Cabernet franc


A szőlőfajta bemutatása
Francia eredetű, az egyik legelterjedtebb szőlőfajta a világon. Hazánkban Villány és Szekszárd egyaránt kitűnő termőterületei.
Későn érik. Fürtje is, bogyói is kicsinyek. Bogyóhéja vastag. Termőképessége közepes. Színanyagban gazdag.
Bordeaux harmadik fajtája. Bora könnyedebb, kevésbé csersavas, mint a cabernet sauvignoné, de bogyós gyümölcsös ízeiben sokszor hozza a hűvös területekről szüretelt sauvignon zöldpaprikás, néha ribizlibokorra is emlékeztető, friss jegyeit.
Mivel neves "unokatestvérénél" koraibb fajta, és hűvösebb viszonyok között teljes beérése is valószínűbb, a cabernet franc nagyobb jelentőséggel bír a Gironde jobb partján, különösen St-Emilionban, ahol olyan bornagyságoknak is fő alapanyaga, mint a Cháteau Cheval Blanc. Másik leghíresebb megjelenési formáját a Loire legjobb vörösborai jelentik: Bourgueil, St-Nicolas-de-Bourgueil, Chinon, SaumurChampigny. Fontos szerepet játszik Olaszország északkeleti részén, különösen Friuliban, ahol közepesen testes, lágy, arboreális bort ad. Az Újvilágban jobbára házasítva palackozzák a cuvée kisebb arányú összetevőjeként, akárcsak Bordeauxban, de egyre több borász szentel neki komolyabb figyelmet.