Minerális, ásványos, sós? A bor jellegét a talajt kialakító kőzetek is meghatározzákA klimatikus tényezők mellett főként földtani, talajtani és geomorfológiai tényezők határozzák meg a szőlőtermés mint alapanyag és ezáltal a belőle készült bor értékét.
Az éves ciklus a szőlőbenA szőlőművelésben minden egyes hónapnak megvan a maga szerepe. Lássuk, melyek ezek!
Az erjesztés és érlelés eszközeiA szőlő borrá válásának útján igazán nem mindegy, hogy milyen tárolóeszközöket használunk, hiszen ezek nagyban befolyásolják az eredményt.
Borkedvelőként még bizonytalan vagy a borkészítés egyes lépéseiben? Segítünk: két cikkben röviden elmondjuk, hogyan születik a bor. Gyorstalpaló kezdő borfogyasztóknak.
A legfontosabb munka a szőlőben: a szüretAz egész éves munkák megkoronázása a szüret, hiszen alapvetően határozza meg, hogy milyen bor születik majd a leszedett szőlőből.
Mitől lesz stabil a bor?Ahhoz, hogy megfelelő bort kapjunk, számos dolognak stimmelnie kell. Lássuk, mi ezek!
A klimatikus tényezők és hatásukA szőlő, valamint a szőlőbogyó kémiai összetételének fejlődésére alapvető hatással van a klíma. Egy-egy borvidék, nagyobb bortermő terület klimatikus viszonyait az határozza meg, hogy milyen nagyobb éghajlati, ún. makroklíma-övbe tartozik. A makroklimatikus öveket alapvetően hő- és fénybesugárzási viszonyaival, csapadék és párolgási viszonyaival, légmozgásrendszereivel jellemezhetjük.
Az üledékes kőzetek a szőlészetbenA legtöbb üledékes kőzet alkalmas arra, hogy rajta szőlőtermesztésnek kedvező talaj alakuljon ki. Egyes üledéktípusokon ritka a szőlőültetvény (pl. vízgazdálkodási okokból a kavicson), de még ilyen esetekben is találunk elszigetelt eseteket, amikor nagy bort lehet szüretelni efféle ritka talajokon (lásd a híres franciaországi Châteauneuf-du-Pape borvidéket).
Szőlőművelési kisokos 2: a művelésmódokAlapvető tény, hogy a szőlő kúszónövény, indái a törzstől 10 méternél nagyobb távolságra is eljutnak. A tőke korlátok közt tartása metszéssel érhető el. A szőlőtőkék alakítása minden évben a legelső munkafázis, amit el kell végezni a szőlőben.