Fröccs

Idén Neszmélyen találták meg Magyarország legszebb szőlőbirtokát

Szeptember 21. 12:59
A Hilltop Neszmély Borászat nyerte el idén a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka címet. A verseny első fordulójában bárki szavazhatott az interneten, ez alapján a 12 legtöbb jelölést kapott pincészet került be a döntőbe. A második fordulóban az összes birtokot meglátogatta a Bor és Piac magazin szakértői bizottsága, és az ő szavazataik alapján került ki a győztes, amelyet most hírdettek ki.
 
Idén Neszmélyen találták meg Magyarország legszebb szőlőbirtokát
 
Összesen három különböző kategóriában hirdettek győztest, az abszolút elsőség mellett a neszmélyi borászaté lett a Magyarország Legszebb Nagybirtoka cím is. Íme a teljes lista:
  • Magyarország Legszebb Kisbirtoka 2018: Basilicus Szőlőbirtok, Tarcal
  • Magyarország Legszebb Középbirtoka 2018: Tóth Ferenc Pincészet, Eger
  • Magyarország Legszebb Nagybirtoka 2018: Hilltop Neszmély Borászat, Neszmély

Rekordot döntött a Jótékonysági Borárverés

Szeptember 18. 14:48
Szeptember 12-én zajlott a Budapest Borfesztivál és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 19. alkalommal megrendezett Jótékonysági Borárverése. A befolyt összeget ezúttal a Szeretetszolgálat által működtetett gödi Topház kapta, ahol kétszáz súlyos fogyatékkal élő gyermek, fiatal és felnőtt tölti mindennapjait.
 
A gyűjtés nagy sikerrel és rekordbevétellel zárult, a 37 árverési tétel összesen 7 milló 700 ezer forintért kelt el, a Borárverést megelőzően a nagyközönség adománya 213 ezer forint volt. A kikiáltási árhoz képest a legmagasabb vételi áron a SPAR Magyarország által felajánlott „SPAR Válogatás borok borhűtővel” tétele kelt el, hiszen először 350 ezer forintért vásárolták meg, majd új tulajdonosa ismét kalapács alá kínálta a tételt, ami ezután 290 ezer forintért kelt el. A nem mindennapi, gáláns gesztusra egyszer már volt példa néhány évvel ezelőtt az árverés történetében.
 
A 12.000 forintos kikiáltási árhoz képes több mint tizennyolcszoros áron, 220 ezer forintért kelt el a Günzer Zoltán Pincészet 2015-ös évjáratú Günzer Cabernet Franc bora. Az árverés legmagasabb kikiáltási árú tétele dr. Dula Bence 3 különleges vörösborából álló válogatása volt. Az 1999-es Egri Hegybíró Bora, a 2000-es évjáratú Triász Cuvée és a 2002-es Egri Kékfrankos kikiáltási ára 120 ezer forint volt, a borok végül 290 ezer forintért keltek el. A legrégebbi tétel egy palack 1968-as évjáratú Kincsem 6 puttonyos Tokaji Aszú volt, amely végül 230 ezer forintért talált gazdára. A Borárverés legmagasabb leütési áron, 360 ezer forintért elkelt tétele 6 palack 2001-es évjáratú Tokaij Aszúeszencia volt.
 
Jelentős sikere volt még a Budapest Borfesztivált szervező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. által felajánlott 6 palackos VinAgora aranyérmes magyar borválogatásnak, amely 50 ezer forintról indult és 320 ezer forinton zárt.

A hétvégén zajlik „Budapest legkulturáltabb boros rendezvénye”

Szeptember 18. 13:30
A hétvégén zajlik „Budapest legkulturáltabb boros rendezvénye”
 
Szeptember 21-23. között rendezik meg a VI. Óbudai Bornapokat. A háromnapos bormustrán az érdeklődők 15 hazai borvidék 29 pincészetével találkozhatnak, miközben a jazz és swing dominálta zenei programok hamisítatlan fesztiválhangulatot teremtenek az óbudai Fő téren.
 
A résztvevő borászok évek óta a „Budapest legkulturáltabb boros rendezvénye” jelzővel illetik az eseményt, és a szervezők idén is szeretnének méltóak maradni a kitűntető címre. A visszatérő nagy pincészetek mellett bemutatkozási lehetőséghez jutnak még kevésbé ismert, de figyelmet érdemlő borászatok is. A kísérő rendezvények között Borkörképeken lehet majd ismerkedni a válogatott hazai palackokkal: a „remekműveket” Káli Ildikó borszakértő, a Magyar Sommelier Szövetség Tiszteletbeli Elnöke kalauzolásával kóstolhatják végig a résztvevők. Több gasztroínyencség között kóstolható lesz az Óbuda Burger is.
 
