Fröccs

Meghosszabbították „Az Országház Bora” nevezési idejét

Március 12. 14:26
A határidőt meghosszabbítva 2018. április 2-ig várják a nevezéseket az „Az Országház Bora 2018” versenyre. A kiválasztáson minden olyan borászat indulhat, amely a történelmi magyar borvidékeken működik, és amelynek a borai megfelelnek a magyar előírásoknak és itthon kereskedelmi forgalomba kerültek.
 
Bort beküldeni az alábbi kategóriákban lehet: olaszrizling (száraz), furmint és furmint alapú házasítás (száraz), egyéb fehérbor (száraz – hárslevelű, juhfark, kéknyelű, ezerjó fajtákból), kékfrankos (száraz), bikavér (száraz), cabernet franc (száraz), kadarka (száraz), tokaji aszú.
A neves szakmai zsűri által kiválasztott győztesek jogosultak viselni „Az Országház Bora 2018” címet.

A nevezés a kitöltött nevezési lap elektronikus megküldésével, és a nevezési díj átutalásával érvényes. A nevezési lapot 2018. április 2-ig kell megküldeni az orszaghazbora@parlament.hu e-mail címre, egy kinyomtatott példányt pedig a megküldött mintákhoz is mellékelni szükséges. A minták beküldésére 2018. április 4-én és 5-én 9:00-től 15:00 óráig van lehetőség.
 
A pályázás részletes feltételei és a nevezési lap a parlament.hu honlapon letölthetők.
 
2017-ben az első, hagyományteremtő Országház Bora kiválasztásra nyolc meghirdetett kategóriára 147 palack érkezett be 81 pincészettől.
 

Idén is készül BalatonBor

Március 12. 11:10
Idén már harmadik alkalommal kerül a boltok polcaira a BalatonBor, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke. Az egységes dizájnnal, palackkal és csavarzárral ellátott jóivású, könnyű, reduktív olaszrizling borokat a balatoni borászok 2016-ban palackozták első évben. A készítőknek szigorú feltételeknek kell megfelelniük: adott többek között a borok savtartalma, alkoholfoka, illetve vásárolt szőlő esetében a szőlő ára is, amellyel korrekt szőlőfelvásárlási árakat szeretne elérni a két egyesület. A régiós termékkel a kezdeményezés elindítóinak célja az együttes, közösségi gondolkodás kifejezése.
 
Idén 45 pincészet adta le nevezését, hogy elkészíthesse saját, 2017-es évjáratú BalatonBorát. A március 6-án tartott kóstolón a borászok vakkóstolás keretében döntöttek: az előző két évhez képest több, összesen 28 pincészet palackozhat BalatonBort. A tervezett mennyiség 56.300 palack.
 
A 28 pincészet bemutatására az április 26-án tartandó sajtótájékoztatóval egybekötött nyilvános sétálókóstolón, a BalatonBor évjárat premierjén kerül sor.

Megvan az idei Borászok Borásza 5 döntőse

Március 09. 12:00
Befejeződött a 2018-as Borászok Borásza szavazás első fordulója, az alábbi 5 borász került a döntőbe:
 
Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis Szőlőbirtok, Tokaj)
Bodó Judit (Bott Pince, Tokaj)
Figula Mihály (Figula Pincészet, Balatonfüred)
Ipacs Szabó István (Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Villány)
Konyári János - posztumusz (Konyári Pincészet, Balatonfüred)
 
Megvan az idei Borászok Borásza 5 döntőse

A hagyományoknak megfelelően a Borászok Borásza kuratóriuma értesítette az 50 jelöltet a részeredményről, egyben felkérte őket a 2. forduló voksainak leadására. A beérkezett szavazatokat a kuratórium összesíti, a 2018. év Borászok Borászának, illetve Borászok Barátjának a neve az április 20-i ünnepélyes díjátadón kerül kihirdetésre.

