Fröccs

Megválasztották az Agrárminisztérium pálinkáját

December 27. 07:56
A Nemzeti Pálinkakiválósági Programban idén összesen 44 pálinkakiválóságot díjaztak, és megjelent a Pálinkakiválóságok könyve 2020 is. 2014-ben az Agrárminisztérium életre hívta a Nemzeti Pálinkakiválóság Programot, amit a tavalyi évtől az Országos Pálinka és Törkölypálinka Versenytől függetlenül, teljesen önállóan rendeznek meg. A korábbi évekhez hasonlóan a 2020-as verseny lebonyolítása szakmai elnök vezetésével, az Élelmiszergazdasági és -minőségpolitikai főosztály irányításával és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szoros együttműködésével került sor. Az idei versenyre összesen 20 pálinkafőzde, 138 tétellel nevezett, ebből 17 pálinkafőzde 66 tétele került a zsűri elé. A részletes analitikai vizsgálatot a Nébih, az érzékszervi minősítő bírálatot a hagyományoknak megfelelően a magas kvalitású, független szakértőkből álló Pálinkaminősítő Bizottság vakkóstolással végezte. A szakmai zsűri véleménye alapján végül 44 pálinka Pálinkakiválóság, 22 pálinka TOP Pálinkakiválóság minősítést kapott.
 
A tavalyi nagy siker után idén már második alkalommal választották meg a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját, amit ezúttal az Árpád és Vadász Pálinkák- Árpád Pálinkatanya Prémium Piros Vilmos nedűje nyert el. A pálinka különlegessége nemcsak gyümölcsösségében rejlik, hanem abban, hogy 2016-ban már megkapta az ország pálinkája címet. Nagy Árpád, a békéscsabai Árpád és Vadász Pálinkák tulajdonosa a díjátadón elmondta, a főzdénél a pálinkakészítés tudománya öt generációra nyúlik vissza, a pálinka iránti szenvedély elengedhetetlen része az életüknek.
 
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkészült a Pálinkakiválóságok Könyve 2020 című kiadvány, amit elektronikus formában a www.nemzetipalinkakivalosag.hu oldalon lehet elérni, de hamarosan nyomtatott formában is megjelenik.

Rendhagyó borverseny zajlott Miskolcon – íme az eredmények

December 15. 09:09
A Miskolczi Borbarátok Társasága Egyesület évente a karácsonyi ünnepek előtt igyekszik letesztelni a Miskolcon található borkínálat minőségét, ár-érték arányát, hogy ajánlásukkal minél finomabb, jó minőségű borok kerülhessenek az ünnepi asztalokra. Az idei Miskolci Hunnia Bor Rangolás borverseny rendhagyó módon COVID-biztosan került megrendezésre az online térben.

A verseny azért számít rendhagyónak, mert a mintákat nem a pincészetek nevezik, azokat az egyesület tagjai válogatják az áruházláncok polcairól. Mint arra a közleményükben felhívják a figyelmet, a széles merítés ellenére egyik boltban sem találtak Bükki borvidékről származó borokat, ezért ott a borászoknál közvetlenül megvásárolható mintákat vették be a borsorba.

„A korábbi évekhez hasonlóan a legnagyobb választék még mindig az Auchanban volt. Évek óta a Metroban lehetett levenni a polcról nagy biztonsággal megfelelő minőségű, jó ár-érték arányú borokat, de az idén ebben a versenyben a Lidl nyert, amely eddig nem volt a mezőny legjobbja” – írják.

A Miskolci Hunnia Bor Rangolás abszolút győztese és a vörös kategória első helyezettje a Bodri Pincészet 2018-as Franci Cabernet Franc-ja. A fehér kategóriában a legjobbnak Kamocsay Ákos 2017-es Premium Olaszrizlingje bizonyult, desszert kategóriában végül a Holdvölgy Pincészet Eloquence 2010-es szamorodnija kapta a legtöbb pontot, a rozáknál a Lisicza Borház 2020-as Néró Rozé-ja szerepelt a legjobban.

Mint összefoglalójukban írják, szerencsére már jó eséllyel lehet 1400 és 2000 forint között jó minőségű fehér-, rosé- és vörösborokat vásárolni. Az idei évben három kategóriában is az alacsonyabb árfekvésű borokból került ki a legjobb értékelésű bor.
 