További részletek itt és itt.
 

Szép magyar siker az ifjúsági szakácsvilágbajnokságon

Szeptember 18. 10:38
Szeptember 7-én Tajvan, Taipei  városa adott otthont a Chaine des Rotisseurs világszervezet évente megrendezésre kerülő ifjúsági szakácsvilágbajnokáságának. A Chaine des Rotisseurst 1248-ban Franciaországban alapították azzal a céllal, hogy teret adjanak a tradíciókat megtartó, ugyanakkor az innovatív újításokat is felvállaló magas szintű gasztronómiának. Magyarországon a rend jövőre ünnepli alapításának 30. évfordulóját.
 
Szép magyar siker az ifjúsági szakácsvilágbajnokságon
 
A Taipei döntőn a magyar színeket Kiss Erik, a Four Seasons Budapest szakácsa képviselte, akit a júniusi hazai előválogatón választott ki a 12 tagú, elismert szakemberből álló kóstolózsűri (melynek tagja volt többek között Barka Áron, az ARAZ Étterem Chef de Cuisine-je).
 
Kiss Erik a világbajnokságon a 22 versenyző közül végül az előkelő negyedik helyen végzett. A versenyt idén a kanadai szakács nyerte meg a német és a finn kolléga előtt.
 

Csoda történt! A Zwack elárulta a receptet!

Szeptember 14. 11:27
Csoda történt! A Zwack elárulta a receptet!
 
Több évnyi termékfejlesztés eredményeképp a napokban mutatkozott be a Zwack cég legújabb itala, a Kalumba Madagascar Spiced Gin. A fűszerességet és a citrusos frissességet ötvöző, gyógy- és fűszernövényt is tartalmazó borókapárlat a cég kecskeméti manufaktúrájában készül, hónapokon át érlelik tölgyfahordóban, aszalt füge ágyon. Az ital a nevét kalumbagyökérről kapta, ami a világ egyik legrégebb óta használt gyógynövénye.

A kalumbagyökér mellett további tucatnyi, Madagaszkárról és Afrika egyéb vidékeiről származó fűszernövény szerepel a receptben. Érdekesség, hogy a Zwack család – ellentétben az Unicum receptjével, amit a mai napig féltve őriznek –  a Kalumba gyártásához felhasznált fűszerek listáját nyilvánosságra hozta. Így tudható, hogy van benne többek között kubebabors, fahéjlevél, kurkuma, csillagánizs, lime-héj, kardamommag, gyömbér, vanília, koriander és curacaohéj.
 

Egészen szokatlan dologra készülnek a villányi borászok

Szeptember 12. 13:47
Szeptember 22-én a pécsi Kodály Központ aulájában dalra fakadnak a villányi borvidék borászai. Délután fél 5-kor immár hagyományosan ők nyitják meg a VIII. Villányi Prémium Bormustát, amelyen a résztvevők a borvidék 13 eredetvédett Prémium borát, illetve 13 RedY-t kóstolhatnak.
 
A VIII. Villányi Prémium Bormustra borai:
 
Bock Pince - Capella 2007                                
Csányi Pincészet - Chateau Teleki Villányi Franc 2015
Gere Attila Pincészete – Csillagvölgy Villányi Franc 2016
Gere Tamás és Zsolt Pincészete – Villányi Franc Válogatás 2015
Günzer Tamás Pincészete – Bocor Villányi Franc 2013
Jackfall Bormanufaktúra – GRAND 2008
Maczkó Róbert Pincészete - Chardonay 2016
Mokos Családi Pincészet - Villányi Franc 2011
Müller Pince - Merlot 2014
Szemes Pincészet – Villányi Franc 2015
Tiffán Ede és Zsolt Pincészete – Mondivin Villányi Franc Quintessence 2015
Vineas-Tenkes Pincészet – Villányi Franc 2015
Vylyan Pincészet – Villányi Franc 2015
 
A REDy standon a Bíborka,- Bock-, Csányi-, Gere Tamás és Zsolt-, Maczkó-, Mokos-, Ősi Gábor-, Polgár-, Szemes-, Tiffán Ede és Zsolt-, Vineas-Tenkes- és a Vylyan Pincészet, valamint Jackfall&Heumann Collab Redy-je lesz kóstolható.
 