Magyar krémsajt hódítja meg a Közel-Keletet és a Sajtolimpiát

Március 08. 11:50
„Az Év Terméke” elismerésben részesült az üveges Hajdú krémsajt. A gyártó Kőröstej csoport immár negyedik alkalommal nyerte el a díjat.
Az Év Terméke Díjra minden évben új és innovatív termékekkel lehet nevezni. Ezeket első körben egy szakmai zsűri pontozza, majd a továbbjutókat különböző kategóriákba sorolják. Innentől a fogyasztókon a sor, egy reprezentatív közvélemény-kutatás keretében ők választják ki minden kategória győztesét. Idén sajtkrém kategóriában az üveges kiszerelésű Hajdú krémsajt is a díjazottak közé került, miután a fogyasztók 97%-a elégedett volt a termékkel annak kipróbálása után.

„2017 januárjában kezdtük el forgalmazni az üveges Hajdú krémsajtot, amely az őszi, magyarországi megjelenés előtt már nagy sikert aratott több európai országban és a Közel-Keleten is” – nyilatkozta a díj kapcsán Dr. Riad Naboulsi, a Kőröstej csoport tulajdonosa.
A vállalatnak ez már a negyedik Év Terméke Díja. 2014-ben a Hajdú grillsajt, 2016-ban a Hajdú joghurtsajt, 2017-ben pedig a Hajdú parenyica kapott elismerést. Nemzetközi szinten is elismerésben részesültek nemrégiben a Kőröstej termékei: az ausztriai „Käsiade” Sajtolimpián a Hajdú grillsajt és a Hajdú joghurtsajt szerzett aranyérmet.
 
Aki szeretne többet megtudni a sajtok világáról és arra is kiváncsi, szereti-e a sajt a bort, annak ott a helye az április 27-i Sajt- és borkóstoló tanfolyamon!

Tokaji aszú sikere a világ egyik legnagyobb borversenyén

Március 06. 12:17
A Patricius Borház 2007-es Tokaji Aszú 6 puttonyos borát a világ negyedik legjobb édes borának választották a Best Wine of the World 2017 (a Világ Legjobb Bora 2017) borversenyen.
 
A verseny a világ egyik legnagyobb és legnehezebb megmérettetése, a nevezett tételek mindössze 1%-át díjazzák. 2017-ben összesen 22 500 tételt neveztek, ezek közül hozta el az édes borok között a negyedik helyet a magyar bor, amit korábban már két nemzetközi borversenyen (Challenge International du Vin, Bordeaux és az International Wine Challenge, London) aranyéremmel jutalmaztak.
 
A Patricus Borház hazai színtéren is aratott sikereket a közelmúltban: 2013-ban a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka”, 2016-ban az „Év Pincészete” díjjal jutalmazták.

Ilyen volt a 13. Magyar Borok Bálja - VIDEÓ

Március 05. 12:22
Akinek nem volt lehetősége személyesen részt venni az év borgasztronómiai eseményén, az alábbi videóban most virtuálisan átélheti azt.
 
2018. február 24-én immáron 13. alkalommal került megrendezésre a Magyar Borok Bálja, amelynek a Corinthia Budapest adott otthont. A rendezvény célja idén is az volt, hogy a magas minőségű magyar borokat hozzájuk méltó környezetben mutassa be exkluzív vendégeinek.
 
130 bor, 3 kitűnő étterem borhoz komponált fogásai, sztárfellépők, csoki- és pálinkakülönlegességek, komoly osztriga- és szivarválaszték, illetve hajnalig tartó tánc várta a vendégeket. A szervezők elárulták: eddig ez volt a legsikeresebb Bál - a videóból talán kiderül, miért. 
 
Borítókép: Bacsa Dávid
Videó: Csordás Gábor
Még több videó a Borászportál Youtube csatornáján elérhető.
 

Idén is megvan Magyarország Sommelier Bajnoka

Március 05. 10:55
Az októberben a Nemzetközi Sommelier Szövetség diplomáját első magyarként megszerző Angerman László (Esca étterem) nyerte a Magyarország Sommelier Bajnoka 2018 címet. Tüü Pétert (Arany Kaviár Étterem) és Kovács Norbertet (Hotel Steirerschlössl Zeltweg) megelőzve végzett az első helyen a Magyar Sommelier Szövetség által rendezett bajnokság döntőjében.
 
