Fröccs

Tanulj borásznak a legjobbaktól!

Február 02. 11:30
2017 szeptemberétől szőlész-borász BSC képzés és felsőfokú szakképzés indul Sárospatakon neves előadók, még nevesebb borászatok részvételével. A hallgatók jelentős ösztöndíjban is részesülhetnek. 
 
Neves előadók, remek Tokaj-hegylajai pincészetek részvételével 7 féléves szakképzés indul Sárospatakon. A képzés minőségét az Eszterházy Károly Egyetem és a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék elméleti és gyakorlati szakembereinek példaértékű összefogása garantálja: tudás és tradíció!
 
 
Ugyanitt 4 féléves felsőfokú szakképzés is kezdődik, szintén a neves borászatok és a Főiskola összefogásának köszönhetően.
 
 

ÖSZTÖNDÍJ a Sárospatakon 2017 évben induló SZŐLÉSZ-BORÁSZ FELSŐFOKÚ KÉPZÉSBEN RÉSZTVEVŐK RÉSZÉRE  (levelező tagozatos hallgatók)

Az ösztöndíj célja: a Tokaji borvidék szőlészeti és borászati szakmai kultúra fejlődésének valamint a tehetséges és alkotni akaró fiatalok támogatása.
Az ösztöndíj kiírói: Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft
Az ösztöndíjra pályázók köre: Az ösztöndíjra az Eszterházy Károly Egyetem Agrártudományi és Vidékfejlesztési Karán, sárospataki tagintézményében a 2017. szeptemberben induló tanulmányi időszakban – finanszírozási típustól függetlenül- szőlész borász mérnöki, levelező tagozatú képzésre felvételt nyerők pályázhatnak. A képzést a Sárospataki tagintézménynél akreditálták, de a képzési helyszín ettől eltérő lehet, részletekért keressék az egyetemet.
 
Az ösztöndíj összege: havi 50.000,- Ft ,a képzés időszakára  (7 félév)
 
Az ösztöndíj egyéb feltételei: munkaviszony létesítése az ösztöndíj finanszírozójával. Középfokú, államilag elismert nyelvvizsga megszerzése az első két tanulmányi félév alatt. Minimum 4,1-es tanulmányi átlag
 
Jelentkezés: előzetes regisztrációval: Regisztráció kezdete: 2017. január 20.
 
A regisztráció módja: rövid szakmai önéletrajz megküldése:  szolyak@tokajhkt.t-online.hu  email címre
 
A regisztráltak számára a pályázat további feltételeit az ösztöndíj kiírói a későbbiek folyamán megküldik.
 
Egyéb információ kérhető: a Tokaji Borvidék HKT Titkárságán: 47/352623 telefonszámon, szolyak@tokajhkt.t-online email címen.

Jól vizsgáztak a gyorséttermi krumplik

Január 31. 14:31
A közkedvelt sült burgonya készítési körülményeit ellenőrizte négy gyorsétteremlánc egy-egy üzletében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatósági szakemberek egyaránt vizsgálták a felhasznált alapanyagokat, az előállítás élelmiszerbiztonsági szabályainak betartását, a higiéniai előírások teljesülését, a burgonyasütés technológiáját és a késztermék kezelését. Megnyugtató, hogy a helyszíni vizsgálatok egyik helyen sem tártak fel kirívó élelmiszerbiztonsági hibát, és a szakemberek mindenütt a gyorséttermeknél jellemző, egységes szabályozottságot és fegyelmet tapasztaltak.

A sült burgonyák esetében érdekes kérdés a sótartalom. Az anyaghányad nyilvántartások alapján elmondható, hogy a három országosan is jelenlevő étteremláncnál sütést követően megsózzák a burgonyát, míg egy esetben ez a vásárló külön kérésére történik. A kedveltségi kóstoláskor laikus vásárlók tesztelték a termékeket. Ennek alapján a legkedveltebb a Burger King terméke lett, második a BelFrit, míg harmadik helyen a McDonald’s sült krumplija végzett. A sort a KFC terméke zárta.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők: ITT

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
 

Tokajban is hódít az Y

Január 31. 10:26
A Tokaj Y Tokaj-Hegyalja új borász-generációja. Ők azok a bátor fiatalok, akik a hagyományokra alapozva, lendülettel, és modern szemlélettel szeretnék tovább erősíteni a Tokaji Borvidéket. Van, aki nulláról indulva, és van, aki a családi pincészet kereteit tágítva vág bele ebbe a csodálatos vállalkozásba.
 