Gesztenyepüréket, gesztenyemasszákat teszteltek: melyik legjobb?

December 12. 09:30
Az ünnepekre készülődve a Szupermenta program tesztjében 22 gyorsfagyasztott gesztenyepürét és 5 gesztenyemasszát vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Élelmiszerbiztonsági szempontból mindent rendben találtak.
 
A családok karácsonyi asztalára gyakran kerül olyan desszert, amelynek alapvető hozzávalója a gesztenyekészítmény. Éppen ezért az idei év utolsó Szupermenta terméktesztjén – immár az ünnepekre készülve – ezek gyorsfagyasztott változatai kerültek a középpontba.
 
A tesztben résztvevő 27 terméket alapos minőségi és élelmiszerbiztonsági vizsgálatnak vetették alá a szakemberek a Nébih laboratóriumaiban. Az analízis kiterjedt többek között a hamisítás, a zsír-, hamu-, víz-, héj-, cukor- és homoktartalom, valamint a savfok paraméterekre, továbbá növényvédőszer-maradék és mikrobiológiai vizsgálatok is zajlottak. A termékeken összesen 10187 laboratóriumi paramétert vizsgáltak.
 
Megnyugtató, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból mindent rendben találtak a szakemberek, egyéb hibák azonban előfordultak a gesztenyekészítményeknél. A jelölések vizsgálatakor például problémák mutatkoztak a termékek megnevezésével és a tápértékjelöléssel kapcsolatban, továbbá az egészségre, a tápanyag-összetételre és „cukormentességre” vonatkozó állítások közül is volt, ami nem stimmelt. 7 termék esetében jelölési hibák miatt figyelmeztetésben részesülnek az élelmiszer-vállalkozók.
 
A laboratóriumi vizsgálat során az egyik gesztenyepüré víztartalma és savfoka is meghaladta a megengedett felső határértéket, míg két gesztenyemassza és egy gesztenyepüré esetében a víztartalom, egy gesztenyepürénél pedig a cukortartalom volt a megengedettnél magasabb. Egy gesztenyepüré „alulteljesített” a teszten: ennek a hamutartalma nem érte el a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt minimum értéket.

Összesen 6 termék esetében– 4 terméknél jelölési és minőségi hiba együttes jelenléte, 2 termék esetében pedig minőségi hiba miatt –élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki a hatósági felügyelők, melynek összege 1.200.000 forint. A szabályszegő élelmiszer-előállítóknak és forgalmazóknak ezúttal is határidővel ellátott intézkedési tervet kell készíteniük a hibák kijavítására.
 
A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Az ínyenc bírák a gyorsfagyasztott gesztenyemasszák rangsorában a „Maroni Natúr gyorsfagyasztott gesztenyemassza cukor és aromák hozzáadása nélkül” terméket juttatták a dobogó legfelső fokára. A gyorsfagyasztott gesztenyepürék versenyében pedig a „Fine Life gyorsfagyasztott gesztenyepüré, 72% gesztenyebél tartalommal” érdemelte ki az első helyet.
 
További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.
 

Mennyi zöldséget és gyümölcsöt kell(ene) ennünk naponta?

December 03. 10:48
A 2000-es évek elejéhez képest nőtt a fogyasztás mértéke, mégis hozzávetőleg csak a felét fogyasztjuk annak, ami a napi előírt átlag lenne - derül ki a citygreen.hu közleményéből. A kisgyerekes családok is alig érik el a napi 300 gramm friss gyümölcs és zöldség fogyasztást naponta.

Zöldségfogyasztás tekintetében a legutolsók vagyunk Európában, a hazai lakosság mindössze 30%-a fogyaszt naponta zöldséget. Az első Írország 84%-kal, de öt ország kivételével mindegyik Európai Uniós állam eléri az 50%-ot. Gyümölcsfogyasztás tekintetében kicsit jobb a helyzet, de a 40% sem számít jó eredménynek. Nem meglepő, hogy e tekintetben a mediterrán országok vezetnek, ahol a lakosság 70-80%-a fogyaszt naponta legalább egyszer gyümölcsöt, de a skandináv országok is elég elől végeznek ezen a listán.

