Fröccs

Negyedszer találkoznak a világ cabernet franc-jai Villányban

Október 03. 11:26
Negyedszer találkoznak a világ cabernet franc-jai Villányban
 
2018-ban már negyedik alkalommal rendezik meg Villányban a Franc&Franc Fórumot, a fajta talán legnagyobb nemzetközi konferenciáját és kóstolóját. Az idei év vendége az Újvilág, vagyis a villányi mellett kaliforniai, chilei és dél-afrikai borokat is kóstolhatnak a résztvevők.
 
A Villányi borvidék 2018. november 23-án, pénteken 9.30 órától rendezi meg a IV. FRANC&FRANC Fórumot, melynek a villányi Bock Borászat konferenciaterme ad otthont. A cabernet franc fajtára fókuszáló szakmai tanácskozáson az előadások mellett neves szakértők tolmácsolásában kóstolhatjuk meg a classicus, premium és az idei évben először super premium kategóriában elérhető villányi borokat. A meghívott újvilági régiókból származó borokat kaliforniai és chilei borászok, valamint brit Master of Wine mutatja be.
 
Tervezett program

8:30 - Regisztráció
 
9:30-13:00
Levezető elnök: Horkay András elnök, Országos Borszakértő Bizottság
Köszöntő - Bock József elnök, Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa
Köszöntő - Gere Andrea szóvivő, Villányi Marketing Műhely
Köszöntő - Madaras Zoltán elnök, Baranya Megyei Közgyűlés
„Egység a sokszínűségben”: Franc-ok Villányból. 3 classicus – 6 premium – 3 super premium cabernet franc. (Előadó: Horkay András elnök, Országos Borszakértő Bizottság.)
A helyi ÉRTÉK! - Egy „villányi Villányi” – a térség gasztronómiai különlegességei. (Előadó: Pauli Zoltán, Pauli Consulting Kft.)
Mikrovinifikációs kísérletek: Erjesztési technológiák és cabernet franc (Előadó: Ruppert Ignác ügyvezető igazgató, Cellarius Kft.)

Ebéd

14:00-15:50
Levezető elnök: Peter McCombie, Master of Wine
Cabernet franc a nagyvilágban. (Előadó: Peter McCombie MW)
Cabernet franc. A fajta, mely kilépett „csodagyermeke” árnyékából. (Előadó: Lori & Michael Budd, tulajdonos-borász, Dracaena Wines – Kalifornia)
Chile, a sokszínűség kincsesládája. A Cabernet Franc három meglepő arca. (Előadó: Ximena Pacheco főborász, Pulso Wines - Chile)
 
15:50-16:05
Kávészünet
 
16:10-17:00
Cabernet franc-ok Dél-Afrikából. (Előadó: Peter McCombie MW)
A Franc Fórum 2018 évi értékelése. Peter McCombie MW és Horkay András
 
2018. november 24-én, szombaton Franc&Franc Kóstolónappal zárul a kétnapos rendezvény. A vendégek a villányi pincékben túrázva ismerkedhetnek meg a legújabb Villányi Franc-okkal a pincészetek személyes prezentálásában. A kóstolónapra szánt hazai borok mellett más európai és újvilági borvidékekről érkeznek vendégpincészetek, akik szintén bemutatják cabernet franc boraikat. A pincészetek (Günzer Tamás Pincészete, Csányi Pincészet, Gere Attila Pincészete, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Sauska Pincészet) közötti közlekedést buszokkal biztosítják..
 
A Fórumra és a Kóstolónapra jegyvásárlás csak elővételben lehetséges. További információk az esemény honlapján érhetők el.
 

Új magyar szőlőfajta született Messiás néven

Október 02. 08:38
Egy újabb szőlőfajtát ismertek el a napokban államilag, így mostantól a saját nevén is forgalomba hozható, vagyis lehet majd találkozni vele a boltokban – jelentették be szeptember elején a Pannon Egyetem Georgikan Kar szőlőtelepén. A kékszőlő fajtát közel két évtizede nemesítette dr. Bakonyi Károly kertészmérnök, aki olyan további szőlőfajták atyja, mint a cserszegi fűszeres vagy a nektár.
 