A Tokaj Y tagjai mind egyetértenek abban, hogy Tokaj Magyarország egyik legizgalmasabb borvidéke. Az új generáció itt is, mint a többi borvidéken, utat tör magának: szerencsére egyre több fiatal indul neki kíváncsian, kísérletezve, a hagyományokat tiszteletben tartva a borászkodás útján, és teremt új értékeket. Az 5 tagból álló Tokaj Y célja, hogy a tapasztalatokat összeadva, közös erővel, folyamatos tanulással megszerezzék azt a tudást, mellyel méltóképpen képviselhetik majd a jövőben a Tokaji Borvidéket. A feladat egyértelmű: csak és kizárólag minőségi borok készítése egy történelmi hagyományokkal rendelkező borvidéken.
 
Tagok:
 
 • Dávid Rémusz, Budaházy- Fekete Kúria Pincészet
 • Homoky Dorka, Homoky Pincészet
 • Kvaszinger Laci, Kvaszinger Borászat
 • Varkoly Ádám, Árpád-hegy Pince
 • Zsirai Kata, Zsirai Pincészet
 
Legközelebb február 2-án, a Furmint Február Nagykóstolón, a közös standnál találkozhattok a tagokkal. Kóstolás közben mesélnek majd arról, mi inspirálta őket, mikor elindultak ezen a sokszor nem könnyű úton, és milyen elvek mentén művelik szőlőterületeiket, készítik boraikat.
 
Ha pedig valaki lemaradna erről az eseményről, akkor február 28-án élő, online kóstoláson vehet részt a Tokaj Y tagjaival. Ha messze laksz Budapesttől vagy nem érsz rá február 28-án, akkor online meg tudod nézni a Tokaj Y Generáció mesterkurzust otthon és kényelmesen! (A közvetítés megállítható és visszajátszható, így akár későbbi időpontban is megtekinthető.) A kóstolt tételeket pedig a szervezők házhoz szállítják.
 
Bővebb információ: ITT
 
Aki kíváncsi a Tokaji Borvidék legdinamikusabb csapatára, az keresse a Tokaj Y csapatát.
 
Találkozzunk:
február 2. - Furmint Február
február 28. – Borkollégium / Tokaj Y mesterkurzus
március 25. - Tokaj Március
május 5. - Nyíregyháza borest
 

Magyarország legjobb vörösbora az Eger-Szekszárd Bikavérpárbajon

Január 30. 18:26
Az Egri borvidék elismert borszakértők segítségével válogatta ki legjobb vörösborait a budapesti márciusi bikavérpárbajra. A Magyar Borszakírók Köre által az ország legjobbjának választott Thummerer-bikavér is jelzi: érdemes odafigyelni a megújuló borvidékre, és annak vörösbor-házasításaira.
 
Az elmúlt években több blogger is kritikával illette az egri borokat. Ezért aztán az Egri Borászati Klaszter neves szakembereket kért fel arra, hogy a március 3-án a budapesti Hotel Corinthiában megtartott Eger-Szekszárd Bikavérpárbajra válogassa ki a benevezett 31 tétel közül a 15 legjobbat.
 
„A Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus által elnökölt szakértő zsűri volt a garancia arra, hogy elfogulatlanul kerülnek be a legjobb egri tételek a budapesti barátságos bikavér-rangadóra” – mondta el Pók Tamás, a klaszter vezetője. A borász azt is elismerte, hogy korábban több egri bortermelő nem vette komolyan a kritikákat, ezért felvetette, hogy borhigiéniai szakértők bevonásával dolgozzanak ki egy ajánlást, amely a szőlőfeldolgozástól a palackos érlelésig kísérné a bor útját – ez akár feltétele is lehetne az egri név használatának. A javaslat még az asztalon van, ám addig is szükséges megnyitni a szakma és a szakértők előtt a pincéket, hogy tanulhassanak a hibákból, míg az alaptalan kritikákat hitelesen tudják megcáfolni.
 
