Fröccs

Mit eszik a magyar a járvány alatt?

Március 08. 07:43
A járvány miatt átalakuló fogyasztói szokások következtében összességében15 százalékkal nőtt a keksz termékek forgalma 2020-ban az előző évhez képest – olvasható az agrarszektor.hu cikkében.

A nagy felhalmozás alatt a háztartási kekszből 50 százalékkal nőtt a forgalom, és az extrudált kenyerekből is ennyivel több fogyott. Az adatok azt mutatják, hogy ezekből az élelmiszerekből tartósan többet adnak el a boltokban, mint egy éve.

A keksztermékek kiskereskedelmi eladásai az elmúlt években is emelkedtek 6-8 százalékkal, de a tavalyihoz hasonló kiugrásra még nem volt példa, és ez egyértelműen ahhoz köthető, hogy az emberek többet voltak otthon, az otthonuktól távol pedig másként kellett megoldaniuk az étkezésüket.
 

Már 65 magyar termék kapott uniós oltalmat

Március 03. 16:22
Az Újfehértói meggy oltalom alatt álló földrajzi jelzésként való bejegyzésével 65-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma, amelyek az Európai Unióban oltalmat élveznek. A több mint 70 éve alapított Újfehértói Kutató Állomáson elsőként szelektált meggyfajta, az Újfehértói fürtös és a később szelektált többi változatának gyümölcse Újfehértói néven vált ismertté.
 
Dr. Pethő Ferenc, az Újfehértói Kutatóintézet egykori igazgatójának irányításával az 1970-es évek elején kezdődött meg az Újfehértón és környékén termesztett meggy tájszelekciója. Az Újfehértói meggy olyan egyedi és területhez köthető minőségi jellemzőkkel rendelkezik, amely érdemessé tette arra, hogy az Európai Unió oltalom alatt álló földrajzi jelzésként (OFJ) elismerje. Az Újfehértó meggy elnevezést kísérő uniós OFJ szimbólum jelzi a fogyasztók számára, hogy a termék a földrajzi eredetéhez szorosan kapcsolódik, egyedi jellemzőkkel bír és uniós oltalom alatt áll.
 
Az Újfehértói meggyet a Nyíregyházától délre elterülő területen termesztik. 
 

Egri kutatók fejtették meg a tokaji aszú titkát

Március 02. 07:39
A tokaji aszú a borok királya és a királyok bora – mondta XIV. Lajos, de, hogy mi is az aszúbogyó, arról eddig csak egy 1860-as években készült leírás állt rendelkezésre. Most azonban az Eszterházy Károly Egyetem kutatói megfejtették titkot, leírva, milyen alapanyagból lehet a legjobb, ha úgy tetszik „csúcsaszút” készíteni. Az aszúbogyó kialakulásának egzakt leírása a mai napig nem állt rendelkezésre. Egyebek mellett e cél vezette az Eszterházy Károly Egyetem kutatóit, akik a közelmúltban fontos eredményeket publikáltak a botritizálódás folyamatának vizsgálatáról – mondta el Dr. Váczy Kálmán Zoltán, a kutatás szakmai vezetője.
 
A fizikai bogyóhéj-vizsgálatok során a kutatók megállapították: meghatározott paraméterekkel leírható, vizsgálatokkal precízen kimutatható az a pont, amikor az aszúsodás elindul. Az eljárás során egy erre a célra kifejlesztett műszerrel mérik, hogy milyen nyomásra van szükség a bogyóhéj átszakításához. A héj textúráját vizsgálva, sok egyéb paraméter meghatározásával együtt ugyanis pontosan azonosíthatók az aszúsodás folyamatának különböző stádiumai. Persze ez nem jelenti azt, hogy innentől kezdve mérésekkel támogatva már biztosan a legkiválóbb aszú készül a szőlőből, de ez az első lépés ahhoz, hogy meg lehessen határozni a minőségi aszúsodás elindulásának pillanatát. Kiderült többek között az is, hogy a legmagasabb minőség eléréséhez az október végi, novemberi eleji szüret a legmegfelelőbb, szeptemberben ugyanis még „nem tudja azt” a bogyó, ami a csúcsminőséghez szükséges, ezt igazolják az analitikai vizsgálatok is.
 