A nemesítője által Messiás névre keresztelt új fajta a dunáj és a merlot szőlők keresztezéséből született meg. A szakemberek elmondása szerint egyaránt alkalmas rozé, primőr ízjegyeket mutatü könnyed, gyümölcsös és mediterrán típusú, testes vörösborok készítésére.
 
„Olyan fajtát álmodtunk közösen amelyik termésbiztonsága nagy. Ha valaki rozét akar, augusztus elején-közepén már szüretelheti nyugodtan: olyan cukorgyűjtő képességgel rendelkezik, hogy ekkor már 17,5-18 mustfok jellemzi. A borok, amelyek itt az asztalon vannak, nagy testű vörösborok. Van, amelyiknek 15,5 százalék alkoholtartalma van, hatalmas tanninokkal. Mindezekért lesz jövője ennek a fajtának a piacon” – mondta a bemutatón dr. Kocsis László, a PE Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének vezetője.
 
Az elismertetési procedúrához szükséges vizsgálatok 8 évig tartottak. Mostantól már forgalomba hozható a Messiás bor ezzel a fajtanévvel, a szőlőt pedig telepíthetik a gazdák. Eddig csak kísérleti jelleggel lehetett ültetni.

Újabb hídünnepet rendeznek októberben, ezúttal a Dunán

Szeptember 27. 12:15
 Újabb hídünnepet rendeznek októberben, ezúttal a Dunán
 
Október 5-7-ig rendezik Esztergomban a Borhíd Fesztivál és Borünnepet. Több borégió pincéinek standja mellett élő koncertek, vásártér, többféle ételkülönlegesség és vidámpark is várja a látogatókat.
 
A háromnapos, ingyenes fesztiválon – amely a Mindszenty téren, a Kossuth hídon, az Erzsébet parkban és a Kis-Duna sétányon zajlik – több mint százféle bort kóstolhatnak az érdeklődők, képviseltetik magukat borászok a térségből is, Neszmélyről és Kesztölcről. A zenei kínálat fiatalosra lett hangolva: fellép többek között a Wellhello, a Brains, a Follow the Flow és az Annimal Cannibals.
 

Idén Neszmélyen találták meg Magyarország legszebb szőlőbirtokát

Szeptember 21. 12:59
A Hilltop Neszmély Borászat nyerte el idén a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka címet. A verseny első fordulójában bárki szavazhatott az interneten, ez alapján a 12 legtöbb jelölést kapott pincészet került be a döntőbe. A második fordulóban az összes birtokot meglátogatta a Bor és Piac magazin szakértői bizottsága, és az ő szavazataik alapján került ki a győztes, amelyet most hírdettek ki.
 
Idén Neszmélyen találták meg Magyarország legszebb szőlőbirtokát
 
Összesen három különböző kategóriában hirdettek győztest, az abszolút elsőség mellett a neszmélyi borászaté lett a Magyarország Legszebb Nagybirtoka cím is. Íme a teljes lista:
  • Magyarország Legszebb Kisbirtoka 2018: Basilicus Szőlőbirtok, Tarcal
  • Magyarország Legszebb Középbirtoka 2018: Tóth Ferenc Pincészet, Eger
  • Magyarország Legszebb Nagybirtoka 2018: Hilltop Neszmély Borászat, Neszmély

Rekordot döntött a Jótékonysági Borárverés

Szeptember 18. 14:48
Szeptember 12-én zajlott a Budapest Borfesztivál és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 19. alkalommal megrendezett Jótékonysági Borárverése. A befolyt összeget ezúttal a Szeretetszolgálat által működtetett gödi Topház kapta, ahol kétszáz súlyos fogyatékkal élő gyermek, fiatal és felnőtt tölti mindennapjait.
 
