Fröccs

Rózsaszín koktéllal támogathatod a mellrák elleni küzdelmet

Október 04. 15:25
A Buddha-Bar Hotel Budapest is csatlakozott a mellrák elleni küzdelemhez. A szálloda az alkoholmentes, Pink Lotus fantázianevet viselő koktél megalkotásával szeretné felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára. Az italok eladásából befolyó összeg 50%-át a Buddha-Bar Hotel Budapest az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesületnek adományozza.
 
Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen 15 éve szervezi a figyelemfelkeltő rózsaszín Lánchídi sétákat azzal a céllal, hogy felhívja a társadalom figyelmét a betegségre. Az Összefogás minden év októberében megszervezi legnagyobb figyelemfelkeltő kampányát, a sétát a rózsaszínre világított Lánchídon át, hogy a médián keresztül is minél több nőhöz eljusson üzenetünk arról, hogy a korai felfedezés kulcsfontosságú a gyógyulásban.
 
A Pink Lotus egész októberben elérhető lesz a vendégek számára a szálloda éttermében, valamint Lounge és Lobby bárjaiban, akik így szintén csatlakozni tudnak a fontos kezdeményezéshez.
 
Rózsaszín koktéllal támogathatod a mellrák elleni küzdelmet

 
 

Villányi cuvée és Tribus cuvée lett a PTE Bora 2018-ban

Október 03. 14:00
Villányi cuvée és Tribus cuvée lett a PTE Bora 2018-ban
 
A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Bora kitüntető címre idén is mind a négy - pécsi, szekszárdi, tol-nai és villányi - borvidékről érkeztek nevezések, 17 pincészetből összesen 41 bort indítottak a ver-senyen a boros gazdák. A két kategóriagyőztes végül a fehérborok között a PTE Szőlészeti és Borá-szati Kutatóintézetének 2017-es évjáratú száraz Tribus cuvée-je lett, míg a vörösek mezőnyében a Koch Borászat 2015-ös évjáratú Francia Módi minőségi száraz vörösbora utasította maga mögé a vetélytárs nedűket. A nyertes borászoknak az oklevelet Miseta Attila, a PTE rektora adta át hétfő délután az egyetem Szenátusi tanácstermében.
 
A vörösborokat előzetesen a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin borászokból, borkereske-dőkből, sommelier-ékből és szakújságírókból álló szakmai zsűrije bírálta. A hagyományoknak és az előírásoknak megfelelően „vakon” pontozott a fináléban a társadalmi zsűri, vagyis a bírálók az évjá-raton kívül nem tudhatták, milyen nedűt kóstolnak és pontoznak éppen. Ahogy a korábbi években, az idén is két kategóriában hirdetett győztest a Pécsi Tudományegyetem, legjobb fehér-, és leg-jobb vörösbor kategóriában.
 
Előbbiben a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének 2017-es évjáratú Tribus cuvée minőségi száraz fehérbora utasította maga mögé a mezőny többi borát. A győztes „szőlőlét” Hevér László, a kutatóintézet főborásza mutatta be az eredményhirdetést követően. 
 
Vörösbor kategóriában a Koch Borászat 2015-ös Francia Módi minőségi száraz vörösborát hirdette ki győztesnek a Pécsi Tudományegyetem. Az erről szóló oklevelet Koch Csaba, borász vehette át, aki természetesen be is mutatta a bort a PTE képviselőinek.

Negyedszer találkoznak a világ cabernet franc-jai Villányban

Október 03. 11:26
Negyedszer találkoznak a világ cabernet franc-jai Villányban
 
2018-ban már negyedik alkalommal rendezik meg Villányban a Franc&Franc Fórumot, a fajta talán legnagyobb nemzetközi konferenciáját és kóstolóját. Az idei év vendége az Újvilág, vagyis a villányi mellett kaliforniai, chilei és dél-afrikai borokat is kóstolhatnak a résztvevők.
 