Hegyi-Kaló Júlia, az open acces, azaz mindenki számára hozzáférhető, nemzetközileg referált publikáció elsőszerzője hozzátette: a bogyóhéj-vizsgálatokkal az évjáratok közötti különbségek is mérhetők, magyarázatot nyújtva ahhoz, mitől kimagasló egy-egy esztendő termése és bora.
 
A munkának elméleti és gyakorlati jelentősége is van, egyebek között az, hogy a feltárt eredmények segítenek a borászoknak – az aszúbogyók vizsgálatával – az optimális szüreti időpont megválasztásában. A kutatási eredmények több szempontból is hasznosulhatnak, meghatározott kritériumokkal kiszűrhetők lesznek a hamisítványok. A cél a lehető legmagasabb minőség előállításának támogatása, ez segít ugyanis visszahelyezni a tokaji aszút és hazánkat a bor világtérképen őt megillető helyre.

Barackpálinkákat ellenőrzött és kóstolt a hatóság

Február 24. 11:49
Biztonsági és minőségi szempontok mentén is ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal csapata a barackpálinkákat. A hivatal laboratóriumában megvizsgálták többek között a termékek tényleges alkohol-, metanol-, etil-karbamát-, valamint illóanyag-tartalmát is. A tesztelt barackpálinkák élelmiszerbiztonsági és beltartalmi jellemzőik alapján mindenben megfeleltek a jogszabályban előírtaknak.
 
Változatosabb eredménnyel zárult a barackpálinkák minőségi mutatóinak hatósági vizsgálata. Kiderült, hogy két termék esetében a tényleges alkoholtartalom eltért a jelölésen szereplőtől, egy esetben alacsonyabb, egy esetben pedig magasabb értéket mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok. A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Az élen az Agárdi Miraculum kajszibarack pálinka végzett, a második helyezést a Nobilis kajszibarack pálinka nyerte el, míg a dobogó harmadik fokára a Márton és lányai kajszibarack pálinka „léphetett fel”.
 
 
 

Egy magyar boros könyv a világ legjobbjai között

Február 21. 07:18
A legjobb étel-ital tematikájú könyveket díjazó Gourmand Awardson január végén hirdették ki a szűkített listát, vagyis az egyes kategóriák "Best in the world" (világ legjobbja) címet már elnyert döntőseit. A többfordulós rostán európai bor "versenyszámban" bejutott a legjobb négy közé Ripka Gergely TokajGuide/Tokaj Kalauz című angol és magyar nyelvű útikönyve. Ez korábban egyetlen magyar kiadványnak seem sikerült még. A kategóriák abszolút győzteseinek kihirdetésére a tervek szerint június 5-én Párizsban kerül sor.
 
 
A Tokaji borvidék kirándulóhelyeit, gasztronómiáját, szálláshelyeit, 150 meghatározó borászatát és rendezvényeit bemutató TokajGuide 2014-ben jelent meg először Ripka Gergely gondozásában, a díjra jelölt már a harmadik kiadás.
 
 
 
 

Itt az első karantén sör

Február 19. 07:51
Itt az első karantén sör
 
Fotó: www.thedrinksbusiness.com
 
„Édes, megbuktattam a gyerekeket” néven karantén sört dobott piacra egy angol főzde. A Leeds-ben székelő Amity Brew Co. és egy méztermelő kooprodukciójából született termékkel azokat a szülőket célozzák, akik segítenek a gyerekeiknek az otthon tanulásbana. Az 7,4%-os mézzel főzött belga golden ale, kellemesen elegyíti a komló kesernyésségét és a méz selymességét – állítja a gyártó.

