Fröccs

VINO Bor, Zene, Művészet Ünnep lesz Egerben

Július 06. 14:41
Az egri VINO Kóstoló Ünnep célja, hogy egy bor, gasztronómiai és kulturális program együttest kínáljon évről évre az Egri Borvidék és borászatainak népszerűsítésére. Az Utcazenészek Versenyével párhuzamosan bemutatkoznak az Egri borvidék borászai és borai.

A VINO öt éve szerves része Eger nyári programkínálatának, és nemcsak a borokról, hanem a zenéről, a művészetről és a gasztronómiáról is szól majd. A Dobó István téren több mint 20 pincészet kiváló borait kóstolhatjuk, a pezsgőktől és gyöngyözőboroktól kezdve a gyümölcsös, könnyed tételeken át a komoly, érlelt borokig. Közben az egri belváros több pontján az Utcazenészek versenye zajlik majd sokféle előadóval és stílussal.
Idén a Képzőművészeti Utcafesztivál is csatlakozott az eseményhez, izgalmas alkotásokkal színesítve a programot.
Időpont: 2021.07.21-25.
Helyszín: Eger, Dobó tér
 

Borszerdák a Magyar Nemzeti Galériában

Június 29. 16:30
Kiállítások, tárlatvezetés, koncertek és kitűnő borok. Július 7-től minden szerdán várja a borkedvelőket a Magyar Nemzeti Galéria.
A rendhagyó múzeumi programot júliusban és szeptemberben tartják meg, és minden alkalommal egy magyar borászat mutatkozik be.
 
Az idei borszerdákon a Pannonhalmi Főapátság pincészete, a badacsonyi Laposa Pincészet, az Etyeki Kúria, a badacsonyi Villa Pátzay Pincészet, a villányi Gere Pincészet és a szekszárdi Bodri Pincészet borai szerepelnek majd.
További információ: mng.hu

Villányi Rozé Fesztivál júliusban

Június 29. 16:19
Villányban mindig történik valami: ezen a nyáron kétnapos fesztivállal készülnek a borkedvelők számára.
 
A július a rozékról szól: idén július 9-10-én 10. alkalommal rendezik meg a Rozé Fesztivált, amely az ország "legrózsaszínűbb" rendezvénye díjat is elnyerhetné, hiszen itt tényleg minden a rozéról szól.
 
A villányi rendezvénytéren a színpadi programok július 9-én, pénteken este a pécsi The Minds koncertjével indulnak, majd a Soulwave, később a Bohemian Brass Band produkciója után egy hajnalig tartó utcabált tartanak.
 
A fesztiválon 20 borász kínálja majd a borát, végig kóstolhatjuk a borvidék legjobb rozé borait, de lesznek nagyszínpadi koncertek, gyerekprogramok. A többezer futót vonzó buli-futóverseny, a RozéMaraton, ill. a profi futók körében egyre népszerűbb hivatalos negyed- és félmaraton, a FutaVillány is megrendezésre kerül.
 
A RozéMaratonra és a FutaVillány versenyekre a villanyiborfesztival.hu oldalon lehet regisztrálni.
 

Kamocsay Ákos június 21-én lett 75 éves

Június 22. 13:19
Kamocsay Ákos neve szinte egyet jelent a neszmélyi borvidékkel, hiszen vitathatatlan érdeme volt abban, hogy ez a gyönyörű borvidék méltó helyet foglalhatott el a hazai bortérképen.
 
A Hilltop főborászának kezében a pincészet néhány év alatt jelentős és sikeres pincészetté fejlődött, a kapacitása mára eléri a 100 ezer hektót, évente 7-8 millió palack bort forgalmaznak. Palackjaik ott vannak az USA-ban, Japánban, Kínában és a skandináv országokban is. Mára 400 hektáros birtokkal rendelkeznek, melyen egészen elsőrendű grand cru-dűlők is találhatók. Az ezeken termő, hozamkorlátozott szőlő képezi a Kamocsay Prémium borok alapanyagát.
 
Boldog születésnapot kívánunk!
 
 
 

Lásd rózsaszínben a világot! Rosalia Fesztivál 2021

Június 15. 15:03
A Rosalia Fesztivál Rosé és Pezsgő Liget Budapest legnagyobb nyárköszöntő borfesztiválja, amelyet július 2-4.között rendeznek meg.
Boros és gasztronómiai kiállítók, koncertek, családbarát programok várják az érdeklődőket a Városligetben. A rendezők saját, országosan elérhető roséval és születésnapi meglepetéssel készülnek, hiszen a fesztivál idén lesz 10 éves.
 
A fesztivál főszereplői a rosék, gyöngyöző- és habzóborok, valamint pezsgők, de a csaknem 60 pincészet szortimentjében mindenki megtalálja a neki szóló stílust, a könnyű fehérboroktól a testes vörösekig. A gasztronómiai kínálatban a street food kínálaton kívül szerepel modern kisvendéglő újragondolt magyar specialitásokkal, kézműves desszert és prémium sajt is.
 

