Fröccs

Sör-zsákbamacska az új trend

Augusztus 21. 15:00
Elindult a "sör-zsákbamacska", vagyis a The Beercase szolgáltalás, amelynek keretében az előfizetők minden hónapban megkapják az adott időszak külföldi és magyar sör újdonságait. A kezdeményezés értelmében  a The Beercase munkatársai szakértők segítségével választják ki az aktuálisan legjobb kisüzemi söröket, vagyis a csomag tartalma a vevőknek egész a kinyitásig titok marad.
 
A honlapon feliratkozóknak havonta 6890 forintot kell fizetniük, ezért minden hónap 15-én Magyarországon belül kiszállításra kerül a 8 sör valamint egy magazin. Az első dobozba többek között pale ale, hoplager, IPA és belga saison sörök kerültek, ám ebből aligha lehet következtetni a további szállítmányokra, mert minden csomagnak saját tematikája lesz.
 
 

Résen kell lenni, ha meg akarjuk kóstolni a nyár sörét

Augusztus 20. 09:54
Az előzetesen becsültnél háromszor több fogy az idei nyár slágeréből, a Soproni IPA sörből. A Heineken érdekeltségébe tartozó sörgyárnál annyira nem voltak felkészülve az ilyen méretű keresletre, hogy sokszor a hipermarketekbe sem tudnak eleget szállítani, ezért üresen maradnak a polcok. A cég elmondása szerint még a reklámkampányt is vissza kellett emiatt fogni.
 
A nem várt siker magyarázata lehet, hogy a kézműves sörök, és általában a sörkülönlegességek nagyon trendik, ezek viszont a mainstream söröknél jóval magasabb áron kaphatók. Ehhez képest a Soproni az IPA-val ezeknek igyekszik konkurenciát állítani a klasszikus termékeknél alig drágábban.
 
Az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvendő IPA söröket a brit sörfőzdék találták ki a 19. században: több komlóval és magasabb alkoholtartalommal készültek, hogy megőrizzék minőségüket a tengeri úton az indiai gyarmatokig.
 

Itt a balatoni halsütödék tesztjének eredménye

Augusztus 17. 15:01
A déli parton a balatonlellei Nádfedeles, az északi parton pedig az alsóörsi Új Fogas Büfé győzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) nyári halsütöde tesztjén.

A nyár elején lefolytatott, de csak most ismertetett vizsgálaton összesen 13 olyan balatoni büfét vizsgáltak a hivatal munkatársai, ahol lehet kapni sült hekket. A 13 ellenőrzött vendéglátóhelyből 2 esetben mindent megfelelőnek találtak, 5 helyen kisebb hiányosságok miatt az üzemeltetők figyelmeztetésben részesültek, 5 üzletben viszont súlyos hibák miatt bírság kiszabására került sor. Két esetben ráadásul olyan súlyos hiányosságokat találtak az ellenőrök, hogy azonnal fel kellett függeszteni a működést azok felszámolásáig. Két üzletben a NÉBIH Állami Halőri Szolgálata összesen több mint 100 kg halat vont ki a forgalomból nem megfelelő nyomon követés és a származást igazoló dokumentumok hiánya miatt. 

Mivel az ellenőrzések még a szezon elején, június utolsó hetében zajlottak, így – a hivatal állítása szerint – a nyár további részében az ellenőrzött vendéglátóhelyek a hiányosságok kijavítása után biztonságosan működnek.

2 millió forintot fizettek egy pohár borért

Augusztus 16. 18:02
Egy privát gyűjtő aukción 51 750 ausztrál dollárt (mai árfolyamon 10,5 millió forintot) fizetett egy palack 1951-es Penfolds Grange Hermitage-ért, ezzel ez lett a valaha volt legdrágább ausztrál bor.
 
A Penfolds borásza, Max Schubert 1945-ben kezdett kísérletezni a shiraz-zal, az 1951-es tétel volt az első, amit a bemutatott. Forgalomba azonban ez sem került, miután mindet elajándékozta családtagoknak és barátoknak. Végül az 1952-es volt az első évjárat, ami forgalomba került, ám akkor gyakorlatilag megbukott, nem sikerült eltalálni vele a közízlést. Olyannyira nem, hogy a menedzsment 1957-ben megtiltotta Schubert-nek a bor készítését, ám Schubert 1959-ig titokban mégis folytatta a munkát. Utána pedig újra „legálisan”, miután a régebbi évjáratok közben annyira szépen beértek, hogy a tulajdonosok 1960-ban újra engedélyt adtak.
 
A ma az egyik legjobb ausztrál bornak számító Grange Hermitage (1989 óta csak Grange) általában 87 százalék shiraz-ból és 13 százalék cabernet sauvignon-ból áll, csak pár kivételes évben – mint az 1951-esben – készült tisztán shiraz-ból. Az erjesztése hagyományosan fémtartályban kezdődik, majd utána 18 hónapig tölgyfa hordóban érlelik tovább, végül három évig palackba lefejtve várja, hogy a boltok polcaira kerüljön.
 
A rekorder bor az árverezés előtt komoly teszten ment keresztül, még kóstolásra is sor került, hogy az eredetiségét igazolni lehessen. A vizsgálatot és a hitelesítést pedig egyenesen a Penfolds jelenlegi borásza végezte. Az eddigi árverési csúcsot egyébként ugyanez a bor tartotta, 2004-ben egy palack 50 200 ausztrál dollárért kelt el. Becslések szerint mára alig 20 palack maradt belőle a világon.

