Gálaebéd a 2023-as Év Bortermelőjének boraira hangolva


2024. február 15., 14:22


2023. december 6-án a FELIX Kitchen & Bar-ban hirdették ki a Magyar Bor Akadémia által minden évben kiosztott “Év Bortermelője Magyarországon” cím 2023-as új birtokosát. Ezúttal Günzer Tamás kapta meg az elismerést, és ezzel a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetést. A díjat ünnepélyes keretek között egy Gálaebéden adják át március 3-án a Budapest Marriott Hotelben. Ezen az eseményen borrajongóként Te is részt vehetsz, hogy együtt ünnepelhess a nyertes borásszal!
Gálaebéd a 2023-as Év Bortermelőjének boraira hangolva
Az Év Bortermelője díjat a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozzák. Az elmúlt években megkapta Figula Mihály (2022), Nyúlné Dr. Pühra Beáta (2021), Borbély Tamás (2020), és Koch Csaba (2019) is, 2023-ban pedig 24 év után ismét egy villányi borász, Günzer Tamás.
 
Gálaebéd a 2023-as Év Bortermelőjének boraira hangolva
Günzer Tamás, a 2023-as Év Bortermelője Magyarországon
 
Günzer Tamás 75 hektáron termel szőlőt, amelyről évente 5000 hektoliter bort készítenek. A borász 1991-ben, a diplomaosztójára kapott az édesapjától 0,3 hektár területet, és elkezdte a szőlőtermesztést. Sokáig csak hobbiként tekintett a borászkodásra, de 2002-ben, amikor a Pannon Bormustrán a Top 20 közé bekerült a cabernet sauvignon vörösbora, úgy döntött, hogy  teljesen a borkészítésnek szenteli életét.
 
Az elmúlt húsz évben a családi birtok, és Günzer Tamás személyesen is több elismerésben részesült.
 
  • 2012. július 7. Észtország Tartu - Az Európai Bor és Gasztronómiai Szövetségek Egyesülete (CEUCO) borászati különdíj
  • 2019. Az Év Pincészete
  • 2021. Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka (nagybirtok kategória)
  • 2021. Magyarország Legszebb Birtoka, Erste bank különdíj
  • 2023. Günzer Tamás a Magyar Bor Akadémia tagja
  • Az Év bortermelője jelöltjei között 3 alkalommal
  • Az Év Bortermelője Magyarországon 2023 díj nyertese
 
A Magyar Bor Akadémia mint minden évben, ezúttal is egy pazar rendezvénnyel és kitűnő hazai borokkal teszi emlékezetessé ezt a napot a vendégek számára. A rendezvény állófogadással kezdődik, amelyen a korábbi „Év Bortermelője”cím nyerteseinek, valamint a díj döntős jelöltjeinek kiváló borait és pezsgőit élvezhetik, majd következik a díjátadás és az ültetett gálaebéd, melynek öt fogását Günzer Tamás boraira komponálva, a hazai gasztronómia kiemelkedő személyiségei készítik el.
 
Vegyél részt Te is az exkluzív Gálaebéden! - REGISZTRÁCIÓ ÉS JEGYVÁSÁRLÁS
 
Gálaebéd a 2023-as Év Bortermelőjének boraira hangolva
 
 
Az Év Bortermelője Magyarországon díjat 1991-ben adták át először azzal a szándékkal, hogy elismerje egy hazai borász kimagasló szakmai teljesítményét. Ma már az állandó kiváló minőségen kívül az értékelésbe beleszámítanak a borversenyen elért eredmények, a marketing, és a borász személye is. A címet a nyertes bortermelő időbeli korlát nélkül viselheti, azonban a megválasztást követő egy év elteltével csak a választás évének feltüntetésével együtt használhatja.
 
Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke:
 
"Az Év Bortermelője díj a legrangosabb borászati díj ma Magyarországon, amit 33 éve folyamatosan ítélnek oda, ez a borászat Kossuth díja. A rangját az is mutatja, hogy minden évben 850 borászt, kereskedőt, sommeliert, gasztronómiai szakembert, valamint borhoz értő művészeket és tudósokat kérünk fel, hogy jelöljenek 4 borászt, akit érdemesnek találnak a díjra. Az eddigi Év Bortermelői pedig további 1 jelöltet választanak ki. Az 5 jelölt közül a magyar borszakma legrangosabb 160 tagja választja ki a legérdemesebbet. Az eddig megválasztott 31 ember szakmai munkája kiváló bizonyíték arra, hogy méltóak voltak erre a díjra."
 
Gálaebéd a 2023-as Év Bortermelőjének boraira hangolva
Koch Csaba, az MBA elnöke
 
A Magyar Bor Akadémia elnöke, Koch Csaba az utóbbi szűk két évben sikerként könyvelheti el, hogy elnöksége ideje alatt megújult “Az Év Pincészete Magyarországon” és “Az Év Bortermelője” díj jelölési és kiválasztási mechanizmusa, valamint elindult a “Kulturált borfogyasztással az egészségünkért” kampány az egyetemeken. Koch Csaba szerint a mérsékelt borfogyasztás összeegyeztethető a modern táplálkozási alapelvekkel, és ő maga kiemelt feladatának tekinti, hogy a bor egészségre gyakorolt pozitív hatásait bemutassa a jövő fogyasztóinak.
 
"A Gálaebédeden való részvételt elsősorban a kifinomult gasztronómiai ízléssel bíróknak ajánlom, hiszen itt egy rendkívül impozáns környezetben, magas minőségű ételek mellett kóstolhatják meg nem csak az Év Bortermelője, hanem a másik 4 jelölt 4-4 borát, valamint az eddigi Év Bortermelőinek 2-2 tételét, azaz 70-80 bort és pezsgőt, amely egyedülálló élménynek ígérkezik."  
 
Winelovers borok az olvasás mellé