Fröccs

Szent Vince napjához kapcsolódóan előrejelzés készült az idei várható szőlőtermésről

Január 14. 11:17
Bőséges szőlőtermést jósoltak a környékbeli hegyközségek gazdái és a Kárpát-medencei borrendek képviselői az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban Szent Vince napjához kapcsolódó ünnepségen – olvasható az Agrárszektor hírlevélben.
 
A január 11-én megrendezett ünnepségen a hagyományoknak megfelelően levágtak néhány vesszőt az emlékpark skanzenjének szőlőskertjében. Ez alapján úgy tűnik, a vesszők szépen fejlődtek, beértek, ruganyosak, megfelelő a háncs és a bél aránya. Amennyiben a tél nem okoz meglepetéseket, és nem következnek kemény fagyok, bőséges termés, vidám szüret várható, közölte a hegybíró, aki ehhez Szent Vince közbenjárását is kérte – áll a közleményben.

Szent Vince ünnepe alkalmából immár huszonnyolcadik alkalommal gyűlt össze több mint húsz magyarországi és határon túli borrend képviselője Ópusztaszeren. Felavatták a házigazda, Csongrád és Békés megyében működő Szent Vince Borrend új tagját is.
A néphagyomány szerint Szent Vince vértanú napján, január 22-én, tájegységenként különbözőképpen megjósolják a várható szőlőtermést. Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince, vagyis ha enyhe az idő és olvad ezen a napon, akkor jó bortermésre lehet számítani.
 
 

Kezd a boros évedet Tokajban!

Január 09. 10:47
A hagyományokhoz híven idén is lesz Vince-napi szőlőszentelés Tokajban a helyi borászokkal és az Európai Borlovagrend tagjaival. Részletek az alábbi plakáton:
 
Kezd a boros évedet Tokajban!

Szigligeti és villányi bor kapta a Magyar Bor Nagydíjat

Január 07. 08:48
A Magyar Borszakírók Köre negyedik alkalommal osztotta ki a Magyar Bor Nagydíjat. Egy fehér- és egy vörösbor kapta meg a kitűntetést azon tételek közül, amelyeket a szervezet tagjai a tavalyi év során kóstoltak. Fehérbor kategóriában a Szászi Birtok 2015-ös Szigligeti Kabócás Olaszrizlingje, a vörösborok között pedig a villányi Tiffán's Pincészet Grande Selection 2015-ös házasítás nyert.

A verseny keretében a borszakírók először szavazataikkal rangsorolják az elmúlt öt évjárat olyan borait, amelyek megítélésük szerint "kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak", majd a legtöbb jelölést kapott 12-12 fehér- és vörösbort két bizottság kétszer is vakkóstolón kóstolja, illetve pontozza.
 

Mindent a magyar borokról – már látogatható a bor.hu

December 20. 10:33
A napokban elindult egy modern designnal, letisztult képanyaggal, borrégiókat és borvidéket is bemutató térképpel, a magyar bor legfontosabb jellemzőit és tudnivalóit összegző, naprakész honlap, a bor.hu.
 
A Magyar Turisztikai Ügynökség által elkészített weboldal bemutatja a hazai borrégiókat és borvidékeket, tartalmaz egy bortörténeti összefoglalót, és ismerteti az egyes bortípusokat és a jellegzetes szőlőfajtákat. Ezen felül megtalálható az oldalon a borfogyasztás kultúrájához, a bor-étel párosításhoz kapcsolódó útmutatás, továbbá a honlap az általános borkultúra erősítése mellett beszámol az aktuális hírekről és eseményekről is.
 
Az oldal 2020-ban kiegészül egy eseménynaptárral és médiatárral, illetve angol nyelvű verziója is elérhető lesz.
 

Minden eddigi rekordot megdöntve nyert a budapesti karácsonyi vásár

December 16. 09:48
Minden eddigi rekordot megdöntve nyert a budapesti karácsonyi vásár
 
Európa legszebb karácsonyi vásárának választották az Advent Bazilikát. A European Best Destinations független utazási portál 2019-es online szavazásán a Szent István Bazilika előtt megrendezett karácsonyi rendezvénysorozat több mint 39.448 voksot kapva diadalmaskodott Bécs, Gdansk és Brüsszel előtt ráadásul úgy, hogy minden eddigi szavazási rekordot is megdöntött egyúttal. A budapesti Advent Bazilika már 2018-ban is a látogatók egyik legnagyobb kedvence volt: akkor a második helyet szerezte meg a szavazáson.

