Fröccs

Somló egy egész ország ellen indul csatába

Október 08. 09:31
Október 12-én 17 órai kezdettek összecsapnak a somlói juhfark tételek a nagy olasz vulkanikus borokkal. A Somlói Juhfark Ünnep keretében a Tornai Pincészetnél megrendezett „csata” bírója Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus lesz. Az eseményen 4 különböző stílusú juhfark méri össze az erejét Alto Adige, Capri, Campania, Szicília klasszisaival.

Négy különböző vidék, négy borászat de közös bennünk a terroir és a természet tisztetelete: az organikus vagy biodinamikus gazdálkodás, minimális beavatkozás. Izgalmas, karakteres borok, méltó párjai lesznek a somlói juhfarkoknak.

ETNA: Masseria Setteporte Etna Bianco 2017
CAMPAGNA: Feudi di San Gregorio 'Cutizzi' Greci di Tufo 2018
ALTO-ADIGE: Terlan 'Vorberg' Pinot Bianco 2016
VENETO: Pieropan Soave 2018
 
A magyar csapat: Tornai Prémium Juhfark 2017, Somlói Vándor Juhfark 2017, Kreinbacher Selection Juhfark Selection 2017, Barcza Bálint Juhfark válogatás 2017

Vegyél részt és nyerj te is az interaktív boros játékban

Október 04. 13:07
A Somlói Juhfark Ünnepre látogatókat nem csak kóstoló, workshop, pincetúra és kitűnő étel várja, de idén egy szuper játékon, szuper nyereményekért is részt vehetnek, miközben felfedezik a Somló hegyet.
 
A feladataid október 12-én:
 
0. elmenni a Somlói Juhfark Ünnepre
1. letölteni az applikációt: http://onelink.to/feszt
2. irány az Események menü és ott klikk a Somlói Juhfark Ünnepre
3. használni az appot, hogy mindent megtudj az eseményről és játszhass
 
 

Párlatok kétnapos ünnepe lesz októberben

Október 01. 11:41
Immár kilencedik alkalommal találkoznak a nemzetközi whisky- és párlatkultúra jeles képviselői idén októberben a Whisky Show kétnapos rendezvényén. Írországtól Japánig, Skóciától Tajvanig, Németországtól Franciaországon át az USA-ig számtalan kiállító teszi tiszteletét.
 
Szeretnél többet tanulni a párlatokról? Gyere el 2019. november 6-8-án a Borkollégium WSET Középfok – Párlat tanfolyamára, ahol közel félszáz, a világ legkülönbözőbb helyeiről származó párlatot kóstolhatsz és ismerhetsz meg Petzold Attila elismert hazai párlatszakértő vezetésével. A tanfolyam vizsgával zárul, sikeres vizsga esetén WSET oklevelet és kitűzőt kapnak a résztvevők, illetve használhatják a megfelelő WSET logót is.
 
Fontos kiemelni, hogy a kétnapos esemény már csak a nevében szól a whiskyről, hiszen az érdeklődők megismerkedhetnek többek között a calvadosszal, az armagnackal, de kóstolhatnak cognacokat, gineket és rumokat is. A sétálókóstoló kiegészül további színes programokkal, előadásokkal is.
 
Időpont: 2019 október 26-27 (mindkét nap 14:00-tól 21:00-ig tart a rendezvény)
Helyszín: Corinthia Hotel Budapest, 1073 Budapest, Erzsébet körút 43.
 

Új szolgáltatás: egy kattintásra házhoz jön a 100 legjobb magyar bor java

Szeptember 25. 13:41
Elindult a Winelovers Webshop "Selection" aloldala, ahol egy helyen össze vannak gyűjtve Magyarország legjobb borai. A válogatás alapját a 2018-as, illetve 2019-es Winelovers 100 - A 100 legjobb magyar bor listája képezi. Azok a Webshopban elérhető borok kerültek tehát a "válogatásba", amelyek szerepelnek vagy az idei vagy a tavalyi kiadványban. Innen már nincs is más dolgod, mint kiválasztani a neked tetsző tételeket, pár nap múlva már otthon - például a magazin olvasgatása közben - kortyolhatod őket és merenghetsz arról, jó döntés(eke)t hozott-e a zsűri. 
 
2000 féle hazai és nemzetközi bor a Winelovers Webshopban, ingyenes szállítás már 10 ezer forint értékű vásárlásnál, 25 ezer forint felett pedig ajándék is jár.
 