Idén is megrendezik a BorÉRT borturisztikai rendezvényt

Június 08. 11:29
Idén június 24-én kezdődik a BorÉRT Borturisztikai Konferencia, Kiállítás és Vásár Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. Az idei vendég a somlói borvidék lesz. Szó lesz a borszabályozás változásairól, a bormarketing lehetőségekről, borturisztikai trendekről. A látogatók megismerhetik a kiállító borvidékek, pincészetek, turisztikai szolgáltatók kínálatát.
A részvételt védettségi igazolványhoz kötik, és a létszámot is korlátozzák, ezért érdemes már most jelentkezni a rendezvényre.

Tokaji bornapok színes programokkal

Május 31. 12:18
A nyár első hétvégéjén, vagyis június 4-6-ig Tokaj városában ismét megrendezik a Tokaji Bornapokat. A hagyományokhoz hűen Tokaj-Hegyalja minőségi pincészetei kínálják jobbnál jobb boraikat a belvárosban, ami mellé számos helyi borász is csatlakozik a nyitott pincék programban. A világhírű nedű mellé pedig gasztronómiai különlegesség is társul.
 
Részletes program itt.

Oktoberfest júniusban???

Május 31. 12:09
Literes korsókba csapolt főzetekkel, sramlival, faházakról lógó girlandokkal és bajor perecekkel várja az Oktoberfest hangulatára szomjazókat a Serfőző csapata. A Serfőző Biergarten június 3. és 6. között eleveníti meg a német sörforgatagot a  Gellért Söröző & Brasserie teraszán.
 
Június első hetére a legnépszerűbb német főzetek és szaftos bajor sörkorcsolyák sorakoznak fel a Danubius Hotel Gellértben. Az Erdinger házában három csapravert és két üveges nedűvel készülnek a Serfőző Biergarten vendégeinek. A Német sörök házában a legnépszerűbb pilseni típusú főzetekkel készülnek, így Bitburger, Wernesgrüner, Radeberger, Köstritzer, vagy Dab főzetek közül már egészen biztos újratölthetik korsóikat a látogatók.
 
Természetesen a végtelen literes korsók tartalmas sörkorcsolya után kiáltanak, melyre a Gellért Söröző & Brasserie csapata szolgál válaszul. Többek között bajor pereccel, fűszeres grillkolbásszal és konfitált csülökkel idézik meg a müncheni sörédenkertet. Ráadásul miután az egyszeri sörkedvelő erőt merített a bajor főzetekből és a combos lakomából, sörösrekesz-tartó és egylitereskorsó-tartó versenyen mérettetheti meg magát a Gellért Hotel teraszán. A hangulatról a Pilsner Professoren zenekar és Katona Csaba sörtörténész gondoskodik.
 
A szervezők az elmúlt hónapok veszélyhelyzetét figyelemmel kísérték, így az egészségügyi előírásokat szem előtt tartva és betartatva várják a látogatókat egymástól legalább másfél méterre elhelyezett sörpadokkal és a kiállítóknál biztosított folyamatos kézfertőtlenítési lehetőséggel.
 
Figyeljünk egymásra, és találkozzunk az Serfőző Biergarten-en június 3. és 6. között a Danubius Hotel Gellértben!

Huszonnégy érmet nyertek a magyar borok

Május 26. 06:57
Összesen huszonnégy érmet szereztek a magyar borok a 38. International Wine Challenge (IWC) nemzetközi borversenyen. A világ egyik legrangosabb borversenyeként számon tartott IWC-re idén több mint 50 országból mintegy 15 ezer minta érkezett, ezeket a nemzetközi szakértőkből álló zsűri két héten át bírálta el áprilisban Londonban. A legmagasabb fokú elismerésben, vagyis a Gold Trophy díjban részesült a Juliet Victor pincészet 2017-es 6 puttonyos Tokaji Aszúja.

További magyar eredmények:
 
Aranyérem
 • Royal Tokaji pincészet 6 puttonyos Tokaji Aszúja 2017
 • Tornai Pincészet Top Selection Szent Ilona Olaszrizling 2019
Ezüstérem:
 • Royal Tokaji Late Harvest 2019
 • Royal Tokaji 5 puttonyos Aszú 2017
 • Royal Tokaji Édes Szamorodni Furmint 2017
 • Tornai Pincészet Top Selection Aranyhegy Juhfark 2019
 • Zsadányi 6 puttonyos Tokaji Aszú 2016
 • Kreinbacher Hárslevelű Selection 2017
 • Kreinbacher Prestige Brut
 • Heumann Trinitás 2016
 • Patricius 5 puttonyos Tokaji Aszú 2017
 • Patricius 6 puttonyos Tokaji Aszú 2017
 • Füleky 6 puttonyos Tokaji Aszú 2013
Bronzérem:
 • Royal Tokaji Furmint 2019
 • Chateau Mate #1 Leslie 2018
 • Tokaj-Hétszőlő Pezsgő 2019
 • Tornai Pincészet Top Selection Apátsági Furmint 2019
 • Pátzay Chardonnay 2019
 • Pátzay Rajnai Rizling 2018
 • Barta Öreg Király Dűlő Furmint 2018
 • Heumann Terra Tartaro 2015
 • Kovács Nimród Borászat Sky Furmint 2017
 • Kovács Nimród Borászat Battonage 2017