Viharfelhők felettünk: szétszakad a hazai gasztroközösség?

Borászportál
2016. június 02., 08:13


A Bocuse d’or győztese Széll Tamás és még 12 tag kedden kilépett a Magyar Gasztronómiai Egyesületből (MGE), Molnár B. Tamás a Magyar Bocuse d'Or Akadémia alelnöke pedig lemondott.
Viharfelhők felettünk: szétszakad a hazai gasztroközösség?
Fotó: Brettfalcon.com
A kilépők hivatalos közleménye – melyet a Chef&Pincér.hu tett közzé - így szólt:
 
„A mai napon kiléptünk a Magyar Gasztronómiai Egyesületből. Sajnos Molnár B. Tamás (MGE elnöke, Magyar Bocuse d'Or Akadémia egykori alelnöke - szerk.) éppen a magyar gasztronómia legutóbbi nagy sikere, a Bocuse d’or európai döntőjében aratott magyar győzelem által biztosított rivaldafényt kihasználva döntött úgy, hogy támadást indít a hasonló célkitűzésekkel létrejött gasztronómiai szervezetek ellen.

A Bocuse sikere mögött néhány tucat ember több évi munkája van, melyből az MGE elnöke nem vette ki részét. Ennek fényében különösen visszatetsző, ahogy nyilatkozik. 

Molnár B. Tamás a Magyar Bocuse D'or Akadémiát és a Pannon Gasztronómiai Akadémiát ezekben a nyilatkozatokban nem szövetségesként, hanem riválisokként láttatja. Megítélésünk szerint az MGE elnöke nyilatkozatai nem a közös célok megvalósítását szolgálják. A jövőben ezért vele együttműködni nem tudunk, és nem akarunk” – mondták az egykori tagok.

Molnár B. Tamás amellett, hogy gyakorlatilag ellenségként tekintett a Pannon Gasztronómiai Akadémiára (pedig a cél szintén a hazai stabil, korszerű alaptudás és oktatási reform), az Origo cikkében azt is sugallta kifogásként, hogy ott ültek a magyarokkal rég közreműködő Serge Viera, Rasmus Kofoed, Szulló Szabina és Hamvas Zoltán.
 

„Ami nem marad egyben, az nem marad egyben. Megjelent a területen az állami pénz, és az e körüli tülekedés, megjelent a bennfentesség, és nyilvánvaló, hogy e területen vannak rendszereken átívelő szakértők, akik minden körülmények között tudnak építkezni. Építkeztek, építkeznek és építkezni fognak” – mondta a Chef&Pincér-nek.

A kilépők közleményének aláírói: Berkes Gyula, Bíró Lajos, Csapody Balázs, Deli János, Fekete Antonio, Hamvas Zoltán, Harmath Csaba, Herczeg Zoltán, Laczó Csaba, Molnár Attila, Nyíri Sándor, Széll Tamás, Zsidai Zoltán Roy.