A Villányi borvidék 2018. november 23-án, pénteken 9.30 órától rendezi meg a IV. FRANC&FRANC Fórumot, melynek a villányi Bock Borászat konferenciaterme ad otthont. A cabernet franc fajtára fókuszáló szakmai tanácskozáson az előadások mellett neves szakértők tolmácsolásában kóstolhatjuk meg a classicus, premium és az idei évben először super premium kategóriában elérhető villányi borokat. A meghívott újvilági régiókból származó borokat kaliforniai és chilei borászok, valamint brit Master of Wine mutatja be.
 
Tervezett program

8:30 - Regisztráció
 
9:30-13:00
Levezető elnök: Horkay András elnök, Országos Borszakértő Bizottság
Köszöntő - Bock József elnök, Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa
Köszöntő - Gere Andrea szóvivő, Villányi Marketing Műhely
Köszöntő - Madaras Zoltán elnök, Baranya Megyei Közgyűlés
„Egység a sokszínűségben”: Franc-ok Villányból. 3 classicus – 6 premium – 3 super premium cabernet franc. (Előadó: Horkay András elnök, Országos Borszakértő Bizottság.)
A helyi ÉRTÉK! - Egy „villányi Villányi” – a térség gasztronómiai különlegességei. (Előadó: Pauli Zoltán, Pauli Consulting Kft.)
Mikrovinifikációs kísérletek: Erjesztési technológiák és cabernet franc (Előadó: Ruppert Ignác ügyvezető igazgató, Cellarius Kft.)

Ebéd

14:00-15:50
Levezető elnök: Peter McCombie, Master of Wine
Cabernet franc a nagyvilágban. (Előadó: Peter McCombie MW)
Cabernet franc. A fajta, mely kilépett „csodagyermeke” árnyékából. (Előadó: Lori & Michael Budd, tulajdonos-borász, Dracaena Wines – Kalifornia)
Chile, a sokszínűség kincsesládája. A Cabernet Franc három meglepő arca. (Előadó: Ximena Pacheco főborász, Pulso Wines - Chile)
 
15:50-16:05
Kávészünet
 
16:10-17:00
Cabernet franc-ok Dél-Afrikából. (Előadó: Peter McCombie MW)
A Franc Fórum 2018 évi értékelése. Peter McCombie MW és Horkay András
 
2018. november 24-én, szombaton Franc&Franc Kóstolónappal zárul a kétnapos rendezvény. A vendégek a villányi pincékben túrázva ismerkedhetnek meg a legújabb Villányi Franc-okkal a pincészetek személyes prezentálásában. A kóstolónapra szánt hazai borok mellett más európai és újvilági borvidékekről érkeznek vendégpincészetek, akik szintén bemutatják cabernet franc boraikat. A pincészetek (Günzer Tamás Pincészete, Csányi Pincészet, Gere Attila Pincészete, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Sauska Pincészet) közötti közlekedést buszokkal biztosítják..
 
A Fórumra és a Kóstolónapra jegyvásárlás csak elővételben lehetséges. További információk az esemény honlapján érhetők el.
 

Új magyar szőlőfajta született Messiás néven

Október 02. 08:38
Egy újabb szőlőfajtát ismertek el a napokban államilag, így mostantól a saját nevén is forgalomba hozható, vagyis lehet majd találkozni vele a boltokban – jelentették be szeptember elején a Pannon Egyetem Georgikan Kar szőlőtelepén. A kékszőlő fajtát közel két évtizede nemesítette dr. Bakonyi Károly kertészmérnök, aki olyan további szőlőfajták atyja, mint a cserszegi fűszeres vagy a nektár.
 
A nemesítője által Messiás névre keresztelt új fajta a dunáj és a merlot szőlők keresztezéséből született meg. A szakemberek elmondása szerint egyaránt alkalmas rozé, primőr ízjegyeket mutatü könnyed, gyümölcsös és mediterrán típusú, testes vörösborok készítésére.
 