 

Tudja valaki, milyen bor a Mrs. O’Baskhy? Várjuk a megfejtéseket

Szeptember 23. 10:56
Beköltözött az ősz az ARAZ étterembe is, ami azt jelenti, hogy megint elérkezett a méltán népszerű Borduett vacsorák szezonja. A szeptember 26-i szezonnyitányra ezúttal a napjainkban hihetetlen népszerűségnek örvendő kézműves borászatok közül hívtak meg kettőt. És hogy mitől kézműves egy bor? Kovács Antal (estünk házigazdája), háromszoros magyar bajnok sommelier szavaival élve: „Azt a bort nevezzük kézművesnek, amelynek születése során a költséghatékonyság, mennyiség, gyorsaság vagy az elvárt íz-kép érdekében a termelő semmit nem áldozott fel a bor egyediségéből, beltartalmi értékéből, tisztaságából. Nem ad hozzá semmit, kizárólag az van benne, amit a szőlő, az adott év és maga a termőhely adott.” Ennek jegyében engedjék meg, hogy felkonferáljuk a szeptemberi vacsora két meghívott pincészetét: a Csutorásborral Egerből érkező Almagyar-Érseki Szőlőbirtokot és az Egerszalókról érkező Kohári Pincészetet. A borokhoz tökéletesen illeszkedő menüsorral, öt fantasztikus fogással és tíz pompás borral készülünk a gasztronómiai unikumok szerelmeseinek. Barka Áron, Chef de Cuisine egyedülálló ételsora hívja Önt is táncra ezen a káprázatos eseményen!

Menüsor:
 
Csutorás Egri Csillag 2018 – Kohári Tramini 2017
Zsenge borsó, karamellizált barack, gomolya

Csutorás Pinot Noir 2017 – Kohári Egri Pinot Noir 2016
Konfitált kacsahúsos palacsintabatyu, levesben

Csutorás Nagyapa Bora 2016 – Kohári Szerda Este szűretlen
Pirított mangalica oldalas, burgonyatésztával

Csutorás Cabernet Franc 2016 – Kohári Mrs. O’Baskhy 2016
Érlelt Rib eye, cékla, burgonya, sóskás hollandi

Csutorás Egri Menoir Grand Superior 2016 – Kohári Turán 2017
„Desszert duó” Olvasztott Brie, étcsokoládéval töltött égetett tészta, házi lekvár
 
Időpont: 2019. szeptember 26., 19 óra
Helyszín: 1074 Budapest, Dohány u. 42-44
 
A vacsora ára 15.500 Ft/fő (a számla végösszegéhez 12% szervizdíjat számolnak fel), amennyiben szeptember 22-ig a részvételi díj kifizetésre kerül, az ár 13.500 Ft+12% szervizdíj.
 
A korlátozott férőhely miatt előfoglalás szükséges! A parkolás a szálloda/étterem Nyár utcai mélygarázsában ingyenes.
 
Asztalfoglalás a +36 1-815-1100-ös telefonszámon vagy araz@araz.hu email címen lehetséges.
 

9, 42, 111 a nyerő számok az idei boros őszön

Szeptember 13. 13:38
Szegeden a hosszú és változatos szegedi fesztiválnyár záró rendezvényére ismét a Dóm téren kerül sor szeptember 18-től 22-ig. A 9. őszi bormustrán idén 111 borász kínálja a legfinomabb nedűit. Mellettük 20 vendéglátós érkezik pálinkákkal, sajtokkal, finomabbnál-finomabb ételekkel, 42 kézműves pedig egyedi ajándékokat és emléktárgyakat kínál öt napon keresztül.
 
A rendezvény a szokásoknak megfelelően hatalmas szüreti felvonulással nyílik, a résztvevő borrendek, táncosok, zenészek és a lovas kíséret a Széchenyi térről indul a Dóm térre. A két színpadon felváltva zajlanak majd a programok, a jazz, blues és népzenei produkciók mellett fellép Zoltán Erika, Varga Viktor, Veres Mónika, Roy és Ádám, valamint a Szegedi Utcazene Fesztivál közönségdíjas előadói is bemutatkoznak.
 
A hagyományoknak megfelelően minden nap éjfélkor a Szegedi Szimfonikus Zenekar fúvós quartett-je játssza az Il Silencio-t.
 
"Szőlő, bor, Szeged" címmel, a Móra Ferenc Múzeum gondozásában egy borászati kiállítás képein, valamint ritkaságszámba menő eszközein keresztül elevenedik meg Szeged 18-19. századra visszanyúló szőlőtermesztési és borkészítési történelme.
 
Újdonság, hogy ebben az évben már csak üvegpohárba történik a kiszolgálás, erősítve ezzel a kulturált borfogyasztást és csökkentve a rendezvény ökológiai lábnyomát.
 
A 9. őszi bormustrához kapcsolódó információk megtalálhatók a rendezvény Facebook-oldalán és a www.borter.hu oldalon is.

