Fröccs

Új taggal bővült a Terra Hungarica

Február 23. 13:29
A közelmúltban tartotta éves találkozóját az autentikus borok kategóriáját itthon megteremtő Terra Hungarica. A jelenleg 30 bortermelőt képviselő márkavédjegy és közösség célja továbbra is a természethű gazdálkodásból származó, minimális beavatkozás mellett és adalékanyagok nélkül készülő borok készítése és népszerűsítése.
 
Új tag a Mátrai borvidékről
 
Az éves találkozón a jelentkezők közül ez alkalommal csupán egy borászat, a Mátrai borvidéken gazdálkodó Kékhegy Pince nyert felvételt a közösségbe. Az eredetileg közgazdász, később borász képesítést szerző házaspár, Piroska Tibor és Szilvia tulajdonában lévő pincészet 2009 óta foglalkozik borkészítéssel Gyöngyöspatán. Az első generációs vállalkozás jelenleg 3 hektáron gazdálkodik, többek között az Úrráteszi, a Csákberek és a Diós dülőben. Elérhető boraik között szerepel cserszegi és tramini házasítás, zöld veltelini, héjon erjesztett szürkebarát, cabernet sauvignon siller, valamint cabernet sauvigon és cabernet franc házasítás is. Tibor és Szilvia így foglalja össze a Kékhegy hitvallását: 

“Először is fontos megjegyezni hogy nincs technológiánk... Mindössze egy kosaraspréssel és egy bogyózógéppel rendelkezünk, vagyis valóban kézműves borászat vagyunk, a metszéstől a palackozásig minden műveletet saját kezünkkel végzünk el, és a borászatban a kénen kívül semmilyen adalékanyagot (tápsót, fajélesztőt, tartósítószert) nem használunk. De erre nincs is szükségünk, hiszen kezünkben van a legfontosabb: a jó minőségű szőlő, mint alapanyag. Amit mi ehhez hozzá tudunk tenni, az a maximális odafigyelés és a tisztaság, amellyel igyekszünk megőrizni azt a minőséget, amelyet a szőlőben már létrehozunk.”
 
A pincészetről bővebben itt olvashatsz.
 
Új taggal bővült a Terra Hungarica
Csákberek dűlő (Forrás: Terrahungarica.hu)
 
Szigorodnak a szabályok 
 
Az idén 5 éves Terra Hungarica legaktuálisabb szakmai célkitűzése, hogy a védjegyét használó minden tagja rendelkezzen organikus certifikációval, azaz ellenőrzött gazdálkodásban termelje a borainak alapanyagul szolgáló szőlőt. “Szinte minden tagunknál alapelv és bevett gyakorlat az organikus gazdálkodás, de nem mindenki rendelkezik még hivatalos certifikációval. Tavaly tovább szigorítottuk az alapelveinket, amelynek a spontán erjesztés mellett már része az ellenőrzött gazdálkodás elérése is. Jelenleg is többen vannak átállás alatt, és bízom benne, hogy 2018-ig minden tagunk megfelel majd a hazai ellenőrző szervek feltételeinek - mondta Nemes Richárd, a Terra Hungarica márkaigazgatója. Nemes hozzátette, hogy ha itthon egyelőre még nem is, de külföldön már valódi hozzáadott érték az organikus certifikáció és egyre több importőr és vendéglátóhely igényli annak meglétét. 
 
Itt találkozhatsz a borászokkal
 
A Terra Hungarica boraival és borászaival idén nagy koncentrációban a Gourmet Fesztiválon (Millenáris Park, május 12-15.), valamint a Mitiszol Fesztiválon (Millenáris D Csarnok, november 12.) találkozhatnak azok, akiknek nem mindegy, hogy mi kerül a poharukba. Autentikus borokat addig is a Terra Hungarica borpontokon, valamint a mitiszol.hu webshopban vásárolhatnak a jóra szomjazók.

Elárverezik Szeremley Huba szőlőit?

Február 23. 11:19
Nem tudja kifizetni 25 millió forintos adósságát Szeremley Huba, ezért a bíróság árverezni kezdte a Badacsonytördemici birtokát és a mellette lévő szőlőbirtokait - írja a Blikkre hivatkozva az Index. A ház kikiáltási ára 31 millió forint. 
 
