Fröccs

Több bort iszunk a koronavírus-járvány kitörése óta. De mennyivel?

November 25. 13:48
Több bort fogyasztunk a koronavírus-járvány kitörése óta, és jellemzően otthon tesszük ezt – derül ki abból az online kutatásból, amelyet 1309 ember megkérdezésével készített októberben és novemberben a 2019-ben Év Bortermelője díjjal kitüntetett Koch Csaba. Erősödik a webshopból történő vásárlás, akár közvetlenül a termelőtől. A legnépszerűbb árkategória a kutatás szerint az 1000-2000 forintos tartomány.
 
A megkérdezettek 34 százaléka rendelt már bort webshopból az elmúlt hónapokban, akár borkereskedéstől, akár direktben, a termelőtől – derül ki abból az online kutatásból, amelyet 1309 ember megkérdezésével készített októberben és novemberben az Év Bortermelője díjjal kitüntetett Koch Csaba.

A többség még mindig személyesen szerzi be kedvenc nedűjét: 37,8 százalék elsősorban szupermarketben, 18,4 százalék pedig borkereskedésben vásárolja meg.

A megkérdezettek 12 százaléka úgy nyilatkozott, változtak borfogyasztási szokásai a koronavírus-pandémia kitörése óta: több bort fogyasztanak, ám jellemzően otthon. Naponta ugyanakkor csupán 6 százalék iszik bort, a legtöbben (50,1%) hetente 1-2 alkalommal nyitnak palackot.

„A kutatás alapján a fehérbor a legnépszerűbb kategória; a válaszadók 62,4 százaléka fogyaszt szívesen különböző fehérborokat. A vörösbor a második helyezett (59,6%-kal), a rozé pedig a 3. helyen végzett 49,8 százalékkal. Elmondható, hogy az elmúlt időszakban a némileg visszaszorult a rozé fogyasztás, de még mindig nagyon népszerű. A vásárlók körében az első helyen a száraz kategória, a második pedig az édes bor végzett” – tájékoztat Koch Csaba.

A válaszadók több mint fele 1000-2000 forint közötti összegért választ bort legszívesebben, és összességében a válaszadók 88 százaléka 3000 forint alatti árfekvésű terméket preferál. Amennyiben ajándékba választunk bort, egy kicsit gálánsabbak vagyunk: a legtöbben (39,2%) 2000-3000 forint közötti árfekvésű terméket vásárolnak, 18,8 százalékuk pedig akár 5000 forintig is elmegy.

„A fogyasztók többsége úgy véli, hogy nem feltétlenül van szoros összefüggés a bor ára és minősége között, ezért a választás leggyakrabban a közép árkategóriájú jó minőségű borokra esik. A vásárlók számára a bor kiválasztásának legfontosabb szempontjai: a név, a márkaismertség, a bor címke és a borászat elnyert díjak feltűntetése a palackon. A felmérés eredménye alapján a fogyasztók 80 százalékánál döntő szempont a bor vagy a borászat díjnyertes minősítése. A vásárlási szokások alapján kijelenthető, hogy a megkérdezettek nagy része előnyben részesíti a magyar borokat a külföldi borokkal szemben (a válaszadók 44,7%-a nem fogyaszt külföldi bort); ami rendkívül örömteli eredmény a magyar borok számára” – mondja a felmérés kapcsán Evans Victoria, a 2020-as év Sommelier Bajnoka.
 

Megszületett az év bejglije

November 23. 15:31
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén hagyományteremtő céllal hirdette meg az Év Bejglije versenyt. Az Ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.

„Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a versenyre.

Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.