Az idei, tíz napig tartó online versenyre 116 országból 289 714 szavazat érkezett, tavalyhoz képest ezúttal csaknem húszezerrel többen fejezték ki szimpátiájukat az Advent Bazilika mellett.
 
A mostani szezonban január 1-ig várják a vendégeket többek között széles gasztronómiai kínálattal, programokkal, tematikus napokkal, interaktív szelfiponttal és egy 12 méteres karácsonyfával.
 

Karácsonyi ajándékot Somlóról!

December 11. 11:57
Ha valami különlegeset szeretnél, válassz ajándékot a Tornai Pincészet karácsonyi kollekciójából. Prémium, dúlőszelektált Top Selection és desszertborok exkluzív fadobozban az egyedülálló ízvilágot adó Somlóról. Megrendelhetők a lenti telefonszámon vagy e-mail címen.
 
Karácsonyi ajándékot Somlóról!

Üzemátadó, díjátadó a Tornai Pincészetnél

December 05. 14:53
A Tornai Pincészetben 2002 óta minden év november végén megrendezik az András napi Bormester Találkozót, a tudomány és a szakma újborkóstolóval egybekötött konferenciáját, és ekkor adják át a Somlóért – Tornai Endre Emlékdíjakat is. Ez alkalommal még egy különleges esemény zajlott: felavatták a pincészet új szőlőfeldolgozóját, amely egyedülálló megoldásokkal garantálja boraik alapanyagának minőségét.
 
Üzemátadó, díjátadó a Tornai Pincészetnél
 
Az új technológiával garantáltan meg tudják őrizni a szüretről beérkező szőlő minőségét, két módszerrel is. A rendszer egyrészt szivattyú használata nélkül, a legkíméletesebben bánik a szőlőszemekkel, másrészt az egész folyamat hűtve zajlik. Vagyis nem kell attól tartani, hogy káros, másodlagos erjedések indulnak be, és a szőlő több értékes aromáját tudják megőrizni a borban. A fejlesztést egyedi technikai megoldásokkal, részben uniós forrásból valósították meg.

Nagy István agrárminiszter avatóbeszédében kiemelte, hogy ez a beruházás nem csak a Tornai Pincészet, hanem a kisebb somlói borászatok számára is megteremti a minőség további javításának lehetőségét, hiszen a feldolgozó kapacitása lehetővé teszi, hogy bérmunkában is működjön.
 
Üzemátadó, díjátadó a Tornai Pincészetnél

A Somlóért – Tornai Endre Emlékdíjat a Somlói Borrenddel és a Somlókörnyéki Önkormányzatok Szövetségével közösen azért hozta létre a Tornai Pincészet, hogy évről-évre egy politikától független, mértékadó civil elismerést kapjanak azok, akik meghatározó módon járulnak hozzá Somló és környéke, illetve Somló borászatának fejlődéséhez. A díjat idén Cartwright Éva és Kolonics Károly kapta. Mindketten több évtizede, eredményesen és példamutatóan dolgoznak a Somlóért.
 

Meglepő, hogy kinek a cabernet franc-ját kóstolja Polgár Zoli bácsi a fajta világnapján

December 04. 16:14
December 4. a cabernet franc világnapja, Villányban ráadásul kiemelt jelentőséggel bír, a borvidék húzómárkája épül rá. Mi mást kóstolna hát a mai napon a borászlegenda Polgár Zoli bácsi? Bár házon belül is akadt volna az alkalomhoz méltó tétel, a választása ezúttal Tiffánék 2016-os "kiváló" Villányi Franc-jára esett. "Ne felejts el Te is bontani egy Franc-t, lehetőleg Villányból..." - szól a kép felett a mai napra rendelt "intelem".
 
A videó a jeles eseményről megtekinthető a Polgár Pincészet és Panzió hivatalos oldalán: https://www.facebook.com/polgarbor/posts/2381906028738674