Nemzetközi bortrendek a ProWein-on

Borászportál.hu - Takács Diána
2016. április 01., 10:10


Március 13. és 15. között zajlott a világ legnagyobb borvására Düsseldorfban. Idén 57 ország kb. 6000 kiállítója vett részt a Prowein szakkiállításon. A Wein.com beszámolója.
Nemzetközi bortrendek a ProWein-on
Fotó: Thedrinksbusiness.com
Németország
 
A Rheinhessenwein idei standján a scheurebe szőlőfajta jutott különös szerephez. Ez az aromafajta elsőként lett keresztezve a régióban és idén már a 100. jubileumát ünnepli. A Rheinhessenwein tervei között különleges kóstolások is szerepeltek a fajta boraiból, melyek prezentálására a régióból származó borászokat kérték fel. Rheinhessenben újabban kisebb trend alakult ki a scheurebe körül. A helyi borreklámok szerint a felhajtást a stilisztikailag hasonló nemzetközi szőlőfajta, a sauvignon blanc táplálja.
 
Nemzetközi bortrendek a ProWein-on
Fotó: ProWein.com
 
A Bocksbeutel, a frank borok tradícionális palackja új kinézetet kapott, és mostantól Backsbeutel PS-nek hívják. Az új outfitet hivatalosan a tervező, Peter Schmidt mutatta be a vásáron. A frankok ezenkívül továbbra is nagy hansúlyt fektetnek a narancsborra és a vegán borokra.
 
A Pfalzwein standján a „terroirhű gondolkodás” mutatkozott be. A borászat Christina Fischer sommelier segítségével bortanfolyamokon keresztül ismeretette meg Pfalz legfontosabb kőzeteit. 50 különböző bor kóstolására volt lehetőség, amelyeken hangsúlyosan érzékelhető volt a terroir-hatás.
A Terroir Moselle a német, luxemburgi és francia Mosel-menti borászok egyik nemzetközi projektje. A moseli borok standján érett, tíz vagy annál idősebb Stellagenwein-i borral lehetett ismerkedni. Újdonság volt a programban egy tradicionális, de alig ismert fehér moseli szőlőfajta, az elbling bemutatása.
 
A Bioland, Demeter és Ecovin előszor rendezett be a vásáron egy közös „Organic Lounge” standot, ahol az ökológiai borászkodásban vezető három egyesület bemutatkozása zajlott a szakmai közönség előtt.
 
Franciaország
 
A több mint 1280 kiállítójával Franciaország volt az idei Prowein listavezetője a borkiállító nemzetek között. Kereken 850 francia termelő, kereskedőház és egyesület újdonságaival lehetett találkozni a „Pavillon France” fedele alatt.
 
A kézműves trend Franciaországban is egyre több követőt talál. Így mutatta be az elzászi Kreydenweiss birtok is az új narancsborát, az “Or Ange”-ot. De a „mindenmentes-trend” sem távozik a borpolcokról, egyre több beszállító mond le a zselatin és a tojásfehérje használatáról. A Rhone-völgyi Montirius egy lépéssel tovább ment, ő nemcsak vegánnak, hanem gluténmentesnek is nevezi a borát.
 
A rozé továbbra is divat. A provánszi Maison Saint Aix és a Riedl pohármanufaktúra együttműködésének köszönhetően megszületett a Vinum Extreme Rosé pohár a tökéletes rozéfogyasztáshoz.
 
Olaszország
 
A spumanték nemzetközi szinten egyre nagyobb piaci részesedést nyernek, így a Prosecco DOC és a Prosecco Conegliano-Valdobbiadene DOCG nagyobb előtérbe kerültek. A proseccók mellett a franciacorta, a palackban érett lombardiai habzóbor is újra bemutatkozott.
 
Nemzetközi bortrendek a ProWein-on
Fotó: ProWein.com
 
Egy friss, aromás és gyakran minerális jegyekkel rendelkező felfedezés az olasz habzóborok közül a Veneto tartományi Durello.
 
Spanyolország
 
Rioja és Navarra spanyol borrégiók jól ismertek. Ezért szentelte a kiállítást a spanyol Gazdasági és Kereskedelmi Osztály (ICEX) inkább olyan régióknak, mint Rueda vagy Rias Baixas, és kiáltotta ki a „klasszikusok reneszánszának” DO Jerez Sherry-jét.
 
A Proweinről nem hiányzhatott a kedvelt a habzóbor, a cava sem. Az ICEX utalt arra is, hogy a 8 euró alatti árkategóriájú termékek a minőségértékeléseken nagy arányban tudnak helyt állni, míg a 12 euró körüli borok gyakran csúcsminőséget érnek el.
 
Portugália
 
Nemzetközi bortrendek a ProWein-on
Fotó: ProWein.com
 
Portugália a megszámlálhatatlan mennyiségű helyi szőlőfajta országa. Néhány közülük a vásáron portugál borként speciális kóstolókon szerepelt, mint a Dão régióban elterjed Encruzado, melyet fajtaborként vagy házasításokban használnak, valamint jó érési potenciállal rendelkezik. Ezenkívül meglepő, de a portugál borok nagyon jól harmonizálnak a szusival, amint azt a japán borszakértő Yumi Tanabe előrevezette.
 
Bortudósítónk ProWeinről szóló írása itt érhető el.
Winelovers borok az olvasás mellé