A három kategóriában összesen 56 bejglit kóstolt és értékelt a neves szakmai zsűri. A zsűri tagjai voltak:
 • Auguszt József cukrászmester, az Auguszt Cukrászda tulajdonosa, a zsűri elnöke
 • Kovács Sándor cukrászmester a Gerbeaud korábbi legendás cukrászséfje
 • Pataki Ádám cukrászmester az érdi Pataki Cukrászdából
 • Nagy Péter cukrászmester a Szamos Marcipán cukrászséfje
 • Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász kolléga

Íme a versenyeredmények:

Hagyományos diós kategóriában:
 • Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
 • Ezüstérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
 • Bronzérmes: Nagy László – Marcipán Cukrászda, Dunaföldvár

Hagyományos mákos kategóriában:
 • Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Pass Szilvia – Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár
 • Ezüstérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
 • Bronzérmes: Berecz Attila – Máksüti Kézműves Cukrászda, Piliscsaba
  
Ínyenc kategóriában:
 •  Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: Angyali bejgli – Urbán Ildikó – Ildikó Cukrászda, Szarvas
 • Ezüstérmes: Csemege diós – Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti
 • Ezüstérmes: Vörösboros aszaltszilvás bejgli almacukorral – Kádár Ferenc – Temesvári & Kádár Cukrászat és Pékség, Tiszanána
 • Bronzérmes: Csemege mákos-meggyes - Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti

 

Egy vörösboros szaloncukor is nyert az Év Szaloncukra versenyen

November 22. 09:50
Idén először rendezték meg civil kezdeményezésként az Év Szaloncukra versenyt. A megmérettetésre az összes hazai gyártó meghívást kapott és szabadon dönthettek, hogy részt vesznek-e, illetve, hogy a teljes szaloncukor kínálatukból hányat indítanak el a versenyben.

A zsűrizésben az Év Szaloncukra Facebook és Instagram követői közül többeknek is lehetőséget biztosítottak a kóstolásra, de mellettük a Szeretem a csokit YouTube csatorna videós párosa a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége, a CÖLI lisztérzékenyeket képviselő egyesület és a Nagycsaládosok Kispesti Egyesületének tagjai és vezetői is segítségére voltak a csapatnak.

Az Év Szaloncukra verseny első helyén a kiskunlacházi Demeter Chocolate sós-karamellás szaloncukra, második helyen a gyulai Kézműves Cukrászda kókuszkrémes szaloncukra, míg a harmadik helyen a maklári Stühmer pisztácia krémes szaloncukra végzett.
 
A versenyen több alkoholos szaloncukrot is díjaztak. Második lett kézműves kategóriában a Demeter Chocolate Irsai Olivér szőlőpálinkás szaloncukra, míg a  Damniczki cukrászda vörösboros-málna (benne szekszárdi merlot-val) szaloncukra az év laktózmentes szaloncukra címet nyerte el.
 
A díjazottak:
 
Az Év Szaloncukra győztesei:
1. Demeter Chocolate - sós-karamellás szaloncukor
2. Kézműves Cukrászda (Gyula) - kókuszkrémes szaloncukor
3. Stühmer - pisztácia krémes szaloncukor
 
Az Év Kézműves szaloncukrai:
1. Kézműves Cukrászda (Gyula) - mogyorónugátos tejcsokoládés szaloncukor
2. Demeter Chocolate - Irsai Olivér szőlőpálinkás szaloncukor
3. Sulyán Cukrászda - sós-tökmagos fehércsokoládés trüffel szaloncukor
 
Az Év Cukormentes szaloncukrai:
1. Sulyán Cukrászda - mandulás-aszalt szilvás-diós étcsokis szaloncukor (édesítőszert sem tartalmaz)
2. Stühmer - mogyorókrémmel töltött tejcsokoládé szaloncukor
3. Tesco Finest - mandulás-csokoládés szaloncukor
 
Az Év Laktózmentes szaloncukrai:
1. Damniczki Cukrászda - vörösboros-málna (a szekszárdi Mészáros Pál Pincészet Merlotjával) szaloncukor
2. Lissé - Lissé Fitt Rumos-kakaós szaloncukor
3. Chocco Garden - banánhabos szaloncukor 
 
Az Év gluténmentes szaloncukrai:
1. Upper Bars - belga étcsokoládéba mártott narancsos szaloncukor
2. Majomkenyér - mogyoróvajas szaloncukor
3. Szerencsi - Paleobon mogyorókrémmel töltött szaloncukor
 
Az Év szaloncukra 499 Ft/100g alatti árkategóriában:
1. Tesco - karamell krémmel töltött szaloncukor
2. Dolcetta - Csendes Éj - Rumos-kakaós szaloncukor
3. Auchan - tejkaramellás szaloncukor
 