A gyűjtés nagy sikerrel és rekordbevétellel zárult, a 37 árverési tétel összesen 7 milló 700 ezer forintért kelt el, a Borárverést megelőzően a nagyközönség adománya 213 ezer forint volt. A kikiáltási árhoz képest a legmagasabb vételi áron a SPAR Magyarország által felajánlott „SPAR Válogatás borok borhűtővel” tétele kelt el, hiszen először 350 ezer forintért vásárolták meg, majd új tulajdonosa ismét kalapács alá kínálta a tételt, ami ezután 290 ezer forintért kelt el. A nem mindennapi, gáláns gesztusra egyszer már volt példa néhány évvel ezelőtt az árverés történetében.
 
A 12.000 forintos kikiáltási árhoz képes több mint tizennyolcszoros áron, 220 ezer forintért kelt el a Günzer Zoltán Pincészet 2015-ös évjáratú Günzer Cabernet Franc bora. Az árverés legmagasabb kikiáltási árú tétele dr. Dula Bence 3 különleges vörösborából álló válogatása volt. Az 1999-es Egri Hegybíró Bora, a 2000-es évjáratú Triász Cuvée és a 2002-es Egri Kékfrankos kikiáltási ára 120 ezer forint volt, a borok végül 290 ezer forintért keltek el. A legrégebbi tétel egy palack 1968-as évjáratú Kincsem 6 puttonyos Tokaji Aszú volt, amely végül 230 ezer forintért talált gazdára. A Borárverés legmagasabb leütési áron, 360 ezer forintért elkelt tétele 6 palack 2001-es évjáratú Tokaij Aszúeszencia volt.
 
Jelentős sikere volt még a Budapest Borfesztivált szervező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. által felajánlott 6 palackos VinAgora aranyérmes magyar borválogatásnak, amely 50 ezer forintról indult és 320 ezer forinton zárt.

A hétvégén zajlik „Budapest legkulturáltabb boros rendezvénye”

Szeptember 18. 13:30
A hétvégén zajlik „Budapest legkulturáltabb boros rendezvénye”
 
Szeptember 21-23. között rendezik meg a VI. Óbudai Bornapokat. A háromnapos bormustrán az érdeklődők 15 hazai borvidék 29 pincészetével találkozhatnak, miközben a jazz és swing dominálta zenei programok hamisítatlan fesztiválhangulatot teremtenek az óbudai Fő téren.
 
A résztvevő borászok évek óta a „Budapest legkulturáltabb boros rendezvénye” jelzővel illetik az eseményt, és a szervezők idén is szeretnének méltóak maradni a kitűntető címre. A visszatérő nagy pincészetek mellett bemutatkozási lehetőséghez jutnak még kevésbé ismert, de figyelmet érdemlő borászatok is. A kísérő rendezvények között Borkörképeken lehet majd ismerkedni a válogatott hazai palackokkal: a „remekműveket” Káli Ildikó borszakértő, a Magyar Sommelier Szövetség Tiszteletbeli Elnöke kalauzolásával kóstolhatják végig a résztvevők. Több gasztroínyencség között kóstolható lesz az Óbuda Burger is.
 
További részletek itt és itt.
 

Szép magyar siker az ifjúsági szakácsvilágbajnokságon

Szeptember 18. 10:38
Szeptember 7-én Tajvan, Taipei  városa adott otthont a Chaine des Rotisseurs világszervezet évente megrendezésre kerülő ifjúsági szakácsvilágbajnokáságának. A Chaine des Rotisseurst 1248-ban Franciaországban alapították azzal a céllal, hogy teret adjanak a tradíciókat megtartó, ugyanakkor az innovatív újításokat is felvállaló magas szintű gasztronómiának. Magyarországon a rend jövőre ünnepli alapításának 30. évfordulóját.
 