A borászok hangversenye egyben a szeptember 21-23-ig szintén Pécsen megrendezésre kerülő XXII. Európai Bordalfesztivál betéteseménye. A bordalfesztiválon fellép többek között svéd, lengyel, orosz és olasz kórus. A koncerteknek a pénteki napon 18:15 órától a villányi pincék adnak otthont, majd 19 órától egy közös koncertre gyűlnek össze a villányi Diófás téren.
 
Szombaton, közvetlenül a villányi borászok koncertje után kerül sor a gálahangversenyre a Kodály Központban.
 

Hétvégéig tart a 8. Őszi Bormustra Szegeden

Szeptember 12. 13:25
Szeptember 12-16. között immáron a nyolcadik alkalommal rendezik meg a szegedi Dóm téren az Őszi Bormustrát. Több mint 100 pincészet képviselteti magát a Bor téren, mellettük további mintegy 60 gasztro- és kézműves kiállító lesz jelen. Esténként fellép többek között Szabó Ádám, Hevesi Tamás és a Black Five zenekar, Vastag Csaba, illetve Gubás Gabi és Szabó Győző is.

A fesztivál a szokásoknak megfelelően szüreti felvonulással indul a Széchenyi térről szeptember 12-én este fél 7-től. Idei extra helyszín az Aradi vértanúk tere, ahol szeptember 15-16-án bemutatkoznak a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szereplő örökségek. 
 

Mustban táncolt a Magyar Borok Báljának háziasszonya

Szeptember 10. 14:00
A Lajvér-patak völgyében töltötte a nyár utolsó hétvégéjét Ördög Nóra, a Magyar Borok Báljának háziasszonya és férje, Nánási Pál. A legértékesebb celebek listáján előkelő helyen szereplő pár, az őszi pörgés előtt úgy érezte, hogy jól esne nekik egy kis feltöltődés, ezért a nyüzsgéssel teli hétköznapok mellett közös naptárjukban helyet kapott egy olyan hétvége is, ami csak kettejükről szólt.

Romantikázásukhoz a magával ragadó szálkai Lajvér Borbirtokot választották. Ördög Nóri: „Ugyan nagyon szeretjük mindketten a finom borokat, de ezen a hétvégén nemcsak ez nyűgözött le minket. Palkó teljesen odáig volt attól, hogy a borászat milyen modern technológiával dolgozik és amellett megőrzik a hagyományos dolgokat is. Bennem a gyerekkori szüret emlékeit hozta elő, amikor még nagymamáméknál szedtük a csemegeszőlőt.

Nóri és Pali nem csak kóstolták a finom borokat, de elkészítésükben is részt vettek. A dűlők bejárása közben szőlőt metszettek és a legszebb fürtöket saját kezűleg válogatták ki. Az aktív kikapcsolódást követően, fáradalmaikat a szemet gyönyörködtető borteraszon pihenték ki, ahol igazi gasztroélményben volt részük. A grill ételkülönlegességek kóstolását élő zene kíséretében élvezhették, ami a nevetések és koccintások hangjával összefonódva még inkább idillivé varázsolta az estét.

Másnap a Borhotel kényelmétől és a meseszép tájtól lenyűgözve az a gondolat fogalmazódott meg bennük, hogy ezt a harmonikus élményt gyermekeikkel is szeretnék megosztani, ezért legközelebb velük együtt, négyesben látogatnak el a birtokra.  

A legintelligensebbek szerint idén a boros és sörös társasjátékok a legjobbak

Szeptember 05. 12:12
Szeptember 3-án a legintelligensebb magyarokat tömörítő szervezet, a Mensa HungarIQa kihirdette az általa legjobbnak tartott 2018-ban megjelent társasjátékok listáját.

A 2009 óta minden évben megrendezésre kerülő versenyre idén a kiadók 3 kategóriában összesen 20 játékot küldtek a Mensa-tagoknak tesztelésre. Jó hír a borbarátoknak, hogy az egyszerűbb logikai játékok kategóriájában a Szüret című, negyedóra alatt befejezhető, francia borvidéken játszódó családi-stratégiai játék nyert.
 
A legintelligensebbek szerint idén a boros és sörös társasjátékok a legjobbak
Fotó: Strémen Judit
 
A sörisszák is megtalálhatják a maguk színvonalas időtöltését, a haladó kategória első helyét ugyanis a Heaven & Ale – Mennyei ser című, középkori szerzetesek sörfőzését körüljáró gazdálkodó játék szerezte meg. (Családi kategóriában a kerékpárversenyek világát feldolgozó Flamme Rouge és a portugál csempékkel operáló Azul megosztva kapta a díjat.)
 
A téma népszerűségét mutatja, hogy kiadók időről-időre jelentkeznek boros témájú társasjátékokkal, itt és itt található belőlük egy csokorra való.