A legjobb zselés szaloncukor:
Chocco Garden - meggyes szaloncukra szaloncukor
 
Az Év Új Íze:
Piros Mogyorós - kókusz (egész mogyoróval a közepén) szaloncukor
 
A gyerekek kedvence: 
esco banános-ropogós és málnás-robbanócukorkás szaloncukor
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Alkoholizmusáról vallott a színész

November 19. 08:10
Az Elviszlek magammal történetének legújabb részében Nagy Zsolt színész mesélt függőségéről. Arról, hogyan váltak alkoholproblémái szinte észrevétlenül egyre súlyosabbá, és mit okozott ez a kapcsolataiban. Az Örkény István Színház művésze, aki a Viszkis szerepével tett szert országos ismertségre, az epizód nyári forgatása során már egy hónapja tiszta volt, a történetével pedig szerette volna felhívni a figyelmet a segítségkérés fontosságára, és reményt adni azoknak, akik hasonló nehézséggel küszködnek.
 
A teljes beszélgetés megtekinthető itt: https://www.youtube.com/watch?v=a7qtvklhnfI&feature=emb_title
 

Közeledik a karácsony, itt az első ajándékötletünk

November 12. 08:12
A szüreti időszak hektikája mostanra elcsendesedett, a Szent Márton ünnepét övező napokban pedig libaételek csalogató illata tölti be a konyhákat – csaknem észrevétlenül érkezik és már a küszöbön áll a Karácsony!

Napjainkra szinte állandósult a szokás, hogy nemcsak családtagok, barátok, ismerősök ajándékozzák meg egymást e szép keresztény ünnepen, de vállalatok, cégek, civil szervezetek és egyéb intézmények is meglepik alkalmazottaikat, üzlettársaikat, beszállítóikat, támogatóikat és együttműködő partnereiket.

Mindkét esetben apró gesztusról van ugyan szó, mégis segíthet emberi és üzleti kapcsolataink elmélyítésében, és ilyenkor kis figyelmességgel is komoly örömet szerezhetsz.
 
Kiváló választás lehet erre a Pannonhalmi Főapátság és pincészetének bármely terméke, ami mind-mind a monostor ezeréves szőlészeti-borászati, gyógyászati és gasztronómiai kultúrájával köti össze a jelenkor emberét.

A karácsonyi és év végi ünnepek alkalmából különféle borválogatásokat is kialakítottak, hogy az önálló tételek közül történő választás helyett vagy mellett kész ötletekkel és kedvező árakkal könnyítsék meg a döntésedet.
 
Az "ARANY" csomag tartalma:
 1 palack * Pannonhalmi Rajnai Rizling 2019
 1 palack * Pannonhalmi Pinot Noir 2018
 1 palack * Pannonhalmi Prior fehér 2019
 1 palack * Pannonhalmi Prior vörös 2019
 1 palack * Pannonhalmi Infusio 2018
 1 palack * Pannonhalmi Infusio 2017
 
Az "ÜNNEP" csomag tartalma:
 1 palack * Pannonhalmi PH-Érték 2019
 1 palack * Pannonhalmi St. Martinus 2020
 1 palack * Pannonhalmi Tricollis fehér 2019
 1 palack * Pannonhalmi Tricollis vörös 2019
 1 palack * Pannonhalmi Hemina fehér 2019
 1 palack * Pannonhalmi Hemina vörös 2018
 
A "TÁRSASJÁTÉK" csomag tartalma:
 3 palack * Pannonhalmi Tricollis rosé 2019
 3 palack * "eSKá" Saját Kézből gyöngyözőbor 2019
 
Érdeklődés esetén keresd fel a Főapátság webáruházát.

Megválasztották az ország legjobb pálinkáját

November 06. 09:25
A Brill Pálinkaház érlelt kadarka törkölypálinkája nyerte 2020-ban az Ország Legjobb Pálinkája címet. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka-versenyen 18 champion, 71 arany-, 175 ezüst- és 113 bronzérmet is kiosztottak. A nemzeti pálinkaversenyre idén rekord mennyiségű, több mint 400 féle pálinkával nevezett 48 különböző pálinkafőzde. A legeredményesebb pálinkafőzde díját idén is három főzdének ítélte oda a Pálinka Nemzeti Tanács: az első helyezett az 1 Csepp Pálinka, a második a Lunczer Pálinkaház, a harmadik Zimek Pálinka Manufaktúra lett. Magyarország legjobb 10 000 palack felett elérhető pálinkája 2020-ban a Szicsek Pálinkafőzde aranyérmes Irsai Olivér szőlőpálinkája lett.
 