Michelle Obama a Netflixen főz

Február 18. 09:26
Michelle Obama a Netflixen főz
Kép: www.thedrinksbusiness.com
 
Március 16-án debütál a Netflixen Michelle Obama új főzőműsora, a Waffles + Mochi. A show-ban az ex-first lady egy elvarázsolt supermarket tulajdonosát alakítja, munkatársai pedig a Waffles és Mochi nevű figurák, akik jó barátok és az az álmuk, hogy elismert séffé váljanak.
 
Az első körben 10 részesre tervezett sorozat a Netflix szerint egy „kulináris kalandozás” lesz, ahol a szereplők bevásárlókocsiba pattanva beutazzák a világot, hogy beszerezzenek mindenféle alapanyagot. „Krumplit Peruból, fűszereket Olaszországból hoznak, misót pedig Japánban készítenek és közben felfedezik az ételek csodálatos világát, valamint azt is, hogy minden étel egy esély új barátok megismerésére” – olvasható a közleményben.

Obama asszony mellett további hús-vér emberek, híres szakácsok is feltűnnek majd a stúdióban. „Nagyon szeretném, ha családok és gyerekek csatlakoznának hozzánk a kalandjaink során” – tweetelte ki a napokban az egykori elnök felesége.  
 

Újabb Óvatos Duhaj sört dobott piacra a Soproni

Február 16. 07:42
Február közepétől vásárolható meg a hazai boltokban a II. Soproni Sörverseny győztesének, Cserjés Lászlónak a receptje alapján készült sör, a Soproni Óvatos Duhaj Hoplager - írja közleményében a Heineken Hungária. A házi sörfőzés és a sörkülönlegességek népszerűsítését célul kitűző sörverseny győztesét ezúttal 26 lelkes házi sörfőző remekei közül választotta ki a szakmai és fogyasztói zsűri a legjobb. 
 
Cserjés László alkotása a legismertebb és legnemesebb virágos, citrusos és gyümölcsös ízű német komlófajtákat kombinálta újvilági fajtákkal. Az eredmény egy könnyen fogyasztható, 4,5 százalékos alkoholtartalmú, üde és gazdagon aromás láger lett. A Soproni Óvatos Duhaj Hoplager nagyüzemi receptjét a győztes a Soproni Sörgyár sörfőzőmesterével közösen dolgozta ki.
 
Habár a felsőerjesztésű sörök növekvő népszerűségnek örvendenek, mégis a legtöbb az alsóerjesztésű láger sörökből fogy Magyarországon: a hazai piac 90 százalékát ez a sörféleség adja. A hoplager azért különleges, mert főzése során – a modern IPA-k mintájára – a hideg sörléhez kerülnek a komlók, így az illóolajok nem forrnak el, izgalmas komlós jegyek maradnak az italban, miközben a megszokott világos sör ízéhez képest citrusosabb, fűszeresebb aromák keletkeznek.

Ajándékot vittek a borászok Müller Cecíliának és csapatának

Február 08. 17:38
Ajándékot vittek a borászok Müller Cecíliának és csapatának
 
Február 5-én a Borászok Borásza közössége képviseletében Rókusfalvy Pál, a Borászok Borásza díj alapítója, illetve Demeter Zoltán tokaji borász, a Borászok Borásza 2007-es díjazottja felkeresték a Nemzeti Népegészségügyi Központot. Soltész Miklósnak, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárának felhívására (a magyaar cukrászokkal együtt) ajándékot vittek a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársainak, akik nap mint nap a járvány frontvonalában küzdenek. A borászoktól összesen mintegy 1200 palack bor gyűlt össze, a Rókusfalvy Pál és Demeter Zoltán ezt nyújtották át jelképesen Müller Cecília országos tisztifőorvosnak,  a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vezetőjének.