„Olyan fajtát álmodtunk közösen amelyik termésbiztonsága nagy. Ha valaki rozét akar, augusztus elején-közepén már szüretelheti nyugodtan: olyan cukorgyűjtő képességgel rendelkezik, hogy ekkor már 17,5-18 mustfok jellemzi. A borok, amelyek itt az asztalon vannak, nagy testű vörösborok. Van, amelyiknek 15,5 százalék alkoholtartalma van, hatalmas tanninokkal. Mindezekért lesz jövője ennek a fajtának a piacon” – mondta a bemutatón dr. Kocsis László, a PE Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének vezetője.
 
Az elismertetési procedúrához szükséges vizsgálatok 8 évig tartottak. Mostantól már forgalomba hozható a Messiás bor ezzel a fajtanévvel, a szőlőt pedig telepíthetik a gazdák. Eddig csak kísérleti jelleggel lehetett ültetni.

Újabb hídünnepet rendeznek októberben, ezúttal a Dunán

Szeptember 27. 12:15
 Újabb hídünnepet rendeznek októberben, ezúttal a Dunán
 
Október 5-7-ig rendezik Esztergomban a Borhíd Fesztivál és Borünnepet. Több borégió pincéinek standja mellett élő koncertek, vásártér, többféle ételkülönlegesség és vidámpark is várja a látogatókat.
 
A háromnapos, ingyenes fesztiválon – amely a Mindszenty téren, a Kossuth hídon, az Erzsébet parkban és a Kis-Duna sétányon zajlik – több mint százféle bort kóstolhatnak az érdeklődők, képviseltetik magukat borászok a térségből is, Neszmélyről és Kesztölcről. A zenei kínálat fiatalosra lett hangolva: fellép többek között a Wellhello, a Brains, a Follow the Flow és az Annimal Cannibals.
 

Idén Neszmélyen találták meg Magyarország legszebb szőlőbirtokát

Szeptember 21. 12:59
A Hilltop Neszmély Borászat nyerte el idén a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka címet. A verseny első fordulójában bárki szavazhatott az interneten, ez alapján a 12 legtöbb jelölést kapott pincészet került be a döntőbe. A második fordulóban az összes birtokot meglátogatta a Bor és Piac magazin szakértői bizottsága, és az ő szavazataik alapján került ki a győztes, amelyet most hírdettek ki.
 
Idén Neszmélyen találták meg Magyarország legszebb szőlőbirtokát
 
Összesen három különböző kategóriában hirdettek győztest, az abszolút elsőség mellett a neszmélyi borászaté lett a Magyarország Legszebb Nagybirtoka cím is. Íme a teljes lista:
  • Magyarország Legszebb Kisbirtoka 2018: Basilicus Szőlőbirtok, Tarcal
  • Magyarország Legszebb Középbirtoka 2018: Tóth Ferenc Pincészet, Eger
  • Magyarország Legszebb Nagybirtoka 2018: Hilltop Neszmély Borászat, Neszmély

Rekordot döntött a Jótékonysági Borárverés

Szeptember 18. 14:48
Szeptember 12-én zajlott a Budapest Borfesztivál és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 19. alkalommal megrendezett Jótékonysági Borárverése. A befolyt összeget ezúttal a Szeretetszolgálat által működtetett gödi Topház kapta, ahol kétszáz súlyos fogyatékkal élő gyermek, fiatal és felnőtt tölti mindennapjait.
 
A gyűjtés nagy sikerrel és rekordbevétellel zárult, a 37 árverési tétel összesen 7 milló 700 ezer forintért kelt el, a Borárverést megelőzően a nagyközönség adománya 213 ezer forint volt. A kikiáltási árhoz képest a legmagasabb vételi áron a SPAR Magyarország által felajánlott „SPAR Válogatás borok borhűtővel” tétele kelt el, hiszen először 350 ezer forintért vásárolták meg, majd új tulajdonosa ismét kalapács alá kínálta a tételt, ami ezután 290 ezer forintért kelt el. A nem mindennapi, gáláns gesztusra egyszer már volt példa néhány évvel ezelőtt az árverés történetében.
 