Szép magyar siker az ifjúsági szakácsvilágbajnokságon
 
A Taipei döntőn a magyar színeket Kiss Erik, a Four Seasons Budapest szakácsa képviselte, akit a júniusi hazai előválogatón választott ki a 12 tagú, elismert szakemberből álló kóstolózsűri (melynek tagja volt többek között Barka Áron, az ARAZ Étterem Chef de Cuisine-je).
 
Kiss Erik a világbajnokságon a 22 versenyző közül végül az előkelő negyedik helyen végzett. A versenyt idén a kanadai szakács nyerte meg a német és a finn kolléga előtt.
 

Csoda történt! A Zwack elárulta a receptet!

Szeptember 14. 11:27
Csoda történt! A Zwack elárulta a receptet!
 
Több évnyi termékfejlesztés eredményeképp a napokban mutatkozott be a Zwack cég legújabb itala, a Kalumba Madagascar Spiced Gin. A fűszerességet és a citrusos frissességet ötvöző, gyógy- és fűszernövényt is tartalmazó borókapárlat a cég kecskeméti manufaktúrájában készül, hónapokon át érlelik tölgyfahordóban, aszalt füge ágyon. Az ital a nevét kalumbagyökérről kapta, ami a világ egyik legrégebb óta használt gyógynövénye.

A kalumbagyökér mellett további tucatnyi, Madagaszkárról és Afrika egyéb vidékeiről származó fűszernövény szerepel a receptben. Érdekesség, hogy a Zwack család – ellentétben az Unicum receptjével, amit a mai napig féltve őriznek –  a Kalumba gyártásához felhasznált fűszerek listáját nyilvánosságra hozta. Így tudható, hogy van benne többek között kubebabors, fahéjlevél, kurkuma, csillagánizs, lime-héj, kardamommag, gyömbér, vanília, koriander és curacaohéj.
 

Egészen szokatlan dologra készülnek a villányi borászok

Szeptember 12. 13:47
Szeptember 22-én a pécsi Kodály Központ aulájában dalra fakadnak a villányi borvidék borászai. Délután fél 5-kor immár hagyományosan ők nyitják meg a VIII. Villányi Prémium Bormustát, amelyen a résztvevők a borvidék 13 eredetvédett Prémium borát, illetve 13 RedY-t kóstolhatnak.
 
A VIII. Villányi Prémium Bormustra borai:
 
Bock Pince - Capella 2007                                
Csányi Pincészet - Chateau Teleki Villányi Franc 2015
Gere Attila Pincészete – Csillagvölgy Villányi Franc 2016
Gere Tamás és Zsolt Pincészete – Villányi Franc Válogatás 2015
Günzer Tamás Pincészete – Bocor Villányi Franc 2013
Jackfall Bormanufaktúra – GRAND 2008
Maczkó Róbert Pincészete - Chardonay 2016
Mokos Családi Pincészet - Villányi Franc 2011
Müller Pince - Merlot 2014
Szemes Pincészet – Villányi Franc 2015
Tiffán Ede és Zsolt Pincészete – Mondivin Villányi Franc Quintessence 2015
Vineas-Tenkes Pincészet – Villányi Franc 2015
Vylyan Pincészet – Villányi Franc 2015
 
A REDy standon a Bíborka,- Bock-, Csányi-, Gere Tamás és Zsolt-, Maczkó-, Mokos-, Ősi Gábor-, Polgár-, Szemes-, Tiffán Ede és Zsolt-, Vineas-Tenkes- és a Vylyan Pincészet, valamint Jackfall&Heumann Collab Redy-je lesz kóstolható.
 
A borászok hangversenye egyben a szeptember 21-23-ig szintén Pécsen megrendezésre kerülő XXII. Európai Bordalfesztivál betéteseménye. A bordalfesztiválon fellép többek között svéd, lengyel, orosz és olasz kórus. A koncerteknek a pénteki napon 18:15 órától a villányi pincék adnak otthont, majd 19 órától egy közös koncertre gyűlnek össze a villányi Diófás téren.
 
Szombaton, közvetlenül a villányi borászok koncertje után kerül sor a gálahangversenyre a Kodály Központban.