A lehetőségek estéje: Winelovers Summer Party volt a Kopaszi-gáton


2021. július 20., 00:11
Címkék:


Egy nyári hétköznapon nem is választhattunk volna más programot, mint egy borkóstolót a Kopaszin. De mi is történt az egyik legforróbb délutánon a Café Ponyvaregényben?
A lehetőségek estéje: Winelovers Summer Party volt a Kopaszi-gáton
Nyitány pezsgőkoktélokkal

A melegben a víz közelsége, a nyitott és árnyékolt terasz rész sem hűtött le minket annyira, mint a könnyed borok melletti pezsgőkoktélok, amelyekkel a Varga pincészet pultjánál kényeztettek minket. A rendezvény egyik legnépszerűbb helyszínén a vendégek is ezt erősítették meg. A sikerhez a kiváló íz-összeállítások és a vonzó látvány is hozzájárult, amellyel a pincészet elsősorban a fiatalokat kívánja megszólítani.
Bár náluk megszokhattuk az édesebb borokat is felvonultató kínálatot, a pezsgőjük extra száraz. Ami a kívánt "behízelgő" hatást hozza, az a fajtaválasztás. Az Irsai Olivérből, ebből az illatos szőlőfajtából nagyon izgalmas pezsgőt kóstolni, a karaktere szinte predesztinálja magát a pezsgőkoktélok dekadens világába. Nemkülönben a pinot noir, ami az aromatikáján túl rózsás színével különösen hódító! 
 
 
A lehetőségek estéje: Winelovers Summer Party volt a Kopaszi-gáton
 

Ha a Varga rosék közül - pezsgő vagy csendes - kell választanom, akkor nekem a kékfrankos lett a kedvencem.  Mert amellett, hogy hozza a piros bogyós gyümölcsök ízvilágát és frissítőek a savai, egy kis maradék szén-dioxiddal fokozták tovább az élményt. Megkóstoltam a késői szüretelésű hárslevelűt is, ami feltétlenül méltatást érdemel. Egy remek nem túlzóan édes de nektáros, illatos borral találkoztunk, amit folyékony édességként kortyoltunk el a parton.
 
 
Parti borok minden mennyiségben

A parti sétány felé sétálva útba ejtettük a Hilltop pincészetet, ahol egy kísérlettel folytattuk kóstolónkat. Összehasonlítottuk az alap cserszegi fűszeresüket a prémium változattal. Nálunk a dűlőszelektált, friss savakkal és némi testtel rendelkező, illatos változat nyert, megerősítve ezzel a Vinagora zsűrijének korábbi döntését. A karcsúbb, de ugyanolyan illatos alap cserszegit viszont fröccsben tudtam elképzelni igazán üdítőnek. (Vigyázat, előbb a szóda kerüljön a pohárba és arra menjen rá a bor, hogy ne veszítsünk ez utóbbi illatanyagaiból!)

Kamocsay prémium pinot gris-je nagyszerűen kerekítette le a cserszegit teltségével, a kaszált rétet idéző aromatikájával. Természetesen az Ihlet cuvée is szerepelt a sorban, és legkésőbb ekkor a szemfüles fogyasztó észrevehette, hogy az újabb kiadású Hilltop borokon megújult címke díszeleg. Ezen nem egyéb jelenik meg szemünk előtt, mint az adott bort nyolc íz-, és illatjegyben bemutató aromakör, amely nagyban segíti a boltban tanácstalanul vásárolni szándékozó, de a borokat alaposabban nem ismerő fogyasztókat.
 
A lehetőségek estéje: Winelovers Summer Party volt a Kopaszi-gáton
 
 
Egy ábra sokkal érthetőbben, tömörebben kifejezheti egy bor tulajdonságait, mint egy leírás, ám ez utóbbival több minden közölhető. Alighanem ezzel is a fiataloknak akartak kedvezni, hiszen ők előszeretettel használják az érdekesebb képi világot a fárasztóbb és kevésbé figyelemfelkeltő szöveggel szemben. 
 
 
Melegben vörös? Naná!

Ahogy ment le a nap, elérkezettnek láttuk az időt, hogy rátérjünk a vörösökre. A Jammertal borbirtok és borászati termékcsalád a birtok összes vörös bombázóját felsorakoztatta, köztük több rangos példánnyal, és ráadásként még meglepetés borral készültek, amit a rendezvény utolsó félórájában lepleztek le. 

A pincészet az évek során négy márkát alakított ki Villányban: ez a Koh-I-Noor, a Cassiopeia, a Jammertal és a Wunderlich. Mindenképpen kiemelendő a felhozott sorból a Cassiopeia (továbbá Wunderlich) név alatt megjelent 2015-ös merlot boruk, amely a júniusi brüsszeli nemzetközi megmérettetésen a legmagasabb pontszámot kapta, elnyerve ezzel a „Grand Gold Medal Revelation Red Wine” díjat a közel 7500 minta közül, azaz a maga kategóriájában a legjobb vörösbor lett. 
 
A lehetőségek estéje: Winelovers Summer Party volt a Kopaszi-gáton
 
 
A meglepetés borok egyike a 2012-es Koh-I-Noor „105,6”, amely számérték a Koh-I-Noor gyémánt karáttömegét jeleníti meg. Ez a nevében is nagyratörő ital a villányi terroir bordói házasításban megmutatkozó képességeit adja vissza. így közel tíz éves távlatban nem kis sikerrel: csupa érett feketebogyó és feketegyümölcsös aromák, aszalt szilva, hordós pörkölési jegyek, érett tanninok. Ne is csodálkozzunk, hogy ezt a bort a végére tartogatták!
 
 
Mi van a boron kívül?

Ilyen vörös csúcsborok után mihez is kezdtünk volna, szétnéztünk, mi minden mással találkozhatunk ezen az estén. Rátaláltunk egy hasznos kis eszközre, amit a Színfolt Kft. mutatott be. A Pivot névre hallgató kütyü segítségével négy hétig is megőrizhetjük a felbontott borunkat. A Pivot műanyag dugóját be kell tenni az eredeti, kihúzott dugó helyére. A nagynyomású argon gáz segítségével beletöltjük a bort a poharunkba, és ez az argon fogja megóvni a palack maradék tartalmát is az oxidációtól. Az igaz, hogy nem igazán értettük, mi is az, hogy “megmaradt bor”, de azt el tudtuk képzelni, hogy vendéglátóhelyeken jó szolgálatot tehet.
 
A lehetőségek estéje: Winelovers Summer Party volt a Kopaszi-gáton
 
 
Amivel hazatérünk

A Winelovers Summer Partyja tele volt lehetőségekkel. Nem csak új termelőket, borokat, borfogyasztókat ismerhettünk meg, de régi kedves barátainkkal is összefutottunk, és belemerülhettünk hosszabb-rövidebb borokról folytatott eszmecserékbe. A belépőnk mellé egy kellemes étel összeállítást kaptunk és a helyszín valóban pazar volt. Nem beszélve a borokról. Mindent nem kóstolhattunk végig, de elhatároztuk, legközelebb bepótoljuk a kimaradt tételeket.
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé