Bacsó András lett a Borászok Borásza

Knap Gábor
2016. április 29., 18:40


Bacsó András a Tokaj Oremus főborásza kapta 2015-ban a Borászok Borásza elismerést. A díjátadó gálát élőben követtük a helyszínen, tudósításunk, videókkal itt látható/olvasható.
Bacsó András lett a Borászok Borásza
22:40
Bacsó András a színpadra szólította a másik négy jelöltet is, így együtt tudta megtapsolni őket a közönség. Nem írjuk le, mit mondott a köszönőbeszédében, mert itt tőle lehet hallani, ami sokkal-sokkal kifejezőbb:
 
 
Köszönjük a figyelmet, gratulálunk a díjazottaknak, megyünk és koccintunk az egészségükre!
 
22:22
Rókusfaly Pál sorban szólítja színpadra az elmúlt 10 év Borászok Borászait.
 
22:20
A Borászok Borásza 2016-ban Bacsó András!
 
22:01
Na, de most már igazán kiderülnek a dolgok. Áts Károly? Bacsó András? Bodó Judit? Bott Frigyes? Ipacs Szabó István? Percek kérdése és kiderül!
 
21:59
De előbb pár szó arról, hogy a tavalyi díjátadón beszéltek először a Borászok Borásza Csillagok tervről. Ezzel kapcsolatban Rókusfalvy Pál elmondta, hogy jó úton haladnak a megvalósítás felé. A belvárosi önkormányzattal együttműködve folyamatban van az engedélyeztetési dokumentáció előkészítése, illetve már el is készültek a látvány- és engedélyeztetési tervek is. Ezeket meg is mutatják a kivetítőn, de innen elég rosszul lehet rálátni. Majd elkérjük őket és megmutatjuk.
 
21:54
Most már tényleg mindjárt jön a lényeg, mert megint lement a főcím...
 
21:50
Rókusfaly Pál épp az imánt érdeklődött itt a technikai szobában, hogy mikor megy tovább a műsor. De a vendégek még az eperrel, a bazsalikommal és a fehér csokival birkóznak.
 
21:23
Épp Bacsó András 2013-as Késői Szüretelésű Cuvée-je érkezik a vendégek asztalára.
 
 
A desszert pedig sós fehércsokoládé eperrel és bazsalikommal.
 
21:18
Most Demeniv Mihály harmonikaművész van a színpadon és - könnyen lehet, hogy az elmúlt napok időjárásától megihletve - Vivaldi, Négy Évszak című művéből a Telet játssza. 
 
21:15
A színpadon Dr. Lukácsy György, a Szent István Egyetem Szőlészeti Tanszékének adjunktusa, és Dr. Prónay Bence, a Borászok Borásza kuratóriumának elnöke a tökúj Borászok Borásza ösztöndíjprogramról beszél.
 
Prónay Bence arra kérdésre, hogy mit várnak ennek az ösztöndíjprogramnak a beindításától elmondta, hogy az a cél, minél több lelkes hallgató legyen, „utazzunk, kóstoljuk és tanuljunk a világtól” - fogalmazott.
 
Dr. Lukácsy György program a szakmai vezetőjként kifejtette, hogy ez egy remek lehetőség a jövő menzedéke számára, hiszen a program segítségével gyakorlat szerezhető a szankmában, új technológiák sajátíthatóak el. A cél, hogy a résztvevők tágítsák a szemléletüket, és a tapasztalatokat, tanultakat végül itthon tudják kamatoztatni.
 
20:53
A főétel meglehetősen jóvágású
 
Bacsó András lett a Borászok Borásza
 
20:43
A főétel mangalicatarja sárgarépával és ázsiai jus-vel, Ipacs Szabó István 2012-es Cabernet Franc-jával kísérve. Közben Berki Artúr zenél.
 
20:37
Már itt is van a tavalyi díjazott, Alkonyi László bejelentése és Gál Helga köszönömjei. Gratulálunk!
 
 
20:25
A Borászok Barátja Gál Helga, aki egészen meghatódott. Mindjárt mutatjuk! :)
 
20:18
Az idei Borászok Barátja jelöltek ők:
  • Ambrus Lajos, József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food&Wine kiváló vendégszerzője
  • Dr. Csizmadia András, gasztrofilozófus, a Bor-Schola alapítója és vezetője
  • Gál Helga, Magyarország bornagykövete, a Külgazdasági és Külügyminisztérium bor és gasztronómiai tanácsosa
  • Kovács Pál, a Debreceni Borbarátok Társasága Közhasznú Egyesület elnöke
  • Matt Kramer, amerikai borkritikus, a Wine Spectator rendszeres szerzője
 
20:11
A színpadon Sándor Zoltán, hegedűművész Pablo Sarasate: Cigány dalok című darabját játssza, zongorán kísér Rigó Ronald, zongoraművész.
 
19:58
A Borászok Barátja díjat eddig Prof. Dr. Freund Tamás, Dr. Mészáros Gabriella, Alkonyi László és Borbás Marcsi vehette át. Marha jó dolog ám Borászok Barátjának lenni. Már csak azért is, mert a díjjal a Borászok Borásza jelöltektől összesen 50 palack bor jár. Szóval szolídan meg is lehet ünnepelni a dolgot, de ez mind semmi ahhoz képest, hogy a Borászok Barátai minden évben kapnak egy pincekulcsot is, ami annak jelképe, hogy a győztes az 50 borász pincéjében mindig szívesen látják őket...
 
19:55
Ez pedig a pisztrángfilé, a spárga és a kaviár
 
Bacsó András lett a Borászok Borásza
 
19:47
Arról még nem esett szó, hogy ma kerül átadásra a Borászok Barátja elismerés is. A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. A díjra a korábbi évek Borászok Borászai 1-1 jelöltet állíthatnak, akik közül a Borászok Borásza aktuális 50 jelöltje választja ki a győztest.
 
Szóval ez is lesz ma.
 
19:40
Épp az előbb ment le az a kisfilm, amiben apró bepillantást nyerhettünk Wolf András, a Salon Étterem vezető séfje és Csapody Balázs, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia alelnökének munkájába, ahogy összetették a ma esti menüt. 
 
De, hogy ne maradjunk bor nélkül, gyorsan elmondom azt is, hogy a vacsora és a gála vendégei, érkezéskor Bodó Judit 2015-ös Buborék gyöngyözőborát kóstolhák, aztán Áts Károly 2014-es Kővágó Furmintja következett, most pedig épp Bott Frigyes 2015-ös Hárslevelűje kerül a poharakba. Ehhez már étel is jön: pisztrángfilé spárgával és kaviárral.
 
Bacsó András lett a Borászok Borásza
 
A színpadon pedig Berki Artúr, a New York Kávéház bárzongorista versenyének győztese játszik.
 
19:34
Az est folyamán amúgy a Virtuózok tehetségei lépnek színpadra. Most épp Rigó Ronald zongoraművész Strauss, Denevér című művének, nyitányát nyomja.
 
19:30
Rókusfalvy Pál köszöntőjében a díj jelentőségéről beszélt és elmondta, milyen nagyszerű érzés, hogy a kilencvenes években „belekeveredett ebbe a társaságba” és részese lehetett „a játéknak”. Példaképekre van szükség - mondta, és hasonlókról beszélt Dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára is. „A bor nagyon komoly dolog, önök pedig a szakma legkiválóbbjai, önök, akikre büszkék vagyunk” - üdvözölte a borászokat.
19:23
Azt est háziasszonya Borbás Marcsi, aki épp köszönti a vendégeket, kitüntetett figyelemmel a Borászok Borászait, a jelölteket, a kormány képviselőit, gazdasági és kulturális életünk vezetőit és akiket ilyenkor szokás.
 
19:10
Amíg a vendégek elhelyezkednek, nézzük mit kell tudni a díjról! Az elismerést 2007-ben alapította Rókusfalvy Pál a Kárpát-medence borászai számára. Alapvetően különbözik az összes addigi borászoknak szóló díjtól, a Borászok Borásza esetében ugyanis nem szervezetek szavaznak vagy döntenek, hanem maguk a borászok választják ki maguk közül egy-egy szavazatukkal a legjobbat. Az elismerést egyszerűen a legtöbb szavazatot kapott borász nyeri.
 
18:58
Légli Ottó és a nap kérdése
 
Bacsó András lett a Borászok Borásza
 
18:55
Szétnéztünk odakint, és itt bizony perceken belül kinyitják a bálterem kapuját, és bejönnek a vendégek. Azt ugye nem kell senkinek elmondani, hogy a 10. Borászok Borásza szavazásának első félidejében ők jutottak a döntőbe:
 
  • Áts Károly (Tokaj Kereskedőház) 
  • Bacsó András (Oremus)
  • Bodó Judit (Bott Pince)
  • Bott Frigyes (Bott Frigyes Pincészet)
  • Ipacs Szabó István (Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet)
 
Nincs tehát abban semmi különös, hogy idén közülük lesz valaki a díj birtokosa.
 
18:43
A helyszínre már javában érkeznek a borászok és a vendégek. Mi eddig Heimann Zoltánt, Légli Gézát, Bock Józsefet, Demeter Zoltánt, Légli Ottót és Bussay Dorottyát csíptük el, de sorban jönnek a többiek is. Ja, volt még az előbb egy utolsó utáni zongorapróba is a bálteremben. 
 
Bacsó András lett a Borászok Borásza
 
18:12
Lapunk március elején indított szavazásában jelenleg - igaz, csak négy százalékkal - Bodó Judit vezet Áts Károly előtt. Olvasóink tehát neki adnák idén a Borászok Borásza elismerést. Ám nem kell már sokat várni arra, hogy kiderüljön, ki lesz az igazi nyertes! Egy biztos: 60% esélye van annak, hogy Tokajból kerül ki 2016 Borászok Borásza. Mi már itt vagyunk a backstage-ben, ahol talán csak Rókusfalvy Pál (vagy még ő sem) tudja a végeredményt, amely nagyjából este 10 körül lesz nyilvános.
Winelovers borok az olvasás mellé