„Svájci frank alapú hitelem volt, megugrottak a törlesztők, egyéb ügyeim sem sikerültek, így most árverezik a házam” - mondta el a Blikknek Szeremley.

Ilyen a Vylyan cabernet franc-ja Tom Cannavan szerint

Február 23. 09:12
Tom Cannavan, a brit online borújságírás egyik úttörője kóstolta a Vylyan 2011-es cabernet franc-ját. 
 
Nézd meg, mit mondott róla:
 

A brit online borújságírás egyik úttörője kóstolta borunkat. Örülünk a méltatásának, s annak, hogy a Villányi borvidék,...

Közzétette: Vylyan Pincészet – 2016. február 22.

Idén is megrendezik az Egyházi és Világi Borok Versenyét

Február 23. 07:04

2016. április 5-én Isaszeg Város Önkormányzata ad helyet az Egyházi és Világi Borok Versenyének. Immáron tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület a borversenyt.

 

A szervezők várják mindazon borászatok, borokat készítő bortermelők jelentkezését, akik hagyományaikban követik az egyházi liturgiához használt borok készítését. Várják továbbá az egyházi borászatokat, mindazon bortermelőket, akik pincészetük és boraik elnevezésében egyházi személyiségek, szentek nevét vették fel. Természetesen minden egyéb, a szőlő-bor vertikumban gazdálkodó borászat jelentkezését szívesen fogadják.

 

Nevezni lehet fehér-, rozé- és vörösborokkal. A versenyen résztvevő borokat szakmai zsűri bírálja el.

 

A legjobbnak értékelt (fehér-, rozé-, vörös-, tokaji borok) 4 db minta elnyeri a BASF - CHAMPION címet.

Nevezési határidő: 2016. március 25.

 

A borversenyre jelentkezni, nevezni lehet a GKRTE honlapjának "Szakmai oldalán" a "Bor, gasztronómia ....." című fejezetben, a letölthető anyagok  között elérhető nevezési lap kitöltésével, melyet az erdeszf@gmail.com e-mail címre vagy a Mogyoródi Hegyközség 2146 Mogyoród Pf:85. posta címre kell eljuttatni.

 

Nevezési díj: 2.000 Ft mintánként
Nevezési díj befizetése: átutalással Isaszeg Város Önkormányzata, bankszámlaszám: 11742049-15391528 (a megjegyzés rovatba be kell írni: borverseny nevezési díj), illetve rózsaszín postai csekken vagy készpénzben Isaszeg Város Önkormányzatánál (a számlát későbbi időpontban postázzák).

 

Befizetési határidő: 2016. március 25.

Minta leadási ideje: 2016. március 24-30, 9-15 óra között a következő helyszíneken:
- Isaszeg Város Önkormányzata 2117 Isaszeg, Rákóczi u. 45. (T.: 06-28-583-100)

- Villányi Hegyközség Villány, Baross G. u.13. (T: 06-70-409-5979)
- Mogyoród Babicz Pince előzetes egyeztetés szerint (T: 06-30-582-5004)

- Aranyhegyi Pinceszövetkezet Ceglédbercel, Cserő major (T: 06-53-378-840)

- Mátrai HT Gyöngyössolymos, Szabadság u. 118. (T: 06-37-500-663)
- Lessko & Lesko Bt. Mád, Batthyány u. 29. (T: 06-20-376-6944)
- Izsáki Hegyközség Izsák, Dózsa tér 3. (T: 06-76-374-036, 06-20-569-3783)

- Pannonhalmi Borvidék Hegyközsége Győrújbarát, Liszt F. u. 9. (T: 06-30-756-8789)

- Szekszárdi HT Szekszárd, Táncsics u. 3. (T: 06-74-410-339)
- Badacsony NAIK SZBKI Badacsonytomaj, Római u.181. ( T: 06-87-532-200)

 

Minta mennyisége: 3 db 0,75 literes palack/fajta (muzeális borok esetén 2db/fajta)

 

A palackon a szervezők kérik feltüntetni a termelő nevét, címét, telefonszámát, a bor fajtáját, évjáratát, termőhelyét, cukortartalom szerinti besorolását.