Azért is van szükség az átláthatóságra, mert Tarsoly József egri hegybíró és Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerint több évjáratban is kimagasló minőségű szőlőt szüreteltek a gazdák a borvidéken, így annál fájdalmasabb volt, hogy néhány bor minőségét elrontotta a nem megfelelő pinceeljárás. Eger befektetése a pincefejlesztésekbe megtérült, így a borvidék előbb-utóbb maga mögött tudhatja a korábbi évek néhány kedvezőtlen híradását. Ezt látszik alátámasztani, hogy a Magyar Borszakírók Köre által először megrendezett versenyen a szakértők Thummerer Vilmos Egri Bikavér Grand Superior 2012-es borát választották Magyarország legjobb vörösborának, mi több, az általuk elismert 24 bor negyede, összesen hat tétel származott az egri borvidékről.
 
A budapesti bikavérpárbajon az alábbi egri pincészetek tételeit lehet kóstolni:
 • Besenyei Borház
 • Bolyki Pince
 • CHW Bormanufaktúra
 • Egri Borvár
 • Gál Lajos
 • Gál Tibor
 • Gróf Buttler Borászat
 • Kovács Nimród Borászat
 • Nyolcas és Fia
 • Ostorosbor
 • Petrény Winery
 • St. Andrea Szőlőbirtok
 • Tarjányi Pince
 • Thummerer Pince
 • Vincze Béla

Veszélyben vannak a Balaton északi partjának szőlői

Január 30. 11:09
A helyi bortermelők szerint az ingatlanspekulánsok és az ültetvények elöregedése miatt veszélyben vannak a Balaton északi partjának szőlőterületei, ami a balatoni tájat is veszélyezteti. A tóra néző dűlők jelentős része veszélyben vannak az északi parton, mivel sok az elöregedett, gondozatlan, gazos szőlőterület.
 
Jásdi István, a csopaki Jásdi Pince vezetője, a Csopaki Kódex tagja hangsúlyozta: az északi part legfontosabb látványelemei a szőlők, ezek azonban a tóra néző lejtőkön találhatók, amelyek az ingatlanfejlesztők célpontjai. Segíthetne a problémán, ha a szőlőrekonstrukciós támogatásokból több jutna a kiváló észak-balatoni területekre, hiszen - hiába zajlanak nagyszabású borászati beruházások a Balaton környékén, ha az újonnan létrehozott óriáspincékbe nem nagyon kerül szőlő. – jegyezte meg Jásdi István.
 
A borász emlékeztetett arra, hogy 1990 óta legfeljebb néhány száz hektár szőlőt telepítettek újra, így becslése szerint az észak-balatoni ültetvények legalább 70 százaléka elöregedett, és a következő években eltűnhet. Csopak az elsők között szigorította rendezési tervét, a tulajdoni lapokra már bejegyzik a szőlőművelési kötelezettséget, két éve pedig bevezették a gondozatlan területekre kivetett földadót - mondta a polgármester.
  
Minden erőfeszítés ellenére várhatóan a szőlők 20-30 százaléka mégis el fog tűnni Csopakon is - vélekedett Ambrus Tibor.
 
Laposa Bence badacsonyi bortermelő, a Balatoni Kör elnöke hozzáfűzte: kevés önkormányzat követi jelenleg Csopak példáját, ezért a tó környékének vezető borászatait, éttermeit tömörítő Balatoni Kör szabályozási csomag kidolgozását szorgalmazza, ami segítheti az önkormányzatokat a szőlőterületek védelmében.
   
Nemcsak a szőlőkről, hanem az egész balatoni tájról van szó, ami a régió lakóinak identitását alapjaiban érinti.
(MTI)

Feléled a Debrecen melleti borvidék

Január 26. 20:00
Mintegy egy hektáros szőlőbirtokot vásárol Debrecen az érmelléki borvidéken, s ezzel jelképesen is hozzájárul az egykor a város szőlőskertjének tekintett térség fejlesztéséhez - jelentette be a cívisváros polgármestere a Debrecen idei borait bemutató sajtótájékoztatón pénteken. Papp László (Fidesz-KDNP) emlékezetett arra, hogy valamikor nem is számított komoly debreceni gazdának az, akinek nem volt szőlőskertje Érmelléken. Történelmi tény, hogy Érmellék, amely évszázadokon át a város szőlőskertje volt, az egyik legjelentősebb fehérboros vidéknek számított.
 
A város turisztikai kínálatának szélesítését, Debrecen város kulturális hagyományainak fenntartását, a gasztronómiai, a borturizmus népszerűsítését stratégiai célnak nevezte a polgármester, utóbbi megvalósításában Bihardiószeggel működnek együtt - jelezte. Mados Attila, Bihardiószeg polgármestere hozzátette: az a céljuk, hogy borvidékük újra ismert és elismert legyen, s ebben komoly szerepet szánnak a térség egykori jelképes bora, a bakator újratelepítésének és termesztésének.
 
A sajtótájékoztató keretében mutatták be Debrecen város 2017-es borait, amelyeket mintegy száz hazai bormintából választottak ki. A zsűri döntése értelmében a város fehérbora 2017-ben Szászi Endre 2015-ös olaszrizlingje (Badacsonyi borvidék, Szigliget); a város vörösbora a Centurio Szőlőbirtok 2015-ös évjáratú Összetett bora (Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján, borász: Ludányi Balázs).
 
Debrecen város prémium fehérbora 2017-ben a Tokaj-Hétszőlő Zrt., 2012-es Furmint Selection bora (Tokaj-Hegyaljai borvidék, borász: Makkai Gergely); Debrecen prémium vörösbora az idén a Bodri Pincészet Kft., Gurovice 2013-as Kékfrankos bora (Szekszárdi borvidék, borász: Bodri István).

Borstratégiával támadna fel a Dél-Balaton

Január 26. 14:10
Stratégia készül nyárra a Somogy megyében, elsősorban a Balatonboglári borvidéken termelt bor presztizsének növelésére.
A boglári borvidéken termett szőlő 70-75 százalékát nem helyben dolgozzák fel, hanem értékesítik, így a hozzáadott érték máshol jelenik meg. Gondot jelent az ültetvények elöregedése és a szőlő országosan is alacsony, 30-35 eurócent körüli felvásárlási ára, utóbbi hatására a Dél-Balatonnál egyre több helyen látni elhanyagolt parcellákat osztatlan közös területeken. 
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azonnali lépéseket sürget a marketing erősítéséért, a dél-balatoni borok imázsának javításáért, emellett szeretnék elérni a szőlő felvásárlási árának növelését és mintegy 3-500 hektárnyi nagyon elavault ültetvény megújítását. A stratégia tervezése folyik, konkrét megoldási javaslatokat később fogalmaznak meg. A helyi politikusok szerint sokat segíthet az ágazaton az egészséges patriotizmus, vagyis az, hogy a borkedvelő fogyasztók keressék a somogyi borokat, amelyeket a helyi népszerűség növekedésével máshol is könnyebb lesz értékesíteni.
 
A balatonboglári a mintegy 2800 gazda által megművelt 3300-3400 hektárnyi ültetvényével az ország ötödik legnagyobb borvidéke, a helyi borászok feldolgozáshoz szükséges kapacitása azonban alacsony a leszüretelt szőlő mennyiségéhez képest. A térségben hivatalosan 158-an készítenek bort, közülük mindössze 18-20 pincészet foglalkozik termékei országos terjesztésével.
 
A borvidék borászai nemcsak a Balaton-parton, hanem Kaposváron és környékén is több boros rendezvényen mutatkoznak majd be, népszerűsítve termékeiket, és dolgoznak országos ismertségük, elismertségük növeléséért.

Körbejárják az országot a juniborászok

Január 23. 16:15
2017-ben új, egész éves programsorozattal készül a DiVino: 365 nap alatt virtuálisan bejárják Magyarország borvidékeit és bemutatják a Junibor Egyesület tagjait. Ők azok a fiatal magyar borászok, akik bejárva a világot friss szemlélettel és energiával viszik tovább a családi pincészeteket, vagy épp építenek saját borászatot.
 
