A vizuális megjelenés mellett nem árt, ha a termék minden érzékszervre hatást tud gyakorolni. Ilyen élmény lehet a hő- vagy fény-, illetve a megszokottól eltérő, váratlan ízhatás. A mentesség számos előállító számára prioritás. A fogyasztók elvárásaihoz igazodva jelenleg a színezékek 89%- természetes forrásból származik (2017-ben 76% volt), lefedve ezzel a teljes színpalettát.
 

Megvan az idei Egri Bikavér Ünnep időpontja

Június 25. 13:17
Minden valószínűség szerint 2020-ban is lesz Egri Bikavér Ünnep, viszont a szokásos júliusi időpontnál később. A szervezők most hozták nyilvánosságra a dátumot, e szerint 2020-ban augusztus 20-a és 23-a között kerül megrendezésre a XXIV. Egri Bikavér Ünnep.
 
"A várossal, a szőlészekkel és borászokkal, illetve a partnereinkkel történő egyeztetés után döntöttünk úgy, hogy megrendezzük a XXIV. Egri Bikavér Ünnepet” – árulta el Tarsoly József. A hegybíró, aki egyben az esemény főszervezője, hozzátette: “A vírushelyzet utáni újraindulásban mind a borászok, mind a helyi vendéglátók és a város turizmusa szempontjából is kiemelt szerepe lesz az Egri Bikavér Ünnepnek.”
 
A XXIV. Egri Bikavér Ünnep helyszíne a megszokott Érsekkert lesz.