A nyilvánosság előtt zajló döntőben a három sommelier-nek több versenyszámban is össze kellett mérnie a tudását: volt pezsgőfelszolgálástól, hibás borlap javítása, italajánlás és dekantálás is. A versenyt egy meglepetés feladat zárta, a résztvevőknek 1,5 literes magnumpalackból kellett három perc alatt kitölteniük a pezsgőt 14 pohárba egyenlő részben.
 
Az esemény alkalmából Slezsák Zoltán, a Magyar Sommelier Szövetség elnöke adta át a szövetség plakettjeit a Par Excellence a magyar borkultúráért díj 2017. évi kitüntetettjeinek. A szakíró kategóriában Bányai Gábor Botond, a vendéglátás kategóriában az Anyukám Mondta étterem, termelő kategóriában a somlói Kreinbacher Birtok, oktató kategóriában Földesi Gyula, a Soós István Borászati Szakgimnázium tanára, kereskedő kategóriában pedig a Heinemann testvérek képviselői vehették át az elismerést.

A Szarvasból készített bor rangos díjat nyert

Március 02. 15:28
Kategóriagyőztes lett a Grand Tokaj dűlőszelektált 6 puttonyos Szarvas Tokaji Aszúja. Az állami tulajdonban lévő Grand Tokaj Tarcalhoz közeli Szarvas-dűlőjéből származó 2013-as évjáratú bor a német Mundus Vini tavaszi kóstolón Nagyarannyal, egyben kategóriagyőztes „Legjobb Magyar Bor” díjjal jutalmazták.

A 2013-as Tokaji Szarvas Aszú 100 százalékban a borászat saját, dűlőszelektált szőlőjéből készült. A 214 g/l cukortartalmú bor főleg a botrytis által teljesen átszőtt Furmint és Hárslevelű aszúszemekből és teljesen Furmint alapborból készült limitált mennyiségben. A tétel a borászat Szegi pincéjében több, mint 18 hónapig érlelődött zempléni tölgyfa hordóban. Illatában megtalálható a löszös terroir jelleg, mellette körte és szárított kamilla, grillázsos narancshéj, botrytis és az új fahordó enyhe füstössége mutatkozik. Ízében körtebefőtt és birsalmasajt dominál, de a kamillatea és az érett narancs is megjelenik. A krémesség és a mézes jegyek mellett, az érett szőlő-és aszúszemek jellege is szépen jelenik meg ebben a dűlőszelektált borban.
 

Magyar borok sikere Lengyelországban

Február 28. 15:18
Sikerrel zárult a borbemutató, amit a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa  és a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezett Lengyelország fővárosában. Az elmúlt évek Országos Borversenyének díjazottai közül 26 borászat boraival ismerkedhetett meg a kereskedőkből, újságírókból és sommelier-kből álló varsói közönség. A kóstolón túl mesterkurzust tartott a magyar borvidékekről Herczeg Ágnes nemzetközi borakadémikus illetve a magyar borkereskedelemről Tomasz Prange-Barczyński, a Lengyel Borszakírók Szövetségének elnöke.

Elismerően nyilatkozott a bormustráról  Wojciech Bońkowski, Lengyelország vezető boros médiájának, a Winicjatywa.pl & Ferment-nek az igazgatója is, aki szerint ez „óriási lehetőség volt a modern magyar borászat sokszínűségének, szőlőfajtáinak, régióinak, borászati stílusainak és családi tradícióinak megismerésére”. Beszédében a szekszárdi, a badacsonyi és a tokaji borvidéket külön is kiemelte. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának nevében az elnök Légli Ottó kifejezte reményét, hogy a jövőben további hasonlóan sikeres rendezvényekre kerül sor a magyar borexport szempontjából fontos országokban.