Mennyit tudsz Magyarország első számú szőlőfajtájáról?Magyarország legnagyobb területen termesztett szőlőfajtája elképesztően gyönyörű borokat ad, ha megfelelő odafigyeléssel készítik. De hol termesztik még, melyik az ő éve és hol neveztek el róla hivatalos fizetőeszközt?
Készítsd el a saját bikavéredet!Cuvée-t készíteni bárki tud, csak venni kell egy, kettő, három, négy különböző tételt, aztán addig keresgélni a legjobb házasítási arányt, amíg meg nem találjuk – vagy amíg hatalmas buliba nem torkoll az alkalom. Szekszárdi bikavért készíteni azonban már nagyobb kihívás – így nagyobb izgalom is, derült ki a Mészáros Borházban. A 2016-os Év Bortermelőjénél jártunk!
Változott a szekszárdi bikavér hivatalos „receptje”Emelkedett a kékfrankos kötelező részaránya a szekszárdi bikavérben. A legfrissebb termékleírás szerint a borban legalább 50%-nak kell lennie a kékfrankosnak és a kadarkának. Minimum 45% kékfrankos és minimum 5% kadarka kell ezentúl a szekszárdi bikavérhez.
Vesztergombi Csaba: „Meg vagyok győződve arról, hogy a bor élőlény.”A Vesztergombi Pince már jó előre látszik a 6-os út fölé tornyosodva. Impozáns külseje komoly szakértelmet, és még komolyabb tradíciót rejt magában. Vesztergombi Csaba fogadott minket.
Extravagáns az új szekszárdi palackSzeptember közepétől forgalomba kerültek a szekszárdi palackokba letöltött tételek, így közelről is megcsodálhatjuk az egységes üveget, amelybe kizárólag kadarka, kékfrankos és bikavér kerülhetett.
Eszterbauer Ildikó: bikavérrel AmerikábaEgy család, amely generációk óta szőlőtermesztéssel-borkészítéssel foglalkozik, egy tősgyökeres szekszárdi bor, amit Párizsban is imádtak a szakemberek, egy vörös róka és egy jól működő borvidéki összefogás - Eszterbauer Ildikóval beszélgettünk.
Szekszárdi Bikavér: alakul a konszenzusHeimann Zoltán szerint Szekszárdon konszenzus kezd kialakulni a bikavérrel kapcsolatban. A Corinthia Hotel Budapestben megrendezett Eger-Szekszárd Bikavér Párbajon borászokat kérdeztünk a bikavérről.
Legtöbbször ajándékba visszük a bikavértAz Egri és a Szekszárdi borvidék az elmúlt évtizedekben sokat tett a bikavér hírnevének emeléséért. Úgy tűnik nem dolgoztak hiába. Most közös kóstolóra készülnek, az ország legjobb bikavéreivel.
Mi készül jövőre Szekszárdon?Közeledik a karácsony, az év vége ilyenkor mindenki számot vet. Így van ez a pincészeteknél is. Kíváncsiak voltunk a Takler pincénél, hogyan értékelik az idei évjáratot, hogy telik az ünnep a családban és a jövő évben milyen változások, megújulások lesznek. Takler Andrással beszélgettünk.