A szükséges napi vitamin-, ásványi anyag és rostbevitel fedezése miatt legalább 4 adagot, vagyis min. 400 grammot kellene fogyasztanunk, de a szakemberek 600 gramm körüli mennyiséget javasolnak. Ennek a mennyiségnek 1/3 része gyümölcsből, 2/3 része pedig zöldségből kellene, hogy álljon. Szinte mindegy is, hogy milyen formában fogyasztjuk a zöldségeket, a legfontosabb, hogy változatosan táplálkozzunk, mivel az egyes zöldségek és gyümölcsök szénhidrát, rost, fehérje, zsír, vitamin és ásványi anyag értékei nagyon változók.

Több bort iszunk a koronavírus-járvány kitörése óta. De mennyivel?

November 25. 13:48
Több bort fogyasztunk a koronavírus-járvány kitörése óta, és jellemzően otthon tesszük ezt – derül ki abból az online kutatásból, amelyet 1309 ember megkérdezésével készített októberben és novemberben a 2019-ben Év Bortermelője díjjal kitüntetett Koch Csaba. Erősödik a webshopból történő vásárlás, akár közvetlenül a termelőtől. A legnépszerűbb árkategória a kutatás szerint az 1000-2000 forintos tartomány.
 
A megkérdezettek 34 százaléka rendelt már bort webshopból az elmúlt hónapokban, akár borkereskedéstől, akár direktben, a termelőtől – derül ki abból az online kutatásból, amelyet 1309 ember megkérdezésével készített októberben és novemberben az Év Bortermelője díjjal kitüntetett Koch Csaba.

A többség még mindig személyesen szerzi be kedvenc nedűjét: 37,8 százalék elsősorban szupermarketben, 18,4 százalék pedig borkereskedésben vásárolja meg.

A megkérdezettek 12 százaléka úgy nyilatkozott, változtak borfogyasztási szokásai a koronavírus-pandémia kitörése óta: több bort fogyasztanak, ám jellemzően otthon. Naponta ugyanakkor csupán 6 százalék iszik bort, a legtöbben (50,1%) hetente 1-2 alkalommal nyitnak palackot.

„A kutatás alapján a fehérbor a legnépszerűbb kategória; a válaszadók 62,4 százaléka fogyaszt szívesen különböző fehérborokat. A vörösbor a második helyezett (59,6%-kal), a rozé pedig a 3. helyen végzett 49,8 százalékkal. Elmondható, hogy az elmúlt időszakban a némileg visszaszorult a rozé fogyasztás, de még mindig nagyon népszerű. A vásárlók körében az első helyen a száraz kategória, a második pedig az édes bor végzett” – tájékoztat Koch Csaba.

A válaszadók több mint fele 1000-2000 forint közötti összegért választ bort legszívesebben, és összességében a válaszadók 88 százaléka 3000 forint alatti árfekvésű terméket preferál. Amennyiben ajándékba választunk bort, egy kicsit gálánsabbak vagyunk: a legtöbben (39,2%) 2000-3000 forint közötti árfekvésű terméket vásárolnak, 18,8 százalékuk pedig akár 5000 forintig is elmegy.

„A fogyasztók többsége úgy véli, hogy nem feltétlenül van szoros összefüggés a bor ára és minősége között, ezért a választás leggyakrabban a közép árkategóriájú jó minőségű borokra esik. A vásárlók számára a bor kiválasztásának legfontosabb szempontjai: a név, a márkaismertség, a bor címke és a borászat elnyert díjak feltűntetése a palackon. A felmérés eredménye alapján a fogyasztók 80 százalékánál döntő szempont a bor vagy a borászat díjnyertes minősítése. A vásárlási szokások alapján kijelenthető, hogy a megkérdezettek nagy része előnyben részesíti a magyar borokat a külföldi borokkal szemben (a válaszadók 44,7%-a nem fogyaszt külföldi bort); ami rendkívül örömteli eredmény a magyar borok számára” – mondja a felmérés kapcsán Evans Victoria, a 2020-as év Sommelier Bajnoka.
 

Megszületett az év bejglije

November 23. 15:31
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén hagyományteremtő céllal hirdette meg az Év Bejglije versenyt. Az Ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.

„Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a versenyre.

Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.

A három kategóriában összesen 56 bejglit kóstolt és értékelt a neves szakmai zsűri. A zsűri tagjai voltak:
 • Auguszt József cukrászmester, az Auguszt Cukrászda tulajdonosa, a zsűri elnöke
 • Kovács Sándor cukrászmester a Gerbeaud korábbi legendás cukrászséfje
 • Pataki Ádám cukrászmester az érdi Pataki Cukrászdából
 • Nagy Péter cukrászmester a Szamos Marcipán cukrászséfje
 • Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász kolléga

Íme a versenyeredmények:

Hagyományos diós kategóriában:
 • Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
 • Ezüstérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
 • Bronzérmes: Nagy László – Marcipán Cukrászda, Dunaföldvár

Hagyományos mákos kategóriában:
 • Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Pass Szilvia – Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár
 • Ezüstérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
 • Bronzérmes: Berecz Attila – Máksüti Kézműves Cukrászda, Piliscsaba
  
Ínyenc kategóriában:
 •  Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: Angyali bejgli – Urbán Ildikó – Ildikó Cukrászda, Szarvas
 • Ezüstérmes: Csemege diós – Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti
 • Ezüstérmes: Vörösboros aszaltszilvás bejgli almacukorral – Kádár Ferenc – Temesvári & Kádár Cukrászat és Pékség, Tiszanána
 • Bronzérmes: Csemege mákos-meggyes - Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti

 

Egy vörösboros szaloncukor is nyert az Év Szaloncukra versenyen

November 22. 09:50
Idén először rendezték meg civil kezdeményezésként az Év Szaloncukra versenyt. A megmérettetésre az összes hazai gyártó meghívást kapott és szabadon dönthettek, hogy részt vesznek-e, illetve, hogy a teljes szaloncukor kínálatukból hányat indítanak el a versenyben.

A zsűrizésben az Év Szaloncukra Facebook és Instagram követői közül többeknek is lehetőséget biztosítottak a kóstolásra, de mellettük a Szeretem a csokit YouTube csatorna videós párosa a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége, a CÖLI lisztérzékenyeket képviselő egyesület és a Nagycsaládosok Kispesti Egyesületének tagjai és vezetői is segítségére voltak a csapatnak.

Az Év Szaloncukra verseny első helyén a kiskunlacházi Demeter Chocolate sós-karamellás szaloncukra, második helyen a gyulai Kézműves Cukrászda kókuszkrémes szaloncukra, míg a harmadik helyen a maklári Stühmer pisztácia krémes szaloncukra végzett.
 
A versenyen több alkoholos szaloncukrot is díjaztak. Második lett kézműves kategóriában a Demeter Chocolate Irsai Olivér szőlőpálinkás szaloncukra, míg a  Damniczki cukrászda vörösboros-málna (benne szekszárdi merlot-val) szaloncukra az év laktózmentes szaloncukra címet nyerte el.
 
A díjazottak:
 
Az Év Szaloncukra győztesei:
1. Demeter Chocolate - sós-karamellás szaloncukor
2. Kézműves Cukrászda (Gyula) - kókuszkrémes szaloncukor
3. Stühmer - pisztácia krémes szaloncukor
 
Az Év Kézműves szaloncukrai:
1. Kézműves Cukrászda (Gyula) - mogyorónugátos tejcsokoládés szaloncukor
2. Demeter Chocolate - Irsai Olivér szőlőpálinkás szaloncukor
3. Sulyán Cukrászda - sós-tökmagos fehércsokoládés trüffel szaloncukor
 
Az Év Cukormentes szaloncukrai:
1. Sulyán Cukrászda - mandulás-aszalt szilvás-diós étcsokis szaloncukor (édesítőszert sem tartalmaz)
2. Stühmer - mogyorókrémmel töltött tejcsokoládé szaloncukor
3. Tesco Finest - mandulás-csokoládés szaloncukor
 
Az Év Laktózmentes szaloncukrai:
1. Damniczki Cukrászda - vörösboros-málna (a szekszárdi Mészáros Pál Pincészet Merlotjával) szaloncukor
2. Lissé - Lissé Fitt Rumos-kakaós szaloncukor
3. Chocco Garden - banánhabos szaloncukor 
 