A Junibor 33 borászatot tömörít, ez nem 33 borászt jelent, hiszen több testvérpár is dolgozik együtt (a Pfneisl testvérek, Prácserék, Árvay-ék, a Laposa testvérek, vagy Sebestyén Csilla és Csaba). A „10 nap 1 borász” kampány célja, hogy 10 nap alatt mutassa be az egyes borászatokat és borászokat: videókkal, érdekességekkel, interjúkkal is készülnek. Fontos része a kampánynak a személyes találkozó: a 10 nap alatt a borászok felbukkannak a pesti DiVinokban, Debrecenben és Győrben is a fogadóórákon.

JUNIBORÁSZOK menetrendje 2017-ben
Január 11-20. Laposa Zsófi és Bence
Január 21-30. Babiczki László
Január 31-február 9. Bolyki János
Február 10-február 19. Bussay Dóra
Február 20-március 1. Demeter Endre
Március 2-március 11. Dúzsi Bence és Tamás
Március 12-március 21. Figula Mihály
Március 22-március 31. Franz Weninger
Április 1-10. Ifj. Szepsy István
Április 11-20. Pfneisl Birgit és Katrin
Április 21-30. Ifj. Gál Tibor
Május 1- május 10. Gere Andrea
Május 11-május 20. Gere Zsolt
Május 21-30. Heimann Zoltán
Május 31-június 9. Hernyák Tamás
Június 10-június 19. Jandl Arnold
Június 20-június 29. Jekl Flóra
Június 30-július 9. Ifj. Kamocsay Ákos
Július 10-július 19. Kardos Gábor
Július 20-július 29. Kis Tamás
Július 30-augusztus 8. Kiss Gábor
Augusztus 9-augusztus 18. Bukolyi Marcell
Augusztus 19-augusztus 28. Kovács Tamás
Augusztus 29-szeptember 7. Árvay Angelika és Szabolcs
Szeptember 8-szeptember 17. Miklós Csabi
Szeptember 18-szeptember 27. Gál Péter
Október 8-október 17. Frittmann Péter
Október 28-november 6. Takler András
November 7-november 16. Sebestyén Csilla és Csaba
November 17-26. Wille-Baumkauff Stefán
November 27-december 6. Vesztergombi Csaba
December 7-december 16. Prácser Hajni és Miklós
 
 
 
 

Egy jó piknikhez sosincs túl hideg!

Január 22. 15:20
Téli dűnék, forralt bor, Gasztrosétány farsangkor! Ezzel a szlogennel invitálták a szervezők az érdeklődőket a most szombaton, január 21-én megrendezett Téli Etyeki Piknikre. A látogatók számából ítélve úgy tűnt, hogy ez sikerült is, a meghirdetett programok vonzották a téli szabadtéri programok iránt nyitott embereket. 9 órától indult a mulatság látványdisznótorral, a vállalkozó kedvűek segíthettek a böllérnek a pörzsölésben is. Emellett a vajköpülést is lehetett gyakorolni. Nagyszerű vörösborok és pezsgőkülönlegességek mellett házi kocsonyától kezdve, a két éven át érlelt sonkákon át a méteres kalácsig nagyon sok földi jót lehetett megízlelni.  
 
Kinyitottak a helyi pincék és kézművesek, hogy vendégborászaik társaságában kóstoltassák remekeiket: bort, sajtot, sonkát, párlatot, süteményt, csokoládét és még számos rendkívüli finomságot. Ha ez még nem lett volna elég, nagyszerű zenészek is  játszottak. Ezúttal Berecz István és Barátai, valamint a Fokos zenekar léptek föl a Fonó Présházban, de részt lehetett venni a Piknik Borkollégiumon Dr. Mészáros Gabriellával vagy a „Pohárral a kézben” pincetúrán, sőt meg lehetett tekinteni a szablyás pezsgőnyitást is! 
 
Tavaszi Etyeki Piknik - 2017. április 8-9.
Nyári Etyeki Piknik  - 2017. június 10-11.
Őszi Etyeki Piknik  - 2017. szeptember 2-3.