Sangiovese


A szőlőfajta bemutatása
A nagyszerű toszkán borok (Chianti, Brunello di Montalcino, Vino Nobile de Montepulciano, Carmignano) alapanyaga, de sangioveséből készül a kevésbé ismert Morellino di Scansano és a Parnna is.
A későn érő sangiovese alapvetően magas sav- és tannintartalmú bort ad, amelyben a szilvás-cseresznyés ízvilág herbális és szűzdohány-aromákkal, finoman vadhúsos, bőrős felhangokkal egészül ki. A klónok nagy száma miatt számtalan stílusbeli változata létezik, a könnyű, egyszerű boroktól a szinte rághatóan sűrű toszkán borcsodákig. A fajta szépen hozza formáját Umbriában, kivált Torgianóban, illetve Marches tartományban. Az Újvilágban a sangiovese általában lágyabb, képlékenyebb szerkezetű bort ad, mint Toszkánában. Kaliforniában egyre több szép sangiovese készül. Argentínában is születnek már karakteresebb sangiovese borok, és szintén nagy az érdeklődés a fajta iránt Ausztráliában.