Az Év gluténmentes szaloncukrai:
1. Upper Bars - belga étcsokoládéba mártott narancsos szaloncukor
2. Majomkenyér - mogyoróvajas szaloncukor
3. Szerencsi - Paleobon mogyorókrémmel töltött szaloncukor
 
Az Év szaloncukra 499 Ft/100g alatti árkategóriában:
1. Tesco - karamell krémmel töltött szaloncukor
2. Dolcetta - Csendes Éj - Rumos-kakaós szaloncukor
3. Auchan - tejkaramellás szaloncukor
 
A legjobb zselés szaloncukor:
Chocco Garden - meggyes szaloncukra szaloncukor
 
Az Év Új Íze:
Piros Mogyorós - kókusz (egész mogyoróval a közepén) szaloncukor
 
A gyerekek kedvence: 
esco banános-ropogós és málnás-robbanócukorkás szaloncukor
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Alkoholizmusáról vallott a színész

November 19. 08:10
Az Elviszlek magammal történetének legújabb részében Nagy Zsolt színész mesélt függőségéről. Arról, hogyan váltak alkoholproblémái szinte észrevétlenül egyre súlyosabbá, és mit okozott ez a kapcsolataiban. Az Örkény István Színház művésze, aki a Viszkis szerepével tett szert országos ismertségre, az epizód nyári forgatása során már egy hónapja tiszta volt, a történetével pedig szerette volna felhívni a figyelmet a segítségkérés fontosságára, és reményt adni azoknak, akik hasonló nehézséggel küszködnek.
 
A teljes beszélgetés megtekinthető itt: https://www.youtube.com/watch?v=a7qtvklhnfI&feature=emb_title
 

Közeledik a karácsony, itt az első ajándékötletünk

November 12. 08:12
A szüreti időszak hektikája mostanra elcsendesedett, a Szent Márton ünnepét övező napokban pedig libaételek csalogató illata tölti be a konyhákat – csaknem észrevétlenül érkezik és már a küszöbön áll a Karácsony!

Napjainkra szinte állandósult a szokás, hogy nemcsak családtagok, barátok, ismerősök ajándékozzák meg egymást e szép keresztény ünnepen, de vállalatok, cégek, civil szervezetek és egyéb intézmények is meglepik alkalmazottaikat, üzlettársaikat, beszállítóikat, támogatóikat és együttműködő partnereiket.

Mindkét esetben apró gesztusról van ugyan szó, mégis segíthet emberi és üzleti kapcsolataink elmélyítésében, és ilyenkor kis figyelmességgel is komoly örömet szerezhetsz.
 
Kiváló választás lehet erre a Pannonhalmi Főapátság és pincészetének bármely terméke, ami mind-mind a monostor ezeréves szőlészeti-borászati, gyógyászati és gasztronómiai kultúrájával köti össze a jelenkor emberét.

A karácsonyi és év végi ünnepek alkalmából különféle borválogatásokat is kialakítottak, hogy az önálló tételek közül történő választás helyett vagy mellett kész ötletekkel és kedvező árakkal könnyítsék meg a döntésedet.
 
Az "ARANY" csomag tartalma:
 1 palack * Pannonhalmi Rajnai Rizling 2019
 1 palack * Pannonhalmi Pinot Noir 2018
 1 palack * Pannonhalmi Prior fehér 2019
 1 palack * Pannonhalmi Prior vörös 2019
 1 palack * Pannonhalmi Infusio 2018
 1 palack * Pannonhalmi Infusio 2017
 
Az "ÜNNEP" csomag tartalma:
 1 palack * Pannonhalmi PH-Érték 2019
 1 palack * Pannonhalmi St. Martinus 2020
 1 palack * Pannonhalmi Tricollis fehér 2019
 1 palack * Pannonhalmi Tricollis vörös 2019
 1 palack * Pannonhalmi Hemina fehér 2019
 1 palack * Pannonhalmi Hemina vörös 2018
 
A "TÁRSASJÁTÉK" csomag tartalma:
 3 palack * Pannonhalmi Tricollis rosé 2019
 3 palack * "eSKá" Saját Kézből gyöngyözőbor 2019
 
Érdeklődés esetén keresd fel a Főapátság webáruházát.