A somlói borok legjava egy helyen mutatkozik be októberben

Szeptember 13. 13:29
Október 12-én újra Somlói Juhfark Ünnep! Ez a fajta reprezentatív, legnagyobb szabású bemutatója, ahol a Somló meghatározó pincéi mutatják be a közönségnek legjobb Juhfark tételeiket. A Juhfark a Somló tökéletes párt alkot, az itteni különleges, vulkanikus terroir az ebből a fajtából készült borban mutatkozik meg legszebben – ami az egész világon egyedülállóvá és egyre keresettebbé teszi. Ezért döntöttek úgy a Somló bortermelői, hogy minden évben megrendezik a Juhfark Ünnepét. Az idei sétálókóstolón a friss gyümölcsöstől, a testes, érlelt tételekig a legváltozatosabb stílusban elkészített, 2015-16-17-es borokat és 2018-as tartálymintákat kóstolhat a közönség, 16 pince, összesen 25 borát. A kóstolót mesterkurzusok, pincetúra és dűlőtúra egészíti ki. Az idei kóstoló újdonsága, hogy a somlóiak mellett egy vendégborászat, a szentantalfai Dobosi Pincészet is bemutatkozik. Természetesen most is lesz buszjárat Budapestről, és ingyenes transzferszolgáltatás a környék szálláshelyeiről, hogy mindenki maximálisan ki tudja élvezni a kóstolás örömét.
 
Résztvevő pincék: Barcza Pincészet, Bogdán Birtok, Csordás-Fodor Borház, Fekete Pince, Hegedűs-Szabó Pincészet, Inhauser Pincészet, Kolonics Pincészet, Kőfejtő Pince, Kreinbacher Birtok, Somlói Apátsági Pince, Somlói Vándor, St. Margit Pincészet, Szalai Pince, Tomcsányi Családi Birtok, Tornai Pincészet. Vendég: Dobosi Pincészet, Szentantalfa.
 
Mesterkurzusok:
 
Utazás a Somló körül
Dűlőtúra a hegyen. Az úton érintett pincészetek legkedvesebb borai is megkóstolhatók.
 
Somlói Juhfark VS a világ nagy vulkanikus borai
Komplexitás, ásványosság, karakter. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus összehasonlító kóstolója: 4 különböző stílusú Juhfark összekóstolása a világ nagy borvidékeinek klasszisaival.
 
A Juhfark arcai
Tornai vertikális Juhfark-kóstoló nemzetközi díjnyertes borokkal, vezeti: Tornai Tamás  
 
További információk az eseményről itt.

Hamarosan kiderül, mi van a sörökben

Szeptember 10. 08:38
A sörök címkézésének egységes módjáról egyezett meg a Brewers of Europe, vagyis az Európai Sörfőzők Szövetsége szeptember 5-én Brüsszelben, ahol egy egyetértési nyilatkozatot is aláírtak Vytenis Andriukaitis, az Európai Bizottság egészségügyi és élelmiszer-biztonsági biztosa előtt. Ennek értelmében 2022-ig a sörök csomagolásán is részletesen fel fogják tüntetni a gyártók az összetevőket, valamint és az energiaértéket. Az önkéntes címkézési kötelezettségvállalást 25 európai szövetség között a magyar sörgyártók is vállalják, a kezdeményezést dr. Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója is aláírta Brüsszelben.
 
Az európai sörgyárak jelentős lépéseket tettek az elmúlt években, a sörök 60%-nál már most is megadják a kalóriaszámot, 85%-uknál pedig az összetevők részletes listáját. Az egyetértési megállapodás azért is kulcsfontosságú, hogy ezek a számok még tovább növekedhessenek. Európában 2017-ben a teljes sörfogyasztás közel 374 millió hektoliter volt, míg a magyar piacon ebben az időszakban 6,26 millió hektoliter sör fogyott.
 

Ilyet még nem látott a világ: roadshow-ra indul egy bor

Szeptember 05. 19:54
Országjáró roadshow-ra indul a somlói Tornai Pincészet, hogy bemutassa a 2019-es International Wine Challenge-en, a világ egyik legbefolyásosabb borversenyén a legmagasabb elismerésnek számító Trófea-díjjal jutalmazott borát. A nyertes bor mellett olyan tételekből áll a kóstoló, amelyek az elmúlt években kimagaslóan szerepeltek a világ nagy borversenyein.
 
A borsor:
 • Friss Zenit 2018, MUNDUS arany, MTA bora
 • Top Selection Grófi Juhfark 2017, IWC arany (2019)
 • Top Selection Grófi Hárslevelű 2017, IWC arany és Trófea (2019)
 • Top Selection Apátsági Furmint 2015, IWC arany (2016)
 • Top Selection Grófi Juhfark 2013, IWC arany és Trófea (2016)
 • Aranyhegy Juhfark 2011, Prestige Reserve arany, Budapest Bora, Bayer arany (2013)
 • Meglepetéstétel
A Trófea Roadshow állomásai:
 • Pécs: szeptember 21., Pannon Borbolt
 • Győr: szeptember 26., BorPont
 • Szeged: október 3., Ezerjó Borkereskedés
 • Veszprém: október 5., Villa Medici
 • Budapest: október közepe, helyszín később