A díjátadón a Pálinka Nemzeti Tanács minden évben életműdíjjal tünteti ki a szakma három szereplőjét, akik kiemelkedő teljesítményükért, munkásságukért, a pálinkás szakmában végzett tevékenységükért kapnak kitüntetést. 2020 a pálinka életműdíjat Font Sándor országgyűlési képviselőnek, valamint Piros Lászlónak és Varga Lászlónak ítélete oda a Pálinka Nemzeti Tanács.
 
 

Már a Kiss zenekar is...

Október 30. 10:22
A fénykorát a 80-as években élő, mai napig aktív amerikai Kiss zenekar saját márkás párlatot dobott piacra. A tagok sminkjéről és ruhájáról is híres együttes a svéd Brands for Fansszel összeállva készített el két prémium kategóriás italt.
 
A Kiss Rum Kollection első tagja, az egyik daluk után Black Diamond névre keresztelt, karibi rumok blendje, a házasításban 15 éves tétel is található. A leírás szerint visszafogott édesség valamint tölgyfakarakter jellemzi, szárított barack, vanília, dió, szárított datolya, fahéj és csokoládé fedezhető fel a kortyban. Alkoholtartalma 40%, ára mai árfolyamon 13 ezer forint.
 
A későbbiekben forgalomba hozandó második párlat paramétereit egyelőre titok övezi.

Íme a tökéletes Halloween-koktél receptje

Október 26. 08:56
Közeledik Halloween, nagyon divatosak a koktélok, a kettő együtt pedig igazán ütős kis csapatot tud alkotni. Ha házibuliban gondolkodsz, semmiképpen ne hagyd ki a menüből ezt a fenséges Halloween-koktélt, amihez nem is kell túl sok hozzávalót beszerezned.
 
Így készítsd el:
 
 • 120 ml kávélikőr
 • 1 kanál csokoládé szirup
 • 1 kanál sütőtök szirup
 • 80 ml tej
 • Tejszínhab ízlés szerint
 • Jég
 • Díszítés: reszelt csoki, csoki pók
 
Keverd össze a szirupokat, a likőrt, a tejet, és add hozzá a jeget. Öntsd egy szép, alkalmi pohárba - nem csak a tetejére, az alsóbb rétegekbe is tehetsz némi tejszínhabot. Végül diszítsd csokireszelékkel és ehető pókokkal, szörnyekkel...

Első képek a tokaji csodahotelről

Október 20. 11:11
2022 tavaszára készülhet el a tokaji turisztikai régió első, jelentős szobakapacitással rendelkező prémium kategóriás hotele, a Minaro Hotel Tokaj*****. Csaknem 10 hektáros területen, egy korábbi bánya helyén megvalósuló tematikus szálloda alapkövét idén márciusban tették le, azóta pedig a 2020. évi pandémiás helyzet ellenére is a terveknek megfelelően halad a szálloda kivitelezése.

A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program, Szálláshelyfejlesztési Konstrukció keretében közel 3 és fél milliárd forint pályázati forrással megvalósuló hotel exkluzív gasztronómiai, valamint a tokaji vidék adta különleges borkínálatával elsősorban a felnőtt célközönséget szólítja meg a fejlesztők reménye és ígérete szerint. A hotel megjelenésében ötvözni fogja a „Tokaj folyékony aranyát” a dél-amerikai hangulatot idéző „Eldorádó” tematikával. A terület elhelyezkedéséből adódó, bányahangulatot idéző indusztriális külső megjelenést egzotikus, meleg belsőépítészet oldja fel ezáltal.
 
Hogy ez mennyire sikerült, azt döntse el mindenki maga a látványtervek alapján:
 
Első képek a tokaji csodahotelről
Első képek a tokaji csodahotelről
Forrás: spabook.net