A borversennyel kapcsolatos további információ kérhető: 
Erdész Ferenc kertészmérnök (telefonszám: 06-20-347-2223, e-mail cím: erdeszf@gmail.com )

Ilyen boros pincét még nem láttál!

Február 22. 20:26
Valószínűleg minden háziasszony pontosan ugyanilyen boros pincéről álmodozik konyhájában.
 
Csigalépcső, 55.000 dollár értékű bor és mindez a konyha mélyén...
 

This $55,000 wine cellar has a spiral staircase and goes in your kitchen floor.

Közzétette: INSIDER design – 2016. február 18.
 

Többet fizetnek a britek alkoholért

Február 22. 17:40
2015. december és 2016. január között jelentős áremelkedés volt megfigyelhető az alkoholos italok árában a briteknél, ami sokkal magasabb árváltozást jelent, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. Most 5,2 százalékkal magasabb árat kell fizetniük a briteknek, ha alkoholt akarnak fogyasztani.

A „lélekmelegítő” rövid italok ára, 7,5 százalékkal nőtt, ami 50 százalékos növekedés az előző évhez képest. Itt elsősorban a vodka ára szárnyal. Ami a sör árát illeti, 3,6 százalékkal emelkedett. 

A karácsonyi akciók és egyéb ajánlatok végeztével, valamint az új év kezdetével az árakban bekövetkezett változás teljesen megszokottnak és normálisnak tekinthető. Tavaly ugyanebben az időszakban, az árak 3,2 százalékkal nőttek, ami azt jelenti, hogy két százalékos különbségről beszélünk. 

Az ország statisztikai adatai szerint, ez az elváltozás mindösszesen 0,3 százalékos növekedést hozott a fogyasztói árindexben, ami a britek örömére egy egészséges társadalomra utal. 

Egy különleges édesbor a Somlóról

Február 22. 15:50
A 2013-as évben a Somlón is kialakult a botritisz, így ennek köszönhetően édes bort is tudtak készíteni a termelők. Barcza Bálint furmintja nagy sikert arat a borkedvelők körében, így ír róla a Metropol.hu:
 
Hömpölyög a nyelven, kikenve a szánkat. Jó a cukor és a sav harmóniája. Érezni, hogy van súlya, mégis van benne könnyedség és lendület. Ananász, grapefruit, pomelo, kandírozott pomelo. Elegáns a korty, nem elsősorban a cukorról szól, sokkal inkább a harmóniáról, no meg a termőhelyről. Utóíze hosszú, kandírozott ananásszal és baracklekvárral, fémes, sós ásványossággal.
 
A teljes bejegyzést a Metropol.hu oldalon tudod elolvasni!

Szik Mátyás harmadszor is sommelier bajnok

Február 22. 12:58
Február 21-én rendezték meg a Magyar Országos Sommelier Bajnokságot, amelyet immáron haramdik éve Szik Mátyás nyer. A győztes pohárnok a KOLLÁZS - Brasserie & Bar dolgozója. Gratulálunk!
 
Szik Mátyás harmadszor is sommelier bajnok
Szik Mátyás (Forrás: Szik Mátyás Sommelier Facebook oldala)

Jön a legdrágább magyar száraz fehérbor, a Szepsy 100!

Február 22. 11:02
A Szepsy Pincészet és a Szent Tamás Pincészet neve alatt elkészült apa és fia közös bora, a Szepsy 100 - jelentette be a két borász szombaton a Mádi Furmint Februáron.
 
Az apropót az adta, hogy éppen most száz évesek ketten együtt (idősebb Szepsy István 65, fia pedig 35 éves). A száraz furmint az Úrágya dűlőből származó borok házasítása, kizárólag magnum palackban és limitált szériában, hiszen éppen száz palack készül belőle. A legdrágább száraz magyar fehérbor lesz ez: darabját 100 ezer forintért lehet majd megvásárolni, de csakis a májusi előjegyzés alapján, a Szent Tamás Pincészetnél - írja a Vinoport.
 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,