A 12.000 forintos kikiáltási árhoz képes több mint tizennyolcszoros áron, 220 ezer forintért kelt el a Günzer Zoltán Pincészet 2015-ös évjáratú Günzer Cabernet Franc bora. Az árverés legmagasabb kikiáltási árú tétele dr. Dula Bence 3 különleges vörösborából álló válogatása volt. Az 1999-es Egri Hegybíró Bora, a 2000-es évjáratú Triász Cuvée és a 2002-es Egri Kékfrankos kikiáltási ára 120 ezer forint volt, a borok végül 290 ezer forintért keltek el. A legrégebbi tétel egy palack 1968-as évjáratú Kincsem 6 puttonyos Tokaji Aszú volt, amely végül 230 ezer forintért talált gazdára. A Borárverés legmagasabb leütési áron, 360 ezer forintért elkelt tétele 6 palack 2001-es évjáratú Tokaij Aszúeszencia volt.
 
Jelentős sikere volt még a Budapest Borfesztivált szervező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. által felajánlott 6 palackos VinAgora aranyérmes magyar borválogatásnak, amely 50 ezer forintról indult és 320 ezer forinton zárt.

A hétvégén zajlik „Budapest legkulturáltabb boros rendezvénye”

Szeptember 18. 13:30
A hétvégén zajlik „Budapest legkulturáltabb boros rendezvénye”
 
Szeptember 21-23. között rendezik meg a VI. Óbudai Bornapokat. A háromnapos bormustrán az érdeklődők 15 hazai borvidék 29 pincészetével találkozhatnak, miközben a jazz és swing dominálta zenei programok hamisítatlan fesztiválhangulatot teremtenek az óbudai Fő téren.
 
A résztvevő borászok évek óta a „Budapest legkulturáltabb boros rendezvénye” jelzővel illetik az eseményt, és a szervezők idén is szeretnének méltóak maradni a kitűntető címre. A visszatérő nagy pincészetek mellett bemutatkozási lehetőséghez jutnak még kevésbé ismert, de figyelmet érdemlő borászatok is. A kísérő rendezvények között Borkörképeken lehet majd ismerkedni a válogatott hazai palackokkal: a „remekműveket” Káli Ildikó borszakértő, a Magyar Sommelier Szövetség Tiszteletbeli Elnöke kalauzolásával kóstolhatják végig a résztvevők. Több gasztroínyencség között kóstolható lesz az Óbuda Burger is.
 
További részletek itt és itt.
 

Szép magyar siker az ifjúsági szakácsvilágbajnokságon

Szeptember 18. 10:38
Szeptember 7-én Tajvan, Taipei  városa adott otthont a Chaine des Rotisseurs világszervezet évente megrendezésre kerülő ifjúsági szakácsvilágbajnokáságának. A Chaine des Rotisseurst 1248-ban Franciaországban alapították azzal a céllal, hogy teret adjanak a tradíciókat megtartó, ugyanakkor az innovatív újításokat is felvállaló magas szintű gasztronómiának. Magyarországon a rend jövőre ünnepli alapításának 30. évfordulóját.
 
Szép magyar siker az ifjúsági szakácsvilágbajnokságon
 
A Taipei döntőn a magyar színeket Kiss Erik, a Four Seasons Budapest szakácsa képviselte, akit a júniusi hazai előválogatón választott ki a 12 tagú, elismert szakemberből álló kóstolózsűri (melynek tagja volt többek között Barka Áron, az ARAZ Étterem Chef de Cuisine-je).
 
Kiss Erik a világbajnokságon a 22 versenyző közül végül az előkelő negyedik helyen végzett. A versenyt idén a kanadai szakács nyerte meg a német és a finn kolléga előtt.