Nem titok többé a tokaji halászlé receptje

Augusztus 16. 12:54
Már a javában gyűjtik a recepteket a Tokaji Borvidék szakácskönyvhöz, amelyben a régió jellegzetes ételeit fogják kiadni.
 
A munka során levéltári és történeti kutatások mellett a lakosság segítségére is számítanak. Minden településen felhívást tettek közzé, arra kérték a polgármestereket, érdeklődjenek helyi idős embereknél, kutassanak régi receptfüzetek, feljegyzések után. Olyan, a hegyalján legendás ételeknek elkészítési módjait szeretnék körüljárni, mint a tarcali szőlőleves, a tokaji korhely halászlé vagy a mádi kifli.
 
Hogy végül mi kerül a szakácskönyvbe, azt egy séfek, gasztroszakemberek, cukrászok és borászok alkotta csoport dönti majd el. A jövőre megjelenő szakácskönyvet egy online "főzőműsor-sorozat" fogja felvezetni.
 
MTI
 

Tolvajok egy utánfutónyi édességet gurítottak haza

Augusztus 15. 15:35
Egy 20 tonna Nutellát és Kinder tojást tartalmazó utánfutót loptak el vasárnap tolvajok a németországi Hessen tartományban található Neustadt-ban. A zsákmány értéke 50 és 70 ezer euró között van. Egyelőre még nem tisztázott, hogy az elkövetőknek kifejezetten az édességre fájt a foguk, vagy az utánfutóra volt szükségük és a sok finomság csak hab volt a tortán.

Nem ez az első rablás, aminek a Nutella esett áldozatul. 2013-ban szintén Németországban 5 és fél tonna Nutellát loptak el egy parkoló trailer-ről, alig egy hónappal előtte pedig a New York-i Columbia egyetem étkezőjéből fogyott az indokoltnál jóval nagyobb mennyiségben a mogyorókrém.
 

A pulled ponty az év kajatrendje

Augusztus 14. 14:04
A Pulled Ponty (Tépett Ponty) szendvics nyerte idén az Év Strandétele díjat. A vajas körkiflibe (bagel) töltött füstölt tépett pontyból, ordából, bébispenótból és fokhagymakompótból álló műalkotás Bezerics Dániel keszthelyi borász kreációja, akárcsak a tavaly győztes étel. Mindkettő megkóstolható a keszthelyi és balatonboglári Palettában, valamint az idén nyitott fonyódi Pavilon strandbüfében.
 
Az eseményen kiosztották az év felfedezettje különdíjat is, amelyet a pár hete megnyilt balatonfenyvesi strandbisztró, a Konyhám tortilla-pizza hibridje kapott meg.
 
Az idei verseny minden eddiginél szorosabb volt, mivel sorra nyílnak a tö körül az újabb strandbisztrók, illetve a korábbiak is folyamatosan fejlődnek – mondta a versenyt szervező Balatoni Kör szóvivője, Kardos Gábor. A Balaton ismert borászaiból és vendéglátósaiból álló Balatoni Kör célja az év strandétele díjjal, hogy egyre több balatoni büfében a helyi termelők alapanyagait kínálják, ami nem csak egészségesebb és gasztronómiailag magasabb minőség, de egyben a régió gazdaságát is erősíti.

0 gramm hozzáadott cukor, málnás-szilvás ízek, mi az?

Augusztus 12. 13:04
A Balatoni habos mogyoró lett Magyarország tortája, a mákos-málnás-szilvás Pöttyös Panni pedig az ország cukormentes tortája az idei versenyen. A mogyorós habtészta, mogyorós roppanós réteg, fekete ribiszke zselé, tejcsokoládés karamell réteg és mogyoró hab felhasználásával készült sütemény a budapesti SUGAR! Design Cukrászda munkáját dicséri, míg a szeletenként mindössze 6 gramm szénhidrátot tartalmazó, hozzáadott cukor nélkül készített Pöttyös Panni a szintén budapesti Zazzi Cukrászdából került ki. 
 
Előbbivel először augusztus 19-én és 20-án a Várkert Bazárban megrendezésre kerülő Magyar Ízek Utcáján lehet találkozni, de idővel mindkettő kapható lesz az ország számos cukrászdájában. A recepteket hagyományosan augusztus 20. után hozzák nyilvánosságra.
 
Fotó forrása: nyugat.hu
 

Szakma és a civilek ugyanazt a bort ítélték a legjobbnak

Augusztus 11. 16:00
Szakma és a civilek ugyanazt a bort ítélték a legjobbnak
 
A szakmai zsűri és az újságírók szavazatai alapján is a szekszárdi Fekete Borpince 2014-es shiraz válogatása lett az augusztus 24-én kezdődő 2017-es szombathelyi Savaria Történelmi karnevál bora. Az idén 16. alkalommal meghírdetett borversenyen még soha ennyi bor nem versengett (összesen 92 nevezés érkezett) és még az sem fordult elő, hogy a szakma és a civilek ugyanazt a bort ítélték a legjobbnak.
 
A győztes Fekete Borpince shiraz-a a karnevál Borok Utcájában kiemelt helyen lesz kóstolható és kapható, valamint 2018 augusztusáig viselheti a „Karnevál bora” címet. Az sem marad le a borról, aki nem látogat el Szombathelyre, a Fekete borpince a nyár hátralevő részében megtalálható még a Balatonalmádi Borfesztiválon (augusztus 4-20.), a kecskeméti Hírös Hét Fesztiválon (augusztus 18-27.) és a győri Bornapokon (augusztus 24-27.).