Egy helyen a szőlőfajták, borfajták nemzetközi napjai

Borászportál
2019. október 18., 06:00


Azt tudod, mi köze van Richelieu bíboros halálának a cabernet franc naphoz? Erre a választ a Global Champagne Day, vagyis (kissé tágabban értelmezve) a pezsgő világnapja alkalmából kapod meg. Ami egyébként ma van.
Egy helyen a szőlőfajták, borfajták nemzetközi napjai
Albarino (augusztus eleje)
Az ünnepet kiötlő spanyolok temperamentumát ismerve nem meglepő, hogy a fajtának nem is napja, hanem egy hetes fesztiválja van „odahaza” minden évben.  2020-ban augusztus 1-5-ig között zajlik.
 
Beaujolais (november, 3. csütörtök)
Hagyományosan ekkor kerül a boltokba az adott évi beaujolais.
 
„Bontsd azt az üveget” este (február, utolsó szombat)
2000-ben találta ki két amerikai borújságíró; egy olyan üveget kell kibontani a barátok társaságában, aminél félő, hogy hamarosan túl lesz a csúcson.

Cabernet franc (december 4.)
Az időpontválasztás nem véletlen. A szőlőfajta a ma az otthonának tekintett Loire-völgybe nagy valószínűséggel Richelieu bíboros közreműködésével került, a bíboros pedig 1642 december 4-én halt meg.

Cabernet sauvignon (augusztus 30.)
Sajnos nem találtunk információt arra vonatkozóan ki és miért pont erre a napra szervezte kékszőlők királyának nevezett fajta ünnepét.
 
Champagne (október 19.)
Chris Oggenfuss amerikai blogger találmánya, a Global Champagne Day-jel akart tisztelegni a világ talán leghíresebb itala előtt. Ez van ma.
 
Chardonnay (május utolsó hétfőjét megelőző csütörtök)
Amerikai találmány, valószínűleg emiatt egy másik mozgó ünnephez, a május utolsó hétfőjén tartott emlékezett napjához lett rögzítve. (A Memorial Day azon emberek emléknapja, akik az amerikai fegyveres erőknél terljesített szolgálatuk közben vesztették életüket.)
 
Forralt bor (március 3.)
Az internetes nyomok alapján 2013-ban ünnepelték először az USA-ban. Hogy miért pont a tavasz első napjaiban, amikor már nincs rá akkora szükség, arról nem szól a fáma.

Furmint (február 1.)
2017-ben, a Furmint évében ünnepeltük először, tulajdonképpen a Furmint február hivatalos kezdete.
 
Idén áprilisban indult útjára a teljesen megújult furmint.hu rengeteg érdekességgel, infografikával, ténnyel Magyarország egyik leghíresebb őshonosnak tartott fajtájáról.

Grenache (szeptember, 3. péntek)
Nem meglepő módon a Grenache Szervezet kezdeményezésére jött létre. Komolyan veszik a dolgot, merchandise vonalon kifejezetten erősek.
 
Lambrusco (június 21)
A lambruscónak a múlt század végén éppen nem volt túl jó a reputációja, köszönhetően a 70-es, 80-as években az USA-t elárasztó rossz minőségű import pancsoknak. 1994-ben indult el az úgynezett „lambrusco-forradalom”, hogy helyreállítsák megtépázott hírnevét, ennek folytatása volt 2011-ben elindított nap.
 

Malbec (április 17.)
2017-ben az argentin központi bormarketing szervek indították útnak. Az április 17-tel Domingo Faustino Sarmiento-ra emlékeznek, aki nagyon sokat tett az argentín borászat reformjáért. 1853-ban ezen a napon bízta meg Michel Aimé Pouget, hogy telepítsen új szőlőket az országban.
 
Merlot (november 7.)
Érdekes, de nem akadtunk a nyomára, miért és mióta van ezen a napon a világ egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb fajtájának ünnepe.

Muskotály (május 9.)
2012-ben hozta létre a világ legnagyobb borászata.
 
Nemzeti fehérbor nap, nemzeti vörösbor nap (augusztus 4., illetve 28.)
Szintén az USA-ban ünneplik őket 2014 óta.
 
Pinotage (október, 2. szombat)
Az ötlet a Pinotage Szövetségtől jött, a szervezet 1995-ben azzal a céllal alakította meg 100 termelő, hogy Dél-Afrika megőrizze vezető szerepét a fajtánál.

Pinot noir (augusztus 18.)
Akárcsak a merlot-nál, ennél a híres fajtánál is homály fedi az ünnep eredetét.
 
Portói (január 27.)
Portugália erősített borának ünnepe nagy karriert nem futott be, mindössze egyszer 2012-ben tartották meg a napját.
 
Rozé bor (június, 2. szombat)
Mókás, de a svéd Bodvár cég indította el 2014-ben, hogy a saját, provence-i szőlőből készült rozéját promózza vele.

Sangria (december 20.)
Az Ibériai-félsziget itala, ezért is érdekes, hogy olyan dátumot választottak, amikor a déli féltekén tombol a nyár. Az okok nem ismertek.

Sauvignon blanc (május, 1. péntek)
2014-ben még május közepén volt, egy évvel később született a mostani változat. Az eredetéről viszont nem találtunk információt.
 
Tempranillo (november, 2. csütörtök)
Akárcsak az albarino nap, ez is a TAPAS (Tempranillo Advocates Producers and Amigos – Tempranillo Támogatói, Termelői és Barátai) spanyol szervezet nevéhez fűződik. 2011-ben volt az első.

Zinfandel (november 15.)
Ezt pedig az amerikai ZAP (Zinfandel Advocates and Producers – Zinfandel Támogatói és Termelői) hozta létre 2010-ben.
Winelovers borok az olvasás mellé